Overslaan en naar de inhoud gaan

Na een actieve dag in de sneeuw genieten van een warme chocomelk, een hete sauna of een oergezellig haardvuur: dat doet zonder meer deugd. Maar mag het wat extremer? Overweeg dan om die luxe (voor één nacht) te laten vallen en te gaan winterkamperen. Vooral wanneer er een dikke laag sneeuw ligt, is dit een rasechte natuurervaring die je een ferme energieboost kan bezorgen! Op voorwaarde dat je warm blijft, en dat kan met de tips van onze koude-experts!

Chocolade eten voor het goede doel

De Belgische Kathy woont in het feeërieke Cappadocië in Turkije. Tijdens de Joker reis “met sneeuwschoenen in sprookjesachtig Turkije” geeft ze ons tips om warm te blijven en zo nog meer te genieten van de indrukwekkende landschappen met ‘feeëntorens’ en rotswoningen. Ze weet ook hoe je winterkamperen het beste aanpakt. Maar eerst krijg je nog een voedingstip van Stef, die hondensledetochten organiseert in Zweeds Lapland.

“Zonder brandstof kan een auto niet rijden. Zo kan het lichaam ook niet warm blijven als er geen of onvoldoende toevoer van voedingsstoffen is. Daarom is het belangrijk om vrij regelmatig iets te eten. Tussen je basismaaltijden door kan je het best iets calorierijk met veel vet of koolhydraten eten,  bijvoorbeeld studentenhaver (noten = vetten) en gedroogde vruchten (=suikers). Ook chocolade werkt goed, dus voor een keertje mag je je even laten gaan. Niet voor jou, maar voor je lichaamstemperatuur!”

Gember en groepsknuffels: zo blijf je warm tijdens het winterkamperen

Dat beweging, concentratie en de juiste kleding (in laagjes!) je helpen om warm te blijven wist je misschien al. Maar om buiten te slapen in de strenge Turkse of Scandinavische winter komen deze tips voor winterkamperen vast ook van pas:

 • Knuffel veel en masseer elkaar (als je reisgezelschap daarvoor open staat)
   

 • Bescherm je vingers, oren en neus tegen de kou.
   

 • Eet voldoende fruit en groente om je weerstand op peil te houden. Vooral vitamine B en C zijn belangrijk.

 • Drink warme dranken. In Turkije drinken ze in de winter ‘Salep’, gemaakt van orchideeënwortels en afgewerkt met kaneel en gember. Ook gemberthee – al dan niet met honing – of wat gember raspen over je eten heeft een opwarmend effect. Gember zorgt namelijk voor een goede bloeddoorstroming. Koude drank is af te raden omdat je lichaam het vocht eerst moet opwarmen, wat gelijk staat aan energieverlies!
   

 • Smeer Turkse druivenstroop op je boterham: Turken geloven dat het je beschermt tegen winterse verkoudheden.

 • Ga zitten op een isolerend matje, niet op de grond.
   

 • Adem rustig en panikeer niet. Als je panikeert, adem je de warme lucht sneller uit en de koude lucht sneller in.
   

 • Zorg ervoor dat je droog en uit de wind blijft.
   

 • Maak van de nood een deugd: gooi ongeschilde aardappels in het kampvuur en pof kastanjes.
   

 • Investeer in een goede warmwaterkruik
   

 • Ultiem hulpmiddel (voor de mindere dansers: “ultiem” hier misschien interpreteren als “laatste, alleen te gebruiken in uiterste nood”): dans rond het kampvuur!
   

 • En onthoud vooral: comfort bij een winterse kampeerpartij zit soms in de kleine dingen!

Zelf op reis naar de sneeuw?

Misschien is dit ook interessant voor jou?