Overslaan en naar de inhoud gaan

De eilandengroep Hawaï lonkt naar de gevoelige natuurliefhebber en speelt daarbij, mét succes, al haar troeven uit: mysterieuze vulkanen in inktzwarte maanlandschappen, afgewisseld met gifgroen regenwoud en parelwitte stranden. Met de beste golven kunnen ook wind- en golfsurfers niet aan de aantrekking van de archipel weerstaan. Wat meteen ook een weergaloos spektakel oplevert voor de niet-surfers!

Kortom, bestaat Hawaï écht uit de mooiste eilanden ter wereld? Voor de ervaren reisbegeleidster Joke Lowist is het een volmondig ‘ja’. Zij toont ons maar wat graag de weg naar deze plek van haar hart.

Waar komt je fascinatie voor Hawaï vandaan?

Joke: “Het begon in het zesde middelbaar, toen ik leerde over aardbevingen en vulkanisme. In ons handboek aardrijkskunde stonden drie regeltjes over de vulkaan Mauna Loa op Hawaï. Die trokken instant mijn aandacht! De zeer korte uitleg die mijn toenmalige leraar aardrijkskunde erbij gaf, was voldoende om mij te betoveren en mijn interesse voorgoed aan te wakkeren. In mijn hoofd was het snel duidelijk: ik moest en zou er ooit naartoe gaan.

Uiteindelijk kwam die ‘ooit’ er sneller dan verwacht. Als 19-jarige trok ik, samen met mijn 18-jarige zus, naar Hawaï. Het was mijn eerste echte verre reis en die maakte een enorme indruk. De betovering voor Hawaï is gebleven en ik keerde later nog een keer terug.”

Wat trekt je dan precies zo aan in Hawaï?

Joke: “Elk eiland is uniek. Dat merk je heel hard als je doorheen de verschillende eilanden reist. Het landschap wordt bepaald door de leeftijd van de eilanden. De jongere eilanden, zoals Big Island, zijn kaal en laag begroeid. De planten hebben daar nog weinig kans gehad om zich tussen de vulkanische restanten helemaal te ontwikkelen. De oudere eilanden zijn veel groener. Het eiland Moloka’i, dat bij heel wat mensen wel een belletje zal doen rinkelen, zit er zowat tussenin. De plantengroei wordt daar afgewisseld met nog zichtbare lavavelden. Zeer indrukwekkend! Kauai, één van de oudste eilanden, is een echte weelderige, groene tuin. 

Daarnaast vind ik het licht op Hawaï ook heel speciaal. Het is moeilijk te omschrijven. Je moet het zien om te begrijpen wat ik bedoel. Doordat het op deze subtropische eilanden ook elke dag even regent, zijn er trouwens heel vaak regenbogen te zien. Soms dubbele, zelfs driedubbele. Echt charmant!”

Je hebt ook bewondering voor Pater Damiaan, onlosmakelijk verbonden met Hawaï. Hoe leerde je zijn werk kennen?

Joke: “Het was pas toen ik voor het Capitool op Honolulu het standbeeld van Pater Damiaan zag dat ik besefte dat deze Vlaamse priester hier enorm belangrijk werk had verricht voor leprapatiënten. Later ben ik me gaan verdiepen  in zijn leven en ontdekte ik het universele karakter van zijn levensverhaal. Ongeacht of je nu gelovig bent of niet, hij verdient al ons respect. Hij was een man uit één stuk, maakte sterke keuzes en bleef daar ook trouw aan. ”

Hoe was je eerste ervaring op Moloka’i, het eiland van Pater Damiaan?

Joke: “In de zomer van 2015 plande ik een bezoek aan Moloka’i om naar de leprakolonie te wandelen waar Pater Damiaan woonde en werkte. Er leven nog steeds melaatsen, dus je mag deze kolonie enkel onder begeleiding van een gids bezoeken. Door een tropische storm viel dit plan bijna – letterlijk – in het water.

Uiteindelijk geraakte ik toch op Moloka’i en wandelde ik, danig onder indruk, langs een modderig pad de steile klif naar beneden richting leprakolonie. Een traject dat Pater Damiaan ontelbare keren moet gedaan hebben. Het was een mystieke ervaring!”

Joke Lowist
Hawaï bestaat écht uit de mooiste eilanden ter wereld. Je moet het zien om te begrijpen wat ik bedoel. Meegaan is dus de boodschap!
Reisbegeleidster Joke Lowist bij het standbeeld van pater Damiaan op Hawaï.