Overslaan en naar de inhoud gaan

Natúúrlijk zijn Sevilla, Valencia, Madrid en San Sebastián geweldige bestemmingen voor een citytrip in Spanje. Ze zetten elk verschillende kenmerken in om toeristen te behagen: een heerlijke keuken en wijnkelder, wereldberoemde musea, verfrissende parken, gezellige plaza’s, nightlife met warme gitaren en koele beats, metropolitan vibes, op handen gedragen voetbalploegen, zon, zee, strand.

Meestal een sterk en/of-verhaal, bij Barcelona een en/en-verhaal: dé citytripbestemming van het land kan deze checklist eenvoudigweg op haar eentje aanvinken. De hordes toeristen zijn er dan ook moeilijk te ontwijken, maar onze Joker-collega’s weten hun alternatieve weg wel te vinden. We grabbelen even in de ton met insider tips voor een citytrip Barcelona…

3x Actie

Gaudí by bike

Via de website van de Dienst voor Toerisme krijg je snel een overzicht van all things Gaudí in de stad. Je kan (gelukkig) niet om zijn creaties heen, maar de tijd dringt al eens op citytrip. Huur daarom een fiets en prent het stadsplan goed in je hoofd of je smartphone. Heerlijk om de wind in je gezicht te voelen, de hordes toeristen voorbij te steken en de stad op een andere manier te leren kennen. Park Güell is serieus klimmen: overweeg misschien een e-bike als de inspanning je te veel lijkt?

Beachvolley in La Barceloneta

Op het strand van La Barceloneta een partijtje volleyballen geeft een heerlijk vakantiegevoel en je ontmoet er gelijkgestemde locals mee! Aansluitend een vispaella op een klein binnenpleintje  (laat je niet verleiden door de foto-menu’s die de combinatie paella + sangría aanbieden want dat is not done). En daarna een ijsje eten en met andere toehoorders salsa dansen als er een Cubaans groepje begint te spelen. Het leven kan zo simpel zijn op vakantie.

Opgelet op 23 juni, tijdens de Nit de Sant Joan (vooravond van het Midzomernachtsfeest): iedereen die dan op het strand loopt wordt in het water gesmeten!

Te voet naar de top van Tibidabo

Waar we de toeristen op een zonnige oktobermiddag op twee handen konden tellen, was de Tibidabo-heuvel. Dit is het minder gekende broertje van Montjuïc (die andere heuvel). Boven is er een oud pretpark, beneden is er de metropool. Daartussen is er rust, een soms wel en soms niet verharde weg, wat verloren huisjes en prachtige vergezichten op de stad.

Goed verstopt

Het zicht vanop de Arenas de Barcelona

Vlakbij de Plaça d’Espanya ligt een winkelcentrum, gevestigd in de Arenas de Barcelona. Je kan het gebouw niet missen. Neem de roltrap tot boven op het dakterras en geniet van het prachtige én gratis uitzicht over de stad en het plein beneden.

De patio van de unief

Als je voorbij een historisch universiteitsgebouw loopt moet je reflex altijd zijn: even binnenstappen! Meestal goed onderhouden en op zijn zachtst uitgedrukt sfeervol. Zo ook op het binnenplein van de oude universiteit aan de Plaça de la Universitat. Een patio omringd met  appelsienenbomen, hier en daar wat verdwaalde politieke spandoeken en een tuin vol katten. Metrohalte Universitat, of wat had je gedacht. Budgettip: toen wij nog voor Erasmus-studenten konden doorgaan en wel zin hadden in een goedkope lunch of koffie, dan vond je ons op citytrip wel eens in één of andere studentenkantine. Jep, ook in Barcelona (uitproberen op eigen risico).

2 minder toeristische wijken

El Born

Deze wijk is een verademing na de drukte van La Rambla en de Barri Gòtic (de gotische wijk met smalle straatjes en oude gebouwen). Leuke pleintjes en boutiques, veel locals en minder toeristen.

Lunchadres: Sandwich en Friends, met wraps, broodjes, salades, smoothies en de even onvermijdelijke als lekkere sangría. Het is er niet duur en aan de muren hangen tekeningen van de Spaanse illustrator Jordi Labanda.

Eixample

Net als El Born een rustigere, niet-toeristische wijk. Er is ruimte en de wijk is centraal gelegen tussen de klassieke highlights van de stad. De burgerij van Barcelona liet er indrukwekkende modernistische gebouwen optrekken (o.a. Casa Battló van Gaudí: ja hoor, de inkomprijs is hoog maar zó de moeite waard!). Met de metro ben je na enkele stops al waar je zijn moet dus overweeg zeker om hier in Eixample te overnachten tijdens je citytrip Barcelona.

Restauranttip: Restaurant Roma, een iets prijzigere menukaart met zorgvuldige uitgekozen kwaliteitsproducten (maar nog altijd goedkoper dan wat je in België voor dit soort restaurants zou betalen).

Parken en pleinen

Parc de la Ciutadella

Een park dat geliefd is bij de locals en je een betrouwbare inkijk geeft op het leven van jong en oud. Het park ademt de sfeer van de Wereldexpo van 1888, met een dierentuin, botanische tuinen, vijvers, watervallen enz. De ideale picknickspot, inderdaad.

Via het park ben je ook snel in El Born (zie eerder). Je herkent het park aan de imposante, in rode baksteen opgetrokken triomfboog aan één van de ingangen.

Montjuïc

De rustige parken en de fonteinshow (bekijk op voorhand wanneer de shows plaatsvinden en beleef een beetje Las Vegas in Barcelona) op de heuvel van Montjuïc zijn zeker geen onbekend stukje Barcelona. Toch vermelden we Montjuïc in dit artikel omdat we een alternatieve route willen tippen voor het dure tarief van de Telefèric (kabelbaan). Zo spaar je wat euro’s uit: stap in het metrostation Paral-lel over op de Funicular die je tot aan de Fondació Joan Miró brengt. Met de kabelbaan vanuit La Barceloneta heb je natuurlijk wel een superzicht op de stad en dat kan ook zijn prijs waard zijn.

Plaça Real

Hoewel vlakbij de Barri Gòtic en La Rambla, weet dit plein ons altijd te bekoren. Kindjes lopen er zoals dat hoort achter een bal aan, ouders houden vanop een terrasje een oogje in het zeil, shoppers laten er hun voeten rusten, toeristen prijzen zich gelukkig. Niets dan good vibrations! Heb je honger, doe er dan iets aan bij Les Quinze Nits. Je helpt er niet alleen jezelf mee, maar ook sociaal kwetsbare jongeren die binnen de werking van de Fondaciò begeleid worden. Je zal even buiten moeten wachten als het druk is, maar het eten is er heerlijk en de prijs-kwaliteit zit helemaal goed!

Palau de la Música Catalana

Miro, Picasso, Gaudí: je vindt je weg wel naar hun beroemde musea. Wat sommigen om één of andere reden niet op hun museumchecklist zetten, is het Palau de la Música Catalana. Een geleid bezoek maakte op ons nochtans geweldig veel indruk. Dit concertgebouw dateert van begin 20ste eeuw, werd ontworpen door de beroemde Catalaan Domènech i Montaner en is ontzaglijk mooi en kleurrijk. Elk detail verwijst naar muziek en geschiedenis, alle zintuigen worden aangesproken en de akoestiek is geweldig.  Heb je de tijd en het geluk om er een klassiek of jazzconcert mee te maken: doen! En anders gewoon koffie drinken in de foyer.

Nightlife in Barcelona

  • Razzmatazz: een hippe club met 5 zalen, een mix van elektro en alternatieve rock door bekende dj’s, en de betere indieconcerten

  • Apolo Club: Een prachtige oude danszaal met blinkende houten vloer, dj’s die funk draaien en hipsters die in hun mooiste retro-outfit zotte swingmoves tonen.

Film en literatuur

Barcelona spreekt sowieso al tot de verbeelding, maar dankzij deze films en boeken vermoed je toch nog een extra dimensie van de stad:

  • La Ciudad de los Prodigios van Eduardo Mendoza: een schelmenroman met een mix van legendes en historische feiten die zich afspeelt in het Barcelona van tussen de twee wereldtentoonstellingen (begin 20ste eeuw).

  • De trilogie van Carlos Ruiz Zafón, te beginnen met De Schaduw van de Wind, met als setting de Spaanse burgeroorlog en het regime van Franco.

  • De Kathedraal van de Zee van Ildefonso Falcones: een “kloefer” van zo’n 900 pagina’s voor wie graag historische verhalen leest. De bouw van de Basílica de Santa María del Mar staat centraal in dit boek. Interessant als je na (of nog beter: tijdens!) het lezen ervan in die kerk staat.

  • In Woody Allen’s romantische drama Vicky Cristina Barcelona is het altijd zomer en ziet alles en iedereen er fantastisch uit. Of toch niet?

  • De film L’Auberge Espagnole: Een wild uitgaansleven en liefdesperikelen in Barcelona? Pure fictie, zo meldde een collega en ex-Erasmusstudente ons.

Alternatieve reisgidsen

  • Spotted by Locals is een goede  vriend tijdens je citytrip Barcelona. Bomvol tips van zij die het het best weten!

  • Barcelona: de grote verleidster van R. Hughes. Geen klassieke reisgids, eerder een vat vol enthousiaste verhalen en tips om een ongekend Barcelona te ontdekken. Je komt op vergeten plaatsen, botst op juweeltjes van gebouwen waar anderen voorbijlopen en leert onderweg wat bij over de onafhankelijkheidsstrijd, het Catalaans, de lokale keuken. Van de hand van een kunstcriticus voor o.a. Time Magazine.

Filmpje: 5 minuten Barcelona

Dit timelapse filmpje van Alexandr Kravtsov frist je geheugen in 5 minuutjes even op: wat was dat nu weer, Barcelona?

Met dank aan de tips van Karavaan-collega Sarah Trappeniers, Joker-reisbegeleidster Veerle Stoffelen en Joker-collega’s Theo, Aline, Kirsten, Joke (Joker Gent) en Kathy (Joker Leuven).

Zelf op reis naar Barcelona of Spanje?

Bestemming Vertrek Maatschappij Reis van Boek tot Prijs

Alicante

Alicante Brussel Air Europa 02/06/19 - 07/07/19
26/08/19 - 15/12/19
29/12/19 - 31/03/20
Boek tot 04/07/19 vanaf € 150 Boek of kies andere reisdata

Alicante

Alicante Brussel Iberia 20/05/19 - 29/06/19
23/08/19 - 01/12/19
Boek tot 14/07/19 vanaf € 191 Boek of kies andere reisdata

Barcelona

Barcelona Brussel Brussels Airlines 02/06/19 - 28/06/19
02/09/19 - 15/12/19
Boek tot 15/07/19 vanaf € 17 Boek of kies andere reisdata

Bilbao

Bilbao Brussel Air Europa 02/06/19 - 07/07/19
26/08/19 - 15/12/19
29/12/19 - 31/03/20
Boek tot 04/07/19 vanaf € 149 Boek of kies andere reisdata

Bilbao

Bilbao Brussel Iberia 20/05/19 - 29/06/19
23/08/19 - 01/12/19
Boek tot 14/07/19 vanaf € 190 Boek of kies andere reisdata

Ibiza

Ibiza Brussel Air Europa 02/06/19 - 07/07/19
26/08/19 - 15/12/19
29/12/19 - 31/03/20
Boek tot 04/07/19 vanaf € 164 Boek of kies andere reisdata

Ibiza

Ibiza Brussel Iberia 20/05/19 - 29/06/19
23/08/19 - 01/12/19
Boek tot 14/07/19 vanaf € 197 Boek of kies andere reisdata

Las Palmas

Las Palmas Brussel Air Europa 02/06/19 - 07/07/19
26/08/19 - 15/12/19
29/12/19 - 31/03/20
Boek tot 04/07/19 vanaf € 190 Boek of kies andere reisdata

Las Palmas

Las Palmas Brussel Iberia 20/05/19 - 29/06/19
23/08/19 - 01/12/19
Boek tot 14/07/19 vanaf € 209 Boek of kies andere reisdata

Madrid

Madrid Brussel Air Europa 02/06/19 - 07/07/19
26/08/19 - 15/12/19
29/12/19 - 31/03/20
Boek tot 04/07/19 vanaf € 81 Boek of kies andere reisdata

Madrid

Madrid Brussel Iberia 20/05/19 - 29/06/19
23/08/19 - 01/12/19
Boek tot 14/07/19 vanaf € 122 Boek of kies andere reisdata

Malaga

Malaga Brussel Brussels Airlines 02/06/19 - 28/06/19
02/09/19 - 15/12/19
Boek tot 15/07/19 vanaf € 83 Boek of kies andere reisdata

Malaga

Malaga Brussel Iberia 20/05/19 - 29/06/19
23/08/19 - 01/12/19
Boek tot 14/07/19 vanaf € 191 Boek of kies andere reisdata

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca Brussel Iberia 20/05/19 - 29/06/19
23/08/19 - 01/12/19
Boek tot 14/07/19 vanaf € 188 Boek of kies andere reisdata

Tenerife

Tenerife Brussel Air Europa 02/06/19 - 07/07/19
26/08/19 - 15/12/19
29/12/19 - 31/03/20
Boek tot 04/07/19 vanaf € 190 Boek of kies andere reisdata

Tenerife

Tenerife Brussel Iberia 20/05/19 - 29/06/19
23/08/19 - 01/12/19
Boek tot 14/07/19 vanaf € 209 Boek of kies andere reisdata

Valencia

Valencia Brussel Air Europa 02/06/19 - 07/07/19
26/08/19 - 15/12/19
29/12/19 - 31/03/20
Boek tot 04/07/19 vanaf € 149 Boek of kies andere reisdata

Valencia

Valencia Brussel Iberia 20/05/19 - 29/06/19
23/08/19 - 01/12/19
Boek tot 14/07/19 vanaf € 187 Boek of kies andere reisdata