Overslaan en naar de inhoud gaan

Mexico is één van die landen met een ongelooflijke variatie in zowat alles. Je vindt er zowel woestijnen, met sneeuw bedekte vulkanen als tropisch woud, oude koloniale steden en snelgroeiende industriële centra, drukke vakantieoorden en eenzame stranden. Ook de bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen. Deze reis werd uitgewerkt door een Vlaamse, officiële historische gidse, die sinds 2005 woont en werkt in Mexico, en er haar hart verloren heeft. Haar liefde voor dit land en de lokale bevolking komt in het programma dan ook duidelijk tot uiting en geeft er een meerwaarde aan. Je laat je betoveren door de charme van de koloniale steden, de afwisselende natuur, de talrijke archeologische sites, muziek op pleintjes en in bars, lekker eten... Je beleeft het echte Mexico met zijn vriendelijke mensen, eeuwenoude legendes en kleurrijk volksgeloof.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Mexico City
Mexico City

Verken de typische volksbuurten, markten en indrukwekkende gebouwen van Mexico-City.

Maya cultuur
Maya cultuur

Ontdek de lokale Mexicaanse cultuur met typische Maya architectuur en gewoontes.

Wandelen
Wandelen

Een 2-daagse tocht door de Sierra Norte & wandelen in de jungle van Chiapas.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Mexico-city

Aankomst op de luchthaven van Mexico Stad, waar je wordt opgewacht door een van onze medewerkers. Vervolgens transfer naar een comfortabele B&B, gelegen op een steenworp van het centrale plein of Zocalo (ritduur: ca. 40 à 50 min). Tijd om uit te rusten of voor een eerste kennismaking met Mexico!Overnachting in een goedgelegen B&B, in Mexico-stad.

A Dag 2
Historisch centrum - Coyoacan (O)

De miljoenenstad Mexico-City biedt je een waaier aan oude en nieuwe buurten, musea, pleinen, parken, kleurrijke markten. Vandaag trek je op eigen houtje doorheen de stad (mits toeslag kan dit ook o.l.v. een Engelstalige gids, zie ‘toeslagen’). Je zou je wandeling kunnen starten bij de Templo Mayor, ooit het kloppend hart van het oude Tenochtitlan dat door de Spanjaarden werd verwoest om er vervolgens de Spaans stad Mexico te bouwen. In het Nationaal Paleis maak je bij de bekende muurschilderingen van Diego Rivera kennis met de bewogen geschiedenis van Mexico. Van hieruit wandel je via de verkeersvrije straten van het centrum naar een typische volksbuurt, La Merced, met een drukke, kleurige markt en dan gaat het verder naar het Alameda Park. Onderweg passeer je nog enkele indrukwekkende gebouwen zoals het koloniale Azulejos-huis, het Art-deco postkantoor en de Belle Epoque Paleis van Schone kunsten. Dan wandeltocht eindigt in het moderne Paseo de la Reforma met de vele metershoge moderne gebouwen. Met de metro rijd je tot aan het stadspark Viveros. Van hieruit wandel je naar het centrum van de gezellige, kunstenaarswijk Coyoacan. Hier bevindt zich ook het geboortehuis van de bekende, excentrieke schilderes Frida Kahlo, dat nu een museum herbergt. Je zou een hapje kunnen eten op de markt van Coyoacan of in één van de trendy restaurants op het plein.

Hotelovernachting, in Mexico-stad. (O)

A Dag 3
Bezoek archeologische site Teotihuacan (O)

O.l.v. van een Engelssprekende gids ga je vandaag op pad voor een bezoek aan de piramides van Teotihuacan, waarvan de zon- en maanpiramides en de tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc de bekendste bouwwerken zijn. Je passeert eerst nog Tlatelolco, het plein waar drie culturen, de Azteekse, Spaanse en hedendaagse samenkomen. In de vroege avond ben je terug in het hotel.

Hotelovernachting, in Mexico-stad. (O)

B Dag 4
Transfer per bus naar Oaxaca (O)

Na het ontbijt neem je vanuit je hotel een taxi (niet-inbegrepen) naar het busstation waar je je minimum een half uur op voorhand aanmeldt. Vandaag reis je verder per bus naar het barokke Oaxaca (1550 m), één van de mooiste koloniale steden van Mexico (ritduur: ca. 6u). De naam komt van het Azteekse ‘huaxyacac’ wat zoveel betekent als plaats waar de kalebas groeit. Het is de staat met de grootste etnische en biologische diversiteit. Er staan tal van Spaans-koloniale huizen en kerken alsook goede musea en vele kunstgalerijen. De lokale marktjes nodigen uit tot het proeven van streekproducten als chocolade, mescal (sterke drank met rups) en chapulines (geroosterde sprinkhanen).

Hotelovernachting, in Oaxaca. (O)

B Dag 5
Wandeltocht Hierve El Agua (O)

Vandaag kan je ontbijten op de markt van één van de lokale dorpjes en maak je o.l.v. een Engelssprekende gids een stevige wandeling naar de watervallen en thermale bronnen van Hierve el Agua waarin het heerlijk baden is. ’s Middags eet je bij een lokale familie en op de terugweg naar Oaxaca bezoek je nog een Zapoteekse ambachtenfamilie in Teotitlan del Valle, befaamd voor z’n handgemaakte tapijten. Indien er nog tijd is stop je nog aan een fabriek waar er mezcal wordt gemaakt.

Hotelovernachting, in Oaxaca. (O)

C Dag 6
Markt Oaxaca – Cuajimoloyas (O-D)

In de voormiddag kan je een bezoek brengen aan de markt, die in dit deel van de wereld nog steeds een belangrijke commerciële en sociale functie heeft. Daarna laat je je hoofdbagage in het hotel en word je naar Cuajimoloyas, in de Sierra Norte van Oaxaca, gebracht. Cuajimoloyas maakt deel uit van een succesvolle coöperatieve van 8 dorpen die o.a. actief zijn op het vlak van eco-cultureel toerisme.

Overnachting in een cabaña (bungalow), in Cuajimoloyas. (O,A)

C Dag 7
Wandeling van Cuajimoloyas naar Letuvi (O-L-D)

O.l.v. een Engelssprekende gids vertrek je op tweedaagse tocht in de Sierra Norte de Oaxaca, waar je op een relatief kleine oppervlakte een enorme diversiteit aan flora en fauna aantreft. Het beperkte toerisme in dit gebied is zowat 10 jaar oud. Je wandelt op grote hoogte en maakt kennis met het alledaagse leven in de bergdorpjes. Start van de tocht in Cuajimoloyas (3100 m) en verder tot Letuvi (2200 m); eerst langzaam afdalend gedurende een drietal uur en daarna in een tweetal uren tot het dal, op het einde van de dag volgt er dan nog een steile klim van 1 uur tot Letuvi.

Overnachting in een cabaña, Letuvi. (O,L,A)

D Dag 9
Monte Albán – nachtbus naar San Cristobal de Las Casas (O)

In de voormiddag maak je, o.l.v. een Engelssprekende gids, een uitstap naar de indrukwekkende site van Monte Albán, waarvan de bouw op een afgeplatte bergtop van 1600 m hoog begonnen is door nobele onbekenden, maar die grotendeels is verder gebouwd door de Zapoteken en eeuwenlang hun hoofdstad was.
’s Avonds neem je de nachtbus richting San Cristóbal de las Casas (ritduur: ca. 10u).

Overnachting in de bus. (O)

D Dag 10
San Cristobál (O)

Aankomst in Chiapas, de grensstreek met Guatemala. Je neemt op eigen houtje een taxi naar het hotel (niet-inbegrepen). Vandaag kuier je rond in het op 2300 m hoogte gelegen San Cristobál en krijg je een ander Mexico te zien: een stad met geplaveide, smalle straatjes en een mengelmoes van indianen, mestiezen, Europese toeristen en hippies. Je geniet van een vrije dag en bezoekt eventueel de lokale markt, het museum van traditionele geneeskunde en typische buurten waar ambachtslui hun werk tonen.

Hotelovernachting, in San Christobal de Las Casas. (O)

E Dag 11
Indianendorpen Chamula en Zinacantan (O-L)

Daguitstap met gids naar het plaatsje San Juan Chamula, waar in een zeer bijzondere kerk op het centrale plein de Tzotzil-gemeenschap een bizarre fusie-religie van katholicisme en indiaanse rituelen beoefent. De duizenden kaarsjes en continue offers zorgen er voor een aparte sfeer. ‘s Middags gaat het naar Zinancatan, een ander Tzotzil-dorp waar je op bezoek gaat bij een lokale familie, leden van een weversvrouwen coöperatieve. Je eet bij de mensen thuis en leert tortilla’s maken.

Hotelovernachting, in San Christobal de Las Casas. (O,L)

F Dag 12
Waterval van Chiflon (O)

Vandaag begint de 5-daagse rondrit per minibus door het wilde Chiapas. Tijdens korte en lange wandelingen ontdek je hier schitterende panorama’s van bergen, rivieren en watervallen.
Vandaag stop je in het pottenbakkersdorp Amantenango  waar de vrouwen uitmuntende pottenbakkers zijn. In de namiddag verken je de mooie watervallen van El Chiflon, je kan er ook verkoelen in het turquoise water.

Overnachting in een cabaña nabij het meer van Tziscao. (O)

G Dag 13
Lagunas de Montebello – Natuurreservaat Montes Azules (O)

Na het ontbijt maak je met een lokale gids een wandeling over heuvelachtig terrein en aanschouw je enkele van de 60 prachtige meren van Montebello, in verschillende tinten van azuurblauw tot smaragdgroen. In het dorp Tziscao, bezoek je het koffieperceel van Isidoro, een lokale biokoffieboer.
In de late namiddag kom je aan in de paradijselijke ecolodge, gelegen aan de oevers van de jungle rivier Lacantun en uitgebaat door de lokale bevolking. De ideale uitvalsbasis om het natuurreservaat Montes Azules te ontdekken.

Overnachting in een cabaña van een ecolodge, nabij Zamoro Pico de Oro. (O,L)

H Dag 15
Frontera Corozal – Yaxchilan – Bonampak (O)

Na het ontbijt maak je een boottocht van 45 minuten stroomafwaarts die je naar de mooie Maya-site van Yaxchilán brengt, waar je het gevoel hebt ontdekkingsreiziger te zijn. De gebouwen liggen verscholen in de jungle en op de achtergrond weergalmt het gebrul van apen.
In de namiddag bezoek je de archeologische site van Bonampak, bekend omwille van zijn unieke en kleurrijke muurschilderingen. Deze site ligt op een steenworp van Lacanjá, je volgende overnachtingsplaats.

Overnachting in een eenvoudige cabaña, in Lacanja. (O,L)

I Dag 16
Lacanja: Jungle wandeling of rafting - Palenque (O)

’s Morgens maak je een wandeling van 2,5u à 3u langs rivieren en watervallen, vergezeld door een lokale Lacandoon-gids.
Of voor de liefhebbers staat er een rafting-avontuur op het programma (zie toeslagen). Gedurende twee uur trotseer je verschillende stroomversnellingen, waarna je je tocht te voet verder zet. Na een uurtje wandelen kom je aan bij de waterval van Golondrinas. Tijdens beide wandeltochten mogelijkheid om een duik te nemen om vervolgens terug te wandelen (+- 40 min.).
Na je uitstap word je naar Palenque gebracht, waar je kan uitrusten aan het zwembad van je verblijf.

