Overslaan en naar de inhoud gaan

Op roadtrip langs de Noorse fjorden: een sterk staaltje natuur

Scandinavië staat al een halve eeuw te boek als design-mekka. Toch is de aantrekkingskracht van Noorwegen voor velen datgene wat niet door mensenhanden ontworpen werd: de pure natuur. Fjorden, meren, besneeuwde bergtoppen, rotsen en watervallen. Met hier en daar een vuurtoren of een staafkerk die de tand des tijds doorstaan heeft. Laat je hier alvast warm maken voor een boeiende reis door Noorwegen en zijn adembenemende natuur.

Voor Joker-medewerkers Marleen, Stijn en Lotte is het duidelijk: Noorwegen moet hoog op je lijstje staan als je vooral een natuurreiziger bent. Dit zijn hun tips voor een roadtrip of ferrytocht door Noorwegen.

Varen op de Hurtigruten langs de prachtige oevers

Zoek je tijdens je reis een alternatief voor de auto, vaar dan een eindje mee op de Hurtigruten die dagelijks passagiers en cargo vervoert langs de noord- en westkust.  Kilometers kustlijn en fjorden om te fotograferen!

 

Rijden langs de Trollenweg in Noorwegen

Kruip je liever achter het stuur, dan raden we zeker de “Trollenweg” aan. Tussen de ontelbare haarspelbochten door zijn de vergezichten op de Noorse natuur er onvergetelijk mooi.

De Noordkaap en de middernachtzon

Wie op reis het echte Noorwegen wil beleven maakt een wandeling naar de échte Noordkaap in Knivskjelodden: niet het punt waar je met de auto naartoe rijdt, maar nog zo’n 1.5 km noordelijker. Raadpleeg je reisgids goed want het is niet altijd even duidelijk waar de wandelweg van 8 km naar dat uiterst noordelijke punt van Europa juist begint (op een parking aan de E69, zo’n 7 km van de “toeristische” Noordkaap). Tijdens de zomer gaat de zon niet onder op de Noordkaap en kan je de middernachtzon aanschouwen. Rond 23 juni vieren ze er ook feest ter ere van dit fenomeen. De bewoners steken vuurtjes aan en er zijn volksfeesten in elke stad en elk dorp.

 

Wandeling en panorama bij Stavanger

Bij Stavanger, een stad met een mooi oud centrum waar zelfs nog houten huizen staan,  ligt de rotspunt van Preikestolen. Maak zeker een wandeling hiernaartoe want het uitzicht op het Lysefjord is er bij mooi weer fantastisch! Hou rekening met twee uur stappen heen en twee uur terug en wandel alleen bij droog weer. Je kan ook kiezen om een ferrytocht te maken op het fjord. Leidt je rondreis door Noorwegen je naar Stavanger vanuit Kristiansand, bezoek dan één van de vuurtorens die de kustlijn sieren, al was het maar voor de unieke ligging.

De meest indrukwekkende fjorden, niet te missen op je reis door Noorwegen

De klassieke schoonheid: de Lofoten

De Lofoten mogen niet ontbreken tijdens je rondreis in Noorwegen. Deze eilandengroep is een blauw lappendeken van water met groene en grijze accenten, afkomstig van de bergen en rotspartijen die het gebied rijk is. Vertrek je vanuit België met de auto, dan moet je wel minstens 3 weken uitrekken om de Lofoten ook in je reisprogramma door Noorwegen te kunnen opnemen. Neem je het vliegtuig, vlieg dan op Bødø en neem daar de ferry naar Moskenes.

De meeste watervallen: Hordaland

De meeste watervallen vind je in de provincie Hordaland. Dichter bij huis dan het Amerikaanse Yosemite, en misschien wel indrukwekkender. Bij Vøringfossen, in de buurt van Eidfjord, is er een waterval van 125m hoog. Het landschap is er adembenemend dankzij de diepe kloven met loodrechte wanden, die zulke prachtige watervallen deden ontstaan. Een onvergetelijke stop tijdens je reis door Noorwegen!

Het langste fjord ter wereld: Sognefjord

Met zijn lengte van 205m is dit het langste fjord ter wereld. In de buurt liggen een aantal toeristische trekpleisters zoals het stadje Balestrand, het dorpje Flam dat vooral gekend is door de korte maar spectaculaire spoorweg, en het dorpje Vik met zijn houten staafkerk.

Het beroemdste fjord: het Geirangerfjord

Dit fjord ligt in de provincie Møre og Romsdal, in het hart van Noorwegen en is waarschijnlijk het meest gefotografeerde fjord. Elke dag liggen er meerdere cruise-schepen voor anker en bezoeken er duizenden cruisetoeristen het stadje Geiranger en zijn niettemin oogstrelende omgeving. Beslis zelf of dit iets voor jou is! Wie liever van de rust geniet tijdens het reizen door Noorwegen, slaat dit misschien beter over.

 

De hoogste gletsjer: de Jostedalsbreen

Dit kan letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van je reis door Noorwegen zijn: de grootste gletsjer op het Europese vasteland (100km lang en 15km breed) met 5 uitlopers naar het dal (Briksdalsbreen, Nigardsbreen, Bergsethbreen, Boyabreen en Supphellebreen).

Goedkoop overnachten op reis in Noorwegen

Wild kamperen is in Scandinavië onder bepaalde voorwaarden toegelaten. Je kan ook kiezen voor blokhutten of trekkershutten op een camping.

Aangezien hotels wel eens een te grote hap uit je budget nemen, raden wij zeker de Noorse jeugdherbergen aan. Ze zijn er erg comfortabel en ideaal voor wie door Noorwegen reist met een beperkt budget. De meeste hebben familiekamers zodat je toch als koppel of gezin wat privacy hebt, en bovendien heb je bijna overal een eigen badkamer.

De ideale reisperiode voor Noorwegen

Midden juni en juli is een perfecte periode om naar Noorwegen te reizen, ook voor het noorden. Tegen eind augustus kan het weer beginnen omslaan maar in principe is midden september nog oké. Wil je het helemaal niet warm hebben, dan is december tot maart jouw ideale reisperiode!

Praktische tips voor chauffeurs op rondreis in Noorwegen

  • Een eigen auto (of huurwagen) is ideaal omdat de afstanden in Noorwegen wel eens aanzienlijk zijn.

  • Ferry’s en overzetboten: tijdens een rondreis moet je onvermijdelijk een aantal keer de ferry nemen. Je rijdt de auto gewoon op de ferry en afhankelijk van de route duurt het vaak maar een kwartiertje, soms ook langer. Je kan de ferry’s bijna altijd met je kredietkaart betalen.

  • Je moet verplicht de lichten van je auto aanzetten op elk moment van de dag.

  • Echte autosnelwegen zoals in België zijn er nauwelijks in Noorwegen. Ze hebben wel genummerde “E-wegen” maar dit is dan meestal een weg met één rijvak in elke richting. Reken op maximum 250 km per dag.

  • Rond de steden kom je soms tolwegen tegen, en in het hele land veel tunnels. De langste autotunnel van Europa ligt in Noorwegen: de Laerdalstunnel, iets minder dan 25 km lang.

  • In de meeste tankstations kan je broodjes krijgen en ook warme snacks zoals hamburgers. Tijdens lange routes kan je best wat proviand voor je reis voorzien aangezien je in afgelegen gebieden in Noorwegen niet veel winkels of horecazaken zal tegenkomen.

Deze tips voor een geslaagde rondreis door Noorwegen krijg je van Noorwegen-kenners Stijn Daniels (Product Manager Europa en het Verre Westen), Lotte Huygh (Joker-reiskantoor Hasselt) en Marleen Adriaenssens (Joker-reiskantoor Wilrijk).

Zelf op reis naar Noorwegen?

Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar. We onderhandelen wekelijks met de beste luchtvaartmaatschappijen om voordelige vliegtickets aan te bieden. In de tussentijd loont het zeker je Joker-reiskantoor te contacteren voor een vluchtvoorstel op maat!