Overslaan en naar de inhoud gaan

Als je denkt dat je zowat alles in de wereld al gezien hebt, dan moet je - zonder overdrijven - naar het noorden van Ethiopië. Zoutkaravanen met honderden kamelen bepakt met kilo’s zout trekken er nog traag maar gestaag over de vlakte naar de stad. De bergen zijn er versierd met verborgen kerken, de vulkanen actief, en de hot springs van een vorm, hitte en kleur de nergens anders voorkomt.
Stef Cools, al meer dan 15 jaar reisbegeleider voor Joker, zag foto’s van de streek en raakte er meteen door gefascineerd. Na een rondreis in Noord-Ethiopië kwam hij terug met 1 conclusie: alles is in het echt gewoon nóg straffer dan op de beste foto’s…

Stef Cools - Reisbegeleider
Ik sta te popelen om opnieuw naar het noorden van Ethiopië te gaan. Ik herinner me nog zeer goed hoe ik me de eerste keer voelde. Ik kan niet wachten om diezelfde verwondering te zien op de gezichten van de deelnemers.

Een rollercoaster van indrukken

STEF: “De geuren, de kleuren, de geluiden, de hitte: het laat een enorme indruk na. Het hele Danakilgebied is in één woord overweldigend. Tijdens mijn recentste reis stootte ik er op een zoutkaravaan. Ik kon enkel denken: wow, dat mensen in deze tijd nog zulke ontberingen doorstaan om hun goederen naar de markt te brengen. Ongelooflijk!
Of neem de rotskerken in het Gheralta-gebergte. Die zijn op een verrassende manier uitgehouwen uit de rotsen. Vaak moeten de mensen daar verscheidene uren stappen om bij een kerk te geraken. Door deze bergen te voet te verkennen in plaats van met een jeep, word je één met het gebied en ervaar je diezelfde beleving als de lokale bevolking.
Ook de rotskerken van Lalibela staan op ons programma. Lalibela is iets populairder dan de andere plaatsen die we tijdens deze reis bezoeken. Maar het is een klassieker die je toch absoluut gezien moet hebben.”
 

Authenticiteit met de grote A

STEF: “De rode draad doorheen de reis is authenticiteit: we blijven meer dan 2 weken lang dichtbij de lokale bevolking. Deelnemers zijn ook best redelijk goed in conditie en niet vies van een flinke dosis avontuur. Tijdens de reis is er namelijk weinig comfort en de verschillende trekkings kunnen best wel pittig zijn.
Wat dat concreet betekent? In het Gheralta-gebergte worden het logement, het transport en de gids voorzien door inwoners van de dorpen waar we langsgaan. In Danakil slapen we onder de blote sterrenhemel, zodat we niet moeten rondlopen met tenten. In het ietwat toeristischer Lalibela logeren we helemaal in Joker-stijl in een lokaal pensionnetje