Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandelen in Oostenrijk betekent niet per se bergen beklimmen. Voorbij Salzburg ligt de merenregio van Salzkammergut, qua sfeer en landschap Oostenrijk in zijn puurste vorm. Deze doorgaande tocht begint en eindigt in het romantische kuurstadje Bad Ischl aan de Wolfgangsee en leidt je langs de Schwarzensee en de Attersee, het grootste binnenmeer van Oostenrijk. 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Hallstatt-Dachstein, Unesco Werelderfgoed
 • Hallstatt-Dachstein, Unesco Werelderfgoed
Romantische stadjes
 • Romantische stadjes
Mooie merenregio Salzkammergut
 • Mooie merenregio Salzkammergut

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Bad Ischl

Aankomst in Bad Ischl aan de Wolfgangsee. In dit romantische kuurstadje bracht keizerin Sissi haar vakanties door en ze heeft een serieuze stempel op het stadje gedrukt.

De Alpenregio Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut staat in zijn geheel op de Unesco-werelderfgoedlijst als "een uitstekend voorbeeld van een natuurlijk landschap van grote schoonheid en wetenschappelijk belang".

Overnachting in Bad Ischl (-)

B Dag 2
Bad Ischl - Weißenbach-am-Attersee

Je verlaat Bad Ischl en wandelt via de Kalvarienbergkirche en over de Elisabethwaldweg naar de ongerepte Schwarzensee. Via Eisenau bereik je Burgau am Attersee en wandel je langs de oever van het meer naar je hotel. 

25.2 km, 470 m stijgen en 485 m dalen - per bus in te korten tot 14.4 km, 330 m stijgen en 415 m dalen

Overnachting in Weißenbach-am-Attersee (O)

C Dag 3
Weißenbach-am-Attersee – Abersee

2 mogelijke routes: met of zonder Burgrabenklamm. Het gedeelte door de Burggrabenklamm (40 à 45 minuten) vereist een goede tredzekerheid, is hoogtevreesgevoelig, en is sterk afgeraden bij regen en mist

1. Een eindje met de bus en je bent aan de Burggrabenklamm. De eerste 40 à 45 minuten wandel je op een hoog pad boven deze indrukwekkende kloof. Eens je de kloof uit bent, gaat het door bos en bergweiden naar de Eisenaualm op de flanken van de Schafberg. Tussen de Attersee en Mondsee door wandel je naar en over de Scharfling-pas naar St. Gilgen. Over de promenade langs het meer wandel je verder naar Abersee.
24 km, 700 m stijgen en 650 m dalen - per boot of bus in te korten tot 17 km

2. Van de Attersee naar de Mondsee, het meer met de bizarre Kreuzstein, een rots die als een paddenstoel uit het meer steekt. Een verrassend traject van een kilometer leidt je door een doorgang onder een rotswand waarbij sommige portalen een schilderachtig uitzicht bieden op het meer. Na een korte klim naar de Scharflingpas daal je af naar de Krotensee, een van de kleinste meren in de Salzkammergut, en verder naar St. Gilgen aan de Wolfgangsee en tenslotte Abersee.
20 km,  300 m stijgen en 225 m dalen - per boot of bus in te korten tot 13.5 km

Overnachting in Abersee (O)

D Dag 4
Abersee - Strobl/Weißenbach

Een rustig dagje vandaag. Via Zinkenbach wandel je naar Stockach om daar de veerboot over de Wolfgangsee naar St. Wolfgang te nemen. Hier kan je met het tandradtreintje helemaal naar de top van de Schafberg (1760 m) en/of eens door het ‘postkaartdorpje’ St. Wolfgang kuieren. Over de  Bürgl-promenade wandel je naar het centrum van Strobl en even verder naar Weißenbach.

9 km, 160 m stijgen en 130 m dalen 

Maar er is ook een uitdagender alternatief, nl. te voet naar de top van de Schafberg, 1200 m klimmen.

Overnachting in Strobl/Weißenbach (O)

E Dag 5
Strobl /Weißenbach - Bad Goisern

2 mogelijke routes:

1. Via de Unterberger- en Felmayeralmen bereik je het ‘Bärenpfad’ dat je geleidelijk naar de Bärenpfadsattel, een prachtig uitzichtpunt op 1300 m, brengt. Dan daal je af in het Goiserer Weißenbachtal en wandel je naar de Chorinsky Klause, een dam uit het begin van de 19de eeuw die werd gebruikt in de bosbouw en waarvan het systeem ook vandaag nog volledig functioneel is. Verder naar Bad Goisern.
23.3 km, 850 m stijgen en 900 m dalen – het middelste gedeelte vereist een goede tredzekerheid en goed oriëntatievermogen, ervaring met bergwandelen en is sterk afgeraden bij regen en mist.