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

J Dag 17
Palenque (O)

Na het ontbijt bezoek je de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren.
In de namiddag ben je vrij om te relaxen aan het zwembad, de watervallen in de buurt van het hotel op te zoeken of om het dierenpark Aluxes te gaan bekijken.

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

K Dag 18-19
Transfer naar Villahermosa – Internationale vlucht (O)

Transfer (van ca. 3u) naar de luchthaven en terugvlucht naar België. Afhankelijk van de vluchturen land je al dan niet de dag nadien.

(O) 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies zoals vermeld
 • Maaltijden zoals vermeld in het dag-aan-dagschema.
 • Transfers zoals vermeld (niet op vrije dagen en tenzij anders vermeld).
 • Langeafstandsbus ADO (van Mexico-City naar Oaxaca en van Oaxaca naar San Cristobal)
 • Privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur vanaf San Cristobal tot het einde van de reis.
 • Lokale gidsen:
  - Engelstalig tijdens je bezoek aan Teotihuacan, naar de watervallen Hierve El Agua, tijdens je tweedaagse tocht in Sierra Norte en bij het bezoek aan Monte Alban.
  - Spaanstalig tijdens de wandeltocht in Lacanja.
 • Informatiepakket met kaart van Zuid-Mexico.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Evt. binnenlandse vlucht.
 • Transfers op vrije dagen of momenten.
 • Overige maaltijden
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden (ca. 1100 pesos p.p.)
 • Engelstalige of Nederlandstalige gidsen: zie toeslagen.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Evt. verzekering.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Wandelniveau

De wandelingen zijn één tot twee stappertjes. Je beschikt best wel over een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een rondreis van dit type. Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 8  jaar.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je je dagrugzakje, ook tijdens de tweedaagse in de Sierra Norte de Oaxaca. Je neemt enkel wat persoonlijke spullen mee voor tijdens de tweedaagse en laat je hoofdbagage na in het hotel in Oaxaca. Tijdens de trekking is er dan bagagevervoer voorzien tussen Cuajimoloyas en Letuvi.

Logies

Hieronder een beschrijving van de accommodaties waarmee wij samenwerken voor deze reis. Deze zijn echter steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid!

Mexico-City: Een comfortabel hotel in het centrum van de stad, naast het metrostation Hidalgo. De kamers hebben elk een private badkamer, airconditioning en bieden gratis wifi. Het hotel beschikt over een eigen restaurant, maar ook in de buurt vind je goede restaurantjes.

Oaxaca: Middenklasse hotel dat geopend werd in 1989 en nog steeds in familieverband gerund wordt. De kamers zijn eenvoudig, maar bieden privaat sanitair en gratis wifi van 8u ’s ochtends tot 8u ’s avonds. Het hotel beschikt over 3 patio’s met een weelderig groeiende plantenpracht.

Cuajimoloyas en Letuvi: Eenvoudige cabaña of bungalow met privaat sanitair (toilet en douche). Dekens en handdoeken zijn aanwezig. Geen wifi beschikbaar.

San Christobal de Las Casas: Hotel, opgetrokken in 18de eeuwse koloniale stijl, met eenvoudige kamers die privaat sanitair en gratis wifi bieden.

Zamoro Pico de Oro: Ecolodge gelegen aan een mooie lagune en omringd door een weelderige jungle. Je slaapt in aparte bungalows of cabañas voorzien van eigen sanitair.

Frontera Corozal: Het hotel is prachtig gelegen aan de oever van de Usumacinta-rivier en heeft een zwembad.Je overnacht in een van de 10 eenvoudige bungalow in het midden van de jungle. Er is beperkt wifi op het terrein beschikbaar.

Lacanjá: je slaapt in een van de 11 eenvoudige bungalows die midden in het regenwoud liggen en opgebouwd zijn rond het huis van de gastheer. De bungalows hebben een eigen badkamer met douche en boven elk bed hangt een muggennet. De uitbaters van het verblijf spreken Spaans en kennen slechts een beperkte woordje Engels.

