Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze voorbeeldroute kan je voorlopig niet online boeken. Voor een offerte van een individuele rondreis met z’n twee, vrienden of je gezin naar deze bestemming kan je wél terecht in je Joker-reiskantoor >>

 

Deze Senegal rondreis is ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar een eerste échte Afrika reis.

Het warme weer, de variatie aan landschappen, de leuke activiteiten en de spontane Senegalezen zorgen vast en zeker voor een onvergetelijke rondreis. Je gids zal je heel de tijd begeleiden zodat je alles te weten komt over deze Afrikaanse parel.

De hoogtepunten van deze reis

Kayakken in de Saloum Delta
Kayakken in de Saloum Delta
Dobberen op Lac Rose
Dobberen op Lac Rose
Geniet van de couleur locale
Geniet van de couleur locale

Programma

Programma

A Dag 1
Dakar: aankomstdag

Aan de uitgang van de luchthaven word je opgewacht voor een privétransfer naar je verblijf in de wijk Ngor, je eerste overnachting op Senegalese bodem!

B Dag 2
Dakar: Ontdek Yoff - Koken bij gastgezin - Bezoek Ile Ngor

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Na het ontbijt ontdek je de oude visserswijk Yoff, waar je oa. kennis maakt met de historie rond de moskee op het strand. Je ontmoet je gastgezin en bereidt samen met de huisvrouw de nationale schotel “djebu jen”. Terwijl de schotel staat te pruttelen, vertrek je richting de markt, de vissershaven en krijg je een beter beeld van Yoff. In de namiddag vertrek je met de prauw (traditionele vissersboot) richting het eiland Ngor. Het eiland is Afrika's meest westelijke punt en ligt voor de kust van Dakar. Dit eilandje is een trendy spot geworden en vooral een paradijs voor surfers. Voor zonsondergang vaar je terug naar het vasteland.

C Dag 3
Ile de Goree - Dakar

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Na het ontbijt vertrekken we richting Ile de Goree, een eiland voor de kust van Dakar. Het werd in de 15e eeuw ontdekt door de ontdekkingsreiziger, Bartolomeus Diaz. In 1617 werd het eiland gekoloniseerd door de Hollanders die het van een lokale chef voor een appel en een ei gekocht hadden. Een tijdlang was dit eiland in het bezit van de West-Indische Compagnie, die het naar het voormalige Zuid-Hollandse eiland Goeree noemde. In de namiddag verkennen we het centrum van Dakar. Eens aangekomen te Dakar, verkennen we het centrum van Dakar. Als eerst maken we kennis met de Kermelmarkt, waar je verschillende soorten fruit, groenten en vis kan vinden. Je vindt op deze markt ook heel wat souvenirs. Vervolgens gaan we verder naar de Kathedraal, het presidentieel paleis, en “Place de l’indépendance” waar de kamer van koophandel, ministerie van buitenlandse zaken zich bevindt. Eindigen doe je met de Sandaga markt. Deze markt is bekend voor de kwaliteit van zijn stoffen. Je vindt er ook kledij, zakken en batiks.

D Dag 4
Lac Rose - Accrobaobab - Natuurpark Bandia - Nianing

Inbegrepen: ontbijt-diner

Vandaag vertrek je richting Lac Rose. Het Roze Meer (Frans Lac Rose; Officieel: Lac Retba ) is een zoutmeer dat op 25 km van de hoofdstad Dakar van Senegal gelegen is. Het is door duinen gescheiden van de Atlantische Oceaan. Het dankt zijn naam aan de kleur van het water, die roosachtig tot mauve is al naar het moment van de dag. Dit is te wijten aan het feit dat de hoge zoutconcentratie het licht anders breekt en aan de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën. Door de hoge zoutconcentratie (300-480 g/l) is vrijwel geen leven in het water mogelijk en blijven baders in het water drijven zoals in de Dode Zee. Na de tocht heb je tijd om te drijven in het roze meer. Vervolgens rij je richting Mbour. Gelegen in een prachtig stuk Baobabbos tussen Sidnia en Nguékokh ligt het 10.000 hectare grote Foret et reserve Bandia. Het park herbergt een aantal diersoorten zoals: buffels, gazellen, vogels, everzwijnen, herten, schildpadden, krokodillen en giraffen. Na een leuke jeepsafari, verken je het baobabpark. Een klimpark gebouwd op enkel baobabs, waar je van baobab naar baobab slingert.

Je overnacht in een klein hotelletje aan het strand te Nianing.

