Overslaan en naar de inhoud gaan

Je buur bijstaan met raad en daad, dat is de betekenis van het 'noaberschap' waarnaar dit pad werd vernoemd. In de afgelegen streken van de Achterhoek, in  Gelderland en Twente was het 'buurschap' van levensbelang. Tussen Enschede en Winterswijk verken je het Gelderse en Twentse hoevenlandschap dat eens in handen was van rijke textielbaronnen en nu een reeks fraaie natuurgebieden tentoonspreidt. Een wandelpad met een rijke cultuurhistorische achtergrond waarin hoogveengebieden, heide, beekjes en bossen de toon aanvoeren.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

wandelreis Nederland Noaberpad
wandelreis Nederland Noaberpad
wandelreis Nederland Noaberpad

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Enschede

Gelegen in Twente, in het oosten van de provincie Overijssel, is Enschede met haar 160.000 zielen best wel een grote stad.  Je vindt er dan ook alles om een gezellige namiddag te spenderen. Wie niet meteen de horeca wil induiken kan alvast wat aan cultuur doen in het Rijksmuseum Twenthe of tijdens een Grolsch brouwerijtour checken of dit bier de smaaktest doorstaat.

Overnachting.

B Dag 2
Enschede - Haaksbergen

Je verruilt de stad voor het platteland. Ten zuiden van Enschede wandel je voorbij het fraaie landgoed Smalenbroek dat wordt omgeven door bos met vele Engelse invloeden en een opmerkelijke mammoetboom. Al snel loop je het Witte Veen Natuurreservaat in en verken je het landschap dat zo typisch is voor de streek; ruige graslanden, poelen, heide, bos en hoogveen. In het voorjaar staan de lavendelheide in bloei. Een tweede groene long is het Buurserzand met z'n eeuwenoude jeneverbesstruiken, bossen en vennetjes. 

Tocht van 18,6 km.

Overnachting. (O, L)

C Dag 3
Haaksbergen - Zwillbrock

Op de grens met Duitsland strekt zich over een gebied van ruim 600 ha het Haaksbergerveen uit. Volgens kenners is het een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Eeuwenlang vormde dit veen een natuurlijke grens met Duitsland. Vele vogels, waaronder de boomleeuwerik maar ook boomkikkers, adders en libellen voelen zich hier thuis. Overnachten doe je bij de buren, in Duitsland.

Tocht van 18,7 km.

Overnachting. (O, L)

D Dag 4
Zwillbrock - Vreden - Winterswijk

Aan de andere zijde van landsgrens, op het grondgebied Noordrijn-Westfalen in Duitsland, duikt de route weer  het ven in. Hier ligt immers het Zwillbrocker Venn waar er naast een omvangrijke kolonie meeuwen ieder jaar ook een kolonie flamingo's komt broeden. Hierna wandel je naar Vreden aan de meanderende rivier de Berkel. Aan het eind van de wandeldag word je opgepikt door een taxi en naar Winterswijk gebracht waar je tweemaal overnacht.

Tocht van 20 km.

Overnachting. (O, L)

E Dag 5
Winterswijk

Men zet je af bij het beginpunt van de laatste tocht  die terug richting Winterswijk loopt. Tot voorbij Oeding steek je vaak de grens over, je wandelt er door een rustig landschap van kleine perceeltjes, akkers, weilanden, bosjes en beken. Het land van Winterwijk is één van de Nationale Landschappen van Nederland. Zeker de zogenoemde 'Scholtenboerderijen' zullen je daarbij opvallen. Ze zijn ontstaan in de tijd dat de bisschop van Münster het hier voor het zeggen had en er een systeem van rijke landheren en pachtboeren ontstond. 

Tocht van 23 km.

 

Overnachting. (O, L)

F Dag 6
Einde

Einde na het ontbijt of je kan nog genieten van een dagje in Winterswijk en bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan  de museumwerkplaats Transit Oost of het museum Villa Mondriaan.

(O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • lunchpakket op wandeldagen
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met gids van het Noaberpad 
 • GPS-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • transfer retour 1 tot 3 personen: € 85
 • transfer retour 4 tot 8 personen: € 105
 • éénpersoonskamer alleenreizende: op aanvraag
 • éénpersoonskamer samenreizende: op aanvraag

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is het hele jaar door mogelijk.

Heen- en terugreis

Met de trein

Brussel-Zuid via Breda - Zutphen - Hengelo - Enschede, ca. 4u40 - verschillende verbindingen zijn mogelijk. Ook een verbinding met slechts één overstap via Schiphol (Amsterdam) is mogelijk. Voor de terugreis neem je in Winterswijk terug de trein via Zutphen, Breda en Antwerpen, ca. 4u20.

Zie Thetrainline en de Nederlandse Spoorwegen voor treindienstregelingen.

Met de wagen

Afstand Brussel – Enschede: ca. 305 km. Je kan de wagen best achterlaten in een betaalparking (ca. €7,50 / dag), parkeren bij het hotel is vaak duurder. Om je wagen terug op te halen op het einde neem je de trein van Winterswijk naar Enschede via Zutphen en Hengelo, ca. 1u36. Regelmatige verbinding. Je kan ook een transfer boeken bij reservatie (zie toeslagen).

Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er twee transfers inbegrepen:

 • dag 4: aan het eind van de wandeldag word je opgepikt en naar het logies in Winterswijk gebracht
 • dag 5: 's ochtends na het ontbijt word je naar het startpunt van de wandeling gebracht
 • Soms kan je best de bus nemen van het logies naar het startpunt van de tocht. Lees zeker de uitleg bij 'aanlooproutes' in het dagschema bovenaan.

Hou er rekening mee dat het logies zich niet of zelden bij het begin en/of eindpunt van het wandelpad bevindt. Dat maakt dat er een aantal kilometers extra moeten worden afgelegd naar het beginpunt van de Noaberpad en soms ook van het eindpunt naar het logies. Deze extra kilometers lopen soms over asfalt en zijn minder aantrekkelijk. We voorzien in je informatiepakket extra beschrijvingen en gps-tracks van de aanlooproutes en geven tevens de mogelijkheid om de bus te nemen.

De afstanden die je in het dagschema vindt zijn de effectieve afstanden over het Noaberpad. 

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 1 en 2 stappertjes. Wandelingen van min. 18 km tot max. 23 km. Deze afstanden houden geen rekening met de eventuele extra kilometers die zijn af te leggen tussen het logies en de start van het Noaberpad. Er zijn nagenoeg geen hoogteverschillen. Het Noaberpad is goed gemarkeerd en volgt grotendeels onverharde paden. Soms zijn stukken over asfalt echter onvermijdelijk, meestal dan over rustige wegen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd, je draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

Verblijf in tweepersoonskamers met eigen sanitair in driesterrenhotels of in B&B's.

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • ontbijt is inbegrepen
 • 4 x lunchpakket is inbegrepen op wandeldagen
 • het avondmaal is niet inbegrepen maar in de meeste hotels is er een restaurant en heb je de mogelijkheid om het diner te reserveren

Wat je moet weten over deze reis

Over Nederland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren