Overslaan en naar de inhoud gaan

Mexico is één van die landen met een ongelooflijke variatie in zowat alles. Je vindt er zowel woestijnen, met sneeuw bedekte vulkanen als tropisch woud, oude koloniale steden en snelgroeiende industriële centra, drukke vakantieoorden en eenzame stranden. Ook de bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen. Deze reis werd uitgewerkt door een Vlaamse, officiële historische gidse, die sinds 2005 woont en werkt in Mexico, en er haar hart verloren heeft. Haar liefde voor dit land en de lokale bevolking komt in het programma dan ook duidelijk tot uiting en geeft er een meerwaarde aan. Je laat je betoveren door de charme van de koloniale steden, de afwisselende natuur, de talrijke archeologische sites, muziek op pleintjes en in bars, lekker eten... Je beleeft het echte Mexico met zijn vriendelijke mensen, eeuwenoude legendes en kleurrijk volksgeloof.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Mexico City
Mexico City

Verken de typische volksbuurten, markten en indrukwekkende gebouwen van Mexico-City.

Maya cultuur
Maya cultuur

Ontdek de lokale Mexicaanse cultuur met typische Maya architectuur en gewoontes.

Wandelen
Wandelen

Een 2-daagse tocht door de Sierra Norte & wandelen in de jungle van Chiapas.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Mexico-city

Aankomst op de luchthaven van Mexico Stad, waar je wordt opgewacht door een van onze medewerkers. Vervolgens transfer naar een comfortabele B&B, gelegen op een steenworp van het centrale plein of Zocalo (ritduur: ca. 40 à 50 min). Tijd om uit te rusten of voor een eerste kennismaking met Mexico!Overnachting in een goedgelegen B&B, in Mexico-stad.

A Dag 2
Historisch centrum - Coyoacan (O)

De miljoenenstad Mexico-City biedt je een waaier aan oude en nieuwe buurten, musea, pleinen, parken, kleurrijke markten. Vandaag trek je op eigen houtje doorheen de stad (mits toeslag kan dit ook o.l.v. een Engelstalige gids, zie ‘toeslagen’). Je zou je wandeling kunnen starten bij de Templo Mayor, ooit het kloppend hart van het oude Tenochtitlan dat door de Spanjaarden werd verwoest om er vervolgens de Spaans stad Mexico te bouwen. In het Nationaal Paleis maak je bij de bekende muurschilderingen van Diego Rivera kennis met de bewogen geschiedenis van Mexico. Van hieruit wandel je via de verkeersvrije straten van het centrum naar een typische volksbuurt, La Merced, met een drukke, kleurige markt en dan gaat het verder naar het Alameda Park. Onderweg passeer je nog enkele indrukwekkende gebouwen zoals het koloniale Azulejos-huis, het Art-deco postkantoor en de Belle Epoque Paleis van Schone kunsten. Dan wandeltocht eindigt in het moderne Paseo de la Reforma met de vele metershoge moderne gebouwen. Met de metro rijd je tot aan het stadspark Viveros. Van hieruit wandel je naar het centrum van de gezellige, kunstenaarswijk Coyoacan. Hier bevindt zich ook het geboortehuis van de bekende, excentrieke schilderes Frida Kahlo, dat nu een museum herbergt. Je zou een hapje kunnen eten op de markt van Coyoacan of in één van de trendy restaurants op het plein.

Verlenging Mexico-City
In Mexico-Stad valt er heel wat te beleven. Het is de ideale plek om nog een of twee dagen langer te blijven. Zo zou je ook - mits een extra nacht - de prachtige Nevado de Toluca-vulkaan kunnen beklimmen. Vertrek om 6u ’s morgens en na een rit van een paar uren start je je wandeltocht op een hoogte van 4000 m. Je wandelt naar de twee prachtige kratermeren: het Meer van de Zon en het Meer van de Maan.
A Dag 3
Bezoek archeologische site Teotihuacan (O)

O.l.v. van een Engelssprekende gids ga je vandaag op pad voor een bezoek aan de piramides van Teotihuacan, waarvan de zon- en maanpiramides en de tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc de bekendste bouwwerken zijn. Je passeert eerst nog Tlatelolco, het plein waar drie culturen, de Azteekse, Spaanse en hedendaagse samenkomen. In de vroege avond ben je terug in het hotel in Mexico City.

B Dag 4
Transfer per bus naar Oaxaca (O)

Na het ontbijt neem je vanuit je hotel een taxi (niet-inbegrepen) naar het busstation waar je je minimum een half uur op voorhand aanmeldt. Vandaag reis je verder per bus naar het barokke Oaxaca (1550 m), één van de mooiste koloniale steden van Mexico (ritduur: ca. 6u). De naam komt van het Azteekse ‘huaxyacac’ wat zoveel betekent als plaats waar de kalebas groeit. Het is de staat met de grootste etnische en biologische diversiteit. Er staan tal van Spaans-koloniale huizen en kerken alsook goede musea en vele kunstgalerijen. De lokale marktjes nodigen uit tot het proeven van streekproducten als chocolade, mescal (sterke drank met rups) en chapulines (geroosterde sprinkhanen).

 

Hotelovernachting, in Oaxaca.

B Dag 5
Wandeltocht Hierve El Agua (O)

Vandaag kan je ontbijten op de markt van één van de lokale dorpjes en maak je o.l.v. een Engelssprekende gids een stevige wandeling naar de watervallen en thermale bronnen van Hierve el Agua waarin het heerlijk baden is. ’s Middags eet je bij een lokale familie en op de terugweg naar Oaxaca bezoek je nog een Zapoteekse ambachtenfamilie in Teotitlan del Valle, befaamd voor z’n handgemaakte tapijten. Indien er nog tijd is stop je nog aan een fabriek waar er mezcal wordt gemaakt. Hotelovernachting, in Oaxaca.

C Dag 6
Markt Oaxaca – Cuajimoloyas (O-D)

In de voormiddag kan je een bezoek brengen aan de markt, die in dit deel van de wereld nog steeds een belangrijke commerciële en sociale functie heeft. Daarna laat je je hoofdbagage in het hotel en word je naar Cuajimoloyas, in de Sierra Norte van Oaxaca, gebracht. Cuajimoloyas maakt deel uit van een succesvolle coöperatieve van 8 dorpen die o.a. actief zijn op het vlak van eco-cultureel toerisme. Overnachting in een cabaña (bungalow), in Cuajimoloyas.

C Dag 7
Wandeling van Cuajimoloyas naar Letuvi (O-L-D)

Onder leiding van een Engelssprekende gids vertrek je op tweedaagse tocht in de Sierra Norte de Oaxaca, waar je op een relatief kleine oppervlakte een enorme diversiteit aan flora en fauna aantreft. Het beperkte toerisme in dit gebied is zowat 10 jaar oud. Je wandelt op grote hoogte en maakt kennis met het alledaagse leven in de bergdorpjes. Start van de tocht in Cuajimoloyas (3100 m) en verder tot Letuvi (2200 m); eerst langzaam afdalend gedurende een drietal uur en daarna in een tweetal uren tot het dal, op het einde van de dag volgt er dan nog een steile klim van 1 uur tot Letuvi. Overnachting in een cabaña, Letuvi.

C Dag 8
Wandeling van Latuvi naar Lachatao

Tocht van Letuvi (2200 m) naar Lachatao-Amatlán (2200 m). Je daalt steil af tot bij de rivier in het dal waarna je een zeer mooi pad volgt. Terugkeer naar Oaxaca in de namiddag.

 

Overnachting in de bus. (O, L) 

D Dag 9
Monte Albán – nachtbus naar San Cristobal de Las Casas (O)

In de voormiddag maak je, o.l.v. een Engelssprekende gids, een uitstap naar de indrukwekkende site van Monte Albán, waarvan de bouw op een afgeplatte bergtop van 1600 m hoog begonnen is door nobele onbekenden, maar die grotendeels is verder gebouwd door de Zapoteken en eeuwenlang hun hoofdstad was.
’s Avonds neem je de nachtbus richting San Cristóbal de las Casas (ritduur: ca. 10u). Overnachting in de bus.

Verlenging Puerto Escondido
Liefhebbers zouden, alvorens door te reizen naar San Cristóbal de las Casas, een paar dagen zon, zee en strand kunnen inlassen door het kustplaatsje Puerto Escondido op te zoeken. Puerto Escondido telt verschillende mooie stranden waaronder het grote zandstrand van Zicatela waar surfers van alle uithoeken van de wereld de Mexicaanse golven komen trotseren. Een zalige plek om even je reis ‘on hold’ te zetten.
D Dag 10
San Cristobál (O)

Aankomst in Chiapas, de grensstreek met Guatemala. Je neemt op eigen houtje een taxi naar het hotel (niet-inbegrepen). Vandaag kuier je rond in het op 2300 m hoogte gelegen San Cristobál en krijg je een ander Mexico te zien: een stad met geplaveide, smalle straatjes en een mengelmoes van indianen, mestiezen, Europese toeristen en hippies. Je geniet van een vrije dag en bezoekt eventueel de lokale markt, het museum van traditionele geneeskunde en typische buurten waar ambachtslui hun werk tonen. Hotelovernachting, in San Christobal de Las Casas. (O)

E Dag 11
Indianendorpen Chamula en Zinacantan (O-L)

Daguitstap met gids naar het plaatsje San Juan Chamula, waar in een zeer bijzondere kerk op het centrale plein de Tzotzil-gemeenschap een bizarre fusie-religie van katholicisme en indiaanse rituelen beoefent. De duizenden kaarsjes en continue offers zorgen er voor een aparte sfeer. ‘s Middags gaat het naar Zinancatan, een ander Tzotzil-dorp waar je op bezoek gaat bij een lokale familie, leden van een weversvrouwen coöperatieve. Je eet bij de mensen thuis en leert tortilla’s maken. Hotelovernachting in San Christobal.

F Dag 12
Toniná – Najá (O)

Een transfer van 2,5 uur brengt je naar de prachtige en weinig bezochte site van Tonina. Na het bezoek, eet je er in de buurt waarna opnieuw een transfer van ca. 2 uur volgt naar het Lacandoon dorp Najá, gelegen aan een mooie lagune. Eens je geïnstalleerd bent in de cabañas of bungalows word je uitgenodigd door je gastheer voor het bijwonen van een Lacandoondritueel (je gastheer Don Antonio is een man op leeftijd en als zijn gezondheid het niet toelaat, is er kans dat het ritueel niet doorgaat). Tot de opkomst van andere religies in de jaren 50, hadden de Lacandonen (een Maya volk) een natuurgodsdienst. De dag van vandaag zijn er nog steeds enkele oorspronkelijke rituelen.Overnachting in een ecolodge, Najá. 

G Dag 13
Kajak in Naja – Lacanja (O)

Na het ontbijt in een van de eethuisjes in het dorp rijd je in 2 uur naar Lacanja, één van de kleine Lacandonen-gemeenschappen midden in het Biosfeerreservaat Montes Azules. Hier maak je een wandeling van 2,5u à 3u langs rivieren en watervallen, vergezeld door een lokale Lacandoon-gids. Of voor de liefhebbers staat er een rafting avontuur op het programma (zie toeslagen). Gedurende anderhalf uur trotseer je verschillende stroomversnellingen, waarna je je tocht te voet verder zet. Na een uurtje wandelen kom je aan bij de waterval van Golondrinas. Tijdens beide wandeltochten mogelijkheid om een duik te nemen om vervolgens terug te wandelen.Overnachting in een eenvoudige cabaña, Lacanja.

H Dag 14
Yaxchilan – Palenque (O)

Na het ontbijt transfer van een uurtje tot het dorpje Frontera Corozal, bij de Usumacinta-rivier die de natuurlijke grens vormt tussen Mexico en Guatemala. Een boottocht van 45 minuten stroomafwaarts brengt je naar de mooie Maya-site van Yaxchilán, waar je het gevoel hebt ontdekkingsreiziger te zijn. De gebouwen liggen verscholen in de jungle en op de achtergrond weergalmt het gebrul van apen. In de namiddag zet je je tocht verder tot de voormalige Mayastad Palenque (ritduur van ca. 3 uur).Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque 

H Dag 15
Palenque (O)

Na het ontbijt bezoek je de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren.
In de namiddag ben je vrij om te relaxen aan het zwembad, de watervallen in de buurt van het hotel op te zoeken of om het dierenpark Aluxes te gaan bekijken. Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque.

I Dag 16
Transfer naar de luchthaven van Villahermosa

Transfer (van ± 3u) naar de luchthaven en terugvlucht naar België. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 16 of op dag 17 in België. 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 2 :
Verlenging Mexico-City Prijs op aanvraag
Dag 9:
Verlenging Puerto Escondido Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies
  • 2 personen =  op basis van een tweepersoonskamer
  • 3 personen = op basis van een driepersoonskamer
  • 4 personen = op basis van twee tweepersoonskamers
 • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema
  • O = ontbijt
  • L = Lunch
  • D = diner
 • Transfers zoals vermeld (niet op vrije dagen en tenzij anders vermeld).
 • Langeafstandsbus ADO (van Mexico-City naar Oaxaca en van Oaxaca naar San Cristobal)
 • Privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur vanaf San Cristobal tot het einde van de reis
 • Lokale gidsen: 
  • Engelstalig tijdens je bezoek aan Teotihuacan, naar de watervallen Hierve El Agua, tijdens je tweedaagse tocht in Sierra Norte en bij het bezoek aan Monte Alban.
  • Spaanstalig tijdens de wandeltocht in Lacanja
 • Informatiepakket met kaart van Zuid-Mexico

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Evt. binnenlandse vlucht.
 • Transfers op vrije dagen of momenten.
 • Overige maaltijden
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden:
  • Dierenpark Aluxes: $150 pesos per volwassene, $60 pesos per kind onder 1m30 groot
 • Engelstalige of Nederlandstalige gidsen: zie toeslagen
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Evt. verzekering.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Niveau

De wandelingen zijn één tot twee stappertjes. Je beschikt best wel over een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een rondreis van dit type. Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 8  jaar.

Prijs

Prijzen voor het hoogseizoen (kerst- en paasvakantie) zijn op aanvraag. 

Hotelinfo

Prijzen voor gezinskamers met kinderen tot 14 jaar zijn op aanvraag.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer: € 450 (laagseizoen), op aanvraag (hoogseizoen)
 • Extra nacht in Mexico-Stad: ca. € 40 per persoon.
 • Extra nacht in Puerto Escondida: ca. € 50 per persoon.
 • Lokale gidsen: 
  • Engelssprekende, lokale gids bij bezoek aan Mexico-City: € 170 (o.b.v. 1 tot 6 personen, incl. privé-vervoer)
  • Engelstalige chauffeur/gids vanaf je vertrek in San Cristobal tot het einde van de reis: € 305 (o.b.v. 2-3 deelnemers), € 375 (obv 4-6 deelnemers).
 • Rafting i.p.v. jungelwandeling: € 60 per persoon (o.b.v. 2-3 deelnemers), € 40 per persoon (o.b.v. 4-6 deelnemers).
 • Beklimming van de Nevado de Toluca-vulkaan: 210 euro per persoon (mínimum 2 deelnemers), 170 euro per persoon (3-4 deelnemers).

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren