Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens een trekking sta je dicht bij de natuur, en alles wat telt is stappen. Je eten en slaapplaats heb je altijd bij, dus je hoeft nergens aan te denken. Toch is er één puntje waar je als hiker wel bij moet stilstaan: je ecologische voetafdruk. Doorwinterd trekker én natuurliefhebber Tom Van Den Borne zorgt voor enkele praktische tips om duurzaam op trekking te gaan.

Drinken uit de rivier of uit plastic flesjes?

Hoe je op reis duurzaam kan omgaan met drinkwater verschilt sterk per bestemming. In Scandinavië is het water zo schoon dat je rechtstreeks uit de rivier kan drinken.

In de populaire regio Ladakh in Noord-India is het een heel ander verhaal. Hier moet elke stapper zijn eigen zuiver water meenemen. Dat zorgt voor heel wat achtergelaten lege blikjes en flesjes langs de drukke routes, iets wat écht niet kan. Zelf je eigen drankverpakkingen terug meenemen is één basisbeginsel van het duurzaam reizen.

Daarnaast is het ook belangrijk om de lokale bevolking in het verhaal te betrekken. Zij zullen alleen aandacht besteden aan duurzaamheid als ze er ook op economisch vlak iets aan hebben. Dat is precies wat er op dit moment in Noord-India gebeurt. De vrouwen van de organisatie Woman’s Alliance zetten langs trekkingroutes zogenaamde parachuterestaurants op. Hier verkopen ze naast maaltijden ook drinkwater dat ze zelf zuiverden. Op die manier wordt er lokaal én internationaal bewustzijn gecreëerd voor het duurzaam omgaan met drinkwater in dit kwetsbare gebied.

“Je wassen in de rivier helpt deze letterlijk om zeep”

Tijdens een tocht door de natuur wandel je door prachtige, maar ook kwetsbare gebieden. In erg koude of droge gebieden gaat de afbraak van afval – ook natuurlijk afval – bovendien veel trager, waardoor elk beetje vervuiling eigenlijk al te veel is. Biologisch afbreekbare zeep en tandpasta mogen zeker niet ontbreken in je rugzak.

Je wassen in de rivier wassen met zeep is ook not done. De best practice hier is om water uit de rivier te halen en je een eindje verderop te wassen. Het vuile water giet je zo ver mogelijk van de rivier weer weg. Helemaal niet moeilijk dus, maar het vergt wel wat discipline. Je je wassen in de rivier is immers – zeker als je moe bent na een lange dag stappen – gemakkelijker en leuker. Helaas helpt net dat de boel letterlijk en figuurlijk om zeep.

Naar het toilet op trekking: doe het op juiste plaats

Je terugtrekken in de bosjes lijkt in dringende nood de meest logische oplossing.  Sommige drukke routes liggen hierdoor echter bezaaid met uitwerpselen en toiletpapier. Op de Japanse Mount Fuji – die op UNESCO lijst voor werelderfgoed staat – lagen er ondanks de aanwezigheid van eco-toiletten zelfs zoveel menselijke uitwerpselen erg dat de berg een tijdje gesloten moest worden voor een grote schoonmaakactie.

Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van eco-toiletten en latrines. Toch in de vrije natuur gaan? Doe het dan ver weg van de rivier (je eigen drinkwater!), graaf een putje en dek alles nadien netjes af. Toiletpapier kan je begraven, verbranden (maar let op voor brand!) of mee terug nemen in een plastic zakje.

Duurzaam reizen tips met dank aan…

Dit blogartikel is geïnspireerd op een interview met Joker-reisbegeleider Tom Van Den Borne dat eerder verscheen in het tijdschrift De Karavaan.

Zelf op trekking?

Misschien is dit ook interessant voor jou?