2. Een makkelijker alternatief brengt je met een korte busrit naar de Nussensee, vanwaar je langs de ruïnes van kasteel Wildenstein, het dorp Lauffen en de voetgangersbrug boven de snelstromende Traun-rivier tenslotte Bad Goisern bereikt.
15.2 km, 250 m stijgen en 260 m dalen.

Overnachting in Bad Goisern (O)

F Dag 7
Hallstatt - Bad Aussee

Langs het meer naar Obertraun en door het wilde en romantische Koppental over een themapad naar Bad Aussee. Dat is alweer een parel van een stadje en het geografische middelpunt van Oostenrijk.

19.1 km, 300 m stijgen en 160 m dalen

Onderweg passeer je het grottenstelsel ‘Koppenbrüller Höhle’, uitgesleten door het stuwende water. Tijdens de standaard-rondleiding van 50 minuten krijg je inzicht in de ontwikkeling van de grotten en kan je bijvoorbeeld zien hoe een droge bedding in slechts enkele minuten wordt getransformeerd tot een woeste beek in tijden van hevige regenval of smeltende sneeuw.

Overnachting in Bad Aussee (O)

F Dag 8
Einde

Na het ontbijt (O) maak je nog een laatste wandeling rond de Altaussee, waarna je met de trein naar Bad Ischl reist (40 min.) om je wagen op te pikken of meteen doorreist naar België.

12 km, 110 m stijgen en 55 m dalen.

Dag 9
Verlenging

Je wandelt naar Altaussee en klimt naar de Blaa-alm, bekend om zijn overvloedige narcissenbloei in de maand mei. Via het pittoreske Rettenbachtal kom je opnieuw in Bad Ischl terecht.

23.6 km, 270 m stijgen en 450 m dalen - per bus in te korten tot resp. 21 of 17.5 km

Overnachting in Bad Ischl en einde van het programma na het ontbijt op dag 9 (O).

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt
 • bagagevervoer
 • 1 x wandelbus op dag 3
 • 1 x ferry op dag 4
 • informatiepakket met Engelstalige wandelbeschrijvingen
 • originele kaart
 • 1 boomaanplant
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • middag- en avondmaal
 • dranken
 • toeristentaks (€ 1 tot € 3 p.p.p.n.)
 • evt. bijkomende lokale transfers
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Half pension: € 155 p.p.
 • Eenpersoonskamer 8D/7N: € 155 p.p.
 • Hoogseizoenstoeslag juli en augustus: € 30 p.p.
 • Extra overnachting Bad Ischl op het einde: € 58 p.p. (op basis van 2PK, kamer en ontbijt); € 79 p.p. (op basis van 2PK, half pension); € 73 p.p. (op basis van 1PK, kamer en ontbijt); € 93 p.p. (op basis van 1PK, half pension)

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 22 april tot/met 18 oktober 2021

Heen- en terugreis

Met het openbaar vervoer

Met de dag- of nachttrein tot Bad Ischl. Terug vanuit Bad Aussee of Bad Ischl. Meer info over treinen op The Train Line of ÖBB of Deutsche Bahn. Afhankelijk van het gekozen traject ben je 11 à 15 uur onderweg.

Met de wagen

De afstand van Brussel naar Bad Ischl bedraagt ongeveer 960 km. In Bad Ischl is het niet altijd mogelijk om bij het hotel te parkeren en dien je uit te wijken naar een ondergrondse, publieke parking (€ 20 voor een week).

Transfers ter plaatse

In dit programma zijn 1 bus- en 1 ferrytransfer nodig en inbegrepen, op resp. dag 3 en 4. Voor sommige alternatieven en voor de inkortingen is openbaar vervoer nodig. Dat dien je ter plaatse te betalen. Het gaat om korte trajectjes van zelden meer dan een half uur. Dienstregelingen krijg je in het informatiepakket.
In de 8-daagse reis neem je op de laatste dag de trein van Bad Aussee naar Bad Ischl (40 min.). Vertrek elke 2 uur vanaf  8.10 uur. 

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelingen van niveau 2 stappertjes. In het programma zijn de afstanden en hoogteverschillen per dag aangegeven. In het dagschema zijn de afstanden en hoogteverschillen per dag aangegeven. Opgelet: je houdt er best rekening mee dat afstanden en hoogteprofielen hiervan licht kunnen afwijken in functie van het geboekte hotel.
Je kan de meeste wandelingen inkorten en sommige dagen zijn er twee alternatieven mogelijk. Enkele zwaardere alternatieven zijn 3 stappertjes.

Logies

Je slaap in comfortabele hotels of 'Gasthöfer' in tweepersoonskamers met privé-sanitair.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Ontbijten doe je in het logies.
 • Lunch is niet inbegrepen. Je kan de avond voordien een lunchpakket bestellen of zelf iets gaan kopen in de supermarkt.
 • ’s Avonds eet je in het hotel of in een restaurant in de buurt.

Wat je moet weten over deze reis

Over Oostenrijk

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren