Overslaan en naar de inhoud gaan

Marie-Aimée Umugeni is een sociale onderneemster in Rwanda die zich inzet voor het empoweren van vrouwen. Om dat te doen, richtte ze het Nyamirambo Women’s Centre op. Als reiziger kan je bij het ViaVia Travellers Café Kigali een tour door Nyamirambo boeken, je inschrijven voor een workshop mandenvlechten of koken, en je koffer vullen met hun kleurrijke fairtrade souvenirs. Op enkele jaren tijd veranderde Marie-Aimée het leven van heel wat vrouwen uit haar wijk. Hieronder vertelt ze haar verhaal.

Marie-Aimée, je runt een centrum voor vrouwen in Nyamirambo, een bruisende wijk in de Rwandese hoofdstad Kigali. Hoe is jouw organisatie precies ontstaan?

“Nyamirambo Women’s Centre ontstond in 2007 op initiatief van achttien vrouwen, inclusief mezelf. We woonden in dezelfde wijk en kenden elkaar als buren, maar we werden al gauw vriendinnen. Met het centrum wilden we elkaar steunen door ideeën te delen en elkaar bij te scholen, want enkelen van ons konden niet lezen of schrijven. We hadden elk onze eigen achtergrond waar we iets uit konden leren. De lokale overheid hielp ons door een klaslokaal te openen waardoor we meer vrouwen uit de buurt konden ontvangen en lesgeven.”

“Uiteindelijk gingen we op zoek naar manieren om de vrouwen ook van een eigen inkomen te voorzien. Zo kwamen we op het idee om hen te leren omgaan met een naaimachine. Met die skills konden ze kleding, accessoires en schooluniformen maken en bovendien geld verdienen.”

Hoe raakte jullie organisatie betrokken bij de toeristische sector?

“We wilden graag uitbreiden om meer vrouwen een inkomen te geven, en Community Based Tourism was leek ons de ideale manier om dat financiële zekerheid te bereiken. Nyamirambo is een levendige wijk die bovendien deel uitmaakt van het oude stadscentrum. Toeristen kunnen via locals de buurt ontdekken en bijleren over de rijke geschiedenis.”

“Daarnaast besloten we om de producten die de vrouwen tijdens de naailessen maken te verkopen als fairtrade souvenirs. Door dit te doen, kunnen we hen van een salaris voorzien. Het geeft de vrouwen een enorme boost om hun eigen creaties te kunnen verkopen aan toeristen en daarmee hun families te onderhouden. Door de tours, souvenirwinkel en workshops voor toeristen konden we het centrum volledig financieel onafhankelijk maken.”

Welke impact hebben jullie sociale projecten?

“Vandaag telt onze organisatie 55 vrouwen. Veel van hen bleven vroeger thuis, want hun man was de kostwinner. Door die vrouwen in het centrum met elkaar in contact te brengen leren ze Engels, maken ze souvenirs en verbreden ze hun netwerk. De vrouwen hebben bij elkaar een tweede familie gevonden. Op korte tijd merkten we een groot verschil: hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden verbeterden snel, zeker door in contact te komen met reizigers uit de hele wereld.”

“De keuze om met vrouwen te werken, was erg bewust. Toen we de organisatie opstartten, waren de meesten van ons alleenstaande moeders. We moesten zien te overleven, terwijl we onze kinderen ook een mooie toekomst wilden bieden. We wilden ook andere vrouwen dezelfde kansen geven om op eigen benen te kunnen staan.”

Hoe kijk je vandaag naar de situatie van gendergelijkheid in Rwanda?

“Er is een enorme verbetering in vergelijking met de periode voor 1994, toen de Rwandese genocide plaatsvond. Vrouwen hebben nu de kans om eigendom te bezitten of een lening bij de bank te krijgen om een onderneming op te starten. Stilaan beginnen vrouwen dezelfde kansen te krijgen als mannen. Helaas is er wel nog steeds veel huiselijk geweld, en zit het in de Rwandese cultuur dat mensen gesloten zijn over hun persoonlijke problemen. Gelukkig is de overheid zich hiervan bewust en openden ze centra waar vrouwen terecht kunnen en geholpen worden.”

Wat is je advies voor jonge vrouwelijke ondernemers die iets willen betekenen voor de wereld?

“Ik denk dat het voor vrouwelijke ondernemers die met hun bedrijf anderen willen helpen belangrijk is dat er veel vrouwen actief zijn binnen die sector. Daardoor zullen vrouwen meer kansen krijgen en kunnen ze echt een impact hebben. Dat is belangrijk voor de toekomst van ons land, want door hen kansen te bieden, krijgen ook hun families meer mogelijkheden. Als een vrouw zelf geld verdient, zal ze er altijd voor zorgen dat haar familie al het nodige heeft. Als vrouwen onafhankelijk zijn, komt dat het hele land ten goede.”

Je kan met Joker op groepsreis naar Rwanda, inclusief een bezoek aan het Nyamirambo Women’s Centre. Plan je een verblijf in het ViaVia Joker reiscafé in Kigali? Dan kan je ook op daguitstap naar het project. 

Het project #WomenWithImpact is een initiatief van ViaVia Tourism Academy, in partnerschap met Joker en Metro. Het wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van de Europese Unie in het programma “Frame Voice Report” en wordt gecoördineerd door Wilde Ganzen.

Misschien is dit ook interessant voor jou?