Overslaan en naar de inhoud gaan

Mexico is één van die landen met een ongelooflijke variatie in zowat alles. Je vindt er zowel woestijnen, met sneeuw bedekte vulkanen als tropisch woud, oude koloniale steden en snelgroeiende industriële centra, drukke vakantieoorden en eenzame stranden. Ook de bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen. Deze reis werd uitgewerkt door een Vlaamse, officiële historische gidse, die sinds 2005 woont en werkt in Mexico, en er haar hart verloren heeft. Haar liefde voor dit land en de lokale bevolking komt in het programma dan ook duidelijk tot uiting en geeft er een meerwaarde aan. Deze reis combineert de 2 zuidelijke staten van Mexico, bekend omwille van de vele Maya-sites en Maya-bevolking. Je bezoekt vooral de minder drukke plaatsen en maakt kennis met de plaatselijke bevolking. Deze reis is tevens geschikt voor watersportliefhebbers en gezinnen met kinderen o.w.v. de vele waterpret in watervallen, natuurlijke zwembaden of ‘cenotes’ en op het eiland Holbox aan de Caribische Zee.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Palenque
Palenque

Palenque, een archeologisch complex met prachtige Mayamonumenten.

San Christobal de Las Casas
San Christobal de Las Casas

Snuif de Mexicaanse sfeer op in San Christobal de Las Casas.

Lokale bevolking
Lokale bevolking

De lokale Mexicaanse cultuur met zijn typische architectuur, gewoonten en overheerlijk Mexicaans eten.

Programma

Programma

A Dag 1
Internationale vlucht via Mexico-City of Cancun naar Tuxtla – transfer Chiapa de Corzo

Belangrijk om weten:

Deze reis werkten wij samen uit met een Vlaamse gidse die ter plaatse woont en werkt, wat in het programma duidelijk tot uiting komt. Je komt regelmatig op plaatsen die niet-druk bezocht zijn. Om die reden voorzien wij vanaf je eerste dag op Mexicaanse bodem (in Tuxtla) tot je boottocht naar Isla Holbox privé-vervoer met Spaanstalige chauffeur. Belangrijk om weten is dat de chauffeur Spaanstalig is. Wens je een Engelstalige chauffeur die tevens dienst doet als gids, dan geldt er een toeslag. Deze Engelstalige gids/chauffeur dien je bij boeking te reserveren.  

Hieronder vind je een gedetailleerd reisschema per dag. Daarin vermelden we per dag welke maaltijden er op die dag genomen worden en inbegrepen zijn: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Heenreis via Mexico City of Cancun naar Tuxtla, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Je wordt opgewacht door je Spaanssprekende chauffeur die je in een half uurtje naar het koloniale stadje Chiapa de Corzo brengt.

Hotelovernachting in Chiapa de Corzo. (-)

B Dag 2
Cañón del Sumidero - bezoek San Cristobal de Las Casas (O)

Boottocht door de spectaculaire Sumidero-kloof of de ‘cañon del Sumidero’. Je vaart er door een bijzonder mooi natuurgebied van watervallen en groene rotswanden die tot 1000 m hoog reiken. Hierna volgt een rit van anderhalf uur tot het bergstadje San Cristobal waar je rustig wat kan rondlopen door de smalle straatjes met een mengelmoes van indianen, mestiezen, Europese toeristen en hippies.

Hotelovernachting in San Christobal de Las Casas. (O)

C Dag 3
Indianendorpen Chamula en Zinacantan (O)

Daguitstap met gids naar het plaatsje San Juan Chamula, waar in een zeer bijzondere kerk op het centrale plein de Tzotzil-gemeenschap een bizarre fusie-religie van katholicisme en indiaanse rituelen beoefent. De duizenden kaarsjes en continue offers zorgen er voor een aparte sfeer. ‘s Middags gaat het naar Zinancatan, een ander Tzotzil-dorp waar je op bezoek gaat bij een lokale familie, leden van een weversvrouwen coöperatieve. Je eet bij de mensen thuis en leert tortilla’s maken.

Hotelovernachting, in San Christobal de Las Casas. (O)

D Dag 4
San Cristobal de las Casas – Lagunas de Montebello – Natuurreservaat Montes Azules (O)

Vandaag volgt een lange transfer die je meeneemt diep de jungle in van Chiapas, de panoramische zichten onderweg lonen de moeite. Halverwege wordt er halt gehouden aan de meren van Montebello waar je eet bij koffieboeren en een van hun biologisch geteelde koffieplantages bezoekt.
In de late namiddag kom je aan in de paradijselijke ecolodge, gelegen aan de oevers van de jungle rivier Lacantun en uitgebaat door de lokale bevolking. De ideale uitvalsbasis om het natuurreservaat Montes Azules te ontdekken.

Overnachting in een cabaña (bungalow) van een ecolodge, nabij Zamoro Pico de Oro. (O,L)

E Dag 5
Boottocht Montes Azules – Frontera Corozal (O)

In de vroege ochtend kan je de jungle bewonderen vanaf de rivier tijdens een boottocht doorheen het reservaat waar zich apen, krokodillen, toekans, herten, enz. ophouden. Na het ontbijt kan je nog even nagenieten van onze mooie lodge en na de middag reis je verder naar het dorp Frontera Corozal, aan de grensrivier met Guatemala.

Overnachting in een cabaña van een ecolodge, in Frontera Corozal. (O)

F Dag 6
Frontera Corozal – Yaxchilan – Bonampak

Na het ontbijt maak je een boottocht van 45 minuten stroomafwaarts die je naar de mooie Maya-site van Yaxchilán brengt, waar je het gevoel hebt ontdekkingsreiziger te zijn. De gebouwen liggen verscholen in de jungle en op de achtergrond weergalmt het gebrul van apen.
In de namiddag bezoek je de archeologische site van Bonampak, bekend omwille van zijn unieke en kleurrijke muurschilderingen. Deze site ligt op een steenworp van Lacanjá, je volgende overnachtingsplaats.

Overnachting in een eenvoudige cabaña, in Lacanja. (O,L)

G Dag 7
Lacanja: Jungle wandeling OF rafting - Palenque (O)

’s Morgens maak je een wandeling van 2,5u à 3u langs rivieren en watervallen, vergezeld door een lokale Lacandoon-gids. Ook mogelijk om te zwemmen.

Of voor de liefhebbers staat er een rafting-avontuur op het programma (zie toeslagen). Gedurende twee uur trotseer je met een gespecialiseerde gids verschillende stroomversnellingen, waarna je je tocht te voet verder zet. Na een 40-tal minuten wandelen kom je aan bij de waterval van Golondrinas, waar het heerlijk zwemmen is. Vervolgens wandel je terug (+- 40 min.).

Na je uitstap word je naar Palenque gebracht, waar je kan uitrusten aan het zwembad van je verblijf.

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

H Dag 8
Palenque (O)

Na het ontbijt bezoek je de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren.
In de namiddag ben je vrij om te relaxen aan het zwembad, de watervallen in de buurt van het hotel op te zoeken of om het dierenpark Aluxes te gaan bekijken.

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

I Dag 9
Palenque – Campeche (O)

Een rit van 5 uur brengt je naar de prachtig stad Campeche, erkend door de Unesco.
In de namiddag verken je te voet het historische centrum van deze charmante stad met de smalle straatjes en pastelkleurige huizen. De stad is volledig ommuurd, een overblijfsel uit de koloniale tijd toen de stad moest beschermd worden tegen de vele piratenaanvallen.

