Overslaan en naar de inhoud gaan

Nathalie Van Edom trok in de zomer van 2012 als CJP-reporter mee op Joker Go-26 Roots reis naar Tanzania. Daar stond haar een unieke ervaring te wachten samen met Tanzaniaanse studenten in toerisme. Ze bleef er logeren bij hun families, verwonderde zich over hoe de Masai leven en trok op voet- en jeepsafari naar Tanzania’s prachtigste nationale parken. Piep hier mee in haar reisdagboek van toen:

Een half jaar geleden stond ik met een overvolle trekrugzak klaar op Zaventem om de povere Belgische zomer in te ruilen voor een Tanzaniaanse wintermaand. Samen met zeven nobele onbekende Vlamingen zou ik drie weken lang lief en leed delen met drie Afrikaanse leeftijdsgenoten. Samen op trektocht, samen in tentjes slapen, samen dieren spotten en samen de afwas doen.

Nu de winter hier in België op zijn hoogtepunt raakt, denk ik wel eens nostalgisch terug aan mijn voorbije zomervakantie: Afrikaanse weidse vlaktes, stralende kroezelkopjes en heerlijke stoofpotjes. Ik had nooit verwacht dat Chris Duchauchoit met zijn Dieren in nesten een extreme jaloezie kon opwekken. Als ik mijn reisdagboek herlees, voel ik weer de broeierige drukte van Arusha, hoor ik de ritmische gidsen-in-spé zingen en valt mijn mond opnieuw open van safariverbazing. Het lijkt alsof ik pas nu mijn Tanzaniaans avontuur naar waarde weet te schatten…

10 juli 2012 – “Om de dag af te sluiten hebben we een kampvuur gemaakt en liedjes in het Swahilli gezongen. De alomtegenwoordige Djambo-song beschouw ik inmiddels als ons lijflied. We kregen onze Tanzaniaanse makkers zelfs zover Vrolijke vrienden mee te kwelen, een voorlopig hoogtepunt. Het had veel charme om allemaal ingeduffeld een koude avond door te brengen op een berg rond het vuur. Omdat er in het dorpje waar we deze nacht doorbrengen geen elektriciteit en dus ook geen licht is, was het contrast met de omgeving groot. Ik wist niet dat het ergens zo donker kon zijn, gelukkig biedt mijn Petzl redding.”

17 juli 2012 – “Vandaag zijn we met een dalaa dalaa, een typisch busje, onderweg naar Longido, zo’n tachtig kilometer verder. Het busje blijkt in praktijk niet meer te zijn dan een veredelde, verroeste camionette, maar het heeft alleszins meer couleur locale dan de snelle, hippe 4×4’s die ons inhalen. Met vijftien in het busje betekent naar lokale maatstaven een onderbezetting. Longido ligt in Masaaigebied, de vele strooien hutjes langs de kant van de weg zien er alvast veelbelovend uit. De streek is bergachtig en als ik me in bochten wring om door de voorruit te kunnen kijken priemt de Mount Longido voor ons uit. Van zo’n uitzicht kan ik in België alleen maar dromen.”

21 juli 2012 – “Baobabs zijn mijn nieuwe lievelingsbomen, een eik gaat me niet meer kunnen bekoren. Vandaag gingen we naar Tarangire, een van de nationale parken. Ik voelde me net in een natuurdocumentaire op National Geographic, ik wist gewoon niet waar eerst te kijken. We zagen babyolifantjes op een meter afstand, twee leeuwinnen met een welpje, apen allerlei, overvloedig veel zebra’s en zeker veertig giraffen. Bovendien was het vandaag erg warm weer, hoe idyllisch om met mijn camera uit de jeep te hangen om al dat moois te spotten. Momenteel wachten we op het avondmaal bereid door onze twee koks, het lokale Serengetibier is alvast een uitstekend aperitief.”

25 juli 2012 – “Onderweg van Arusha naar Nairobi per shuttlebus. Ik ben na drie weken op reis bijna terug thuis. Gelukkig ben ik graag onderweg: muziek in mijn oren en kijken naar de dromerige landschappen die voorbij schuiven, mijn blik staat letterlijk op oneindig. Misschien ga ik dat wel het meest missen: het gevoel van opperste vrijheid dat Afrika opwekt.”

Reizen naar Tanzania

Heb je zelf zin gekregen om met jongeren uit Tanzania dit land te ontdekken? Ga met Joker op Roots reis naar Tanzania.

Ook voor andere leeftijden zijn er Joker-reizen naar Tanzania.