Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze korte rondreis toont je de cultuur van noordelijk Thailand en combineert deze met een twee-daagse trekking in de jungle rond Chiang Mai. De ideale trip voor wie cultuur graag combineert met een goede portie actieve beleving!

Geniet van een tweeweekse verkenning van het noorden van Thailand. Maak kennis met de pracht en praal van Bangkok, de schitterende tempelruïnes van Ayutthaya en Sukhothai en de toppers van de roos van het noorden; Chiang Mai. Wandel door de jungle van Doi Pha Tang en leer de lokale bergvolkeren kennen tijdens deze tweedaagse trekking. Je verblijft er bij de lokale inwoners in een homestay! Een ontmoeting met de magnifieke olifant mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Wat extra tijd? We passen graag je programma aan om er jouw droomreis van te maken. Je kan dus perfect extra dagen inlassen, bestemmingen toevoegen of wisselen onderweg of afsluiten met wat ontspanning aan een paradijselijk strand.

De hoogtepunten van deze reis

Ayutthaya Historical Park Sukhotai tempelruïnes Thailand
Ayutthaya Historical Park

Verken de historische tempelruïnes van Ayutthaya en Sukhothai

Trekking Chiang Mai Noord-Thailand natuur jungle
Trekking Chiang Mai

Actie tijdens een tweedaagse trekking in het noorden van Chiang Mai

Chiang Mai Elephant Nature Park Thailand reis
Chiang Mai - Elephant Nature Park

Maak kennis met de grote vriendelijke reus van Thailand: de olifant

Programma

Programma

A Dag 1
Bangkok

Sa-wat dee, welkom in Thailand! Bij aankomst van je vlucht in Bangkok brengt een transfer je van de luchthaven naar je hotel in het centrum van Bangkok. Eens aangekomen ben je de rest van de dag vrij om naar eigen wens in te vullen.

De bruisende hoofdstad van Thailand is bekend om haar tuktuks, klongs en straatkramen met heerlijke lokale gerechten. Bangkok heeft echter veel meer te bieden! Waarom geen rivierboot naar Chinatown nemen en de drukke straten ontdekken of door het toeristische mekka van Khao San Road verkennen? Of misschien ga je al meteen voor totale ontspanning tijdens een typisch Thaise massage?

Overnachting in Bangkok

B Dag 2
Bangkok

Inbegrepen: ontbijt

Sluit op het meeting point aan bij een groep en kies een geschikte fiets na een korte briefing. Baan je een weg doorheen de kronkelende straatjes in de voorstad van Bangkok en langs de rivier. Hier steek je de beroemde Rama VIII brug over. Voor jou geen drukke snelwegen, je reist pal door het hart van het échte Bangkok!

Volg het pad langs het Bangkok Noi Canal, dat je naar de spectaculaire Wat Arun brengt. Een ronduit adembenemende tempel. Hij staat bekend om zijn complexe architecturale ontwerp en historische waarde. Tijd voor een korte pauze, met het magnifieke zicht van de Wat Arun voor je. Ondertussen vertelt de plaatselijke gids je meer over Wat Arun en omliggende buurt.

Steek terug de rivier over naar Pranakorn, over de mooie Memorial Bridge. Bezoek hier een andere prachtige tempel: Wat Suthat, waar de grootste zittende Boeddha staat te pronken. De aanblik van deze reusachtige Boeddha zal je ongetwijfeld niet gauw vergeten! De tempel zelf is al even schitterend. Afsluiten doe je met een bezoek aan Sao Ching Cha, een gigantische schommel die de beweging van de God Shiva uitbeeldt. Elk onderdeel van de schommel vertegenwoordigt verschillende elementen van de aarde. Vergeet zeker geen foto te nemen van deze parel! Van hieruit keer je terug naar het begin van de fietstocht.

Tijdens deze tour fiets je een aangename 20 km door de steegjes en langs de kanalen van Bangkok en is geschikt voor iedereen die kan fietsen. Absoluut geen professionele pedaalkunsten vereist! We voorzien je van fietsen en helmen, en onze Bangkok teams zorgen voor alle lokale knowhow. Deze tocht is een unieke en spannende manier om Bangkok te ontdekken!

Bezoek in de namiddag onder begeleiding van een privégids het Koninklijk Paleis. Al kuierend over de site is het alsof je je bevindt in een Aziatische versie van Alice in Wonderland. De gebouwen zijn zo mooi dat ze haast niet echt lijken! Je gids vertelt je alles over de geschiedenis van het paleis en over de meest heilige Boeddhistische tempel van Thailand: Wat Phra Kaew. Dit wordt gezien als het spirituele centrum van de natie en dus een niet te missen bezienswaardigheid. Binnen vind je de bekende smaragdgroene Boeddha. Een waar kunstwerk!

Van de ene mooie tempel naar de andere, begeef je je vervolgens naar de Wat Po. Nog zo’n tempel verbonden met het Boeddhisme in Thailand. Het is de thuis van de beroemde gouden liggende Boeddha en geboorteplaats van de traditionele Thaise massage. Ook hier dompelt je gids je onder in de geschiedenis en geheimen van deze plek.

Overnachting in Bangkok

C Dag 3
Bangkok - Ayutthaya

Inbegrepen: ontbijt

Om 08u00 reis je per transfer van Bangkok naar Ayutthaya. De eerste stop? Het Bang Pa-In Zomerpaleis, gelegen aan de oever van de Chao Phraya Rivier. Er is tijd genoeg om deze schitterende site te ontdekken, alvorens verder te reizen naar Ayutthaya.

Sluit aan in groep en verken per stalen ros de ruïnes in het indrukwekkende Ayutthaya Historical Park, dat bovendien UNESCO Werelderfgoed is. Bezoek Wat Yai Chaimongkol en haar grote chedi. Eentje die zo groot is, dat ze op dit moment aan het zinken is.

Fiets vervolgens door de stadsmuren naar Wat Phra Mahatat, het symbolische hart van de oude stad. Hier vind je het allicht meest gefotografeerde plekje in de stad: het stenen Boeddhahoofd verstrengeld door boomwortels.

Jujubebomen vol vruchten staan nog steeds rondom het oude Koninklijke Paleis, de volgende stop. Nadien is er tijd om de site verder te verkennen, inclusief de Wat Chaiwattanaram. Geniet nadien van je vrije namiddag.

Overnachting in Ayutthaya

D Dag 4
Ayutthaya - Sukhothai

Inbegrepen: ontbijt

Reis om 08u00 per transfer naar Uthai Thanee, waar je de Uposatharam Tempel bezoekt. Ook wel gekend als de Bot Manorom Temple. De tempel is gelegen aan de oever van de Sakae Krang Rivier. Wandel van de verse markt van dit dorp, over de brug, naar de tempel aan de oostzijde van de rivier. In de tempel vind je muurschilderingen uit het Rattanakosin tijdperk.

Vervolgens gaat de reis verder naar Kamphaeng Phet, waar je het historisch park bezoekt. De bekende bezienswaardigheden in het park zijn de archeologische overblijfselen van oude sites zoals Mueang Chakangrao ten oosten van de Ping rivier, Meuang Nakhon Chum in het westen en Mueang Trai Trueng op zo’n 18 kilometer van het dorp. Nadien brengt  je transfer je naar Sukhothai voor de overnachting.

Overnachting in Sukhothai

E Dag 5
Sukhothai - Lampang

Inbegrepen: ontbijt

De eerste oude hoofdstad van Siam, Sukhothai werd gebouwd in de 13de eeuw. Gelegen op een vruchtbare vlakte, betekent Sukhothai ‘dauw van geluk’. Vandaag de dag is het bekend voor haar historisch park, dat ook UNESCO Werelderfgoed is. Bij aankomst in het park huur je fietsen en geniet je van enkele ontspannende uren terwijl je leert over de geschiedenis van deze fascinerende plek.

Vervolgens rijdt de privétransfer verder van Sukhothai naar Lampang. Je bezoekt de Wat Phra That Lampang Luang, een opmerkelijk voorbeeld van een kloosterfort, ook wel gekend als wiang. De eerste indrukken zijn de hoge, imposante muren die de site omgeven. Begin 18de eeuw werd er een strijd gevochten door een incident tussen Birmaanse troepen en een lokale man die dichtbij de site vermoord werd. Nadien trokken de troepen in het kloosterfort om er te blijven, tot een lokale strijder de troepen aanviel met 300 man. Aan de site waar hij de Birmaanse commandant, Tao Maha Yot, vermoorde, kan je nog steeds de kogelgaten zien.

Overnachting in Lampang

F Dag 6
Lampang - Chiang Mai

Inbegrepen: ontbijt en diner

Start je dag met een bezoek aan het Friends of the Asian Elephant Hospital in Lampang. Het is een Thaise NGO met het doel om het welzijn van olifanten, zowel wilde als gedomesticeerde, te beschermen. Je stopt in het centrum om te zien welk geweldig werk zij leveren.

Vervolgens neem je afscheid van Lampang en reis je verder naar Chiang Mai, de meest levendige stad van Noord-Thailand. Chiang Mai biedt heel wat mooie tempels en heeft een interessante oude stadskern. Deze ‘roos van het noorden’ is gekend om haar schoonheid en de gastvrijheid van de lokale bevolking. Je checkt in je hotel in, waar je de rest van de dag vrij bent.

Vanavond geniet je van een traditioneel khantohk  diner, terwijl de lokale Akha, Yao, Lahu, H’mong, Lisu en Karen volkeren hun traditionele dansen tonen. De term khantohk komt van vele kleine gerechtjes – gekend als de khan -  die geserveerd worden op een kleine of lage tafel – die tohk heet. Dit zijn maaltijden om te delen, zoals ze dat deden met geëerde gasten.

Overnachting in Chiang Mai

G Dag 7
Chiang Mai

Inbegrepen: ontbijt - lunch

Het is tijd om je onder te dompelen in het leven van één van Thailands meest magnifieke dieren: de olifant. Sluit tussen 08u00 en 08u30 aan bij een groep in je hotel en trek er voor een dag op uit naar Elephant Nature Park, een thuis voor olifanten, buffels, honden, katten, vogels en vele andere dieren die gered werden.

Je begint de dag met een rit door het pittoreske platteland rondom Chiang Mai naar Elephant Nature Park, waar je aansluit bij een groep en de verhalen van de geredde en weesolifanten hoort. Je ziet er ook hoe ze nu een trotse kudde zijn, vrij van geweld.

Observeer de olifanten die veilig en vrij in het park rondlopen, net als de andere dieren die van de natuurlijke omgeving genieten. Je bezoekt helpt hen en zorgt voor betere kansen om deze dieren verder te helpen beschermen.

Aan het einde van de dag krijg je een transfer terug naar je hotel, waar je ’s avonds vrij bent. Passeer zeker eens langs de bruisende Chiang Mai Night Bazaar. De bazaar gelegen op Thanon Chang Khlan is elke dag open van valavond tot ergens rond middernacht, ongeacht het seizoen. 

Overnachting in Chiang Mai

H Dag 8
Chiang Mai

Inbegrepen: ontbijt - lunch

Om 08u00 brengt een transfer je naar de berg Doi Suthep in Suthep-Pui National Park. Neem de kabelbaan of bewandel de Naga-trappen naar de mooie Wat Doi Suthep. Kuier rond in het tempelcomplex en bewonder haar pracht en praal onder begeleiding van een gids. Het tempelcomplex biedt bovendien ook nog eens een geweldig zicht op de omgeving en Chiang Mai. Na een kennismaking met deze tempel neem je de Naga-trappen, met haar 309 treden, terug naar beneden.

