Overslaan en naar de inhoud gaan

Mie Cornoedus is een reizigster ‘pur sang’ én grafisch vormgeefster. 24 jaar lang woonde zij in Indonesië op het eiland Java. Ze runde er samen met haar lokale team het ViaVia café in Yogjakarta. Vandaag woont Mie in Seoul in Zuid-Korea. Het contrast met het groene Java kon niet groter zijn. In Seoul begon het bij Mie terug te kriebelen om reizen te gaan begeleiden. Speciaal voor Joker werkte ze de Limited Edition naar Zuid-Korea uit, een unieke reis waarin ze zowel haar passie voor Zuid-Korea als voor Koreaanse kunst zal kunnen delen met de deelnemers.  

Het creatieve Zuid-Korea meemaken

MIE: “Ik kende Korea al vóór we ernaartoe verhuisden. Dat kwam vooral door mijn passie voor hedendaagse kunst uit Indonesië. Kunst uit Korea en kunst uit Indonesië heeft op dat vlak heel wat raakvlakken. In onze ViaVia in Yogjakarta hebben we trouwens vaak Koreaanse kunstenaars verwelkomd. Het was altijd een plezier hen te ontmoeten en zo groeide mijn passie voor de Koreaanse kunst en cultuur. Eigenlijk hou ik van kunst en cultuur in al haar vormen. Ik hou ervan om in oude tempels en paleizen de authentieke sfeer op te snuiven. Maar ik ben ook een fervent bezoeker van tentoonstellingen, kunstgalerijen en musea. Tijdens de reis houden we zeker halt aan enkele hedendaagse galerijen en musea waar we de Koreaanse kunst van naderbij kunnen bestuderen. De reis wordt zeker een kunstzinnig bad.

Nieuwe sensaties opdoen

MIE: “Dit is geen reis waar we alle toeristische bezienswaardigheden van ons lijstje zullen afvinken. Het wordt een reis waar creativiteit centraal staat. We bezoeken delen van de stad in afbraak omdat daar de mooiste foto’s te nemen zijn. Of we gaan op zoek naar het oude in het nieuwe. Ikzelf ben niet geïnteresseerd in het georkestreerde façade die Korea ons soms laat zien. Ik probeer net op zoek te gaan naar de échte stukjes Korea die een verhaal vertellen.

Van de hoofdstad Seoul naar het Anyang Art Park tot Busan in het zuiden: deze reis ademt echt kunst en cultuur. Heel wat kunstvormen kruisen ons pad: hedendaagse kunst, fotografie, video art, architectuur,  etc. Reken maar op een kunstzinnige onderdompeling! Naar het einde van de reis toe houden we halt op het schiereiland van Geoji-si voor een welverdiend rustmomentje. Daar laten we alle indrukken van de voorbije dagen even bezinken. Nadien keren we terug naar Seoul om deze metropool met andere ogen waar te nemen.”

Op zoek naar de artiest in jezelf

MIE: “Tijdens de reis bekijken en beleven we kunst en cultuur, maar we gaan zelf ook aan de slag en steken de handen uit de mouwen tijdens een creatieve workshop. Laat me nu al zeggen dat humor en zelfrelativering daarbij heel belangrijk zijn. Ikzelf haal mijn inspiratie uit kleine details zoals een oude vlag die dienst doet als tafellaken, een verticale parking of oude mannen met rode bretellen met een walm van soju achter zich aan.

Je zal ook merken dat als je reist met een open geest, je meer dingen zal waarnemen. Zowel bij jezelf, je medereizigers als de kunst en cultuur die we op ons pad tegenkomen. Gefascineerd zijn door iets zonder erover te oordelen, zal de leidraad zijn doorheen onze reis.”

Misschien is dit ook interessant voor jou?