Overslaan en naar de inhoud gaan

De Belg Stef bracht zijn winters jaar in jaar uit door in de Estse sneeuw, waar hij huskytochten organiseerde, en verhuisde onlangs samen met zijn husky’s naar Zweden voor nog meer tochten met een hondenslede. Hij is een echte expert op vlak van koude, en weet perfect hoe je warm kan blijven in de winter zodat je kan genieten van je sneeuwvakantie. Zijn twee belangrijkste tips: beweging en de juiste outdoor kleding!

 

Concentratie en beweging houden je warm op wintervakantie

Stef begint zijn lijstje tips met “bewegen!”. Evident, natuurlijk, maar Stef heeft het niet alleen over fysiek bewegen. Als het -15°C of kouder is of als je snel moet opwarmen, dan is fysieke beweging natuurlijk het meest aangewezen. Maar als het wat minder koud en acuut is, dan helpt mentale activiteit bij Stef ook. ” Ik krijg het nooit snel koud tijdens een hondensledetocht omdat ik erg geconcentreerd met de honden bezig ben terwijl ze mijn slee trekken. Ik let op elk detail: of ze de lijnen strak houden, in welke gang ze lopen, of ze tekenen van vermoeidheid vertonen. Die concentratie houdt me warm.”

Natuurlijk zijn ook andere winterse activiteiten geschikt om je geconcentreerd en in beweging te houden, denk bijvoorbeeld aan wandelen met sneeuwschoenen, langlaufen, snowboarden, rijden met een sneeuwscooter, cross-country ski enzovoort. Om deze allemaal uit te proberen, kijk dan eens in het aanbod Joker Sneeuw voor een alternatieve wintervakantie!

 

Warme outdoor kleding: essentieel maar niet altijd even fashionable

Op winterse reis maak je je maar beter niet te veel zorgen over je uiterlijk: degelijke outdoor kleding is vooral warm, niet noodzakelijk modieus. Voor je op reis naar het noorden vertrekt, shop je volgens Stef het best de volgende kledingstukken bij elkaar:

  • Thermisch lang ondergoed

  • Fleecebroek

  • Water- en winddichte regenbroek of skibroek

  • Eén paar dunne en één paar dikkere kousen

  • Sneeuwlaarzen die uit verschillende lagen bestaan

  • Twee à drie fleece truien

  • Wind- en  waterdichte jas

  • Eén paar dunne handschoenen en één paar dikke wanten

  • Dikke muts

  • Draag geen te strakke kledij, want dat belemmert de bloedsomloop

Stefs tips voor echte sneeuwliefhebbers

Je lichaam beschermen tegen de kou betekent eigenlijk ervoor zorgen dat je lichaam, dat een warmtebron is, zo veel mogelijk warmte vasthoudt. Een lagensysteem van verschillende dunne lagen boven elkaar werkt daarbij beter dan één dikke laag kleding. Dit komt doordat het niet de kleren zelf zijn die isoleren, maar de lucht die tussen de vezels van de kleren zit.

Katoenen outdoor kleding dragen valt absoluut af te raden. Katoen neemt vocht op, dat de isolerende lucht verdringt. Daardoor verdwijnt de isolerende werking van het kledingstuk. De meeste synthetische materialen, maar ook wol, laten vocht door en houden je warm, zelfs als je door lichamelijke activiteit begint te zweten.

Zelf goed voorbereid naar de sneeuw?

Misschien is dit ook interessant voor jou?