Overslaan en naar de inhoud gaan

Mexico is één van die landen met een ongelooflijke variatie in zowat alles. Je vindt er zowel woestijnen, met sneeuw bedekte vulkanen als tropisch woud, oude koloniale steden en snelgroeiende industriële centra, drukke vakantieoorden en eenzame stranden. Ook de bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen. Deze reis werd uitgewerkt door een Vlaamse, officiële historische gidse, die sinds 2005 woont en werkt in Mexico, en er haar hart verloren heeft. Haar liefde voor dit land en de lokale bevolking komt in het programma dan ook duidelijk tot uiting en geeft er een meerwaarde aan. Deze reis combineert de 2 zuidelijke staten van Mexico, bekend omwille van de vele Maya-sites en Maya-bevolking. Je bezoekt vooral de minder drukke plaatsen en maakt kennis met de plaatselijke bevolking. Deze reis is tevens geschikt voor watersportliefhebbers en gezinnen met kinderen o.w.v. de vele waterpret in watervallen, natuurlijke zwembaden of ‘cenotes’ en op het eiland Holbox aan de Caribische Zee.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Palenque
Palenque

Palenque, een archeologisch complex met prachtige Mayamonumenten.

San Christobal de Las Casas
San Christobal de Las Casas

Snuif de Mexicaanse sfeer op in San Christobal de Las Casas.

Lokale bevolking
Lokale bevolking

De lokale Mexicaanse cultuur met zijn typische architectuur, gewoonten en overheerlijk Mexicaans eten.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Mexico-City of Cancun – vlucht Tuxtla – transfer Chiapa de Corzo

Heenreis naar Mexico City of Cancun waar je een binnenlandse vlucht neemt naar Tuxtla, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Je wordt opgewacht door je Spaanssprekende chauffeur die je in een half uurtje naar het koloniale stadje Chiapa de Corzo brengt. 

Hotelovernachting in Chiapa de Corzo

Verlening Mexico City
Vooraleer verder te vliegen naar Tuxtla zou je één of meerdere dagen in de hoofdstad kunnen inplannen. In Mexico-Stad valt er heel wat te beleven. Het is de ideale plek om je reis in het mooie Mexico aan te vatten. We werken er samen met een goedgelegen en comfortabele B&B.
B Dag 2
Cañón del Sumidero - bezoek San Cristobal de Las Casas (O)

Boottocht door de spectaculaire Sumidero-kloof of de ‘cañon del Sumidero’. Je vaart er door een bijzonder mooi natuurgebied van watervallen en groene rotswanden die tot 1000 m hoog reiken. Hierna volgt een rit van anderhalf uur tot het bergstadje San Cristobal waar je rustig wat kan rondlopen door de smalle straatjes met een mengelmoes van indianen, mestiezen, Europese toeristen en hippies. 

Hotelovernachting in San Christobal de Las Casas

B Dag 3
Indianendorpen Chamula en Zinacantan (O)

Daguitstap met gids naar het plaatsje San Juan Chamula, waar in een zeer bijzondere kerk op het centrale plein de Tzotzil-gemeenschap een bizarre fusie-religie van katholicisme en indiaanse rituelen beoefent. De duizenden kaarsjes en continue offers zorgen er voor een aparte sfeer. ‘s Middags gaat het naar Zinancatan, een ander Tzotzil-dorp waar je op bezoek gaat bij een lokale familie, leden van een weversvrouwen coöperatieve. Je eet bij de mensen thuis en leert tortilla’s maken.

Hotelovernachting, in San Christobal de Las Casas

C Dag 4
Toniná – Nahá (O)

Een transfer van 2,5 uur brengt je naar de prachtige en weinig bezochte site van Tonina. Na het bezoek, eet je er in de buurt waarna opnieuw een transfer van ca. 2 uur volgt naar het Lacandoon dorp Najá, gelegen aan een mooie lagune. Eens je geïnstalleerd bent in de cabañas of bungalows word je uitgenodigd door je gastheer voor het bijwonen van een Lacandoondritueel (je gastheer Don Antonio is een man op leeftijd en als zijn gezondheid het niet toelaat, is er kans dat het ritueel niet doorgaat). Tot de opkomst van andere religies in de jaren 50, hadden de Lacandonen (een Maya volk) een natuurgodsdienst. De dag van vandaag zijn er nog steeds enkele oorspronkelijke rituelen. 

Overnachting in een ecolodge, Nahá

D Dag 5
Kajak in Nahá - Lacanja (O)

Na het ontbijt in een van de eethuisjes in het dorp trek je de weelderige jungle in. Vergezeld van een lokale gids maak je een actieve kajaktocht over de lagune. Daarna rijd je in 2 uur naar Lacanja, één van de kleine Lacandonen-gemeenschappen midden in het Biosfeerreservaat Montes Azules.

Overnachting in een eenvoudige cabaña, Lacanja

D Dag 6
Bonampak – Wandeltocht of rafting-tocht (O-L)

‘s Ochtends ga je naar de archeologische site van Bonampak, bekend omwille van zijn unieke en kleurrijke muurschilderingen. Deze site ligt op een steenworp van Lacanjá. 
In de namiddag maak je een wandeling van 2,5u à 3u langs rivieren en watervallen, vergezeld door een lokale Lacandoon-gids. Of voor de liefhebbers staat er een rafting avontuur op het programma (zie toeslagen). Gedurende anderhalf uur trotseer je verschillende stroomversnellingen, waarna je je tocht te voet verder zet. Na een uurtje wandelen kom je aan bij de waterval van Golondrinas. Tijdens beide wandeltochten mogelijkheid om een duik te nemen om vervolgens terug te wandelen.

Overnachting in een eenvoudige cabaña, Lacanja

E Dag 7
Yaxchilan - Palenque (O)

Na het ontbijt transfer van een uurtje tot het dorpje Frontera Corozal, bij de Usumacinta-rivier die de natuurlijke grens vormt tussen Mexico en Guatemala. Een boottocht van 45 minuten stroomafwaarts brengt je naar de mooie Maya-site van Yaxchilán, waar je het gevoel hebt ontdekkingsreiziger te zijn. De gebouwen liggen verscholen in de jungle en op de achtergrond weergalmt het gebrul van apen. 
In de namiddag zet je je tocht verder tot de voormalige Mayastad Palenque (ritduur van ca. 3 uur).

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque

F Dag 8
Palenque (O)

Na het ontbijt bezoek je de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren.
In de namiddag ben je vrij om te relaxen aan het zwembad, de watervallen in de buurt van het hotel op te zoeken of om het dierenpark Aluxes te gaan bekijken. 

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque 

G Dag 9
Palenque – Campeche (O)

Een rit van 5 uur brengt je naar de prachtig stad Campeche, erkend door de Unesco. 
In de namiddag verken je te voet het historische centrum van deze charmante stad met de smalle straatjes en pastelkleurige huizen. De stad is volledig ommuurd, een overblijfsel uit de koloniale tijd toen de stad moest beschermd worden tegen de vele piratenaanvallen.

Hotelovernachting, in Campeche

H Dag 10
Uxmal – Loltun – Santa Elena (O)

Uxmal is een prachtige Maya-site. De typerende Puuc stijl is helemaal anders dan de bouwstijl van de andere sites. De prachtig gedecoreerde gebouwen liggen allemaal heel harmonieus over de site verspreid. Wie wenst kan, o.l.v. een Nederlandstalige Maya-gids, een bezoek brengen aan de site (dit dient op voorhand gereserveerd te worden, zie toeslagen). Na het bezoek van een tweetal uurtjes kan je proeven van de lekkere regionale keuken in een typische palaba (soort bar met strooien dak) vlakbij de site.
In de namiddag volgt een bezoek aan de grotten van Loltun. De grotten vormen een geheel van indrukwekkende, toegankelijke grotten met interessante archeologische vondsten en muurschilderingen, de grotten vormen de achtergrond van 10.000 jaar geschiedenis. De rondleiding is in het Spaans en duurt een uur. Je gaat tot op 65 meter onder de grond en het circuit is ongeveer 2 km. Je kan de grotten niet op eigen houtje bezoeken.

Hotelovernachting, in Santa Elena

I Dag 11
Santa Elena – Valladolid (O)

Op de weg van Santa Elena naar Valladolid liggen tal van cenotes, een soort grotten met kristalhelder water waarin je kan zwemmen. Je bezoekt er enkele in de buurt van het Maya dorp Homun. Een lokale gids vergezelt je hierbij. Hierna rijd je verder tot het gezellige provinciestadje Valladolid waar je in de vooravond toekomt.

Hotelovernachting in Valladolid

I Dag 12
Valladolid: fietstocht langs marktjes, dorpen en cenotes (O)

Alvorens op de fiets te springen snuif je op de markt van Valladolid eerst nog wat ‘couleur locale’ op. Vervolgens maak je samen met een Mexicaanse gids een leuke fietstocht van ca. 12 km. In de dichte omgeving van de stad liggen tal van kleine Maya-dorpjes en cenotes (met water gevulde grotten, vergeet dus zeker je zwemgerief niet). Onderweg maak je kennis met de Maya-bevolking en je bent te gast bij een Maya-familie voor het middageten dat je samen met hen klaar maakt. 
In de namiddag kan je een mooie wandeling naar het San Berandino klooster maken of heerlijk relaxen en genieten van ‘dolce far niente’ aan het zwembad van je hotel. 

Hotelovernachting in Valladolid

J Dag 13
Valladolid – Chichen Itza – transfer Chiquila – Isla Holbox (O)

Vroeg uit de veren. Een rit van een goed uur brengt je naar Chichen Itza, een maya-site dat dateert uit de klassieke en postklassieke periode van de Mayas en herbergt daarom ook 2 verschillende bouwstijlen. De bekendste gebouwen zijn het enorme balspel, de heilige cenote en El Castillo (de tempel waar de gevederde slang Kukulcan van boven naar beneden klautert tijdens de equinox op 21 september). Na het bezoek rijd je naar het dorp Chiquilá (2 uur) waar je met de boot naar het paradijselijke Isla Holbox gaat. In Chiquila neem je afscheid van je chauffeur en neem je de overzet.

Hotelovernachting op Isla Holbox

J Dag 14
Isla Holbox (O)

Vandaag is het lekker luieren en genieten van het strand. Holbox is een prachtig en rustig eilandje, waar er geen geasfalteerde wegen of wagens zijn. Het eiland is 1,5 km breed en 48 km lang, waarvan 40 km ongerepte stranden! Je verplaatst je te voet of huurt een fiets. Holbox zelf is in de eerste plaats een vissersdorpje, maar je treft er ook heel wat gezellige restaurantjes en winkeltjes.  Het eiland is de thuishaven van het Yum Balaam natuurreservaat. In de zomermaanden tref je hier een rijke fauna en flora waaronder flamingo’s. Liefhebbers kunnen ter plaatse een bootexcursie of snorkeluitstap regelen. Wat ook heel leuk is, is ‘s morgens de zonsopgang gaan bekijken aan de ene kant van het eiland, en ‘s avonds de zonsondergang aan de andere kant…de ideale manier om deze  boeiende reis op een mooie manier af te sluiten!

Hotelovernachting op Isla Holbox

Verlening Isla Holbox
Isla Holbox is een idyllisch plekje om één of meerdere nachten extra te reserveren. Je bent hier echt even weg van alle drukte, leeft er laid back in een hippie vibe, maar dan in Mexico en anno 2019.
K Dag 15
Transfer naar Cancun (O)

Na het ontbijt transfer van 2u naar de luchthaven en terugvlucht naar België. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 15 of op dag 16 in België.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 1:
Verlening Mexico City Prijs op aanvraag
Dag 14 :
Verlening Isla Holbox Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies zoals vermeld
 • Maaltijden zoals vermeld in het dag-aan-dagschema
  • O = ontbijt
  • L = lunch
  • D = avondmaal
 • Transfers zoals vermeld (behalve op vrije dagen of momenten): privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur vanaf de aankomstdag tot de dag dat je naar Isla Holbox vaart vanuit Chiquila
 • Lokale gidsen: 
  • Engelstalig tijdens je bezoek aan de indianendorpen San Juan Chamula en Zinacantan en tijdens je fietstocht in Valladolid
  • Spaanstalig tijdens de kajaktocht in Naja, de wandeltocht in Lacanja en tijdens het bezoek aan de cenotes in de buurt van het Maya dorp Homun
 • Informatiepakket met kaart van Zuid-Mexico

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Transfers op vrije dagen of momenten
 • Overige maaltijden
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden:
  • Dierenpark Aluxes: $150 pesos (per volwassene), $60 pesos (per kind onder 1,30 meter)
 • Engelstalige of Nederlandstalige gidsen: zie toeslagen.
 • Overzet naar en van Isla Holbox (± 100 pesos, ter plaatse te betalen)
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Evt. verzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamertoeslag:
  • Laagseizoen: € 470
  • Hoogseizoen: € 575
 • Gezinskamer: op aanvraag
 • Extra nacht in Mexico-Stad: ± € 40 per persoon
 • Extra nacht in Isla Holbox:
  • Laagseizoen: € 65 euro per persoon
  • Hoogseizoen: € 80 per persoon
 • Engelstalige chauffeur/gids vanaf je aankomstdag in Mexico tot je vertrek naar Isla Holbox: € 705 (obv 2-6 deelnemers)
 • Nederlandstalige gids bij bezoek aan Uxmal: € 50 (o.b.v. 2 tot 6 deelnemers)
 • Rafting i.p.v. jungelwandeling: € 60 per persoon (o.b.v. 2-3 deelnemers), € 40 per persoon (o.b.v. 4-6 deelnemers)

Bijkomende info

Deze reis werkten wij samen uit met een Vlaamse gidse die ter plaatse woont en werkt, wat in het programma duidelijk tot uiting komt. Je komt regelmatig op plaatsen die niet-druk bezocht zijn. Om die reden voorzien wij vanaf je eerste dag op Mexicaanse bodem (in Tuxtla) tot je boottocht naar Isla Holbox privé-vervoer met Spaanstalige chauffeur. Belangrijk om weten is dat de chauffeur Spaanstalig is. Wens je een Engelstalige chauffeur die tevens dienst doet als gids, dan geldt er een toeslag.

Niveau
De meeste wandelingen zijn 1 stappertje. Je beschikt best wel over een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een rondreis van dit type. Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 8  jaar.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren