Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanuit Lima trek je via de Ballestas-eilanden en de Nazcalijnen in een paar dagen naar het koloniale Arequipa.  Hier kan je even acclimatiseren alvorens verder te reizen naar de Colca canyon - de ideale plek om condors te spotten - en het Titicaca-meer. Je maakt er op het eiland Amantani een mooie wandeling en overnacht bij de plaatselijke bevolking. Tenslotte verken je Cuzco en omgeving en uiteraard de wereldberoemde site van Machu Picchu.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Arequipa
Arequipa

Stadsbezoeken aan Arequipa en Lima

Titicaca-meer
Titicaca-meer

Het Titicaca-meer, waar je inscheept voor een boottocht over dit hoogst bevaarbare meer ter wereld.

Machu Picchu
Machu Picchu

Machtig Machu Picchu, weergaloos gelegen op 2400 m hoogte tussen de steile bergen.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Lima

Je wordt opgewacht door een medewerker van het lokale agentschap. Transfer naar je logies in de wijk Miraflores. De eerste dag kan je zelf de stad wat verkennen en uitrusten van de reis.Hotelovernachting in Lima

B Dag 2
Lima - Pisco (O)

Onder leiding van een Engelssprekende lokale gids bezoek je in de voormiddag de nieuwere wijken, Miraflores en Barranco, en het koloniale deel van Lima zoals de Plaza Mayor en de kathedraal. Dit bezoek duurt ongeveer 3,5 uur. Kort na de middag neem je een comfortabele bus naar Paracas, een schiereiland nabij Pisco.


 
Hotelovernachting, in Paracas.

C Dag 3
Ballestas-eilanden & Paracas (O)

Te voet naar de haven waar je uitstap per boot (en in groep) naar de Ballestas-eilanden start. Op deze eilandengroep, die ook wel de Galápagos-eilanden ‘in het klein’ genoemd worden, kan je onder andere een zeeleeuwenkolonie bewonderen, maar ook pelikanen, aalscholvers, jan van genten, pinguïns en andere vogelsoorten die de rotsen gebruiken als broed- en rustplaats. De Engelstalige gids die met je mee vaart, vertelt meer over dit unieke ecosysteem. 


Na de middag zet je terug voet aan wal en maak je een voettocht doorheen het Paracas natuurreservaat dat ’s werelds grootste concentratie van zeevogels herbergt (wandelduur: ca. 3u); het is een paradijs voor duizenden pelikanen, flamingo's, sternen,... in totaal meer dan 60 vogelsoorten. Onderweg geniet je van landschappen die een gans kleurenpalet tentoon spreiden. Op de heuvel Santa Maria doemt de kustlijn van Lagunillas op, waarna je afdaalt naar het rode strand, die zijn kleur dankt aan de eeuwenlange confrontatie tussen lava en de Stille Oceaan.Hotelovernachting, in Paracas.

D Dag 4
Pisco – Nazca (O)

Het eerste bezoek van de dag is El Catador, een brouwerij waar de typische Peruviaanse drank ‘pisco’ (bekend van de cocktail ‘pisco sour’) wordt gemaakt. Je hebt ook even de tijd om het stadje Pisco te bezoeken. Dat bestaat uit een oude koloniale wijk vol vergane glorie en de haven. Na dit bezoek rijd je verder naar de oase Huacachina, een verfrissende verrassing middenin de woestijn. De liefhebbers kunnen optioneel sandboarden op de hoge duinen of een rit maken per zandbuggie. Daarna rijd je ca. 3,5 uur verder naar Nazca. (volledige dag met privé-vervoer, zonder gids)Hotelovernachting, in Nazca.

E Dag 5
Nazca (O)

Het toeristisch-drukke Nasca is bekend omwille van de duizenden goed bewaarde geometrische lijnen die lang verborgen lagen onder een dikke laag zand. Hier maak je met een klein vliegtuigje een vlucht over deze Nazcalijnen, die verschil­lende gigantische geometri­sche en dierenfiguren voorstellen. Opmerking: bij slechts weersomstandigheden kan deze vlucht niet plaatsvinden. Je bezoekt ook de graftombes van Chauchilla.  Met een comfortabele nachtbus rijd je ’s avonds naar Arequipa (vertrek rond  22 uur). 