Trek vervolgens te voet door de wildernis naar een Hmongdorp op de berg. Een truck haalt je aan de hoofdweg terug op voor de transfer naar Chiang Mai centrum. Indien er nog tijd over is wandel je verder naar de Huay Keaw Waterval en het Kru-ba-Sriwichai monnikenstandbeeld. Het beeld toont de monnik die het boeddhisme verspreidt en die begon aan de constructie van de weg naar Wat Doi Suthep. Reis nadien per transfer terug naar de stad voor wat vrije tijd.

Overnachting in Chiang Mai

I Dag 9
Chiang Mai - Doi Pha Tang

Inbegrepen: ontbijt - lunch - diner

Rond 08u30 reis je per songthaew van Chiang Mai naar de natuur ten zuiden van de stad. Aan Chom Thong Market wordt onderweg nog even halt gehouden. Voorzie je hier nog van wat snacks en water voor tijdens de trekking. Breng er een bezoek aan Wat Phradhatu Sri Chom Tong Voravihara. De tempel is erg geliefd door de locals, omwille van het reliek van Boeddha dat hier bewaard wordt. Ga vervolgens naar de Wachirathan Waterval, onderweg naar de top van de berg, en bezoek er nog een markt van de lokale Hmong in Baan Khun Klang. Je geniet er van een lunch in een lokaal restaurant.

In de namiddag trek je er te voet op uit in Doi Pha Tang. Je begint met een wandeling van zo’n 2 à 3 uur, over een gemakkelijk begaanbaar pad. Wandel doorheen de schaduwrijke bossen. Onderweg passeer je Mai Phai Waterval, ook wel gekend als Bamboewaterval. Geniet van een korte pauze in deze serene setting alvorens je weg verder te zetten.

’s Avonds kom je aan op de bestemming van vanavond, een Karen dorpje genaamd Baan Tin Tok. Er wonen zo’n 20 families, van voornamelijk Christenen, in een dorp dat zichzelf economisch onderhoudt. Geniet van een diner dat de gastheer voor je kookt en maak een wandeling door het dop om de locals te leren kennen.

Je verblijft in een bamboehuis op stelten, omgeven door een veldje waar organische groenten gekweekt worden. Je wordt voorzien van een matje, dekens, een kussen en muggennet. Faciliteiten zoals slaap- en badkamer worden gedeeld. De verblijfplaats is basic, maar een onvergetelijke ervaring.

Overnachting in een homestay

J Dag 10
Doi Pha Tang - Chiang Mai

Inbegrepen: ontbijt - lunch

Al vroeg word je wakker met de geluiden van de natuur. Tijd om wat brandstof op te doen met een heerlijk ontbijt, zodat je helemaal klaar bent voor de laatste wandeldag van deze tweedaagse trekking. Eens voldoende opgeladen, zeg je het dorp vaarwel en is het tijd om te vertrekken en het is een gemakkelijke tocht om te eindigen.

Wandel door landbouwvelden en jungle tot je na een uur wandelen pauzeert in Baan Den Karen Vllage voor een kort bezoek. Je daalt af voor zo’n anderhalf uur voor een verdiende lunch in het Karendorpje Baan Ha Kiah. Geniet er van noedels, groenten en fruit. Na de luncht brengt een transfer je terug naar Chiang Mai. Hier check je terug in je hotel in. De rest van de dag ben je vrij om te ontspannen.

Overnachting in Chiang Mai

K Dag 11
Chiang Mai

Inbegrepen: ontbijt

Je geniet van een volledig vrije dag in het charmante Chiang Mai. Verken de bezienswaardigheden van de stad waar je eerder geen tijd voor had. Kuier doorheen de straatjes van het stadscentrum, bezoek enkele van haar prachtige tempels, of geniet gewoon van een dagje in een gezellig caféetje.

Wandel vanavond langs de kraampjes van de uitgebreide nachtmarkt van Chiang Mai, indien je hier eerder geen tijd voor had.  

Overnachting in Chiang Mai

L Dag 12
Chiang Mai

Inbegrepen: ontbijt

Vandaag ben je vrij tot het tijd is voor je transfer naar de luchthaven van Chiang Mai. Uitchecken kan tot 12u00. Eens aangekomen op de luchthaven neem je een vlucht naar huis of naar je volgende bestemming.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle logies in verblijfscategorie naar keuze, zoals vermeld in het programma
  • Bij 2 personen - op basis van een tweepersoonskamer         
  • Bij 3 personen - op basis van een driepersoonskamer
  • Bij 4 personen - op basis van twee tweepersoonskamers
 • Alle transport zoals beschreven in het programma
 • Alle excursies en inkomgelden, zoals vermeld in het programma
 • Engelstalige begeleiding tijdens de excursies
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Lokale taksen
 • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Eventuele binnenlandse vluchten
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Alle overige niet vermelde maaltijden
 • Alle andere niet vermelde uitgaven
 • Fooi aan personeel, chauffeurs en gidsen
 • Verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

 • Wens je dit programma op één of andere manier te wijzigen? Geen probleem, wij kunnen ieder programma op maat uitwerken!
 • Afhankelijk van de beschikbaarheid kan de prijs van onze offertes op maat lager of hoger kunnen liggen dan de richtprijzen per reisperiode, die we hiernaast weergeven.

Voor deze Thailand rondreis werken we met twee verblijfscategorieën: Comfort en Deluxe. Wil je graag een combinatie van beide categorieën, een speciale accommodatie als een homestay of raft house, of een luxueus 5* strandverblijf om mee te eindigen? Alle soorten accommodaties kunnen gecombineerd worden zodat jouw Thailand rondreis volledig in lijn ligt met jouw verwachtingen. Contacteer je Joker-kantoor om je droomreis in Thailand te laten samenstellen.

Comfort

Tijdens een rondreis in de Comfort categorie verblijf je in lokale accommodaties met het comfort van een 3* hotel. We kozen voor goed gelegen accommodaties, vlakbij het centrum om zoveel mogelijk van je bestemming binnen handbereik te hebben. Elk kamer heeft z’n eigen badkamer met warm en koud water, douche en toilet, tenzij anders vermeld in de offerte. De accommodaties zijn allemaal voorzien van het nodige comfort en sommige beschikken over een zwembad. Hieronder vind je onze selectie comfort-accommodaties van het reisprogramma:

Stad
Hotel

Bangkok

Nouvo City Hotel

Ayutthaya

Silp-Pa Phranakorn Sri Ayutthaya

Sukhothai

Le Charm

Lampang

BAAN KUM-ON

Chiang Mai

Raming Lodge

 
Deluxe

De Deluxe categorie is uitermate geschikt voor reizigers die ietsje meer verwachten van hun accommodatie. Je verblijft in degelijke 4* à 5* hotels met ruime kamers, die veelal beschikken over een zwembad en restaurant. Doorgaans zijn met meer lokale charme, voorzien van al de nodige faciliteiten om te genieten van een comfortabel verblijf in een aangename omgeving. Hieronder vind je onze selectie deluxe-accommodaties van het reisprogramma:

Stad
Hotel

Bangkok

Riva Surya Hotel

Ayutthaya

Iudia On The River

Sukhothai

The Legendha

Lampang

Lampang River Lodge

Chiang Mai

Bodhi Serene

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Het klimaat in Thailand bestaat vooral uit 3 seizoenen: regenseizoen (ongeveer mei-oktober), het koele seizoen (november-februari) en het hete seizoen (maart-mei). 

Regenseizoen

Het regenseizoen, van mei tot en met oktober, is het minst voorspelbare seizoen van de drie. De periode varieert jaarlijks in lengte en intensiteit, maar het is zeker niet zo dat de hemelsluizen onophoudelijk open gaan voor het gehele regenseizoen.

Er zullen veel regendagen zijn, maar laat dit je niet afschrikken! Vaak duren de regenbuien maar enkele uren en valt de regen vooral in de late namiddag en 's nachts. Tussen juni en augustus bouwt de hoeveelheid regen op en in september en oktober behaalt de hoeveelheid neerslag z'n piek.

Wel de moeite om rekening mee te houden als je van plan bent om een trekking te doen. De paden zijn vaak onverhard en hellingen in de jungle worden moeilijker te beklimmen als het modderig is. Een voordeel is wel dat de natuur fris en groen is tijdens deze maanden.

Koele seizoen 

De meest aangename periode is het koele seizoen van november tot en met februari. Hou er wel rekening mee dat de temperaturen wel nog steeds heel erg warm zijn en je overdag een warme 30° mag verwachten. De zware vochtigheid is echter wat minder tijdens dit seizoen. Dit is een erg geliefd seizoen omwille van de betere temperaturen en mindere perioden van neerslag. Omdat het koele seizoen het regenseizoen opvolt, is de natuur echter nog fris en groen en de watervallen nog steeds spectaculair.

Hete seizoen

Het hete seizoen loopt van maart tot en met mei, en treft vooral steden als Bangkok, waar de temperaturen kunnen oplopen tot 35°. Het moment om naar het strand te trekken dus. Deze periode is, omwille van de warmte, minder geschikt om buitenuitstappen te doen, voornamelijk actieve inspanningen zoals bijvoorbeeld een trekking.  

Uitzonderingen

Hier en daar wijken de seizoenen af van de algemene kenmerken.

 • In het noorden is het namelijk veel minder vochtig en kunnen de temperaturen op hoger gelegen plekken vooral 's nachts serieus zakken. Tussen maart en mei is het vaak dan weer warmen dan in Centraal-Thailand.
 • In het zuiden zijn de temperaturen doorheen het jaar veel consistenter, zeker naargelang je dichter bij de evenaar bent.
 • Rond de Andemanse Zee is er een veel steviger regenseizoen dan eender waar in het land. Ze begint al eens een maand vroeger en kan tot november doorgaan.
 • Aan de andere kant in zuidelijk Thailand, aan de Golf van Thailand, gelden de standaard seizoenen niet. Het regenseizoen slaat hier tussen oktober en januari toe, maar het regenseizoen is minder stevig dan aan de kust van de Andemanse Zee.

Beste reisperiode per strandverblijf 

 • Andemanse Zee (Phuket, Krabi,Koh Yao Noi, Koh Yao Yai, Koh Lanta, Khao Lak): november - maart
 • Golf van Thailand - Zuid (Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao): januari - augustus.
 • Golf van Thailand - Noord (Koh Chang, Koh Kood): november - april. 
Goed om weten

 • Zorg voor kledij die je ellebogen en knieën bedekt wanneer je een tempel bezoekt. 
 • De kledingvoorschriften voor een bezoek aan het Koninklijk Paleis in Bangkok zijn zeer strict:
  • Je kledij dient schouders en middel te bedekken Je schouders bedekken met een sjaal over een topje met fijne bandjes wordt niet geaccepteerd.
  • Broeken dienen tot aan de enkel komen en rokken tot onder de knie. 
  • Draag geen gescheurde of doorzichtige kledij.
  • Draag geen strakke kledij als yogabroeken of leggings. 
  • Best draag je losse, lange kledij in een luchtige stof. Dit is zowel respectvol, als koel in het tropische klimaat van Bangkok
 • Voor een bezoek aan het Koninklijk Paleis in Bangkok dien je je internationaal paspoort te laten zien. Indien je niet in het bezit bent van je paspoort bij een bezoek, kan je de toegang tot het paleis ontzegt worden. 

Opgelet:

In Thailand geldt er een zwaar verbod op e-sigaretten. Wie betrapt wordt op het bezit of gebruik van een e-sigaret zal deze moeten inleveren en een boeten betalen. Er kunnen ook celstraffen op staan tot 10 jaar als je veroordeeld wordt. 

Fooien en geldzaken

In Thailand wordt er betaald in THB, of Thaise baht.

Maaltijden en drank

Lunch – THB 100 per persoon per lunch 

Diner – THB 130 per persoon per diner 

Snacks – THB 60 per persoon per dag 

1,5l water – THB 10 per fles


Fooi

Fooien in Thailand zijn niet verplicht, maar indien je tevreden bent van de geboden service dan is een fooi geschikt. Hoewel het voor jou misschien geen gewoonte is, kan het voor diegenen die voor je zorgen op je vakantie van veen betekenis zijn. Het kan aanzetten of inspireren tot nog betere service.

Hieronder vind je enkele suggesties voor fooien in EUR per persoon per dag:

Restaurants: Op lokale markten en in basic restaurants kan je de rekening naar boven afronden. In de betere restaurants daarentegen, stellen we een fooi van 10% à 15% van de rekening voor.

Lokale gidsen: Doorheen je reis geniet je misschien van een lokale gids, bovenop je tour leader. Soms zal je op een bepaalde locatie of dag enkel een lokale gids hebben of enkel een begeleider voor enkele dagen.  Hier stellen we voor om een fooi te geven van €2 à €3 per persoon, per dag.

Chauffeurs: Je kan een grote variatie aan chauffeurs tegenkomen tijdens je reis. De ene voor een korte rit en de andere misschien voor enkele dagen. We raden je aan een hogere fooi te geven aan diegenen die meer betrokken zijn met je reisgezelschap, maar stellen in het algemeen een fooi van €1 à €2 per persoon, per dag voor.

Jouw begeleider: Ook je lokale begeleider die je per locatie tijdens je privé-excursies begeleidt verdient voor de goede zorg wel wat extra. De hoeveelheid hangt van jouw persoonlijke voorkeur af, hoewel we als richtlijn €2 à €4 per persoon, per dag zouden aangeven. Je bent natuurlijk vrij om meer of minder te geven, afhankelijk van hoe je de service vond of hoe lang deze persoon je begeleid heeft. Onthoud: een fooi is niet verplicht en moet enkel gegeven worden indien jij tevreden bent van de geboden service.

In totaal raden we aan om rekening te houden met een fooibudget van zo'n €5 à €10 per persoon, per dag.

Een tip! Voorzie op voorhand altijd kleine coupures. Zo kom je niet in situaties waar je geen kleine biljetten hebt om iemand een fooi te geven.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart! Voor de meest recente wisselkoers: zie www.xe.com/currencyconverter/. Met een Visakaart of Maestrokaart kan je bijna overal terecht om geld uit de muur te halen. Verder worden betaalkaarten enkel aanvaard in de duurdere handelszaken.

Medische info

Alle up-to-date informatie voor Thailand kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

https://www.wanda.be/en/landen/thailand/

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur)

Olifanten in Thailand

Terwijl we de beslissingen van elk individu op reis respecteren, beslist Joker om geen olifantenritten of onnatuurlijke optredens van olifanten in de individuele programma’s te voorzien. Mocht je hiervoor een aanbod krijgen op reis, raden we aan hier niet op in te gaan. Ook organisaties zoals de World Animal Protection stellen dat in tegenstelling tot wat vaak geloofd wordt, dat olifanten in gevangenschap wilde dieren blijven en dat ondanks de goede bedoelingen, veel organisaties niet in staat zijn om de olifanten van de geschikte leefomstandigheden te voorzien. Olifanten zijn nu eenmaal niet gedomesticeerd en zijn grote, veeleisende dieren. Ze hebben vers water nodig binnen direct bereik, een dieet dat in gevangenschap normaalgezien niet kan gewaarborgd worden, ruimte, hun zintuigen moeten op een natuurlijke manier gestimuleerd worden, ze hebben gezelschap van dieren van hun eigen soort nodig…

Ondanks de waarheid in het argument dat betalen voor zulke activiteiten, werkgelegenheid schept voor de mahouts, weten we dat het ook de vraag verhoogt om wilde olifanten te vangen of gevangen olifanten te kweken. Hoe je het ook draait of keert, het trainen van olifanten voor het entertainen van toeristen is erg wreed en veel van de activiteiten die op hun programma staan, waaronder trekkings, zijn fysiek erg zwaar en stresserend. We danken jullie voor jullie steun om het welzijn van deze prachtige dieren te verbeteren. Met z’n allen gaan we voor een beter leven voor onze dikhuidige vrienden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren