Overslaan en naar de inhoud gaan

Picknick op de bodem van de Ngorongoro krater in de 'Ark van Noach'. Het wildlife in Serengeti National Park - het grootste en meest beroemde park van Tanzania - is ronduit indrukwekkend. Kamperen tussen al dit moois, doet je hart nét iets sneller slaan!

De hoogtepunten van deze reis

Ngorongoro
Ngorongoro

Met de jeep daal je af in de Ngorongoro krater, wildlife op zijn best.

Giraffen
Giraffen

Serengeti National Park met zijn Big 5.

Serengeti
Serengeti

Samen op stap met een kudde leeuwen.

Programma

Programma

A Dag 1
Brussel - Arusha

Aankomst op Kilimanjaro airport, aan de voet van Afrika’s hoogste berg. Na het ophalen van de bagage en het regelen van je visum word je aan de uitgang van de luchthaven opgewacht en met een privétransfer naar Arusha gebracht. Overnachten doe je vanavond in een exotische lodge, aan de rand van de stad.

B Dag 2
Arusha-Ngorongoro Crater

Na het ontbijt word je aan de lodge opgehaald voor een transfer naar de Ngorongoro krater, de eerste belangrijke stop van je safari. De rit neemt zo’n drie uur in beslag, maar met een beetje geluk kom je onderweg al wildlife tegen. Met de jeep daal je af in de krater en ga je de rest van de dag wildlife spotten op de kraterbodem (6-uren permit). Onderweg wordt er halt gehouden voor een picknick. De Ngorongoro krater is de grootste intacte krater ter wereld  met een diepte van ruim 600 meter en een diameter van 20 km. De krater huisvest een spectaculair eco-systeem met een prachtige, weelderige natuur en de grootste concentratie wildlife in Tanzania. Weinig dieren verlaten dit gebied aangezien de leefomstandigheden in de krater zo goed als ideaal zijn. Er is bijna altijd water aanwezig en vers gras groeit er in overvloed.  Het is niet voor niets dat deze bijzondere plek  bijnamen heeft zoals Ark van Noach of Tuin van Eden. Voor het avondmaal en de overnachting rij je naar een campsite, aan de rand van de krater. Het zicht vanaf deze camping is dan ook adembenemend.

C Dag 3
Ngorongoro Crater - Serengeti National Park

Na het ontbijt zet je koers richting Serengeti National Park. De rit naar de officiële toegangspoort van het park neemt een dikke twee uur in beslag. Maar onderweg kom je vast en zeker al enkele dieren tegen, aangezien de Serengeti niet omheind is waardoor het wild zich vrij kan verplaatsen. Het immense Serengeti-reservaat is één van Afrika's beroemdste wildparken, met een enorme populatie grote diersoorten. Het landschap bestaat overwegend uit savannes, onderbroken door afgeronde granietformaties (kopjes) en stukken acaciawoud. Er zijn niet veel wildparken in Afrika waar het zo eenvoudig is om de Big 5 te spotten aangezien alle bekendste Afrikaanse diersoorten aanwezig zijn. Daarnaast is het park ook wereldberoemd voor De Grote Trek. De verplaatsing van deze immense kudde gnoes, zebra’s en antilopen is één van de meest spectaculaire natuurfenomenen ter wereld. In principe verplaatst de kudde zich in wijzerzin van november tot juli door het park. In de overige maanden bevindt de massa zich in het Masai Mara National Park in Kenya. Het is dan ook logisch dat deze trek grote roofdieren aantrekt zoals leeuwen, cheeta’s, luipaarden, hyena’s, jakhalzen, gieren, …  Maar ook zonder de aanwezigheid van deze enorme kudde gnoes leven er nog steeds duizenden en duizenden dieren in het Serengeti National Park, dus laat je vakantie zeker niet afhangen van De Grote Trek. ’s Avonds dineer en overnacht je op één van de campsites van het park. Op welke campsite, wordt beslist door de parkwachters bij het binnenrijden van de Serengeti.

D Dag 4
Serengeti National Park

Aangezien het park zo groot is als de helft van België, staat er vandaag een volledige dag safari op het programma. Zo kom je ook in andere delen van het park, die weer garant zullen staan voor andere landschappen en bijzonder wildlife. Je zal merken dat de “Serengeti”, wat eindeloze vlakte betekent in het Masai, zijn naam vandaag alle eer aandoet. Zo ver het oog reikt zie je savannes met hier en daar een acaciaboom, beelden die zo uit de The Lion King weggeplukt zijn. s’Middags wordt er even halt gehouden voor een lekkere picknick, zodat je voldoende energie hebt om er in de namiddag opnieuw tegenaan te gaan. ’s Avonds overnacht je op één van de campsites van het wildpark en kan je vanuit je safaristoel nagenieten van alle natuurpracht die je vandaag bent tegengekomen.

E Dag 5
Serengeti National Park - Arusha

In de ochtend worden de kampeerspullen opgebroken en vervolgens rijd je na het ontbijt terug richting Arusha. De route loopt door het Serengeti Nationaal Park via de Ngorongoro krater en dan langs Lake Manyara naar Arusha, een transfer met wildlife viewing en voldoende stops onderweg. Er wordt ook nog ruim tijd genomen voor een picknick. Bij aankomst in de Arusha zit de safari er jammer genoeg op. Maar je kan wél genieten van een dik verdiende duik in het zwembad van de lodge. Zo spoel je het stof van de wildparken definitief van je af. De bar bij het zwembad kan je voorzien van een lekkere Tanzaniaanse pint of een Zuid Afrikaans wijntje! Na enkele nachten in de tent, is een echt bed een welgekomen afwisseling!

Optionele activiteit Dag 5
De ultieme safari? De Balloonsafari natuurlijk !