Overnachting op de bus.

F Dag 6 - 7
Arequipa

De nachtbus komt aan in Arequipa rond 7 uur. Nadien is er een transfer naar het hotel.
Je bent nu 2 dagen vrij om één van de mooiste steden van Peru te bezoeken én om wat aan de hoogte te wennen. Bezoek aan Arequipa, gelegen op 2350 m hoogte in de schaduw van de 5821 m-hoge El Misti-vulkaan, en met een aangenaam klimaat. Ze wordt ook La Ciudad Blanca (de witte stad) genoemd, omwille van de vele huizen die opgetrokken zijn uit het witte vulkaangesteente sillar. Op het programma staat uiteraard het Santa Catalinaklooster, voor velen het mooiste religieus-koloniale bouwwerk in gans Peru. Meer dan 20 ha ‘stad in de stad’, vooral een oase van rust en stilte. Ook het Museo Santuario Andino kan worden bezocht, waar zich de perfect bewaarde, 7 eeuwen oude mummie van een 14-jarig geofferd meisje bevindt (Juanita), alsook het cultureel complex Chavez de la Rosa, het huis Ricketts, de residentiële zone Selva Alegre en de wijk Yanahuara.

Op dag 2 word je opgepikt voor een ‘reality tour’ waarbij je een ander beeld van Peru te zien krijgt: de silar-steenhouwers, de lokale markt, de achterbuurten waarin mensen trachten te overleven. Een deel van de inkomsten van de tour gaat naar een goed doel. 

Tip! In Arequipa kunnen nog een paar andere, toffe activiteiten worden ingepland zoals een kookcursus, een dagwandeling naar de Capua waterval of naar de Chiguata terrassen, raften op de Chileno rivier of een mountainbiketocht met afdaling langs Picchu Picchu.

Hotelovernachting, Arequipa. (O op dag 7, niet op dag 6)

H Dag 8
Arequipa - Colca Canyon (O)

Rond 8 uur vertrek je (in groep, internationaal gezelschap) onder leiding van een Engelssprekende gids voor een rit van ca. 4 à 5 uur naar de Colca Vallei. De Colca-canyon, vormt een kleurrijk gebied met kleine dorpjes. De lokale bevolking houdt zich nog altijd aan de oude tradities en leefwijze en bedrijven nog altijd landbouw op steile terrassen. Je rijdt naar het reservaat van Aguada Blanca, waar je vicuñas kan bekijken. Deze typische Andesdieren leveren één van de beste soorten wol ter wereld. In de namiddag kan je genieten van de warmwaterbronnen en ’s avonds is er (optioneel) een bezoek aan een folkloristische dansvoorstelling.


 
Hotelovernachting, in Chivay (op 3600m).

I Dag 9
Colca Canyon – Puno (O)

Vroeg in de ochtend ga je op uitstap naar Cruz del Condor. Van hier heb je een prachtig zicht over de meer dan 1000 m diepe kloof waar je met wat geluk condors kan observeren. Daarna keer je terug naar Chivay waar je overstapt op de bus en verder naar Puno reist.Hotelovernachting, in Puno.

J Dag 10
Titicacameer: Uros en Amantani (O-L-D)

Vanuit Puno (waar je het merendeel van je bagage achterlaat) ga je naar het Titicaca-meer, waar je inscheept voor een boottocht over dit hoogst bevaarbare meer ter wereld. Je bezoekt de drijvende Uros-eilanden, bewoond door de afstammelingen van de Uros-indianen en volledig in riet gebouwd.. Nadien vaar je verder naar het eiland Amantani, waar je een mooie natuurwandeling maakt en bij de lokale bevolking overnacht, die een klein geschenk zeker zullen waarderen. Overnachting in eenvoudige homestay op Amantani.

K Dag 11
Titicacameer: Taquile - Puno (O)

De boottocht wordt verder gezet van Amantani naar Taquile, een klein eiland in het Titicacameer, op circa 3 uur varen van Puno. Het eiland bestaat eigenlijk uit één grote rots, waar bovenop het dorp ligt. Op de flanken staan wat huisjes en er zijn wat akkertjes. Het is de woonplaats van de afstammelingen van de Inca's die de fijnste stoffen van Peru weven. Ook de mannen breien en weven mee. Na het middageten wandel je door de natuur terug naar de boot, die je weer naar Puno brengt.
 
Hotelovernachting, in Puno.

L Dag 12
Puno - Cuzco (O-L)

Vroeg uit de veren en transfer naar het busstation in Puno waar de bus om 7u richting Cuzco vertrekt.  In ca. 7u tijd rijd je dwars door de Andes naar Cuzco. Je ziet het landschap langzaam veranderen en eens La Raya, de hoogste pas op de route, gepasseerd wordt de omgeving veel groener. Het is dus een lange maar boeiende rit met panoramische vergezichten. Je maakt ook enkele stops zoals in La Raya, de Inca-ruïnes van Raqchi en de koloniale kerk van Andahaylillas. Bij aankomst in Cuzco brengt een medewerker van ons lokaal agentschap je naar je hotel. ‘s Avonds kun je eten in één van de vele gezellige restaurantjes en een Cusquenia biertje drinken in de ontelbare gezellige bars en disco’s.

Hotelovernachting, in Cuzco.

M Dag 13
Cuzco (O)

In de voormiddag maak je onder leiding van een Engelstalige gids een mooie, 10 km lange wandeltocht net buiten Cuzco. Onderweg kom je enkele interessante Inca ruïnes tegen zoals Puca Pucara, Qenko en Sacsayhuaman. Deze laatste kijkt uit over Cuzco en was eens een machtig fort en religieus centrum. Kolossale blokken graniet zijn zo gehouwen dat ze precies in elkaar passen. Een boeiende wandeltocht!

In de namiddag ben je vrij om Cuzco op eigen houtje te gaan ontdekken. Cuzco betekent in de taal van de Inca´s: de navel van de wereld. Eens was de stad het machtige en religieuze centrum van de Inca´s en nog steeds ademt Cuzco de mystieke sfeer van die tijd uit. In 1533 werd de Inca-stad veroverd door de Spanjaarden. De Spanjaarden bouwden het huidige Cuzco letterlijk op de ruïnes van de oude Inca-stad. In veel huizen zijn dan ook delen van Inca-muren verwerkt, waarin de typische Inca-bouwstijl onmiddellijk te herkennen is. Grenzend aan de Plaza de Armas vind je de imposante kathedraal met daaraan vast de kerken El Triunfo, Jesus María en de kerk La Compañía die hier schuin tegenover staat. De Qorikancha was ooit de belangrijkste en rijkste tempel van het Inca-rijk. Boven op de grondvesten werd de Santo Domingo kerk gebouwd, maar nog steeds kun je hier het fraaie metselwerk van de tempels bewonderen. Het straatbeeld in Cuzco is met zijn vele indianen en markten heel levendig. 


Hotelovernachting, in Cuzco. (O)

TIP! Optioneel:
In Cuzco kunnen nog een paar andere, toffe activiteiten worden ingepland zoals een raftingtocht, een mountainbiketocht in Moray Maras en een zware, maar aanbevelingswaardige wandeltocht in de Rainbow Mountains.
N Dag 14
Heilige Vallei van de Inca’s: Pisac en Ollantaytambo (O)

In de Heilige Vallei van de Inca’s liggen de ruïnes van Pisac en Ollantaytambo, de laatste nog bewoonde Incastad. De huizen, straten en bruggen zijn origineel. De ruïnes van Pisac liggen hoog boven het dorp, wat een prachtig uitzicht op de omgeving oplevert. Hier kan je een mooie wandeling onder leiding van een gids van ca. 1u30 maken. Op zondag, dinsdag en donderdag kun je ook een bezoek brengen aan de markt in Pisac. 

Hotelovernachting, in Ollantaytambo.

O Dag 15
Moray – Maras – Aquas Calientes (O)

Samen met een Engelstalige gids ga je eerst op pad naar Chincero, een goed bewaarde Inca site om daarna hogerop in de bergen te reizen waar de terrassen van Moray liggen, een van de mooist gelegen terrassencomplexen ter wereld. De Inca’s legden in een diepe kom tussen de bergen een stelsel van cirkelvormige terrassen aan, waarvan elk terras zijn eigen microklimaat heeft. Hier experimenteerden de Inca’s met hun landbouwgewassen om te ontdekken welk klimaat het beste was voor elk gewas. Het uitzicht op de met terrassen overdekte wanden van deze bergkom is zeer de moeite waard. 

Daarna bezoek je de salinaras of zoutpannen van Maras. Vanuit een warme bron loopt zoutwater over honderden terrassen, waar het water vervolgens in de zon verdampt. De overgebleven zoutkristallen geven elk veld een andere kleur. Van hieruit kan je in 1,5u via een mooi pad terugwandelen tot bij de weg. De taxi brengt je dan van hier terug naar Ollantaytambo. Daar neem je de trein naar Aquas Calientes (je neemt slechts een deel van je bagage mee, de rest blijft in het logies in Ollantaytambo). De 4u durende treinrit gaat door een prachtig landschap en eindigt aan de rand van de jungle. De rest van de avond heb je vrij om het dorpje te verkennen, een biertje op een terras aan het perron te drinken of te relaxen in de hete bronnen.Hotelovernachting, in Aquas Calientes.

P Dag 16
Machu Picchu - Cuzco (O)

Hier neem je ‘s morgens vroeg (in groep, internationaal gezelschap) de bus naar het legendarische Machu Picchu, weergaloos gelegen op 2400 m hoogte tussen de steile bergen. Je bezoekt de eeuwenoude “verloren” Incastad met een gids (bezoekduur met gids is 2u). Deze stad dateert van het midden van de 15de eeuw en werd in 1911 ontdekt door de Amerikaanse historicus Hiram Bingham. Vrij bezoek aan de site tot 12u. Daarna neem je de bus en trein terug naar respectievelijk Aguas Calientes en Ollantaytambo. Hier word jij (en daarna je hoofdbagage) opgepikt en naar Cuzco gebracht.  

Hotelovernachting, in Cuzco. 

TIP! Optionele uitbereiding
De prachtige site Machu Picchu kan ook bezocht worden tijdens een 2- of 4daagse trekking over de Inca Trail. Een zeer unieke en intense beleving (vroeg boeken is wel noodzakelijk)!
Q Dag 17
Cuzco - Vetrek vanuit Lima (O)

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Lima, aansluitend internationale vlucht naar Brussel. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 17 of op dag 18 in België. 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 13:
TIP! Optioneel: Prijs op aanvraag
Dag 16:
TIP! Optionele uitbereiding Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies volgens de gekozen optie (obv twee- en driepersoonskamers).
 • Maaltijden zoals vermeld in het dag-aan-dagprogramma.
 • Transfers zoals vermeld in het programma.
 • Excursies zoals vermeld in het programma
  • Lima: stadstour – met privé gids
  • Ballestas boot tour: in groep
  • Paracas: wandelexcursie – met privé gids
  • Chauchilla kerkhof vanuit Nazca – in groep
  • Reality tour vanuit Arequipa – met privé gids
  • Colca Canyon: in groep
  • Titicaca meer: in groep
  • Wandeltour boven Cuzco – in groep
  • Heilige vallei tour met wandeling – met privé gids  (tenzij bij verblijf in hostals)
  • Chincerro – Moray – Maras met wandeling – met privé gids
  • Machu Pichu – in groep
 • Vlucht over de Nazca lijnen.
 • Lokale gidsen waar vermeld.
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Binnenlandse vlucht  (deze kan je meestal het voordeligst met je internationale vluchten boeken).
 • Luchthaventaksen (voor binnenlandse vluchten, maar ook voor de Nazca-vlucht: 25 sol).
 • Overige maaltijden (een maaltijd vind je in Peru gemakkelijk voor een prijs tussen de 5 en 10 euro).
 • Dranken.
 • Inkomgelden monumenten, musea, etc. (onderstaande prijzen onder voorbehoud):
  • Kathedraal en catacomben in Lima: 25 sol
  • Haventax in Paracas: 16 sol
  • Natuurreservaat in Paracas: 11 sol
  • Graftombes Chauchilla: 9 sol
  • Colca Canyon: 70 sol
  • Warmwaterbronnen in Chivay: 15 sol
  • Kathedraal en zonnetempel in Cuzco: 35 sol
  • Cuzco tourist ticket: 130 sol (zie: https://theonlyperuguide.com/peru-guide/cusco/tourist-ticket/)  
 • Evt. optionele activiteiten.
  • Rit per zandbuggy in Huacachina: 30 usd
  • Rafting op de Chileno-rivier: 38 usd
  • Kookcursus: op aanvraag
  • Dagwandeling naar Capua waterval of Chiguata terrassen: ca.90 usd
  • Rainbow Mountain wandeltocht (in groep): op aanvraag
  • Raften in Cuzco: 62 usd
  • Mountainbiketocht in Moray Maras: op aanvraag
 • Fooien.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Evt. verzekering.
 • Benodigd budget: ca. € 450 p.p. is een realistische inschatting voor maaltijden en inkomgelden.

Toeslagen

 • Extra overnachting in Lima (obv kamer met ontbijt): 45 p.p. (hotelformule), 35 p.p. (hostalformule)
 • Extra overnachting in Cuzco (obv kamer met ontbijt): 45 p.p. (hotelformule), 35 p.p. (hostalformule)
 • Eenpersoonskamertoeslag: op aanvraag

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode: het hele jaar door

Wandelniveau

1 stappertje voor de reis in zijn geheel, die hoofdzakelijk een culturele rondreis is.  Enkel nabij Paracas en in de omgeving van Cuzco zijn er enkele kortere wandeltochten voorzien. Gezien je verblijf op aanzienlijke hoogte op sommige plaatsen kan de reis wel neigen naar 2 stappertjes.

Bagagevervoer

Voor het vervoer van je bagage ben je zelf verantwoordelijk. Tijdens de tochten draag je enkel een dagrugzak met je persoonlijke spullen.

Tijdens de 2-daagse op het Titicaca-meer draag je zelf je spullen die nodig zijn voor 1 nacht. De hoofdbagage laat je na in het logies in Puno.

Logies

Naar keuze in hostals, hotels of casas andinas.
Allen hebben een privé badkamer, maar hostals zijn iets kleiner en meer familiaal. Ze worden uitgekozen op basis van netheid en service.
Casas Andinas zijn een soort keten van stijlvolle, charmehotels.
De belangrijkste verschillen tussen hostals en hotels:            

 • De ontbijten in hostals zijn basic (2 broodjes en jam), terwijl dit in hotels meestal beter is. 
 • In hostals zijn de kamers kleiner dan in hotels.          
 • In hotels zijn de badkamers groter  en ligt er meestal zeep + shampoo enz, in hostals ligt er meestal enkel een basic zeepje.
 • In hotels zijn er geregeld kluisjes op de kamer, in hostals nooit. 
 • Hotels hebben meer kamers en soms een lift, hostals zijn kleiner en alles per trap.
 • Hotels hebben aan de receptie iemand die Engels verstaat, hostals meestal enkel Spaanssprekend.

Op Amantani slaap je in eenvoudig logies bij de lokale bevolking.
In Ollantaytambo is er geen casa andinha.

 • Heb je meer tijd?
  • Extra overnachting in Lima obv kamer met ontbijt: €48 p.p. (hotelformule), €38 p.p. (hostalformule)
  • Extra overnachting in Cuzco obv kamer met ontbijt: €48 p.p. (hotelformule), €35 p.p. (hostalformule)
  • Verleng je reis met een een verblijf in het Amazonewoud of met de klassieker der klassiekers: de 4-daagse Inca Trail!

Maaltijden

Ontbijten zijn steeds bij het logies inbegrepen, Tijdens je verblijf op Amantani is ook een avondmaal inbegrepen.

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je met privaat vervoer, per boot, per trein en met plaatselijke bussen.

Reisdocumenten

Voor Peru heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Een visum is niet nodig.

  Wat je moet weten over deze reis

  Over deze reisformule

  Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren

  Reistips

  Andere individuele reizen die je kunnen interesseren