Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker-baas Luc Callewaert is not your average boss. Geen strak pak en leren schoenen, wel een geruit hemd en comfy jeans. Zingt soms (luid) in de trappenhal, geeft de bureauplant koffie en supportert voor KV Mechelen (en uit jeugdsentiment ook wel wat voor SK Lierse). Zoals het het opperhoofd van een reisorganisatie betaamt, maakt hij op tijd en stond tijd om te reizen. In dit blogartikel geeft Luc jullie 10 tips om er een zalige roadtrip te maken langs de nationale parken van West USA. Zijn ideale reisroute vind je onderaan dit artikel. Enjoy your trip!

Tip 1: Prop je reis niet vol

De Verenigde Staten zijn België niet: de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn er verraderlijk. Onderschat ze dus niet. Over 300 km doe je – zonder te stoppen voor foto’s of een pauze – gemakkelijk 4 à 5u want meestal rij je 90 à 100 km per uur. Zit je achter een camper waar je niet voorbij raakt, dan duurt het nog wat langer. Denk dus: “Less is More”. Zo kom je niet uitgeput terug van vakantie en heb je niet het gevoel dat je dingen mist door een te krappe timing.

Tip 2: Denk na over je vliegroute

Even een technische uitleg over het concept van de “Open jaw” (een term waarmee je zeker kan uitpakken in het reisbureau). Hierbij vlieg je van punt A naar punt B, rij je over land naar punt C en vlieg je vanuit punt C terug naar punt A. Zo’n open constructie kan nog altijd een goedkope optie zijn én je spaart er tijd mee uit. Bovendien heb je zo ook de kans om meer steden te bezoeken.

In de ideale reisroute van Joker-baas Luc (zie verder) land je bv. in San Francisco, rij je langs verschillende natuurparken tot in Portland en vlieg je vandaar terug naar België. Heen op San Francisco en terug vanuit Los Angeles (Disneyland, Universal Studios, Venice Beach!) is ook een optie, of heen op Las Vegas en terug vanuit San Francisco.

Tip 3: Denk na over waar je je huurwagen ophaalt en afzet

Je vliegroute volgens het systeem van “open jaw” uit tip 2 kan niet alleen van je programma en ticketprijzen afhangen, maar ook van de locatie waar je je huurwagen ophaalt en afzet. Verhuurmaatschappijen rekenen in sommige gevallen immers drop-off kosten aan als je je huurwagen niet op dezelfde locatie ophaalt en afzet. In California kan dit bv. gratis, maar voor de combinatie Salt Lake City – San Francisco betaal je dan weer wel extra kosten. Deze kosten kunnen aardig oplopen, waardoor het slim is een andere vliegroute te bekijken.

Tip 4: Kies een comfortabele huurwagen

Size matters voor Amerikanen. Grote auto’s overheersen er het straatbeeld en de voorrangsregels. Is het je droom om je rondreis langs de beroemde parken met een all American 4×4 Jeep te rijden, bedenk dan dat dit een goede zet is als je veel bagageruimte nodig hebt (voor je kampeermateriaal bv.) maar een minder goede zet als je bedenkt hoeveel benzine deze auto nodig heeft. Kies dus voor een wagen met voldoende bagageruimte, waarmee het aangenaam rijden is en die de benzinekost (hoewel die sowieso lager is in de VS dan thuis) binnen de perken houdt.

Wanneer je huurwagen reserveren: maart is nog op tijd om te boeken voor de zomervakantie, maar vanaf de paasvakantie wordt het moeilijk om een goede wagen voor een goede prijs te vinden.

Tip 5: Consider Las Vegas

Natuurlijk is Las Vegas compleet over the top. Toch loont het de moeite om er je vakantie te beginnen of te eindigen. Las Vegas is niet alleen een perfecte uitvalsbasis voor de Grand Canyon. Het is ook, in tegenstelling tot wat velen denken, een budgetvriendelijke stad zolang je niet gokt. Hotels en restaurants bieden erg goedkope deals aan om klanten aan te trekken voor hun casino’s. Neem dus gretig de deal aan, probeer aan de verleiding van het gokken te weerstaan en spaar zo een hele smak geld uit. Slapen in een 5-sterrenhotel voor geen geld, een all-you-can-eat-buffet aan dumpingprijzen en clubs met wekelijkse shows van beroemde artiesten: Vegas has it all!

Tip 6: Stel je bagage slim samen

Veel luchtvaartmaatschappijen hanteren een bagagelimiet van 23kg. Als je wil kamperen tijdens je reis langs de natuurparken in de States, komt het erop aan je bagage slim te plannen.

  • Een goeie tent en comfortabel slaapmatje breng je best mee vanuit België. In de outdoorwinkel ter plaatse vind je misschien niet meteen wat je zoekt voor het budget dat je ervoor over hebt. Extra bagagegewicht betalen bij de check-in in België zal dan nog altijd goedkoper zijn.

  • Een gasbrandertje koop je ter plaatse want in Amerika gelden andere normen.

  • Een koelbox is ook typisch iets dat je ter plaatse koopt. Ijs om te koelen is bij elk tankstation trouwens beschikbaar.

  • Een kookpot is een must-have, maar een pan is niet echt nodig als je de beschikbare barbecueroosters op de campingsites wil gebruiken. Een stuk aluminiumfolie kan de hygiënefreaks wel tot bedaren brengen als er discussies ontstaan bij een niet al te proper achtergelaten grill.

Tip 7: Reserveer je kampeerplaats op tijd

Onthoud twee zaken als je wil kamperen in de nationale parken.

