Overslaan en naar de inhoud gaan

Maart 2020 staat in ons geheugen gegrift als de start van de coronacrisis. Toch blijven we niet bij de pakken zitten! Voor wie later dit jaar een reis op de planning heeft staan of voor wie gewoon even dat vakantiegevoel in huis wilt halen, verzamelden wij enkele tips om jouw reisplannen voor te bereiden vanuit jouw huiskamer.

 

Hoe bereid je je reis voor vanuit je huiskamer?

 1. Eerst en vooral kan je beginnen met je te vergapen in reisgidsen. Wat zijn de must see bezienswaardigheden op je bestemming? Wat zijn de zogenaamde toeristenvallen of welke afgelegen plek is zeker een bezoekje waard? Hierbij kunnen ook goede documentaires op Netflix een handje helpen. Nood aan wat avontuur? Bekijk dan The Dark Tourist of Tales by Light op Netflix, want grenzen verleggen kan ook van thuis uit. Word je liever ondergedompeld in interessante reisverhalen en spannende belevenissen? Neem dan zeker eens een kijkje op onze reisblog. Of bestudeer het lokale wildlife aan de hand van boeken over safari.
 2. Ontdek de lokale fauna en flora. Smelt weg van de prachtige en ruige natuur van Canada of ontdek wat het verschil nu precies is tussen lama’s en alpaca’s die in de hooglanden van Peru vertoeven.
 3. Verdiep je in de lokale cultuur en geschiedenis voor de ultieme reiservaring. Staat Cuba in je reisplannen? Waan je als Che Guevara in tijden van de Cubaanse Revolutie of bestel een boek over het Cubaanse Communisme bij je lokale boekhandel.
 4. Momenteel kan je virtueel ook heel wat zaken terugvinden. Voor reizigers die al eens graag musea meepikken, kunnen dit nu online doen. Via Google Arts & Culture kan je de online collectie van honderden musea ongestoord bewonderen
 5. Ontdek je de cultuur liever op een actieve manier, dan hebben we ook wat doe-activiteiten voor jou in petto: gooi je dansbenen los op een passionele Argentijnse tango of leef je helemaal uit op de Latijns-Amerikaans zumba.
 6. Maak een muzikale playlist met de beste meezingers en leukste klassiekers waarmee je uren zoet bent. Zeker voor reizigers die een lange vlucht of een roadtrip in het vooruitzicht hebben, is dit een echte aanrader. Verder kan je ook eens op ontdekking gaan in je platenkast of bladeren doorheen de Afrikaanse of Koreaanse (het razend populaire ‘K-pop’) afspeellijsten van Spotify.
 7. Oefen de lokale munt. Telkens je naar de supermarkt gaat, reken je elke euro die je spendeert om naar Indiase roepie of Noorse kronen. Zo krijg je het winkelen in de lokale munt op reis sneller onder de knie.
 8. Je ziet het deze dagen vaak passeren: Leer een nieuwe taal. Ook wij raden het aan. Leer alvast de belangrijkste woorden van de lokale taal zodat je, eenmaal aangekomen, jezelf zorgeloos kan behelpen. Maak gebruik van gratis apps zoals Duolingo en probeer dagelijks te oefenen om de taal goed onder de knie te krijgen. Voor wie later dit jaar naar een Spaanstalig land gaat en snel Spaans wilt leren, hebben we een goede tip: binge die telenovelas! La Casa de Papel, Elite of toch eerder te vinden voor het spannende Narcos? Ze helpen je allemaal bij die snelcursus Spaans.
 9. Pak je bagage al eens op voorhand in. Door al wat te oefenen, weet je hoeveel er in je rugzak geraakt. Daarnaast kan je eens kijken of er nog iets getest moet worden. Werkt je waka-waka nog? Zijn je stapschoenen voldoende ingelopen en ligt je luchtmatras nog altijd even goed? Goed begonnen is half gewonnen. Overloop zeker ook eens onze handige bagagetips voor een snelle en slimme inpak!
 10. Check of al je reisdocumenten in orde zijn. Heb je al een internationale reispaspoort? Is je visum al in orde gebracht? Is je kredietkaart geactiveerd zodat je deze in het land van bestemming kunt gebruiken? Alle praktische informatie over reisdocumenten krijg je op voorhand van je Joker-reiskantoor. 
 11. Pluis eens uit wat het goedkoopste en meest duurzame vervoer is. Hoe reis je best naar je bestemming? Ga je op roadtrip? Vergelijk dan eens de verschillende alternatieven (camper, campervan of toch eerder een huurwagen) voor een reis op jouw maat.
 12. Voor wie meer te vinden is voor een culinaire voorbereiding, kan zelf al eens de lokale keuken uitproberen. Ga je binnenkort op reis naar Indonesië? Maak dan zeker eens Indonesische waterzooi met Mechelse koekoek klaar, een recept gebaseerd op het Indonesisch gerecht Kari Ayam. Of een hele Indonesische rijsttafel? Of toch liever een pizza? Plezier gegarandeerd!
 13. Leer alvast met stokjes eten, want in Japan kan je dat goed gebruiken. Sushi is namelijk het enige dat je er met de hand mag eten. Verder zijn er ook nog enkele belangrijke etiquetteregels, zowel op restaurant als in het dagelijks leven, die je al eens kan doornemen voor je op reis vertrekt naar Japan.
 14. De stralende zon biedt de uitstekende gelegenheid om goed te bewegen. Maak een stevige fietstocht of ga op berenjacht samen met de kinderen. Voor wie graag eens iets nieuws uitprobeert, kunnen we geocaching aanraden. Bovendien is dit ook een leuke activiteit om in het buitenland te doen, want dit is internationaal gekend. Krik je conditie op ter voorbereiding van de talrijke wandelingen die er je op reis te wachten staan.
 15. Heb je nood aan een rustige wandeling doorheen de natuur of het park rond je huis? Neem dan zeker je fototoestel mee om al wat te oefenen op je zoom of fotografeer de dieren in het park voor een voorsmaakje van hoe het er op safari aan toe zal gaan. Tips voor reizigers die graag filmen op reis: zorg dat je camera bij het wandelen één geheel wordt met je bovenlichaam en dat je goed door de knieën gaat voor mooie en stabiele beelden.  
 16. Je hoogtevrees overwinnen… hoe doe je dat? Wie later dit jaar op trektocht of roadtrip gaat door bergachtig gebied en de rillingen over het lijf lopen als je aan de hoogte denkt, hebben we een paar zelfhulptips!
  Let op: Dit zijn zelfhulptips voor mensen waarvan de angst voor hoogte niet zo ernstig is.
  Naast praten, schrijven of boeken lezen over je angst kan je stap voor stap de confrontatie aangaan. Begin rustig: lees bijvoorbeeld eens een boek of kijk een serie op een laag balkon. Stilletjes aan kan je al eens op een ladder kruipen of in een boom klimmen. Probeer hierbij ook aan de positieve kanten te denken. Kijk naar het mooie uitzicht en probeer je te ontspannen.
 17. En als het je allemaal eventjes teveel wordt, dan kan je nog altijd oefenen op de Spaanse siësta. 😉

 

 

Misschien is dit ook interessant voor jou?