Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze wandelroute volgt de spectaculaire spoorlijn van de Albula Alpenbaan en de Bernina Express, een iconisch staaltje vakmanschap van treiningenieurs uit het begin van de 20ste eeuw. Door een intens groen berglandschap banen de rode bergtreinen van de Rhätische Bahn zich een weg over ravijnen, galerijen en hoge viaducten. De tocht vereist veel klimmen en dalen maar biedt ook een onwaarschijnlijke mix aan landschappen; over bergpassen en alpenweiden, besneeuwde bergen en de gletsjers van het Bernina-massief naar het mediterrane Tirano in Italië. Techniek en natuur in perfecte harmonie! 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Filisur

Filisur

Per trein onderweg

Bahnerlebnisweg 

Fuorcla

Fuorcla

Programma

Programma

A Dag 1
Thussis

De reis start in Thusis, een handelsstadje in Graubünden in Oost-Zwitserland. Het ligt op de route naar de San Bernardinopas die de verbinding maakt met Ticino, het Italiaanse deel van Zwitserland. Verder is het de poort naar het Albula-dal, waar de Hinterrhein en de Albula-rivier samenvloeien.

Hotelovernachting.

B Dag 2
Thusis - Tiefencastel

Via Sils im Domleschg betreed je het prachtige Albuladal. De tocht naar Tiefencastel is op z'n minst spectaculair te noemen; je trekt door de diepe Schin-kloof gevolgd door een mooie klim naar het gehuchtje Muldain. Ter hoogte van het dorp Solis overspant de spoorlijn een diep ravijn, de Solisbrücke is een ontzagwekkend staaltje techniek en architectuur. 

Wandeling van 20 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 925 m / - 770 m.

Hotelovernachting. (O)

C Dag 3
Tiefencastel - Filisur - Bergün

Het huzarenstukje van de Rhätische Bahn is het 'Landwasserviadukt' waar de smalspoorbaan over een 65-meter hoge brug loopt die steunt op vijf boogpijlers. Dit is het beeld dat het Rhätische spoorwegviaduct wereldberoemd maakte.  Langs het piepkleine Filisur met zijn historisch dorpskerntje en voorbij het blijkbaar behekste mijnwerkersdorpje Bellaluna gaat het naar het historische treinstation van Stugl. Eindpunt is het bergdorp Bergün (1376 m) waar kunstig versierde Engadiner huizen de show stelen. Het spoorwegmuseum van Bergün is een walhalla voor liefhebbers van treinen. 

Wandeling van 21 km, ca. 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 1035 m / - 530 m.

Hotelovernachting. (O)

D Dag 4
Bergün – Preda - Albulapas - Spinas > trein St. Moritz (1822 m)

De dag start met een bergwandeling langs de Albula rivier waarbij je de spoorlijn kriskrast. Evenwijdig met het spoor loopt de 'Bahnerlebnisweg ' een leerpad dat de honderd jaar oude spoorwegtechniek illustreert.  Preda ligt aan de Albulatunnel die de vallei met Engadin verbindt, hier voorbij bereik je het kristalheldere bergmeer van Palpuogna. De dromerige omgeving van het blauwgroene meer waarin het omliggende landschap haarscherp wordt weerspiegeld, spreekt tot de verbeelding. Door het ongerepte decor van de Weissenstein Alp gaat het pittig omhoog naar de Fuorcla Crap Alv  (2466 m) om dan weer steil af te dalen naar het idyllische plaatsje Spinas. Van hieruit  reis je met de trein naar St. Moritz.

Wandeling van 18 km, ca. 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 1320 m / - 880 m.

Hotelovernachting. (O)

E Dag 5
> trein Morteratsch Morteratsch - Berninapas -Alp Grüm

Van bij het stationnetje van Morteratsch trek je over alpenweiden naar de Berninapas (2328 m ) in het gelijknamige massief, hetgeen een sterk vergletsjerd gebied is. Daarna rijg je een reeks highlights aan elkaar; het Stazerwald, Pontresina, de Morteratsch-gletsjer en de hoogste berg van Graubünden, de Piz Bernina. Na het sprookjesachtige witte meer Lago Bianco klim je naar het uitzichtpunt van de Sassal Mason (2355 m).  Daarboven heb je een adembenemend zicht op de gletsjer Piz Palü, die vanaf dit punt wel heel dichtbij lijkt.

Wandeling van 16 km, 4,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 680 m / - 435 m.

 

Hotelovernachting. (O)

F Dag 6
Alp Grüm – Poschiavo

In Cavaglia, aan de voet van het Berninamassief en de Piz Palü, maak je een omweg naar de Glacier Garden. In de loop van duizenden jaren hebben tollende stenen, grind en puin hier metersdiepe putten uitgesleten in het gesteente, sommigen tot wel 15 m diep. Afdaling in de mooie Poschiavo-vallei.

Wandeling van 10 km, 3 uur stappen. Hoogteverschil: + 30 m / - 1155 m.

Hotelovernachting. (O)

G Dag 7
Poschiavo - Tirano

Naar het einde van je reis toe maken bergen plaats voor boomgaarden, kastanjewouden en wijngaarden.  Het wordt een heel afwisselende tocht waarbij vooral het gigantische spiraalviaduct van Brusio indruk maakt.   Overnachting in San Perpetua in Tirano, een aangename stad met adellijke palazzi en mediterrane allures.

Wandeling van 19 km, 4,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 380 m / - 950 m.

Hotelovernachting. (O)

H Dag 8
Einde

Einde na het ontbijt. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • treinpas voor de lijn Thusis - Tirano - Thusis (2de klasse - geldig voor de meeste reguliere treinritten onderweg - niet voor het ganse netwerk met de Rhätische Bahn - check dit best op voorhand) 
 • inkom Albula museum in Bergün
 • informatiepakket met Engelstalige achtergrondinformatie over de dorpjes en stadjes die je passeert (er zijn GEEN wandelbeschrijvingen - aangezien de goede wegmarkeringen zijn deze ook overbodig)
 • gratis te downloaden app met kaarten
 • GPS-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • éénpersoonskamer (7 nachten): € 250
 • extra nacht Thusis (kamer met ontbijt): € 65
 • extra nacht Tirano (kamer met ontbijt): € 55
 • toeslag singlekamer extra nacht: € 35

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 27 juni tot/met 17 oktober 2021.

Heen- en terugreis

Met de trein

Thusis is bereikbaar per trein, vanuit Brussel via Frankfurt/Parijs – Basel – Zürich – Chur, in 9 a 10u.
De terugkeer vanuit Tirano naar Thusis kan enkel met de trein maar reken hier op 3 à 4 uur reizen. Een extra nacht in Thusis is dan aangeraden (zie toeslagen). 

Zie Thetrainline en SBB (Swiss Federal Railways) voor treindienstregelingen.

Met de wagen

Afstand Brussel – Thusis: ca. 770 km. Gratis parkeren bij het hotel in Thusis, de rest van de week moet je betalend parkeren bij het station op 2 min. van het hotel. Je kan dit ter plaatse doen of online, CHF 30 per week. Voor de terugreis neem je in Tirano de trein via Sankt Moritz tot Thusis, ca. 3 à 4 uur. Een extra nacht in Thusis is aangeraden (zie toeslagen).

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis zijn twee treinritten voorzien, respectievelijk:

 • dag 4: Spinas - Sankt Moritz na de wandeling
 • dag 5: Sankt Moritz - Morteratsch 's ochtends voor de wandeling

Je ontvangt een treinpas voor het traject Thusis - Tirano waarmee je gratis met de trein kan reizen (enkel geldig voor reguliere treinen en in 2de klasse).

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 en 3 stappertjes. Wandelingen van 10 tot 21 km, 4,5 tot 6 uur stappen per dag. Sterk uiteenlopende hoogteverschillen, tussen 380 m en 1320 m stijgen en tussen 435 m en 1155 m dalen. De lange etappes kan je eventueel inkorten per trein. Soms zijn de paden smal en rotsachtig, een goede fysieke conditie en tredzekerheid is vereist. Goede wegmarkeringen. Je kan gebruik maken van een gratis te downloaden app met kaarten, geen wandelbeschrijvingen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd, je draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

Je verblijft op basis van tweepersoonskamers met eigen sanitair in degelijke ***-hotels.

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • ontbijt is inbegrepen
 • middagmaal is niet inbegrepen maar je kan in het hotel een lunchpakket laten klaarmaken (ca. 10 à 15 CHF) of in de meeste dorpjes kan je ook zelf je aankopen doen in een lokale supermarkt. Op sommige etappes kan er ook onderweg iets gegeten worden, meer informatie hierover vind je in het informatiepakket
 • avondmaal is niet inbegrepen, in de meeste hotels is een restaurant waar je desgewenst kan dineren

Wat je moet weten over deze reis

Over Zwitserland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren