Overslaan en naar de inhoud gaan

Sommige mensen zijn echt dol op de Joker-groepsreizen. Ellen, Hilde en Sander zijn er drie van. Zij gingen mee op reis én zetten nadien de stap om ook reizen te begeleiden. Ze vertellen je graag alles over reizen en begeleiden met Joker. En tippen je hun favoriete trips!

Onze reisbegeleiders zijn allemaal vrijwilligers. 100% enthousiasme gegarandeerd! Alle reisbegeleiders volgden een 2-jarige opleiding bij onze partner Karavaan vzw.

Wil je zelf reisbegeleider worden? Alle info over de opleiding lees je op de website van Karavaan.

Ellen Druyts, Joker-reiziger en -begeleidster pur sang

Op 31 december 2018 zal Ellen 43 Joker-groepsreizen, waarvan 19 als begeleider, op haar palmares hebben staan. Dat is goed voor 41 verschillende landen. “Het samen op pad gaan sprak en spreekt mij enorm aan. Door in groep te reizen, leer je mensen beter kennen. Het geeft meer diepgang aan je reis. De reizen die ik doe als deelnemer zijn ook heel leerrijk. Door mijn deelnames sta ik bv. veel meer stil bij mijn eigen stijl van begeleiden en stel ik vast dat ook andere stijlen kunnen werken.”

De stap om begeleidster te worden zette Ellen na haar 9de reis als deelnemer. “En daar heb ik nog steeds geen spijt van. Het geeft veel voldoening als blijkt dat nieuwe initiatieven ook effectief lukken. Of wanneer onverwachte zaken je reis een extra geven. Het plezier begint dus eigenlijk al bij de voorbereiding. Het is natuurlijk ook altijd leuk als iedereen zich goed voelt in de groep. Ik leerde met de jaren trouwens dat leeftijdsverschillen niet van belang zijn voor de groepssfeer.”

Of er een verschil is tussen de reizen die ze jaarlijks begeleidt of de Joker-groepsreizen waar ze jaarlijks op inschrijft als deelnemer? “Als deelnemer kies ik reizen die ik zelf niet kan begeleiden, zoals Spaanstalige landen of reizen waarvoor je zelf met de auto moet rijden. Ook erg zware expedities doe ik liever als deelnemer dan als begeleider.”

“In het begin begeleidde ik vooral reizen die bestonden uit een mix van cultuur, natuur en activiteiten. Nu gaat mijn voorkeur uit naar fysiek inspannende reizen met veel natuur.”

De 4 favoriete reizen van Ellen

Hilde Christens weet waarom ze voor Joker kiest

“Het leek me wel wat om reisbegeleider te worden, maar ik ging nooit eerder met een groep op reis.” En daarom trekt Hilde in 2015 met Joker naar Vietnam, enkele weken voordat ze – met succes – deelneemt aan het selectieweekend voor reisbegeleiders.

“Ik heb gemerkt dat ik zelf liever begeleider ben dan deelnemer. Door de voorbereidingen en de communicatie met lokale contacten beleef ik een reis veel intenser. Ik vind het ook enorm leuk als ik zie dat deelnemers genieten van de reis, of als ze grenzen verleggen."

En waarom Joker? “Omdat je meer reiziger bent dan toerist.”

De 4 favoriete reizen van Hilde

Sander Wouters: "reizen in groep geeft een andere dimensie aan je reis"

Om zijn universitair diploma te vieren, koos Sander last minute voor een Joker-groepsreis. Hij wordt gebeten door de meerwaarde van het reizen in groep (“dankzij de ontmoetingen beleef je een reis anders en krijg je nieuwe inzichten in het leven”), en gecharmeerd door het feit dat reisbegeleiders vrijwilligers zijn. “Want dat betekent: samen een nieuwe wereld ontdekken, samen nieuwe indrukken krijgen, en samen het onbekende ingaan.”

In 2016 begeleidt Sander zijn eerste reis. “Achteraf gezien bleek dat een zeer logische keuze. Het begeleiden van reizen is een uitdaging waarin ik me echt kan vastbijten, met de geweldige ondersteuning van Karavaan. Je leert mensen kennen en ziet hoe ze elkaar leren kennen. En je kan veranderingen aanbrengen in het programma in het voordeel van de algemene groepssfeer.”

De favoriete reizen van Sander

“Mijn selectiecriteria zijn, ook als begeleider, nog steeds dezelfde: ontdekken van nieuwe culturen en voldoende afwisseling qua activiteiten. Met een voorkeur voor drieweekse groepsreizen GO-26 naar Zuidoost-Azië.”

Zelf reisbegeleider worden?

Op de website van Karavaan - de vzw die de opleiding van onze reisbegeleiders verzorgt - lees je alles over reisbegeleider worden. Geregeld zijn er ook infomomenten.