Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Afrika, dat is op safari gaan in het Kruger Park, legendarische steden bezoeken als Kaapstad en Johannesburg, de Tafelberg beklimmen en in de sporen treden van Nelson Mandela op Robbeneiland. Maar Zuid-Afrika is even goed genieten van het heerlijke klimaat en de nog heerlijkere Zuid-Afrikaanse wijnen. Wij geven je 12 must do’s mee voor een reis door Zuid-Afrika van onze Joker-medewerkers Koen en Saar.

1.  Ontdek Johannesburg met een lokale gids op fietstocht door de township Soweto. Het apartheidsmuseum in Johannesburg geeft een zeer goed beeld van de voorgeschiedenis van de apartheid, die onderhuids toch nog altijd wat rondsluipt in Zuid-Afrika.

 

2.  Het Kruger Park is zalig om door te cruisen met je eigen wagen op safari. Het natuurpark is 12u per dag open, zodat je uren kan turen naar alle dieren in een poel, open vlakte of zelfs vlak voor je neus. Vergeet zeker je verrekijker niet! Wij zagen de Big Five en een heleboel ander groot wild: nijlpaarden, giraffen, bizons, gnoes, hyena’s, zebra’s en duizenden impala’s. Stuk voor stuk prachtige dieren! Wij waren het meest onder de indruk van de “katten”, elegantie ten top. Je kan makkelijk zelf rondrijden op de geasfalteerde wegen en ook de gravelwegen zijn goed te doen (weliswaar aan 30km/u), je hoeft geen 4x4 te hebben. Als je zeker wil zijn dat je geen beestjes mist, kan je een gids nemen. Als je de dieren van nog dichterbij wil bekijken – zoals de indrukwekkende neushoornmoeder met kind die wij plots recht in de ogen keken, spannend! – kan je een morning walk doen met twee rangers. Ook ’s nachts kan je er met de open jeep op uit trekken tijdens een night drive. Wij hadden het geluk een luipaard te zien en een volledige olifantenfamilie, inclusief kleine Dombo die achterop huppelt.

3.  In het Addo National Park moet je zijn voor een tweedaagse trekking naar de kust in het absolute niets. Sluit je twee dagen compleet af van de wereld in deze prachtige natuur, zwem in de oceaan en logeer in een hut tussen de duinen. Breng je eigen eten en pyjama mee, meer heb je niet nodig!

4.  Surfers moeten zeker stoppen in Plettenberg, waar je alle kneepjes van het vak kan leren. Het is de moeite om een tocht van een aantal uur te maken in Robberg, wie weet spot je er wel een walvis!

5.  De hoogste bungeejump ter wereld – de volle 216 meter – vind je vanop de Bloukrans Bridge bij Face Adrenalin. Voor de durvers!

 

6.  In Lesotho, een onafhankelijke staat die als een eiland binnen Zuid-Afrika ligt, bezochten we enkele dorpen waar we voetbalden met de kindjes en het lokale bier proefden.

 

7.  Na een nacht in ontspannen hippiehaven Coffee Bay kwamen we aan in het prachtige Wild Coast, waar – what’s in a name – de zee veel te wild is om te zwemmen en ook surfen wel wat gevaarlijk is. Toch moet je er naartoe voor een mooi strand om langs te wandelen en veel rotsen om over te klauteren

8.  Eén van de grootste groene canyons ter wereld is de Blyde River Canyon. In het voorjaar kan er wel stevig wat mist hangen.

 

9.  Bezoek een struisvogelboerderij in Oudtshoorn, een mooie regio met glooiende grasvelden, akkers (met struisvogels in plaats van koeien), en rooibostheeplantages. Verwonder je over hoe gigantisch een struisvogelei wel is of waag je aan een rit op een struisvogel.

 

10.  Rij langs de kust op weg naar Kaapstad voorbij sloppenwijken en prachtige kuststadjes. Bij één van onze stops in Simon’s Town maakten we een shark alert mee: een oorverdovende sirene die iedereen uit het water riep. Je moet zeker in Kaap de Goede Hoop geweest zijn, het meest zuidwestelijke punt van Afrika , maar niet het zuidelijkste punt zoals velen denken. Die eer is weggelegd voor Cape Agulhas, waar ook de 2 oceanen samenkomen.

