Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit jaar eens niet op klassieke skivakantie, maar wél een uniek winters avontuur waar je nog lang over zal napraten? Dan is het Hoge Noorden de place to be. Vooral in Lapland – een regio die zich uitstrekt over delen van Zweden,  Finland, Noorwegen en Rusland – beleef je de meest ongerepte sneeuwpret. Skiliften en luidruchtige après-ski-bars kom je hier niet tegen, wat je dan wél moet zien en vooral doen op alternatieve wintervakantie zetten we graag even voor je op een rijtje!

Deze 8 dingen moét je doen op winterreis in Lapland

1. Tocht met de rendierslede

Vliegen met een slede getrokken door een span rendieren zit er helaas niet in, dat genoegen is enkel weggelegd voor de Kerstman. Maar neem het van ons aan: een ritje door een machtig, wit landschap op een slee getrokken door je eigen Rudolf, Dancer of Comet is ook al meer dan de moeite waard! Voor- of nadien deze prachtige dieren bewonderen of zelfs verzorgen op een rendierboerderij maakt het extra authentiek.

2. Wandelen met sneeuwschoenen

Een wandeling maken in de natuur en genieten van de mooiste uitzichten, het lijkt iets wat je op reis in Lapland alleen in de zomer kan doen. Toch is niets minder waar! Een gewone wandelaar zou al snel in de diepe sneeuw wegzakken, maar met sneeuwschoenen loop je er – eens je de techniek te pakken hebt – vrij vlot over. Reken er wel op dat je een stuk trager vooruitkomt dan normaal, dus plan geen te lange tochten. Een dag wandelen op winterreis, het kan dus!

3. Sneeuwscooter rijden

Voor wie houdt van een stevige portie actie, is een rit met een sneeuwscooter op winterreis the way to go. Met wel wat snelheid glij je door de sneeuw, waardoor je per dag een flinke afstand kan afleggen en zo de waanzinnig mooie uitzichtpunten aan elkaar kan rijgen of jezelf helemaal verliezen in een quasi oneindig uitgestrekt landschap. Het enige nadeel: genieten van de rustgevende stilte is er niet bij.

4. Hondensledetocht door de wildernis

Al eeuwenlang gebruiken de lokale bewoners van Lapland sledehonden. Ze zijn dan ook ware meesters in de kunst van het mushen –oftewel een hondenslede besturen. Vóór de uitvinding van de sneeuwscooter, was een hondenslede vaak de enige manier om zich door de sneeuw te verplaatsen. Zelf een (meerdaagse) hondensledetocht maken brengt je terug naar het authentieke Lapland – hoewel je nu gelukkig geen dierenhuiden maar wel thermische pakken hebt om je warm te houden. Toch blijft een winterreis waarbij je je eigen hondenslede bestuurt door de woeste, adembenemende witte wildernis een avontuur waarbij je ongetwijfeld grenzen verlegt. De honden voederen, verzorgen en er zo een stevige band mee opbouwen hoort er steeds bij.

5. De nacht doorbrengen in een wildernishut

Tijdens je wintervakantie logeer je misschien liefst in een lekker warm hotel, bij voorkeur dan nog met een sauna om na de sneeuwpret zalig op te warmen. En gelijk heb je! Maar toch loont het om je comfortabele bed voor één nachtje – bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse husky- of sneeuwschoenentocht – in te ruilen voor een dikke slaapzak in een wildernishut. Een basic hutje in the middle of nowhere is dan wel niet de comfortabelste slaapplaats, het is ongetwijfeld wel één van de beste ervaringen die je zal hebben op winterreis! Ver weg van de bewoonde wereld je warmen aan het kampvuur en ’s nachts de mooiste sterrenhemel bewonderen die je ooit zag: onvergetelijk. En wie weet spot je ook wel het onbeschrijflijke noorderlicht!

6. IJsvissen op een bevroren meer

Je hoeft niet van vissen te houden om je op wintervakantie in het Hoge Noorden toch eens aan ijsvissen te wagen. Vroeger was vissen door een gat in het ijs een noodzaak om te overleven, nu is het vooral een leuke sport. Extra uitdaging: je moet niet alleen een vis aan de haak proberen te slaan, maar ook eerst je eigen gat boren of zagen in het dikke ijs en ervoor zorgen dat het niet opnieuw dichtvriest. Heb je beet? Neem je vis dan zeker mee en leg hem ’s avonds op de barbecue of rooster hem boven het kampvuur. Zelf gevangen en klaargemaakt = extra lekker!

7. Cross-country ski op winterreis

Cross-country-skiing is een meer fancy benaming voor wat wij vooral kennen als langlaufen. Laat je zeker niet misleiden door het wat minder hippe imago, want cross-country skiën door het stille, weidse landschap is een unieke ervaring. Bovendien is het heerlijk om op reis toch eens op de latten te kunnen staan in de aanlokkelijke sneeuw, ook zonder hoge bergen en skiliften in de buurt.

 

8. Leren van de locals: de Sami

Gaat je wintervakantie naar het Hoge Noorden, breng de Sami dan beslist een bezoekje. Deze traditionele inwoners van Lapland zijn immers experts als het aankomt op leven in de wildernis, zodat je van hen nog heel wat kan opsteken om te gebruiken tijdens je winterreis, zoals snel een warm vuurtje maken, dierensporen herkennen, vissen op de traditionele manier,… Ook hun handwerk is de moeite waard!

Zelf op alternatieve winterreis in het Hoge Noorden?