Overslaan en naar de inhoud gaan

Turkije 6x anders beleefd

Turkije doet veel mensen spontaan denken aan de last-minutes naar zon, zee en strand. Toch is het ook een bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar inspirerende bergtochten, dorpen waar de tijd bleef stil staan, een pure mediterraanse keuken en verlaten stranden. Of heb je meer zin in een hippe citytrip naar Istanbul in oosterse sferen?

We laten Kathy aan het woord, wiens hoofd en hart vol is van Turkije. Meer dan tien jaar geleden ontdekte Kathy Turkije met Joker voor het eerst op een heel andere manier. Ze werd verliefd op het land én op haar huidige echtgenoot. Ondertussen woont Kathy al jaren in Centraal-Turkije en blijft ze betoverd door wat het land te bieden heeft.

1. Magnifieke bergen

“Wij wonen vlak bij het Aladaglargebergte. Tijdens de weekends trekken we steevast onze stapschoenen aan en zijn we in de bergen te vinden. De absolute stilte en de rijke fauna in dit beschermde natuurgebied laten je alle stress vergeten. Je wordt omringd door de hoogste toppen van de Taurusketen en dat geeft een groots gevoel. De sfeer is te vergelijken met El Chaltén in Patagonië. In de zomer durf ik wel eens afkoeling te zoeken in een van de vele bergmeren.”

2. Authentieke levenswijze

“De dorpelingen aan de voet van het Aladaglargebergte houden er een authentieke levenswijze op na in hun kleine huisjes ver van het stadsleven. Ze zijn enorm gastvrij en vriendelijk. Tijdens de lente- en zomermaanden worden we tijdens onze wandelingen ook regelmatig uitgenodigd in de tenten van nomadenfamilies die met hun schapen op de hoogvlaktes van het Aladaglargebergte leven.”

3. Rijke mediterraanse keuken

“Vergeet de typische kebab die je in de eetkraampjes in België kan eten. De Turkse keuken is zoveel gevarieerder en rijker dan dat. De dorpsvrouwen brengen een groot deel van hun tijd door met het creëren van heerlijke maaltijden. Ze maken ook hun eigen brood, yufka, flinterdun en gebakken in steenovens. Mijn favoriet is manti, zeer kleine deegzakjes gevuld met gehakt en kruiden.”

4. Feeëriek decor met verborgen schatten in Cappadocië

“We zijn getrouwd in het befaamde Cappadocië. Dit gebied lijkt wel een filmdecor. Het is zo mooi dat het irreëel lijkt. De typische torens die het resultaat zijn van het vulkanische gesteente en winderosie worden dan ook “feeëntorens” genoemd door de lokale bevolking. Mijn vrienden zijn voor ons trouwfeest naar hier gekomen en ze vertellen nog steeds met veel enthousiasme over de prachtige valleien waarin ze gewandeld en gefietst hebben, de kerkjes die ze ontdekt hebben in de wanden van de valleien en de ondergrondse steden waarin ze afgedaald zijn.”

5. Istanbul, hip en oosters

“Af en toe heb ik wel eens behoefte aan een grootstad om te kunnen shoppen en flaneren. Met een binnenlandse vlucht ben ik op een uurtje in Istanbul, waar je echt alles vindt. Je hebt er nog steeds de typische oosterse sfeer met de paleizen van de Sultans, de authentieke hamams  en de bazaars. Maar je hebt er eveneens het Westerse met de hippe party scene en de mooie winkelstraten. De boot maakt er deel uit van het normale openbare vervoer. Ik vind het heerlijk om een uitstapje met de boot te maken naar de Prinseneilanden.”

6. Vergeten stranden aan de Middellandse Zee

“Het goede klimaat is natuurlijk een absoluut pluspunt in Turkije. We gaan soms naar de Middellandse Zee om te genieten van zon, zee en strand maar we letten wel op dat we ver weg blijven van het typische massatoerisme. We kennen enkele authentieke dorpjes, kleine stadjes en verborgen strandjes die vaak alleen te voet te bereiken zijn. “

Wil je Turkije ook op een andere manier leren kennen?

Bekijk het aanbod van Joker in Turkije, in groep en individueel. De meeste programma’s ontwikkelden we samen met Kathy en haar man, met erg authentieke reizen langs verborgen parels als resultaat.

Misschien is dit ook interessant voor jou?