11.  In Kaapstad hadden we  al vanuit het toiletraampje in ons hostel zicht op de Tafelberg. Die kan je te voet of met een kabelbaan beklimmen. Wij kozen uiteraard de sportiefste weg en werden helemaal bovenaan beloond met een prachtig zicht over de baai. Een andere berg midden in de stad waar we op klauterden is Lion’s Head.

 

12.  Vanuit Kaapstad kan je naar Robben Island, bij Kaapstad, waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. Wel best op voorhand boeken, want er kan maar een beperkt aantal mensen per dag naartoe.

Wat schaft de pot in Zuid-Afrika?

Veggies, we moeten jullie teleurstellen: Zuid-Afrika heeft vooral heerlijke stukken vlees op het menu. Leef je uit op een braai of barbeque.

Boerewors ziet paars in zijn rauwe vorm en is te vergelijken met een boerenworst van bij ons.

Biltong, gedroogd en gekruid vlees is heerlijk om op te knauwen. Een beetje de Zuid-Afrikaanse kauwgom, maar dan vrij specifiek van smaak. Afhankelijk van de gekozen kruidenmix met koriander of peri peri, het Zuid-Afrikaanse pili pili. Vertrek niet voor je bobotie gegeten hebt, de specialiteit van Zuid-Afrika. 

PAP of gekookt wit maismeel wordt vaak geserveerd in combinatie met vleesjus of gestoofde groenten.

Als het vlees je oren uitkomt, is de vis in Kaapstad een aanrader. Probeer de Kingklip uit, heerlijk met gestoomde spinazie!

Hou halt aan één van de vele wijngaarden en proef een hemels glaasje van de beste druiven in Stellenbosch, Paarl, Franschhoek of Villiersdorp. Onze persoonlijke favoriet drink je bij Rust en Vrede of Sadie family.

Slapen in Zuid-Afrika

Het aanbod qua hostels is ruim voldoende in Zuid-Afrika. Van berghutten voor ruige backpackers tot pittoreske vakantiehuisjes waar je zelf kan koken.

  • Een aanrader is Sommerso met vakantiehuisjes van 2 tot 10 personen in Prins Albert. Dit plekje vlak achter de zwartberg-pas is ideaal om enkele dagen compleet te onthaasten en te genieten van de rust. Voor geen geld krijg je er een weelderige luxe.

  • In de buurt van Drakensberg vind je Amphiteathre Backpackers, een tof hostel met prachtige ligging.

  • Kamperen kan je net buiten het Kruger park in Hazy View, Skukuza of Crocodile Bridge. Je kan er slapen in een hotel, lodges, hutjes, vaste tenten of je eigen tent of camper.

Hoe reis je rond door Zuid-Afrika?

Wij hadden een huurwagen voor onze volledige trip, handig om te gaan waar je wil. Niet alle wegen zijn verhard, maar mits voorzichtig rijden geraak je zeker overal. Interessant is dat je bij het tanken je bandenspanning, olie- en waterpeil kan laten controleren. Voor een kleine extra fooi worden ook je ruiten gewassen. Denk eraan dat je links rijdt!

De bazbus is een busservice die het hele land doorkruist. De joelende, drinkende tieners moet je er wel bijnemen.

 

Welke periode is ideaal voor een rondreis door Zuid-Afrika?

Als je onze winter wil ontvluchten: in december en januari is het in Zuid-Afrika volop zomer en dus lekker warm. Het is daar dan ook wel vakantie en dus zeer druk: reserveer zeker op tijd!

Dompel je onder in Zuid-Afrika voor je reis

Als er één Zuid-Afrikaanse schrijver is die je gelezen moet hebben is het misschien wel Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. Zijn roman Disgrace schetst een onbevooroordeeld politiek portret van post-apartheid in Zuid-Afrika. Als je van een spannend boek houdt op reis, tipt onze directeur Luc Thirteen Hours van Deon Meyer.

Wil je op voorhand al wat wennen aan het Zuid-Afrikaans? Luister dan zeker eens naar Jack Parow of Die Antwoord.

Deze tips krijg je van Zuid-Afrika-kenners Koen Vermeersch (verantwoordelijke ICT) en Saar Corveleijn (Joker-reiskantoor Gent).

Zelf naar Zuid-Afrika?