Palenque: Een mooi, ecologisch gerund hotel met ruime, comfortabele kamers. Elke kamer heeft een eigen badkamer en een terrasje met hangmat met zicht op de tuin. In het hotel is er een restaurant, zwembad en wifi.

Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Vervoer tijdens de reis

Tijdens het eerste gedeelte van de reis in Mexico verplaats je je met comfortabele langeafstandsbussen (2x), gecharterde minibus of taxi’s. Tijdens de uitstappen doe je beroep op lokale Engelssprekende gidsen.
Vanaf het moment dat je San Cristobal verlaat, heb je eenzelfde wagen met chauffeur ter beschikking. Deze laatste spreekt Spaans. Wens je een Engelstalige chauffeur die tevens dienst doet als gids, betaal je een toeslag (zie toeslagen). Je geeft dit ook best bij boeking door (kort voor afreis zijn deze vaak niet meer voorhanden).

Voor de taxiritten in Mexico-Stad (of evt. andere steden) die niet inclusief zijn zou je je ook kunnen verplaatsen met Uber. Deze onderneming biedt een handige app waarbij reizigers en chauffeurs elkaar vinden. Een veilige, snelle en goedkope manier om je te verplaatsen (meer informatie vind je op https://www.uber.com/nl-BE/cities/mexico-city/).

Prijs

Buiten de schoolvakanties:

€ 2460 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers, 1 tweepersoonskamer)
€ 2035 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, 1 driepersoonskamer waar mogelijk, elders 2 tweepersoonskamers)**
€ 1935 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)

Binnen de schoolvakanties:

€ 2750 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers, 1 tweepersoonskamer)
€ 2120 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, 1 driepersoonskamer waar mogelijk, elders 2 tweepersoonskamers)**
€ 2020 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)

Op basis van gezinskamers (= 1 kamer met 2 twijfelaars, mogelijk voor kinderen t.e.m. 10 jaar)
€ 1805 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers)
€ 1660 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. 
** Driepersoonskamers enkel mogelijk in Oaxaca, Cuajimoloyas, Zamoro Pico de Oro, Tziscao,
Frontera Corozal, Lacanja en Palenque.

Toeslagen

 • Mexico-stad: mogelijke verlengingen/extra activiteiten:

  • Fietstocht met Engelstalige gids op zondag (stad is dan voor een groot deel autoluw): € 50 p.p.

  • Markten + boottocht Xochimilco (met privévervoer en Engelstalige gids): € 110 p.p. (o.b.v. 1 tot 3 personen, € 60 p.p. (o.b.v. 4 tot 5 personen).

  • Beklimming van de Nevado de Toluca-vulkaan (privévervoer + Engelstalige gids): 130 euro per persoon (o.b.v. 2-3 deelnemers), 80 euro per persoon (o.b.v. 4-5 deelnemers).

 • Extra nacht Mexico-stad: op aanvraag.

 • Engelstalige chauffeur/gids vanaf je vertrek in San Cristobal tot het einde van de reis (totaalprijs): € 385 (o.b.v. 2-3 deelnemers), € 400 (obv 4-6 deelnemers).

 • Lokale gidsen (totaalprijs):
  - Engelssprekende, lokale gids bij bezoek aan Mexico-City: € 95 (o.b.v. 1 tot 3 personen, incl. privé-vervoer), € 55 (o.b.v. 5 tot 5 personen).
  - Engelstalige gids bij bezoek aan Palenque (ca. 3,5u): € 80

 • Rafting i.p.v. jungelwandeling: € 65 per persoon (o.b.v. 2-3 deelnemers), € 50 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers). € 45 per persoon (o.b.v. 4-6 deelnemers).

Reisdocumenten

Reispas:
Voor Mexico heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum:
Een visum is niet nodig voor een verblijf van max. 3 maanden. Een vertrek binnen de 3 maanden  moet kunnen worden aangetoond met bv. een vliegtuigticket waarop de datum van terugkeer vermeld staat

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren