Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoek je een volledige introductie tot Noord-Thailand? Dan is dit de reis die je zoekt. Verken het diverse Noord-Thailand te voet, per fiets, met openbaar vervoer, trein en bus. Verlies je hart tussen de tempels of in de weidse natuur. Ontdek de prachtige tempels en gezellige marktjes van Bangkok en Chiang Mai, maak kennis met de oorlogsgeschiedenis en schitterende natuur van Kanchanaburi en verken de eeuwenoude tempelruïnes van Ayutthaya en Sukhothai. Afsluiten doe je aan de witte zandstranden van Koh Chang. Ontspanning ten top!

Liever afsluiten op het groene Krabi, geliefde Phuket, paradijselijke Koh Samui of een andere strandbestemming waar je van droomt? Geen probleem, wij passen dit graag voor je aan!

De hoogtepunten van deze reis

fietstocht Thailand Kanchanaburi River Kwai brug Sukhothai Historical Park Chiang Mai
Op de fiets in Thailand

Met de wind in de haren op de fiets langs toppers als de Bridge over the River Kwai, Sukhothai Historical Park, het platteland van Chiang Mai en zoveel meer

Grand Palace Bangkok Koninklijk Paleis reis Noord-Thailand
Grand Palace Bangkok

Waan je in een sprookje terwijl je de sites van Bangkok verkent

Ontspannen witte zandstranden Koh Chang Thailand reis
Ontspannen op witte zandstranden

Heerlijk ontspannen op de witte zandstranden van Koh Chang

Programma

Programma

A Dag 1
Bangkok: Aankomstdag

Sa-wat dee, welkom in Thailand! Bij aankomst van je vlucht in Bangkok word je opgehaald door je gids. Deze brengt je per transfer van de luchthaven naar je hotel in het centrum van Bangkok. Eens aangekomen ben je de rest van de dag vrij om naar eigen wens in te vullen.

De bruisende hoofdstad van Thailand is bekend om haar tuktuks, klongs en straatkramen met heerlijke lokale gerechten. Bangkok heeft echter veel meer te bieden! Waarom geen rivierboot naar Chinatown nemen en de drukke straten ontdekken of door het toeristische mekka van Khao San Road verkennen? Of misschien ga je al meteen voor totale ontspanning tijdens een typisch Thaise massage?

Overnachting in Bangkok

B Dag 2
Bangkok: Citytour en Chinatown (O-D)

Vandaag trek je er om 09u00 samen met je gids op uit in Bangkok per openbaar vervoer. Je begint je dag met aan boord te stappen van een lokale openbare boot die je naar je eerste stop brengt: het Koninklijke Paleis van Bangkok. Wanneer je op de site loopt voel je je in een Aziatische versie van Alice in Wonderland. De gebouwen zijn zo mooi, dat ze bijna niet echt voelen. Maar wees er maar zeker van dat ze dat wel zijn! Je gids vertelt je over de geschiedenis van het Koninklijke Paleis en de meest heilige Boeddhistische tempel die erin ligt: de Wat Phra Kaew. Deze tempel is bekend om haar mooie smaragdgroene Boeddha. Het beeld heeft deze naam vooral door haar kleur, maar niet zo zeer om haar materiaal. Het beeld is namelijk niet gemaakt van smaragd, maar van jade. Van de ene mooie tempel naar de andere! Je zet je tocht verder naar Wat Po, of de tempel van de liggende Boeddha. In 1801 werd de tempel hernoemd tot Wat Phra Chetuphon en is het centrum van de Boeddhistische religie in Thailand. Bovendien is het de eerste universiteit van het land en is het nog steeds het centrum voor de leer van traditionele Thaise massage en medicijnen. Vervolgens wandel je langs de Chao Phraya Rivier, de Koningsrivier, naar een plek waar je aan boord stapt voor een boottocht per long tail boot over de klongs van Bangkok. Door de eeuwen heen, werd Bangkok vaak het ‘Venetië van het Oosten’ genoemd, met een dicht netwerk van khlongs die door de stad liepen en gebruikt werden om zich over te transporteren. Veel van de khlongs werden door de jaren heen al opgevuld en verbouwd tot wegen. Deze wegen werden kleine gemeenschappen, die je ontdekt terwijl je per boot voorbij glijdt. Deze omgeving voelt als een compleet ander Bangkok, weg van de drukke wegen en chaos.  

In de namiddag trek je er met je gids op uit in het iconische Chinatown. Deze buurt is zo rijk in zichten, geluiden en geuren, dat het enkel kan beschreven worden als een aanval op je zintuigen, maar op een goede manier dan, natuurlijk. Je wandelt door de buurt met je gids, waardoor je niets mist van wat er rond je gebeurt! Vervolgens zet je je wandeling verder. Je wandelt langs oude bedrijfsgebouwen en warenhuizen, passeert de wijk waar leer en plastic verwerkt wordt, je ontdekt het levendige bedrijfsleven van Chinatown en ziet hoe de locals hun dagelijkse leven doorbrengen. Van industrie gaar het naar oude geschiedenis. De volgende halte op je tour is Wat Traimit, een indrukwekkend zicht om te aanschouwen en één van de dingen die je ook niet mag missen als je in Bangkok bent. In deze prachtige tempel huist ’s werelds grootste zittende Boeddha uit puur goud, met een hoogte van 5 meter en een gewicht van wel 5,5 ton. Je gids vertelt je over de lokale verhalen die over de Boeddha worden vertelt, over de geschiedenis en de legendarische verhalen die de ronde doen over de originele Boeddha die hier zat. In de tempel vind je ook een Chinees Museum, waar je kan bijleren over de geschiedenis van de Chinezen in Thailand en de fascinerende relatie tussen beide landen. Nadien volgt een welverdiende pauze! Met je gids trek je naar een 100 jaar oud koffiehuis, waar je koffie kan proeven, een snack nemen en even kan ontspannen en de omgeving opnemen. Volledig uitgerust trek je verder met de tocht. Je bezoekt een markt, gespecialiseerd in Chinese religieuze producten en vers eten. ’s Nachts staat het hier vol met kraampjes en wordt dit één gigantische, heerlijke food bazaar. Keuze te over! Van lokaal street food tot fine dining in Chinese restaurants. Jouw kans om je compleet te laten gaan en alle gerechten te proberen waar je nog nooit van hebt gehoord, maar die je nadien wellicht nooit meer zal vergeten. Met een buik vol specialiteiten zet je je tour verder naar Talat Pak Khlong, de grootste bloemen- en groentemarkt in Bangkok. Hier eindigt de tour. Je kan er nog even rondkuieren of je neemt een taxi of tuk tuk terug naar je hotel.

Deze foodie tour in en rond Chinatown biedt alles: geschiedenis, cultuur en het lokale leven. En niet te vergeten: eten! Jouw kans om de heerlijke delicatessen uit te proberen die Chinatown te bieden heeft.

Overnachting in Bangkok

C Dag 3
Bangkok: Fietstocht op Bang Kra Chao (O)

Vanmorgen ben je vrij, maar tussen 12u30 en 12u45 sluit je aan bij een groep aan het meetingpoint (transfer niet inbegrepen) voor een leuke fietstocht. Net over de Chao Phraya rivier, op slechts een kleine afstand van het drukke Bangkok, ligt een uitzonderlijke plek, die de lokale mensen Bang Kra Chao noemen. Deze adembenemende wildernis in Bangkok bereik je het best per boot. Het is haast niet te geloven dat dit stukje natuur ongerept is gebleven. De rivier oversteken is bijna zoals terug in de tijd reizen: het is zo’n vredige plaats met een weelderige plantengroei, een doolhof van waterwegen, dorpjes, tempels en een echte tropische jungle. Zonder de skyline van Bangkok zou je nooit geloven dat je zo dicht bij de stad was. Er is ook amper verkeer! We rijden langs dorpjes, scholen en tempels – je vind er wel meer dan 30 – en een drijvende markt in het weekend. Tijdens onze tocht laten we je kennismaken met de verschillende bloemen en vruchten die langs de weg groeien en stoppen we voor verfrissing vooraleer we een bezoek brengen aan een fascinerende tempel. Deze werd meer dan 250 jaar geleden in de Ayutthaya periode gebouwd en heeft een uniek dak van teakhout.

Onze tocht bedraagt in totaal 25 kilometer. We fietsen eerst kort door een druk gedeelte van de stad voordat we de rivier oversteken. Daarna gaan we langs wegjes en baantjes, door steegjes, langs tempels, tuinen en de tropische jungle. Er zijn geen heuvels, maar sommige paden langs de kanalen zijn wel vrij smal en verhoogd, dus we raden je dan ook aan om hier voorzichtig te zijn. Als je last hebt van hoogtevrees of niet zo’n stabiele fietser bent, kan je misschien beter niet deelnemen aan deze tour. Maar anders is het een leuk en makkelijk ritje.

Overnachting in Bangkok

D Dag 4
Bangkok-Kanchanaburi: Fietstocht Brug, Kerkhof en POW Museum (O)

Al vroeg krijg je een transfer naar het Sai Tai Mai busstation, waar je de bus neemt naar Kanchanaburi. De rit duurt zo’n 2u30 à 3 uur. Eens aangekomen stap je op een grote songthaew die je naar het startpunt van je fietstocht brengt. Tijdens je fiets tocht kom je langs de beroemde Bridge on the River Kwai. De brug was vaak het doelwit van frequente bombardementen tijdens Wereldoorlog II. Nadat de oorlog over was werd de brug heropgebouwd. Dagelijks rijdt er nog een trein die de oorspronkelijke route volgt van Kanchanaburi naar Nam Tok Railway Station. Vervolgens bezoek je het Kanchanaburi War Cemetery. De beruchte treinlijn Birma-Siam werd gebouwd door Nederlandse en Amerikaanse gevangenen. Het was een Japans project dat gedreven werd door de nood aan verbetering van de communicatie om het grote Japanse leger in Birma te ondersteunen. Tijdens de constructie van de spoorlijn overleden zo’n 13.000 oorlogsgevangenen en werden langs de spoorlijn begraven. Er word geschat dat er bovendien ook 80.000 tot 100.000 burgers overleden in de loop van het project. Tenslotte bezoek je ook het Thailand Birma Railway Centre, een interactief museum over de geschiedenis van Kanchanaburi. Aan het einde van de dag ga je naar je hotel waar je voor de rest van de avond vrij bent.

Overnachting in Kanchanaburi

E Dag 5
Kanchanaburi: Elephant Haven (O-L)

Vandaag sluit je om 08u00 aan bij een groep aan het Kanchanaburi Bus Station (transfer niet inbegrepen) voor een bezoekje aan Elephant Haven, waar we de handen uit de mouwen steken om de olifanten in de watten te leggen! Bij aankomst bij Elephant Haven maak je kennis met de olifanten en maak je een maaltijd klaar, alvorens je hen mag voederen. Je wandelt samen met de olifanten de volle magen af naar het bos, terwijl je bijleert over de olifant. Nadien rusten we even bij een heerlijke lunch. Met gevulde magen geniet je terwijl je toekijkt hoe de olifanten een modderbad nemen. Je trekt er nadien terug te voet op uit met de olifanten door het bos, naar de plek waar je dag begonnen is. Hier geef je de olifanten nog een lekkere maaltijd en is het tijd om de laatste foto’s te maken. Rond 15u00 word je terug naar Kanchanaburi gebracht, waar je rond 16u00 aankomt.

Overnachting in Kanchanaburi

F Dag 6
Kanchanaburi-Ayutthaya: Hell Fire Pass en Death Railway Train (O)

Alvorens je reis verder te zetten naar Ayutthaya, neemt je gids je eerst mee naar de Hell Fire Pass. Deze werd gebouwd ter ere van de oorlogsgevangenen en Aziatische dienstplichtigen die stierven tijdens de constructie van de moeilijkste stukken van de Thai-Birma Railway. Je stapt er aan boord van de trein en rijdt naar Kanchanaburi langs de Kwai Noi Rivier. Eens terug in Kanchanaburi brengt een transfer je naar Ayutthaya.  Eens aangekomen in je hotel, ben je vrij om je avond naar eigen wens in te vullen.

Overnachting in Ayutthaya

G Dag 7
Ayutthaya: Fietstocht Bang Pa-In en long tail boottocht (O-L)

Vandaag trek je er om 09u30, na het ontbijt, op uit in de vroegere hoofdstad van Thailand en UNESCO Werelderfgoedsite met een bezoek aan het Ayutthaya Historical Study Centre. Nadien trek je er, aansluitend in groep, per fiets op uit naar het Zomerpaleis Bang Pa-In. Onderweg houd je nog even halt aan de Wat Chaiwattanaram en aan de Portugese nederzetting in Ayutthaya. Voor je aan het Bang Pa-In aankomt geniet je nog eerst van een lekkere Thaise lunch. Na het bezoek aan het Zomerpaleis stap je aan boord van een long tail boot, die je terug naar Ayutthaya brengt. Hier kan je genieten van de pittoreske omgeving langs de oevers van de Chao Phraya Rivier. De boot stop terug aan het centrum van Ayutthaya.

Overnachting in Ayutthaya

H Dag 8
Ayutthaya-Sukhothai: Treinrit (O)

Vandaag brengt een transfer je om 07u00 naar het treinstation van Ayutthaya, waar je de trein neemt naar Phisanulok. Eens aangekomen in Phisanulok, brengt een transfer je naar je hotel in Sukhothai. Je komt er aan in de namiddag en bent de rest van de dag vrij om de omgeving op eigen houtje te verkennen.

Overnachting in Sukhothai

I Dag 9
Sukhothai: Sukhothai Historical Park (O-L)

Na het ontbijt trek je erop uit naar de oude ruïnes van het Sukhothai Historical Park dat eveneens UNESCO Werelderfgoed is. Een meesterwerk van vroege Thaise architectuur! Bij aankomst in het park haal je je fietsen op vertrek je op een aangename fietstocht van enkele uren. Met een bries door de haren ontdek je het park en leer je over de geschiedenis van deze fascinerende plek. Onderweg wordt er gestopt voor de lunch.

Overnachting in Sukhothai

J Dag 10
Sukhothai-Lampang: Wat Phra That Lampang Luang en Wat Phra Kaew Don Tao (O)

Vanuit je hotel krijg je een transfer naar Lampang. De rit duurt zo’n 5 à 6 uur. Onderweg bezoek je de tempels Wat Phra That Lampang Luang en Wat Phra Kaew Don Tao.

Wat Phra That Lampang Luang is één van de beste voorbeelden van de architectuur in Lanna-stijl. Het dorp waar je de Wat Phra Kaew Don Tao vindt is gesticht in de 7de eeuw, wat het één van de oudste dorpen van Thailand maakt. Het werd beïnvloed door Mon, Shan, Birmaanse en Lanna Thaise culturen, die je ook terug vindt in de tempel. Het is een erg belangrijke tempel, omdat de Smaragdgroene Boeddha er vroeger stond, tijdens de 15de eeuw, voor een periode van 34 jaar.

Eens aangekomen in Lampang ga je naar je hotel, waar je de rest van de dag vrij bent.

Overnachting in Lampang

K Dag 11
Lampang-Chiang Mai: Wat Suan Dok en Wat Chiang Man (O)

Na het ontbijt neem je een openbare bus naar Chiang Mai, een rit van zo’n anderhalf à 2 uur. In de namiddag kom je aan in Chiang Mai en word je naar je hotel gebracht, waar je je kan opfrissen. Nadien trek je uit op een eerste verkenning van Chiang Mai. Per openbaar vervoer ga je naar de Wat Suan Dok, een tempel gebouwd in een ommuurde nederzetting van de Lawa, ouder dan Chiang Mai zelf. Wat Chiang Man werd gebouwd door Mengrai als de eerste tempel van Chiang Mai. Het werd gebouwd in Wiang Nopburi, een ommuurde vestiging van de Lawa die gebruikt werd door Koning Mangrai als kamp, tijdens de bouw van zijn nieuwe hoofdstad: Chiang Mai. Na het bezoek krijg je een transfer terug naar je hotel, waar je de rest van de dag vrij bent.

Overnachting in Chiang Mai

L Dag 12
Chiang Mai: Wat Doi Suthep en Hmongdorp (O)

Per transfer rijd je 15 kilometer lang de heuvel op in Suthep-Pui National Park. Per kabelbaan trek je een stukje de berg op. Hier ontdek je de mooie Wat Doi Suthep. Kuier rond in het tempelcomplex en ontdek haar pracht en praal. Het tempelcomplex biedt bovendien ook nog eens een geweldig zicht op de omgeving. Nadat je kennis gemaakt hebt met deze tempel neem je de Naga trappen, met haar 309 treden, terug naar beneden. Vanaf dan maak je een wandeltocht door de wildernis naar een Hmongdorp. Nadien trek je verder tot aan de hoofdweg waar de truck je komt ophalen voor de transfer naar Chiang Mai centrum. Als er nog tijd over is wandel je nog verder naar de Huay Keaw Waterval en het Kru-ba-Sriwichai monnikenstandbeeld, alvorens je met de transfer vertrekt. Het beeld toont een monnik die het boeddhisme verspreidt en die begon aan de constructie van de weg naar Wat Doi Suthep. Nadien word je naar je hotel gebracht, waar je vanavond vrij bent.

Overnachting in Chiang Mai

M Dag 13
Chiang Mai-Bangkok: Fietstocht platteland en nachttrein (O)

Na het ontbijt krijg je een briefing over veiligheid en kies je de juiste fiets uit voor jou. Je vertrekt naar het startpunt van je fietstocht, waar je aansluit bij een groep. Je fietst over een aangename groene route, door de nabijheid van de rivier. Onderweg breng je een bezoek aan een voormalige leprakolonie, dat nu een rehabilitatiecentrum is. Hier krijg je wat inzicht in het werk van de missionarissen vroeger. Je fietst over smalle plattelandswegen terwijl je het echte landelijke Thailand ontdekt. Fietsend langs fruitgaarden en rond de dorpen buiten Chiang Mai, terwijl je de Thaise levensstijl ontdekt. Alvorens terug te fietsen naar het centrum van Chiang Mai, breng je nog een bezoekje aan de tempelruïnes van Wiang Kum Kam. Je fietstocht is zo’n 25 à 30 kilometer over vlakke paden en een kort stukje off road. Wij voorzien helmen en comfortabele fietsen voor je.

’s Avonds word je naar het treinstation van Chiang Mai gebracht, waar je op de nachttrein terug naar Bangkok stapt.

Overnachting op de nachttrein in 2de klasse van Chiang Mai naar Bangkok

N Dag 14
Bangkok-Koh Chang: transfer van Bangkok Railway Station naar Koh Chang

Bij aankomst in het Bangkok Railway Station, waar je een gedeelde bus neemt. De chauffeur brengt jou en je medereizigers recht naar je hotel op het prachtige Koh Chang. De aankomst op het eiland is voorzien in de vroege namiddag. Na de check-in in je hotel heb je nog de rest van de dag om te relaxen op het strand.

Overnachting in een hotel op Koh Chang

O Dag 15 - 16
Koh Chang: twee vrije dagen vertoeven (O)

Tijdens deze dagen ben je helemaal vrij om te doen wat je wil. Na het ontbijt kan je verder lekker niets doen aan het zwembad of op het strand. Heb je echter zin in wat actie? Dan is Koh Chang is alvast de place to be voor een onvergetelijke duikervaring. 

Overnachtingen in een hotel op Koh Chang

P Dag 17
Koh Chang-Bangkok: Transfer naar Bangkok Airport (O)

Na het ontbijt geniet je van een dagkamer in je hotel en ben je vrij tot het vertrek van je hotel op Koh Chang per privéwagen naar de luchthaven Bangkok Suvarnabhumi. Eens aangekomen neem je hier een vlucht terug naar huis of naar je volgende reisbestemming.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle logies in verblijfscategorie naar keuze, zoals vermeld in het programma
 • Alle transport zoals beschreven in het programma
 • Ticket voor de nachttrein in 2de klasse van Chiang Mai naar Bangkok op dag 13
 • Alle excursies en inkomgelden, zoals vermeld in het programma
 • Engelstalige begeleiding tijdens de excursies
 • Alle vermelde maaltijden (O: ontbijt, L: lunch, D: diner)
 • Lokale taksen
 • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Eventuele binnenlandse vluchten
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Alle overige niet vermelde maaltijden
 • Alle andere niet vermelde uitgaven
 • Fooi aan personeel, chauffeurs en gidsen
 • Verzekering

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Het klimaat in Thailand bestaat vooral uit 3 seizoenen: regenseizoen (ongeveer mei-oktober), het koele seizoen (november-februari) en het hete seizoen (maart-mei). 

Het regenseizoen is het minst voorspelbare van de drie. De periode varieert jaarlijks in lengte en intensiteit, maar het is zeker niet zo dat de hemelsluizen onophoudelijk open gaan van mei tot en met oktober. Er zullen veel regendagen zijn, maar laat dit je niet afschrikken! Vaak duren de regenbuien maar enkele uren en valt de regen vooral in de late namiddag en 's nachts. Tussen juni en augustus bouwt de hoeveelheid regen op en in september en oktober behaalt de hoeveelheid neerslag z'n piek. Wel de moeite om rekening mee te houden als je plant om een trekking te doen. De paden zijn vaak onverhard en hellingen in de jungle worden moeilijker te beklimmen als het modderig is. Een voordeel is wel dat de natuur fris en groen is tijdens deze maanden. De meest aangename periode is het koele seizoen. Hou er wel rekening mee dat de temperaturen wel nog steeds heel erg warm zijn en je overdag een warme 30° mag verwachten. Dit is ook het meest geliefde seizoen omwille van de betere temperaturen, minder neerslag, de natuur is nog fris en groen en de watervallen nog steeds spectaculair. Het hete seizoen treft vooral in steden als Bangkok, waar de temperaturen kunnen oplopen tot 35°. Het moment om naar het strand te trekken dus. 

Hier en daar wijken de seizoenen af van het bovenvermelde algemene overzicht. In het noorden is het namelijk veel minder vochtig en kunnen de temperaturen op hoger gelegen plekken vooral 's nachts serieus zakken. Tussen maart en mei is het vaak dan weer warmen dan in Centraal-Thailand. In het zuiden zijn de temperaturen doorheen het jaar veel consistenter, zeker naargelang je dichter bij de evenaar bent. Rond de Andemanse Zee is er een veel steviger regenseizoen dan eender waar in het land. Ze begint al eens een maand vroeger en kan tot november doorgaan. Aan de andere kant in zuidelijk Thailand, aan de Golf van Thailand, gelden de standaard seizoenen niet. Het regenseizoen slaat hier tussen oktober en januari toe, maar het regenseizoen is minder stevig dan aan de kust van de Andemanse Zee.

Waar ga je heen voor zon en strand? 

 • De kust rond Hua Hin: kan het hele jaar rond bezocht worden. Enkel rond september-oktober wordt hier regen verwacht. 
 • De kust aan de Andemanse Zee (Phuket, Krabi,...): november-maart is de ideale periode om teze regio te bezoeken.
 • De kust aan de Gof van Thailand (Koh Samui, Koh Phangan,...): hier kom je best vertoeven tussen januari en augustus.
 • Koh Chang, Koh Kood,...: zijn de ideale zon, zee, strand uitvalsbasis tussen november en april. 
Goed om weten

Opgelet:

In Thailand geldt er een zwaar verbod op e-sigaretten. Wie betrapt wordt op het bezit of gebruik van een e-sigaret zal deze moeten inleveren en een boeten betalen. Er kunnen ook celstraffen op staan tot 10 jaar als je veroordeeld wordt. 

Fooien en geldzaken

In Thailand wordt er betaald in THB, of Thaise baht.

Maaltijden en drank

Lunch – THB 100 per persoon per lunch 

Diner – THB 130 per persoon per diner 

Snacks – THB 60 per persoon per dag 

1,5l water – THB 10 per fles


Fooi

Fooien in Thailand zijn niet verplicht, maar indien je tevreden bent van de geboden service dan is een fooi geschikt. Hoewel het voor jou misschien geen gewoonte is, kan het voor diegenen die voor je zorgen op je vakantie van veen betekenis zijn. Het kan aanzetten of inspireren tot nog betere service.

Hieronder vind je enkele suggesties voor fooien in EUR per persoon per dag:

Restaurants: Op lokale markten en in basic restaurants kan je de rekening naar boven afronden. In de betere restaurants daarentegen, stellen we een fooi van 10% à 15% van de rekening voor.

Lokale gidsen: Doorheen je reis geniet je misschien van een lokale gids, bovenop je tour leader. Soms zal je op een bepaalde locatie of dag enkel een lokale gids hebben of enkel een begeleider voor enkele dagen.  Hier stellen we voor om een fooi te geven van €2 à €3 per persoon, per dag.

Chauffeurs: Je kan een grote variatie aan chauffeurs tegenkomen tijdens je reis. De ene voor een korte rit en de andere misschien voor enkele dagen. We raden je aan een hogere fooi te geven aan diegenen die meer betrokken zijn met je reisgezelschap, maar stellen in het algemeen een fooi van €1 à €2 per persoon, per dag voor.

Jouw begeleider: Ook je lokale begeleider die je per locatie tijdens je privé-excursies begeleidt verdient voor de goede zorg wel wat extra. De hoeveelheid hangt van jouw persoonlijke voorkeur af, hoewel we als richtlijn €2 à €4 per persoon, per dag zouden aangeven. Je bent natuurlijk vrij om meer of minder te geven, afhankelijk van hoe je de service vond of hoe lang deze persoon je begeleid heeft. Onthoud: een fooi is niet verplicht en moet enkel gegeven worden indien jij tevreden bent van de geboden service.

In totaal raden we aan om rekening te houden met een fooibudget van zo'n €5 à €10 per persoon, per dag.

Een tip! Voorzie op voorhand altijd kleine coupures. Zo kom je niet in situaties waar je geen kleine biljetten hebt om iemand een fooi te geven.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart! Voor de meest recente wisselkoers: zie www.xe.com/currencyconverter/. Met een Visakaart of Maestrokaart kan je bijna overal terecht om geld uit de muur te halen. Verder worden betaalkaarten enkel aanvaard in de duurdere handelszaken.

Medische info

Alle up-to-date informatie voor Thailand kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?wpid=789&miid=679&L=n&Country=Thailand

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur)

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren