Overslaan en naar de inhoud gaan

Als het aankomt op winterse wetmatigheden, denken we allemaal de wijsheid in pacht te hebben. Maar hoe betrouwbaar zijn die ijskoude weetjes eigenlijk? Sta ons toe je even met je voeten terug op de bevroren aardkorst te zetten. Je winters zullen nooit meer hetzelfde zijn!

Mythe 1: Van koude lucht word je verkouden

“Kom snel binnen, straks word je ziek!” Hoe vaak heb je je moeder dit horen roepen als je weer eens – recht uit bad, met natte haren – naar buiten was gerend in de vrieskou? Tijd om haar lik op stuk te geven: van koude lucht word je namelijk niet ziek, integendeel. Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen en bacteriën, die zich in de winter vlotjes verspreiden onder mensen die lekker warm en dicht op elkaar gepakt zitten. Wil je een verkoudheid vermijden? Hup, naar buiten dan!

Mythe 2: De meeste warmte verlies je langs je hoofd

De volksmond zegt dat je in de winter maar beter niet de deur uitgaat zonder muts of hoed op je hoofd. Maar die volksmond verkoopt – naast heel veel wijsheden – soms ook je reinste onzin. Welk lichaamsdeel je juist bedekt, maakt namelijk niet uit, zolang er maar zo weinig mogelijk vierkante centimeters huid blootgesteld worden aan de koude lucht. Doe zelf de test maar eens: in je ondergoed mét muts de ski’s op of warm ingeduffeld zonder muts?

 

Mythe 3: Alcohol beschermt je tegen onderkoeling

Een klassieker die vooral ter hoogte van de après-skibar makkelijk ingang vindt bij de verkleumde wintersporter. Wie erin gelooft, klampt zich vast aan de warme gloed die hij samen met die stevige borrel naar binnen giet. Maar – en nu komt de koude douche – die is helaas slechts van korte duur. Alcohol zet je bloedvaten open, waardoor je heel wat lichaamswarmte verliest en dus afkoelt in plaats van opwarmt. Drink dus liever een kom soep of een tas warme chocomelk.

Mythe 4: Sporten in de kou is ongezond

Voor wie zich alvast onder een wollen deken heeft genesteld met zijn tenen praktisch in de houtkachel, is dit het gedroomde argument voor een winterslaap. Helaas is het een broodje aap met supersize-proporties … Als het buiten koud is, lopen we namelijk net sneller en verbranden we meer calorieën in minder tijd. Denk er wel aan je voldoende op te warmen voor je wegsprint, zodat je lichaam de overgang van kamer- naar buitentemperatuur rustig kan verwerken.

 

Mythe 5: Zonnecrème hoeft niet in de winter

Is je zonnecrème al samen met je strandlaken en sandalen in een doos op zolder beland? Slecht denkwerk! De grijze winterwolken houden het zonlicht misschien wel tegen, de schadelijke UV-stralen gaan er gewoon los door. Dus ja, ook in de winter kan je huid verbranden en zelfs huidkanker ontwikkelen. Een laagje zonnecrème beschermt je huid het hele jaar rond en houdt ze bovendien gehydrateerd – geen overbodige luxe met die droge, koude winterlucht. Blijven smeren dus!

 

Dit artikel kwam tot stand met dank aan de wintersport-experts van A.S.Adventure, je kon het eerder al lezen op hun blog.

Misschien is dit ook interessant voor jou?