Bij zonsopgang op safari gaan met een heteluchtballon is zonder meer een once-in-a-lifetime ervaring! In de Serengeti krijg je de kans om dit mee te maken. Je vliegt gedurende een uur over de savanne van dit wildpark en krijgt het landschap en wildlife vanuit een heel ander perspectief te zien! Na deze onvergetelijke vlucht, geniet je van een heerlijk champagne-ontbijt middenin de natuur alvorens je privésafari per jeep verder te zetten.

F Dag 6
Arusha-...

Na het ontbijt zit deze kampeersafari erop.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Basisprijs

Opties

Dag 5: Optionele activiteit
De ultieme safari? De Balloonsafari natuurlijk ! € 525

Inbegrepen in de basisprijs

 • Transfer bij aankomst van Kilimanjaro airport naar de Ilboru Safari Lodge in Arusha
 • Privévervoer in 4x4 Toyota Landcruiser met pop-up dak en elektrische koelkast tijdens de hele safari
 • 2 overnachtingen (kamer met ontbijt) in de Ilboru Safari Lodge in Arusha
 • 3 overnachtingen (volpension) in camping accommodatie tijdens de safari
 • 2 flessen mineraalwater per persoon per dag
 • Diensten van een Engelstalige privégids/chauffeur en privékok
 • Alle vermelde activiteiten en alle inkomgelden
 • Gebruik van alle kampeermateriaal tijdens de safari (muv slaapzak en hoofdkussen)
 • Bijdrage voor het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Alle overige maaltijden in Arusha
 • Dranken
 • Slaapzak en hoofdkussen voor tijdens de safari
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Verzekeringen

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

De beste reistijd voor Tanzania zijn de maanden december, januari, februari en juni, juli, augustus, september. De regenseizoenen vinden over het algemeen plaats van begin oktober tot eind november en van begin maart tot eind mei. Maar door de klimatografische veranderingen wordt het steeds moeilijker een lijn te trekken tussen het droog- en regenseizoen.

Goed om weten
 • De campsites, lodges en nationale parken zijn niet omheind in Tanzania. Dieren kunnen in principe tot bij je tent of lodge. Dit kan akelig lijken, maar maakt het safari avontuur alleen maar compleet. Indien je met kinderen reist, moet er uiteraard extra opgelet worden.
 • Het visum voor Tanzania kan bij aankomst op de luchthaven aangekocht worden.
  De kostprijs van dit visum bedraagt USD50 en is meteen ter plaatse te betalen, zorg dus dat je reeds USD meeneemt vanuit België.
 • Je paspoort moet minimum 6 maanden langer geldig zijn dan de geldigheid van het visum.
 • Aan de Ngorongoro krater kan het na zonsondergang flink afkoelen. Daarom raden we je aan om een warme trui en jas mee te nemen.

 • Waarom je safari safari boeken bij Joker? Lees hier ons duurzame safariverhaal.
 • Geheugenkaartjes voor je fototoestel zijn moeilijk verkrijgbaar in Tanzania. Daarom raden we je aan om deze op voorhand voldoende te voorzien.

 • De Toyota Landcruisers die worden gebruikt tijdens de safari beschikken over een pop-up dak, een elektrische koelkast en stopcontact voor het opladen van je smartphone of fototoestel

 • Voor je op safari vertrekt, wordt er nog even halt gehouden aan een supermarktje. Zo kan je zelf nog wat snacks of drankjes kopen voor tijdens de safari.
Fooien en geldzaken

Fooien

Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Tanzania vormt de fooi een groot deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

Kampeersafari

 • Chauffeur/Gids : tussen $10 en $15 USD per dag per voertuig
 • Kok: Tussen de $5 en $10 per dag per voertuig

 Lodgesafari :

 • Chauffeur/Gids: tussen $10 en $15 per dag per voertuig

 Beklimmingen:

 • Hoofdgids : tussen de $10 en $15 per dag per groep
 • Assistantgids:  tussen de $5 en $10 per assistantgids per dag per groep
 • Kok: tussen de $5 en $10 per dag per groep
 • Dragers: tussen $5 en $10 per drager per dag per groep


Geldzaken

In Tanzania kan er zowel in Amerikaanse dollar (USD) als in Tanzaniaanse shilling (TZS) betaald worden. Daarom raden we aan om voldoende grote biljetten in USD mee te nemen en een deel hiervan te ruilen bij aankomst in TZS. Grote biljetten (USD50 of USD100) krijgen een betere wisselkoers naar TZS dan kleinere USD biljetten. In Tanzania en Zanzibar kan je eenvoudig met kredietkaart terecht bij een bankautomaat (ATM) om TZS af te halen. Drankjes, maaltijden en souvenirs worden meestal betaald in TZS, optionele excursies daarentegen worden vaak in USD afgerekend.  1€ = +/- 2.000TZS

Wanneer je USD bestelt bij je bank, zorg er dan zeker voor dat je USD bestelt uitgegeven na het jaar 2000. Biljetten van vóór het jaar 2000 worden in Tanzania niet aanvaard.

Een diner kost gemiddeld tussen 20.000TZS en 50.000TZS (€10 en €25 pp zonder drankjes)

Een biertje kost gemiddeld  tussen 3.000TZS en 5.000TZS (€1,50 en €2,50)

Frisdrank kost gemiddeld 1.500TZS (€0,75 cent tot €1)

Een fles wijn op restaurant kost gemiddeld tussen 20.000 TZS en 50.000TZS (€10 en €25 euro voor een fles)

Medische info

Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode.

Alle up-to-date informatie voor Tanzania kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?wpid=789&miid=679&L=n&Country=Tanzania

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit soort water te zwemmen of pootje te baden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren