Overslaan en naar de inhoud gaan

Een minder gekende trekking op de Kilimanjaro met fantastische zichten op deze fenomenale berg. Tropisch regenwoud, spectaculaire kliffen en een gletsjer ... het ligt allemaal op uw pad.

De hoogtepunten van deze reis

Umbwe route
Umbwe route

De eerste etappe is door tropisch regenwoud aan de voet van de Kilimanjaro.

Kamperen
Kamperen

Kamperen in een prachtig landschap en tussen soms tropische vegetatie.

De top
De top

De finale beklimming naar de top van de Kili.

Programma

Programma

A Dag 1 - 8
Kilimanjaro Umbwe Route

Dag 1 - Brussel - Moshi
Aankomst op Kilimanjaro Airport. Onthaal op de luchthaven en transfer naar Moshi, voor overnachting in een lodge aan de rand van de stad.

Dag 2 - Moshi - Umbwe Gate (1614 m) - Umbwe Cave Camp (2850 m)
Na het ontbijt word je tot aan de Umbwe Gate gebracht voor de registratieformaliteiten. Vervolgens start je de eerste etappe van de beklimming door het tropisch regenwoud, dat de voet vormt van de Kilimanjaro. Door de hoge vochtigheid en de veel voorkomende mist, hangt hier een zeer mysterieus sfeertje. Na enkele uren wandelen wordt het pad smaller en gaat het steil omhoog langs de kloven van de Umbwe & Lonzo rivier. Met een beetje geluk zie je hier voor de eerste keer de top van de Kilimanjaro liggen. Na een 6-tal uur stappen, bereik je uiteindelijk het Umbwe Cave Camp. Omgeven door een weelderige, tropische vegetatie, breng je hier de eerste nacht in de tent door.
Trekking van circa 6 uur, 10 km

Dag 3 - Umbwe Cave Camp (2850 m) - Barranco Camp (3985 m)
Na de afbraak van de tenten en het nemen van een stevig ontbijt, wandel je vandaag verder bergopwaarts over rotspaden en langs spectaculaire kliffen. Het dicht begroeide regenwoud maakt langzaam plaats voor een open, rotsachtig landschap waar je nu en dan de Dendrosenecio Kilimanjari tegenkomt. Een reusachtige, opvallende plant die in Tanzania enkel voorkomt op de bergflanken van de Kilimanjaro. We klimmen steeds hoger waardoor de temperatuur daalt. Een lange broek en een warme fleece zijn geen overbodige luxe meer. Na een hele dag stijgen, gaat het laatste stukje van de route bergafwaarts tot aan de Barranco Valley. In deze schitterende vallei ligt het Barranco Camp, waar je gaat overnachten. Terwijl het diner voor je wordt klaargemaakt, kan je met een beetje geluk genieten van een prachtige zonsondergang.
Trekking van circa 6 uur, 6 km

Dag 4 - Barranco Camp (3985 m) - Karanga Camp (4040 m)
Bij het ontbijt geniet je nog even van het wondermooie zicht op de Barranco Wall, een prachtige rotsmuur vlakbij de campsite. Het eerste deel van de dag ga je via deze rotsmuur zigzaggend omhoog en passeer je de Heim Glacier, de eerste Kilimanjaro gletsjer op weg naar de top. Vervolgens loop je de route  naar de Karanga Valley. Op dit stuk van de beklimming heb je één van de mooiste uitzichten op de Kilimanjaro. In deze vallei komt de Umbwe route samen met de Mweka route, welke je blijft volgen tot aan het Karanga Camp. Hier zal je vanavond dineren en overnachten.
Trekking van circa 6 uur, 6 km

Dag 5 - Karanga Camp (4040 m) - Barafu Camp (4681 m)
De klim van 641m naar Barafu Camp is een goede voorbereiding voor het grote werk van de dag nadien. Barafu betekent 'ijs' in  Swahili en het kan hier behoorlijk koud zijn op deze smalle rots engte. Op deze hoogte werken de natuurkrachten genadeloos op je in. De koude en de harde wind maken van deze relatief korte wandeldag, tóch een dag om niet te onderschatten. De top ligt nog 1.214 meter hoger en voor je op tijd in je bed kruipt, maak je je rugzak klaar om het laatste stuk aan te vatten. In je rugzak neem je enkel mee wat je op de finale beklimming naar de top nodig zal hebben.
Trekking van circa 4 uur, 4 km

Dag 6 - Beklimming naar de top: Barafu Camp (4681 m) - Uhuru Peak (5895 m) - Mweka Camp (3090 m)
Na enkele uren slapen word je rond middernacht gewekt. Enkele koekjes en een kopje warme thee moeten je helemaal klaar maken voor de finale beklimming naar de top. De klim van 6 uur naar Stella Point (5.739m) is voor de meeste klimmers een hele uitdaging. Als het weer het toelaat, rust je hier even, en als de weergoden ons goed gezind zijn, zie je vanaf hier de meest fantastische zonsopgang ooit. Vanaf dit punt ligt er waarschijnlijk sneeuw, alhoewel dit door de klimaatsveranderingen niet altijd meer het geval is. Op je eigen tempo bereik je uiteindelijk de Uhuru Peak, de majestueuze top op 5.895m. Na deze loodzware, fysieke uitdaging kan je genieten van je overwinning op het dak van Afrika. Dit is een dag om nooit meer te vergeten! Om niet teveel af te koelen, begin je snel aan de afdaling in 3 uur tot Barafu. Het materiaal dat je ’s ochtends hebt achtergelaten, pik je hier opnieuw op en na een korte rust daal je verder af naar de Mweka Hut.
Trekking van circa 7 à 8 uur klimmen - 6 à 8 uur dalen, 4,5 km klimmen - 11 km dalen

Dag 7 - Mweka Camp (3090 m) - Mweka Gate (1641 m) - Moshi
Na een deugddoende nacht en een lekker ontbijt volgt vandaag een steile maar pittoreske afdaling naar de Mweka Gate. De route loopt bijna de hele dag door het tropisch regenwoud, waardoor de temperatuur opnieuw de hoogte ingaat. Aangekomen aan de Mweka Gate worden alle formaliteiten in orde gebracht en ontvang je een gouden certificaat bij een succesvolle beklimming. Vervolgens is het nog een klein uurtje wandelen over een modderig pad tot aan het dorpje Mweka. Vanuit het dorpje word je opnieuw naar Moshi gebracht. Vanavond wordt er overnacht in hotel Ameg Lodge, hier staat er een warme, deugddoende douche op je te wachten!
Trekking van circa 4 à 6 uur, 8.5 km

Dag 8 - Moshi
Na het ontbijt zit dit programma erop.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • 2 overnachtingen (kamer met ontbijt) in Moshi in de Honey Badger Lodge
 • 3 maaltijden per dag tijdens de trekking
 • Engels sprekende gids(en)
 • assistent gids per 2 klimmers
 • 2 dragers per klimmer
 • kok
 • Park Entry fees
 • rescue fees, camping fees
 • tenten, matrassen, tafel en campingstoelen
 • privé chemisch toilet per groep tijdens de beklimming
 • zuurstof cilinder
 • alle vermelde transfers
 • Bijdrage voor het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden in Moshi
 • Overige dranken
 • Slaapzak
 • Verzekering
 • Medicatie en toilet artikelen
 • Fooien
 • Verzekering

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

De beste reistijd voor Tanzania zijn de maanden december, januari, februari en juni, juli, augustus, september. De regenseizoenen vinden over het algemeen plaats van begin oktober tot eind november en van begin maart tot eind mei. Maar door de klimatografische veranderingen wordt het steeds moeilijker een lijn te trekken tussen het droog- en regenseizoen.

Goed om weten
 • De campsites, lodges en nationale parken zijn niet omheind in Tanzania. Dieren kunnen in principe tot bij je tent of lodge. Dit kan akelig lijken, maar maakt het safari avontuur alleen maar compleet. Indien je met kinderen reist, moet er uiteraard extra opgelet worden.
 • Het visum voor Tanzania kan bij aankomst op de luchthaven aangekocht worden.
  De kostprijs van dit visum bedraagt USD50 en is meteen ter plaatse te betalen, zorg dus dat je reeds USD meeneemt vanuit België.
 • Je paspoort moet minimum 6 maanden langer geldig zijn dan de geldigheid van het visum.
 • Aan de Ngorongoro krater kan het na zonsondergang flink afkoelen. Daarom raden we je aan om een warme trui en jas mee te nemen.

 • Waarom je safari safari boeken bij Joker? Lees hier ons duurzame safariverhaal.
 • Geheugenkaartjes voor je fototoestel zijn moeilijk verkrijgbaar in Tanzania. Daarom raden we je aan om deze op voorhand voldoende te voorzien.

 • De Toyota Landcruisers die worden gebruikt tijdens de safari beschikken over een pop-up dak, een elektrische koelkast en stopcontact voor het opladen van je smartphone of fototoestel

 • Voor je op safari vertrekt, wordt er nog even halt gehouden aan een supermarktje. Zo kan je zelf nog wat snacks of drankjes kopen voor tijdens de safari.
Fooien en geldzaken

Fooien

Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Tanzania vormt de fooi een groot deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

Kampeersafari

 • Chauffeur/Gids : tussen $10 en $15 USD per dag per voertuig
 • Kok: Tussen de $5 en $10 per dag per voertuig

 Lodgesafari :

 • Chauffeur/Gids: tussen $10 en $15 per dag per voertuig

 Beklimmingen:

 • Hoofdgids : tussen de $10 en $15 per dag per groep
 • Assistantgids:  tussen de $5 en $10 per assistantgids per dag per groep
 • Kok: tussen de $5 en $10 per dag per groep
 • Dragers: tussen $5 en $10 per drager per dag per groep


Geldzaken

In Tanzania kan er zowel in Amerikaanse dollar (USD) als in Tanzaniaanse shilling (TZS) betaald worden. Daarom raden we aan om voldoende grote biljetten in USD mee te nemen en een deel hiervan te ruilen bij aankomst in TZS. Grote biljetten (USD50 of USD100) krijgen een betere wisselkoers naar TZS dan kleinere USD biljetten. In Tanzania en Zanzibar kan je eenvoudig met kredietkaart terecht bij een bankautomaat (ATM) om TZS af te halen. Drankjes, maaltijden en souvenirs worden meestal betaald in TZS, optionele excursies daarentegen worden vaak in USD afgerekend.  1€ = +/- 2.000TZS

Wanneer je USD bestelt bij je bank, zorg er dan zeker voor dat je USD bestelt uitgegeven na het jaar 2000. Biljetten van vóór het jaar 2000 worden in Tanzania niet aanvaard.

Een diner kost gemiddeld tussen 20.000TZS en 50.000TZS (€10 en €25 pp zonder drankjes)

Een biertje kost gemiddeld  tussen 3.000TZS en 5.000TZS (€1,50 en €2,50)

Frisdrank kost gemiddeld 1.500TZS (€0,75 cent tot €1)

Een fles wijn op restaurant kost gemiddeld tussen 20.000 TZS en 50.000TZS (€10 en €25 euro voor een fles)

Medische info

Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode.

Alle up-to-date informatie voor Tanzania kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?wpid=789&miid=679&L=n&Country=Tanzania

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit soort water te zwemmen of pootje te baden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren