Overslaan en naar de inhoud gaan

Een reis doorheen Japan is niet compleet zonder een rit met de legendarische shinkansen, ofwel de Japanse bullet trains. In een mum van tijd leg je met deze vernuftige treinen enorme afstanden af, dwars door prachtige Japanse landschappen en voorbij blitse metropolen.

De handige JR Pass maakt dit allemaal mogelijk, op een betaalbare manier! Zo heeft een 7-daagse pas vanaf 2 lange ritten (bijvoorbeeld van Tokyo naar Kyoto en terug) zijn prijs al terugverdiend. Aangezien je tijdens een reis in Japan sowieso stevig gebruik maakt van het uitgebreide treinnetwerk, kan je dankzij de JR Pass heel wat kosten uitsparen!

 

Alle informatie over het hoe en wat van een Japan Rail Pass vind je hier op deze pagina: 

 1. Een Japan Rail Pass kopen, hoe werkt dat?
 2. Praktische informatie over de JR Pass
 3. Meer over onze individuele reizen naar Japan

Een Japan Rail Pass kopen, hoe werkt dat?

Je JR Pass is inbegrepen in alle individuele rondreizen met Joker naar Japan. Je kan hem echter ook apart kopen via jouw Joker-reiskantoor

! Opgelet: de JR Pass is enkel beschikbaar voor buitenlandse reizigers die niet de Japanse nationaliteit hebben en moet je op voorhand aankopen.

Welke klasse?

Ordinary

Reizen in 2de klasse op een Japanse shinkansen is zeker niet oncomfortabel te noemen. Beenruimte is er voldoende en ook de stoelen zijn aangenaam. Er zijn rijen van 2 of 3 stoelen. Er zijn zowel 'non-reserved'- als 'reserved'-compartimenten in deze klasse. Je kiest dus zelf of je een stoel reserveert of niet.

Green

Mag het allemaal wat meer zijn, dan kan je overwegen om een JR Pass in 1ste klasse te boeken: de stoelen zijn breder en staan per 2 aan weerszijden van het gangpad.

In het openbaar vervoer in Japan is het doorgaans erg rustig. Aangezien de Green-compartimenten wat duurder zijn, zijn ze meestal ook minder druk. Je gaat dus 100% zeker een rustige treinrit tegemoet. Ben je een vrije vogel met veel nood aan flexibiliteit? Dan is de Green Class allicht niet de beste keuze voor jou. Dit omdat je met een Japan Rail Pass in Green op voorhand een stoel moet reserveren in een JR Ticket Office. Je kan dus niet zomaar aan boord springen van een willekeurige trein en een plaatsnemen.

 

Prijzen

  Ordinary (2de Klasse)   Green (1ste klasse)  
  Volwassene Kind* Volwassene Kind*
7 dagen €271 €145 €355 €187
14 dagen €419 €220 €561 €291
21 dagen €531 €275 €724 €372

 

* Kindertarief is geldig van 6 tot en met 11 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis op de schoot van de ouders indien er geen plaats is.

Alle prijzen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van mogelijke wijzigingen in de koers. Alle prijzen zijn exclusief dossierkost van €20 per persoon.

 

Graag boeken?

Wil je graag een JR Pass boeken? Geen probleem! Geef een seintje aan je Joker-reiskantoor om de reservatie in orde te brengen. 

Welke gegevens hebben wij nodig om je reservatie in orde te brengen: 

 • De gegevens van je gewenste JR Pass: 
  • Aantal dagen
  • Klasse
 • De vluchtgegevens van je vlucht naar Japan
 • Een kopie van je internationaal paspoort

Je hebt na het uitschrijven van je Japan Rail Pass voucher, 90 dagen om deze in Japan om te ruilen naar effectieve pas. Reserveer je Japan Rail Pass dus ook niet te vroeg! Best breng de reservatie van je JR Pass vanaf 2,5 maand en ten laatste 14 dagen voor vertrek in orde. Zo kunnen we zorgen dat de vouchers op tijd in onze Joker-reiskantoren klaarliggen om deze op te halen. 

Praktische informatie over de JR Pass

Voucher

1 à 2 weken na aankoop van je Japan Rail Pass, ontvang je van Joker een voucher. Deze voucher dien je, binnen 90 dagen na uitgifte, in Japan in een JR Ticket Office om te ruilen voor je gebruiksklare JR Pass. Dit kan je meteen doen bij aankomst op de luchthaven of, indien je de pass niet meteen wenst te gebruiken, tijdens je verblijf in je aankomststad. Samen met je voucher ontvang je een document met de omruilpunten op de belangrijkste locaties aangeduid op kaartjes. Bij het omruilen van je voucher naar de effectieve JR Pass, geef je de datum door vanaf wanneer je deze wil laten ingaan. Dat kan voor meteen gebruik of enkele dagen later. Zodra de startdatum die je doorgeeft toegekend is aan je pas, kan deze niet meer gewijzigd worden.

De Japan Rail Pass is geldig voor 7, 14 of 21 opeenvolgende dagen (afhankelijk van de duur die je zelf kiest) en start op de datum die jij doorgeeft bij het omruilen van je voucher. Gebruik van de pas kan dus niet onderbroken worden. 

Opgelet: alleen buitenlandse reizigers die Japan als toerist bezoeken en met de stempel 'Temporary Visitor' het land binnenkomen, kunnen gebruik maken van van een Japan Rail Pass. Deze stempel krijg je van de douane zodra je Japan binnenkomt.

 

Transport

Met je Japan Rail Pass kan je gebruik maken van alle treinen die vallen onder de JR Group en van de JR West Ferry naar Miyajima. De pass geldt ook op shinkansen, behalve:

 • de NOZOMI-shinkansen op de Tokaidolijn (Tokyo-Osaka) en de Sanyolijn (Osaka-Fukuoka)
 • de MIZUHO-shinkansen op de Sanyolijn (Osaka-Fukuoka) en de Kyushulijn (Fukuoka-Kagoshima)

De JR Pass kan je niet gebruiken op lijnen van privéspoorwegmaatschappijen, bussen of de metro.

 

Toegang

Wanneer je in een station aankomt, verkrijg je toegang tot de perrons via een poortje, waar je normaal je ticket kan scannen. Reizigers met een Japan Rail Pass moeten aan het uiteinde van deze rij poortjes, via een speciale JR Pass toegang, het station binnengaan. Hier laat je je Japan Rail Pass zien aan een medewerker, die je vervolgens laat passeren. 

 

Je stoel reserveren

Voor je de toegang tot de perrons betreedt, kan je in een JR Ticket Office ook je stoel op een shinkansen reserveren. Dat kan je de dag zelf laten doen, of een of meerdere dagen op voorhand. Bij JR Passen in Green Class is dit verplicht.

Op weekdagen, in het laagseizoen en buiten het spitsuur, is het doorgaans geen probleem om een plekje te vinden. Als je op tijd komt, kan je meteen aan een 'non-reserved'-compartiment in de rij gaan staan om op te stappen. Wanneer je de trein neemt in weekends, vakantieperiodes of het spitsuur is het aangeraden om een stoel op je gewenste trein te reserveren. Bij het reserveren van een plaats krijg je een stoel in een 'reserved'-compartiment aangewezen. Het volstaat om op tijd aan het desbetreffende compartiment aan te schuiven en op te stappen.

Er zijn 3 grote vakantieperiodes in Japan:

 • Golden Week: 29/04 - 06/05
 • Obon Week: 08/08 - 16/08
 • Nieuwjaar: 27/12 - 04/01

Om de 5 jaar vindt in Japan ook Silver Week plaats en in 2020 is het weer zover: 

 • Silver Week: 19/09 - 22/09

 

Het reserveren van een stoel in een JR Ticket Office is volledig kosteloos! Op lokale treinen is het reserveren van een stoel niet mogelijk.

Meer Japan?

Krijg je maar niet genoeg van everything Japan? Bekijk dan zeker ook onze individuele rondreizen in Japan.

In onze individuele programma's zit de Japan Rail Pass standaard inbegrepen voor zo lang deze nodig is!

Verder stellen we optionele excursies voor die wij niet te missen vinden. Vraag aan je Joker-reisexpert om ze aan je offerte toe te voegen. Al geboekt? Ook bijboeken is geen probleem! Je kan optionele excursies en activiteiten ook naar hartenlust toevoegen aan een op maat gemaakt reisprogramma. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier.

Meer activiteiten vind je bij 'Excursies en activiteiten in Japan'. Op zoek naar een specifieke excursie of reis en niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten, we zoeken het graag voor je uit!

Empty