Hotelovernachting, in Campeche (O)

J Dag 10
Uxmal – Loltun – Santa Elena (O)

Uxmal is een prachtige Maya-site. De typerende Puuc stijl is helemaal anders dan de bouwstijl van de andere sites. De prachtig gedecoreerde gebouwen liggen allemaal heel harmonieus over de site verspreid. Wie wenst kan, o.l.v. een Nederlandstalige Maya-gids, een bezoek brengen aan de site (dit dient op voorhand gereserveerd te worden, zie toeslagen). Na het bezoek van een tweetal uurtjes kan je proeven van de lekkere regionale keuken in een typische palaba (soort bar met strooien dak) vlakbij de site.
In de namiddag volgt een bezoek aan de grotten van Loltun. De grotten vormen een geheel van indrukwekkende, toegankelijke grotten met interessante archeologische vondsten en muurschilderingen, de grotten vormen de achtergrond van 10.000 jaar geschiedenis. De rondleiding is in het Spaans en duurt een uur. Je gaat tot op 65 meter onder de grond en het circuit is ongeveer 2 km. Je kan de grotten niet op eigen houtje bezoeken.

Hotelovernachting, in Santa Elena. (O)

K Dag 11
Santa Elena – Valladolid (O)

Op de weg van Santa Elena naar Valladolid liggen tal van cenotes, een soort grotten met kristalhelder water waarin je kan zwemmen. Je bezoekt er enkele in de buurt van het Maya dorp Homun. Een lokale gids vergezelt je hierbij. Hierna rijd je verder tot het gezellige provinciestadje Valladolid waar je in de vooravond toekomt.

Hotelovernachting in Valladolid. (O)

N Dag 12
Valladolid: fietstocht langs marktjes, dorpen en cenotes (O)

Alvorens op de fiets te springen snuif je op de markt van Valladolid eerst nog wat ‘couleur locale’ op. Vervolgens maak je samen met een Mexicaanse gids een leuke fietstocht van ca. 12 km. In de dichte omgeving van de stad liggen tal van kleine Maya-dorpjes en cenotes (met water gevulde grotten, vergeet dus zeker je zwemgerief niet). Onderweg maak je kennis met de Maya-bevolking en je bent te gast bij een Maya-familie voor het middageten dat je samen met hen klaar maakt.
In de namiddag kan je een mooie wandeling naar het San Berandino klooster maken of heerlijk relaxen en genieten van ‘dolce far niente’ aan het zwembad van je hotel.

Hotelovernachting in Valladolid. (O)

M Dag 13
Valladolid – Chichen Itza – transfer Chiquila – Isla Holbox (O)

Vroeg uit de veren. Een rit van een goed uur brengt je naar Chichen Itza, een maya-site die dateert uit de klassieke en postklasieke periode van de Mayas en herbergt daarom ook 2 verschillende bouwstijlen. De bekendste gebouwen zijn het enorme balspel, de heilige cenote en El Castillo (de tempel waar de gevederde slang Kukulcan van boven naar beneden kloutert tjdens de equinos op 21 september).
Na het bezoek word je naar het dorp Chiquilá (2 uur) gebracht waar je met de boot (ticket niet-inbegrepen) naar het paradijselijke Isla Holbox gaat.

Overnachting in een mooi resort op Isla Holbox. (O)

N Dag 14
Isla Holbox (O)

Vandaag is het lekker luieren en genieten van het strand. Holbox is een prachtig en rustig eilandje, waar er geen geasfalteerde wegen of wagens zijn. Het eiland is 1,5 km breed en 48 km lang, waarvan 40 km ongerepte stranden! Je verplaatst je te voet of huurt een fiets. Holbox zelf is in de eerste plaats een vissersdorpje, maar je treft er ook heel wat gezellige restaurantjes en winkeltjes. 
Het eiland is de thuishaven van het Yum Balaam natuurreservaat. In de zomermaanden tref je hier een rijke fauna en flora waaronder flamingo’s. Liefhebbers kunnen ter plaatse een bootexcursie of snorkeluitstap regelen.
Wat ook heel leuk is, is ‘s morgens de zonsopgang gaan bekijken aan de ene kant van het eiland, en ‘s avonds de zonsondergang aan de andere kant…de ideale manier om deze  boeiende reis op een mooie manier af te sluiten!

Hotelovernachting op Isla Holbox. (O)

Tip! Isla Holbox is een idyllisch plekje om één of meerdere nachten extra te reserveren. Je bent hier echt even weg van alle drukte, leeft er laid back in een hippie vibe, maar dan in Mexico en anno 2020.

O Dag 15
Transfer naar Cancun (O)

Na het ontbijt neem je de boot terug naar Puerto de Chiquilá (niet-inbegrepen), waar je wordt opgewacht voor de transfer naar de luchthaven van Cancun.  Terugvlucht naar huis (waar je meestal de dag nadien landt).

(O) 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies zoals vermeld
 • Maaltijden zoals vermeld in het dag-aan-dagschema.
 • Transfers zoals vermeld (behalve op vrije dagen of momenten): privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur (Engelssprekende gids-chauffeur mogelijk mits toeslag).
 • Lokale gidsen:
  - Engelstalig tijdens je bezoek aan de indianendorpen San Juan Chamula en Zinacantan en tijdens je fietstocht in Valladolid,
  - Spaanstalig tijdens de wandeltocht Montebello en bezoek aan koffieperceel, wandeling in Lacanja en tijdens het bezoek aan de cenotes in de buurt van het Maya dorp Homun.
 • Informatiepakket met kaart van Zuid-Mexico.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Evt. binnenlandse vluchten
 • Transfers op vrije dagen of momenten
 • Vervoer naar Isla Holbox:
  - Bootoverzet (ca. 20 min per traject) naar en van Isla Holbox (ca. 300 pesos heen/terug)
  - Taxi H/T (15 min per traject) naar het hotel
 • Overige maaltijden
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden (ca. 1700 pesos per persoon)
 • Engelstalige of Nederlandstalige gidsen: zie toeslagen.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Evt. verzekering.

Prijs

Buiten de schoolvakanties:

€ 2420 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers, 1 tweepersoonskamer)
€ 1865 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, 1 driepersoonskamer waar mogelijk, elders 2 tweepersoonskamers)**
€ 1725 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)

Binnen de schoolvakanties:

€ 2540 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers, 1 tweepersoonskamer)
€ 2015 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, 1 driepersoonskamer waar mogelijk, elders 2 tweepersoonskamers)**
€ 1845 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. 
** Driepersoonskamers enkel mogelijk in Zamoro Pico de Oro, Frontera Corozal, Lacanja, Palenque en Santa Elena.

Toeslagen

 • Extra nacht in Mexico-Stad: op aanvraag
 • Extra nacht in Isla Holbox: op aanvraag
 • Engelstalige chauffeur/gids vanaf je aankomstdag in de luchthaven van Tuxtla Gutierrez tot de door jullie gekozen eindbestemming op dag 13 (totaalprijs): € 655 (obv 2-3 deelnemers), € 740 (obv 4-6 deelnemers)
 • Lokale gidsen (totaalprijs):
  • Nederlandstalige gids bij bezoek aan Uxmal (ca. 2u): € 45 (o.b.v. 2 tot 6 deelnemers)
  • Engelstalige gids bij bezoek aan Palenque (ca. 3,5u): € 80
  • Engelstalige gids Chichen Itza: € 80
 • Rafting i.p.v. jungelwandeling: € 65 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers), € 50 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers), € 45 per persoon (vanaf 4 personen)
 • Strandverlenging op andere kustplaatsen ten zuiden van Cancun: op aanvraag.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Deze reis werkten wij samen uit met een Vlaamse gidse die ter plaatse woont en werkt, wat in het programma duidelijk tot uiting komt. Je komt regelmatig op plaatsen die niet-druk bezocht zijn. Om die reden voorzien wij vanaf je eerste dag op Mexicaanse bodem (in Tuxtla) tot je boottocht naar Isla Holbox privé-vervoer met Spaanstalige chauffeur. Belangrijk om weten is dat de chauffeur Spaanstalig is. Wens je een Engelstalige chauffeur die tevens dienst doet als gids, dan geldt er een toeslag.

Wandelniveau
De meeste wandelingen zijn 1 stappertje. Je beschikt best wel over een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een rondreis van dit type. 

Logies

Hieronder een beschrijving van de accommodaties waarmee wij samenwerken voor deze reis. Deze zijn echter steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid!

Chiapa de Corzo: Hotel, gelegen in het hart van Chiapa de Corzo, met ruime en comfortabele kamers met privaat sanitair. De kamers hebben airconditioning en gratis wifi. Het hotel heeft een tuin met zwembad en restaurant.

San Christobal de Las Casas: Hotel, opgetrokken in 18de eeuwse koloniale stijl, met eenvoudige kamers die privaat sanitair en gratis wifi bieden.

Zamoro Pico de Oro: Ecolodge gelegen aan een mooie lagune en omringd door een weelderige jungle. Je slaapt in aparte bungalows of cabañas voorzien van eigen sanitair.

Frontera Corozal: Je overnacht in een van de 10 eenvoudige bungalow in het midden van de jungle. Er is beperkt wifi op het terrein beschikbaar.

Lacanjá: je slaapt in een van de 11 eenvoudige bungalows die midden in het regenwoud liggen en opgebouwd zijn rond het huis van de gastheer. De bungalows hebben een eigen badkamer met douche en boven elk bed hangt een muggennet. De uitbaters van het verblijf spreken Spaans en kennen slechts een beperkte woordje Engels.

Palenque: Een mooi, ecologisch gerund hotel met ruime, comfortabele kamers. Elke kamer heeft een eigen badkamer en een terrasje met hangmat met zicht op de tuin. In het hotel is er een restaurant, zwembad en wifi.

Campeche: Een charmant hotel opgericht in koloniale stijl. Het gebouw dateert van de 18e eeuw en was het eerste hotel van de stad Campeche, het hotel ademt een stukje geschiedenis uit wat je merkt als je door de gangen van het hotel wandelt. De kamers hebben een eigen badkamer en zijn voorzien van een ventilator. Het hotel is ideaal gelegen, op wandelafstand van het historisch centrum van Campeche, maar wie graag even geniet van ‘dolce farniente’ kan dat aan het zwembad of de patio van het hotel.

Santa Elena: Ecologisch gerunde B&B op wandelafstand van het traditionele Maya-dorp Santa Elena. Je beschikt er over een charmante bungalow of een gewone kamer met eigen badkamer en een ventilator. De B&B heeft een klein buitenzwembad en een restaurant waar tal van Mexicaanse gerechten geserveerd worden. Je hebt er ook gratis wifi.

Valladolid: Hotel is ideaal gelegen in het historische centrum van de stad. In de zomer is het heerlijk vertoeven in de tuin waarin ook een buitenzwembad ligt. De kamers zijn ruim en hebben een eigen badkamer. Wifi is gratis. 

Isla Holbox: Mooi hotel vlakbij het strand gelegen. De kamers bieden een uitzicht op zee en hebben een eigen badkamer met douche. Het hotel heeft een bar op strand, een eigen restaurant met lekkere visgerechten en in de openbare ruimtes is er wifi. Je kan er fietsen huren of andere excursies boeken. 

Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur die met je meereist vanaf je aankomstdag in Tuxtla Gutierrez tot de aanlegsteiger in Chiquilá. Hier neem je afscheid van je chauffeur waarna je de boot naar Isla Holbox neemt.
Engelstalige gidsen/chauffeurs zijn ook voorhanden, maar zijn duurder (zie toeslagen). Als je graag beroep doet op een Engelstalige gids/chauffeur om je gedurende de reis (behalve op Isla Holbox) te begeleiden, dien je dit bij boeking te vermelden. Kort voor afreis zijn deze vaak niet meer voorhanden.

Reispas:
Voor Mexico heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum:
Een visum is niet nodig voor een verblijf van max. 3 maanden. Een vertrek binnen de 3 maanden  moet kunnen worden aangetoond met bv. een vliegtuigticket waarop de datum van terugkeer vermeld staat

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren