Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor een kindje moeten zorgen terwijl de pubertijd nog door je lijf giert. Absoluut niet evident, wel een dagelijkse realiteit voor tienerouders. Een weekje ertussenuit is vaak wel héél erg welkom.  Samen dingen beleven met je kindje, ervaringen delen met de andere ouders en nog eens lekker uit de bol gaan zoals dat hoort als je tiener bent, tijdens de vakanties die LEJO vzw voor tienerouders organiseert kan het!

Omdat we bij Joker vinden dat iedereen op reis moet kunnen gaan, steunen we dit jaar LEJO vzw met onze Music For Life actie. Ontdek wat LEJO allemaal doet of lees hieronder het verhaal van enkele tienerouders en zie hoe eenvoudig ook jij Lejo kan steunen!

Een all-in vakantie met 39 deelnemers: tienerouders en hun kinderen

Chelsey (18) en Kevin (24) hebben een dochtertje van 18 maanden. Dochter Febe was erbij toen ze samen met vzw LEJO naar Zinal in Zwitserland trokken. Die groepsvakantie was een grote stap voor Chelsey, die toen nog in een voorziening voor tienermama’s woonde. Ze waren in totaal met 39. Elf mama’s, zes papa’s, vijf begeleiders en zeventien kinderen tussen twee maanden en elf jaar oud. Dankzij een combinatie van projectsubsidies, een flinke dosis goodwill van Intersoc en een extra investering van LEJO zelf, konden de tienerouders deelnemen aan deze all-in vakantie aan 75 euro per tienerouder.  

Margriet (20, heeft een zoontje van Tibo van 3 jaar), Chelsey en Kevin zijn het eens: dit was een schitterende vakantie!

‘Elk gezin een eigen kamer. Opvang en activiteiten voor de kinderen. Vol pension. Lekker eten en eens niet zelf moeten afwassen. Toffe activiteiten voor mama’s en papa’s. Super groep. En ’s avonds een ‘schoentjesdienst’. Als we het schoentje van ons kindje aan de deur van onze kamer zetten, ging de babysit regelmatig luisteren. Dus konden wij met een gerust hart nog iets gaan drinken tot een uur of tien.’

Tiener en moeder tegelijk zijn, een stuk gemakkelijker op reis!

‘Tienermama’s ervaren dat de mensen in hun omgeving niet echt geloven dat ze het moederschap aankunnen. Dat zet echt veel druk op hen. Ze moeten de kans krijgen om tiener en moeder tegelijk te zijn. Dan kan die druk minder worden,’ vertelt Ilke van LEJO.

Op groepsvakantie maken de begeleiders van LEJO ruimte voor die twee rollen. ‘Je moet af en toe een keer zorgeloos zot kunnen zijn, want dat hoort ook bij jong zijn. ‘Samen een pint drinken, uitgelaten dansen, een gekke quiz doen, wensballonnen oplaten of in je onderbroek van een Zwitserse berg sleeën. Moet kunnen.’

Samen weg met andere tienerouders, een hele steun

‘Als je al heel jong moeder wordt, verwateren veel contacten met leeftijdsgenoten. De verschillen worden te groot. En bij de leefwereld van volwassenen sluit je ook nog niet echt aan. Bij andere tienerouders vind je weer mensen die in een gelijkaardige situatie leven,’ vertelt Dieter (30 jaar, partner van Jolien – 20 jaar- en papa van Florian, 4 jaar). Contacten met andere tienerouders zijn een ontzettende meerwaarde voor de jonge mama’s en papa’s.

Op vakantie gaan, hoe doe je dat eigenlijk?

Voor veel jonge ouders is vakantie iets wat ze nog moeten ontdekken. ‘Eén van de papa’s die mee naar Zwitserland ging, was nog nooit buiten zijn eigen gemeente geweest,’ vertelt Ilke. Ook Margriet heeft geen enkele herinnering aan een gezinsvakantie toen ze zelf nog kind was. De Zwitserlandvakantie was haar eerste vakantie met haar eigen gezinnetje. ‘Nadien ben ik wel zelf al een dag of vijf naar Center Parcs geweest. Ik weet nu wat vakantie met ons doet en hoe ik het kan organiseren.’

‘Op vakantie vind je jezelf terug. Je doet wat je graag doet, je ziet weer wat je in anderen apprecieert. En je krijgt ook wat fysieke rust, de kans om een beetje bij te slapen. Het is alsof je je weer herinnert wie je bent,’ zegt Dieter. Margriet voegt daar aan toe ‘In het dagelijks leven zijn we zoveel met ons kind, ons werk en huishouden bezig dat we elkaar soms vergeten. Op vakantie kon ik echt tijd geven aan mijn vriend en mijn zoontje. Nadien was onze relatie veel beter.’

Hoe kan je LEJO steunen?

De opbrengst van de Music For Life actie van Joker gaat dit jaar naar LEJO vzw. Je kan helpen op twee manieren:

Breng je gebruikte reisspullen binnen

Breng tussen 8 en 16 december je oude reisspullen die nog in goede staat zijn binnen in één van de Joker-reiskantoren. LEJO selecteert wat zij kunnen gebruiken op hun reizen.

Koop tweedehands reismateriaal

Het materiaal dat Lejo niet kan gebruiken, verkopen we op zondag 21/12 in het Joker-reiskantoor in Gent. De opbrengst gaat naar LEJO, dit het gebruikt om een inleefreis naar Marokko goedkoop te kunnen aanbieden aan maatschappelijk kwetsbare jongeren.

 

Lees hier meer over de actie en het project dat we steunen! 

Misschien is dit ook interessant voor jou?