  1. Reserveer je campingsite op tijd! Zeker 4 maanden vooraf als je in de zomervakantie reist! Uitroepteken!

  2. Zoek, vind en reserveer beschikbare campings voor jouw reisperiode online

En dan was er ook nog iets met beren …

Tip 8: Slaap op de juiste plaats (en betaal de juiste prijs)

Hotels en lodges in en bij de nationale parken moet je ruim vooraf reserveren. De beperkte plaatsen in de gegeerde lodges van de natuurparken reserveer je zelfs al in december of januari als je een reis tijdens de zomermaanden plant. Buiten het park overnachten is goedkoper maar je verliest er ’s morgens en ’s avonds tijd mee. Bij Yosemite is het zelfs geen optie omwille van de uitgestrektheid van het park. Vind je geen hotelkamer meer in het park, overweeg dan toch eerder om te kamperen, ook al is dat niet je eerste keuze. Reizen is grenzen verleggen en je beleeft zoveel meer!

Tip 9: Weet wat je wil in Yosemite N.P.

Yosemite is een paradijs voor natuurliefhebbers. In de winter kan je er langlaufen, in de zomer zijn er all round outdoor activities en rock climbing. Sommige kampeerplekken liggen aan een meer of rivier en er zijn wandelingen van 12 à 15 km voor alle leeftijden.

Een verblijf van 4 à 5 nachten is ideaal voor het uitgestrekte Yosemite. Dit lijkt veel (en weinigen doen dit omdat ze een gevulde reisroute hebben), maar als je wat wil variëren in activiteiten en landschappen is het perfect. Logeer bv. 2 nachten in het zuidelijke deel, 1 bij het centrale deel van de Valley en 2 in het noorden. Je zal er als één van de weinigen het park verlaten met een Advanced Level in het Yosemite-schap.

Wandel je niet graag, dan volstaan 2 overnachtingen. Dat geeft je voldoende tijd om de klassieke sites te bewonderen: Yosemite Valley, Yosemite Falls, Half Dome and the likes. Let wel op: voor Half Dome is er een maximum aantal bezoekers van 300 per dag. Vraag je permit op tijd aan (alle info op deze overheidswebsite).

Tip 10: Beslis of je naar de Grand Canyon wil

In de zomermaanden loopt de temperatuur in de Grand Canyon gegarandeerd op tot boven de 40°C. Bovendien is het er erg druk en toeristisch. Hou dat in het achterhoofd als je een bezoek aan dit natuurpark overweegt. Luc neemt het niet op in zijn ideale nationaleparkenroute.

Ga je toch, of je kan in een andere periode reizen, dan volstaan 2 overnachtingen om op één dag af te dalen naar de Colorado-rivier, beneden te kamperen of in de lodge te logeren en de volgende dag weer naar boven te klimmen.

Voor de anekdote: vroeger mocht je dit op één dag doen. Luc maakte er met wat vrienden een krachtmeting van: om ter snelst naar beneden en terug naar boven (levend). Als baas van een avontuurlijke reisorganisatie als Joker heb je dan maar één optie: winnen. En zo geschiedde, anders zouden we erover gezwegen hebben…

Lucs ideale reisroutes langs de Nationale Parken van de USA

Lucs ideale reisroute is een mix van steden, beroemde nationale parken en minder bekende parels, op een comfortabel reistempo en met de beste kampeer- en logeerplekken. Doen!

De ideale route

Vluchten

  • heenreis naar San Francisco op vrijdag

  • terugreis vanuit Portland op zaterdag (landen in Brussel op zondag)

Reisduur

  • Totaal ter plaatse:  22 nachten / 23 dagen  (waarvan 12 nachten kamperen, inclusief 2 nachten TeePee)

  • Afgelegde kilometers:  ongeveer 2.500 km

  • Totale reisduur:  24 dagen

 Route

  • 4 nachten San Francisco, logeren in Point Montara Hostel

  • 450 km / 7 uur

  • 2 nachten  Yosemite NP Wawona, kamperen op Wawona Campground

  • 50 km / 1uur

  • 1 nacht  Yosemite NP Valley, logeren in Yosemite Lodge of The Ahwahnee Hotel

  • 70 km / 90 minuten

  • 2 nachten Yosemite NP Tuolumne Meadows, kamperen op Tuolumne Campground

  • 300 km / 5 uur

  • 3 nachten  Lake Tahoe Zephyr Cove, kamperen op Zephyr Cove Resort Camping

  • 300 km / 5 uur

  • 3 nachten  Lassen Volcanic NP, logeren op de Drakesbad Guest Ranch (volpension/ full board)

  • 400 km / 6 uur

  • 3 nachten Crater Lake NP, kamperen op Mazama Campground

  • 250 km / 4 uur

  • 2 nachten  Warm Springs, kamperen in het TeePee  Kah-Nee-Ta Resort

  • 300 km / 4 uur

  • 2 nachten  Portland, logeren in een hostel via www.hihostels.com

De alternatieve route

In omgekeerde richting met eindpunt in Los Angeles en zonder Portland en Warm Springs wordt dat:

  • San Francisco 4 nachten

  • 650 km

  • Crater Lake NP 3 nachten

  • 400 km

  • Lassen Volcanic NP 3 nachten

  • 300 km

  • Lakte Tahoe Zephyr Cove 3 nachten

  • 300 km

  • Yosemite NP 5 nachten

  • 500 km

  • Los Angeles 3 of 4 nachten

Zelf op reis naar de Verenigde Staten?

Empty

Misschien is dit ook interessant voor jou?