E Dag 5
Nianing - Joal Fadiouth - Tocht paard en kar - Palmarin

Inbegrepen: ontbijt-diner

Na het ontbijt vertrek je richting Joal Fadiouth. Fadiouth is een geheel van drie schelpeneilanden, 114 kilometer ten zuiden van Dakar in Senegal. Het eiland is verbonden door een 800 meter lange houten voetgangersbrug met het dorp Joal. Ze werden gevormd door het eeuwenoude afval van schelpen die van de schelpdierenvangst afkomstig zijn. De grond is hierdoor wit, en in fel zonlicht verblindend. Eén van de drie eilanden doet dienst als kerkhof. Negentig procent van het dorp is katholiek, in tegenstelling tot de vijf procent katholieken voor het hele land Senegal. Na het bezoek aan Joal Fadiouth rij je richting Palmarin.
Aangekomen te Palmarin, staat een paard en kar ons op te wachten. We rijden langs de omliggende dorpjes en ontmoeten de bevolking.
In de late namiddag zijn jullie vrij om te genieten van deze prachtige omgeving.

F Dag 6
Palmarin: Kajak - Fietstocht

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Vandaag staat er kajak en een fietstocht op het programma. Met een kajak verken je de Saloum delta en vaar je tussen de bolongs omringd door prachtige vogels. Je maakt kennis met het ecosysteem, de bijzondere fauna van baobabs en acacia’s. In totaal kajak je maximum 1u30.  Jullie rusten wat uit op een onbewoond eiland waar jullie samen met jullie gids het middagmaal klaarmaken. Er is ook mogelijkheid om wat af te koelen en te dobberen in de mangroven. In de namiddag vertrekken jullie met de fiets richting het dorpje Djiffer waar jullie de vissers zien aankomen met hun prauwen. ’s Avonds overnacht je opnieuw in de ecolodge.

G Dag 7
Palmarin - Toubacouta: per prauw dwars door de Saloum Delta

Inbegrepen: ontbijt-lunch

In Palmarin staat een prauw (traditioneel vissersboot)ons op te wachten om te vertrekken richting Toubacouta. Dit dorpje is gelegen in de Sine Saloum regio. Een van de mooiste plekjes natuur van Senegal, waar de twee rivieren Sine en Saloum samenkomen. De Saloumdelta behoort tot de natuurreservaten van Unesco. Het gebied bestaat uit duizenden eilandjes, zandbanken en mangrovebossen. Het is meteen ook een van de grootste ornithologische gebieden van West-Afrika.’s Middags wordt er een heuse picknick voorzien die doorgaat op één van de eilandjes. Na dit heerlijke middagmaal heb je nog tijd om rustig een plonsje te nemen en te genieten van de mooi omgeving. In de namiddag vaar je verder om uiteindelijk aan te komen in het authentieke dorpje Toubacouta.  Het is een tocht van in totaal 3 uur varen, doorheen de Saloum Delta. Op de prauw is een klein afdakje gebouwd (met houten stokken en een bash), zodat diegenen die willen, zich kunnen beschermen tegen de zon. De bagage komt mee op de prauw. In de namiddag breng je een bezoekje aan het dorp en kan je nog even genieten van het zwembad. Rond 17u30 vertrek je met een prauw richting de vogelslaapplaats, waar je een honderdtal vogels ziet aankomen om te overnachten.

H Dag 8
Toubacouta: omgeving verkennen

Inbegrepen: ontbijt-diner

Vandaag kunnen jullie vrij kiezen wat er op het programma komt te staan:

 • Relaxen, zonnebaden, zwemmen
 • Mee zoeken met vrouwen die kokkels rapen in zandbanken of oesters in de mangroven (enkel mogelijk tijdens het seizoen vanaf januari – juni en soms tot juli als er nog geen regen gevallen is)
 • Samen met een visser mee gaan vissen (heel vroeg in de ochtend of in de late namiddag)
 • Proeven van de welbefaamde palmwijn (enkel mogelijk vanaf maart – juni)
 • Vogelobservaties, samen met een gids vertrekken jullie vroeg in de ochtend om vogels, apen, hyena’s te spotten
 • Workshop djembe
I Dag 9
Toubacouta - Popenguine

Inbegrepen: ontbijt

Na het ontbijt vertrekken jullie richting Popenguine. Een dorpje gelegen aan het natuurreservaat van Popenguine, met een prachtig uitzicht op de oceaan. Je verblijf in een gezellige bungalow, vlak aan het strand. 

J Dag 10
Popenguine - Luchthaven Dakar

Inbegrepen: ontbijt

Vrije dag in Popenguine, waar je kan genieten van het strand en de leuke omgeving. Afhankelijk van het vertrekuur van je vlucht, word je naar de luchthaven gebracht.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Luchthaventransfers
 • 9 overnachtingen zoals vermeld in het programma
 • Diensten van een Franstalige gids (Engelstalige gids op aanvraag)
 • Alle vermelde activiteiten en alle inkomgelden
 • Transfers zoals vermeld in het programma (privé en openbaar vervoer)
 • Maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Bijdrage voor het Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Dranken (muv water, thee & koffie tijdens de maaltijden)
 • Overige maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Verzekeringen

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Senegal geniet van een algemeen zonnige klimaat. Er is een droog seizoen die loopt van november tot juni en een regenseizoen die loopt van juli tot oktober. In het droge seizoen is het aangenaam warm en is de zon bijna altijd van de partij. Er valt dan ook weinig tot geen regen. Tijdens de maanden december tot maart kan het s` avonds afkoelen en dalen de temperaturen tot 16 graden. Overdag reiken ze tot 28 graden.

Tijdens het regenseizoen stijgen de temperaturen (vooral in het binnenland). Er zijn soms korte en hevige onweren vergezeld door zware regen. In de periode van augustus tot oktober bereiken de temperaturen en de vochtigheidsgraad hun hoogtepunt.

Goed om weten

Elektriciteit:
De elektriciteit in Senegal is 230 volt. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers. In de meeste gevallen komen de stopcontacten overeen met de Belgische. Het kan altijd handig zijn om een wereldstekker mee te nemen indien er op een bepaalde plaats toch een ouder soort stopcontacten is voorzien. Stroomuitval en/of stroomstoringen durven al eens voorvallen in Senegal.

 

In Senegal is het de gewoonte:

 • om te eten uit 1 grote schaal en te eten met de handen of lepel (gebruik je rechterhand!)
 • om je schoenen (of slippers) uit te doen als je ergens binnengaat
 • om tijd te nemen om mensen een hand te geven en te informeren naar hun gezondheid, hun familie en het leven van alledag. Het begroeten in de lokale taal wordt door mensen zeer op prijs gesteld. Je zal merken dat sommige vragen die Senegalezen je zullen stellen soms nogal indiscreet kunnen overkomen, er zijn geen slechte bedoelingen bij en is het gewoon uit beleefdheid en nieuwsgierigheid.
 • om geen toiletpapier te gebruiken, maar water en je linkerhand na een toiletbezoek (maar in onze accommodaties is er wel degelijk toiletpapier beschikbaar hoor)

 

Wist je dat ?

 • La lutte (worstelen) een nationale sport is en dat dit na voetbal de meest beoefende sport is op het strand
 • Je kledingstukken op maat kan laten maken bij een kleermaker
 • Tijdens de vasten, jongeren uit de buurt door de straten trekken met djembés om iedereen te wekken voor het ontbijt
 • Dat de maan hier op z’n kop ligt
 • Dat je hier alles in kleine hoeveelheden kan kopen, vb: een half stokbrood, 1 sigaret, 50 gr suiker, …
 • Wanneer je afscheid neemt van een Senegalees hij hiervoor zijn linkerhand gebruikt (hand van het hart, in de hoop om elkaar weer te zien)
Fooien en geldzaken

De munteenheid van Senegal is CFA. Op dit ogenblik is 1 euro = +/- 650 CFA waard.

Fooien:
In Senegal is het geven van fooi gebruikelijk. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf: 

 • Gids/chauffeur +- 2500 CFA/dag
 • Barman/keukenploeg: 10% van het totaalbedrag


Geldzaken:
In Senegal wordt betaald met de CFA-frank (XOF). In grote steden, zoals Dakar, Mbour, Kaolack kan je terecht bij een bankautomaat om CFA af te halen. Vergeet niet op tijd geld af te halen wanneer je je in de grote steden bevindt. In de dorpjes zijn geen bankautomaten. In sommige hotels kan je betalen met euro’s.

 • Een diner te Dakar en op toeristische plekken kost gemiddeld 6000 CFA.( €9)
 • In het binnenland betaal je gemiddeld 3500 CFA. (€5.50)
 • Een biertje kost tussen de 1000 CFA en 3000 CFA (€1.5 – €4.50)
 • Een frisdrank kost gemiddeld tussen de 800 CFA en 2000 CFA (€1.20 en €3)

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren