Overslaan en naar de inhoud gaan

De Atlantische kust ten zuiden van Essaouira is een prachtig en schaarsbewoond gebied waar de zee op hoge kliffen beukt en over kilometerslange stranden rolt. Deze 5-daagse kamelentocht brengt je in een regio die vaak enkel te voet bereikbaar is: op en langs rotspartijen, over hoge duinen en brede zandstranden en langs kleine vissersdorpjes. Als opwarmer ga je drie dagen op trekking in het Atlasgebergte, waar je bij de berbers thuis logeert, en breng je een bezoek aan Marrakech.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Kamelen
Kamelen

Een prachtige 5-daagse kamelentocht langs de kust.

Hotel Marrakech
Hotel Marrakech

Verblijven in de medina, het oude stadsgedeelte van Marrakech.

Atlas-gebergte
Atlas-gebergte

Wandelen door de prachtige valleien aan de voet van het Atlas-gebergte. 

Programma

Programma

A Dag 1
Vlucht naar Marrakech

Vlucht naar Marrakech. Onthaal en transfer naar je logies, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte (een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats). Afhankelijk van je aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en stilaan hét symbool van Marrakech.  Hier word je meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech.

A Dag 2
Marakech

Marrakech is één van de zogenaamde ‘keizerlijke steden’, gesticht in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog.

Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

 • De Bab Agnaou, de mooiste van de toegangspoorten tot de stad.
 • De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste koranscholen van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.
 • Ruïnes van het El Badi-paleis (het 'onvergelijkelijke') in de 16de eeuw gebouwd door Ahmed El-Ansour.
 • De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.
 • Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (en voormalige slaaf) Bou Ahmed.
 • Het Museum voor Marokkaanse kunst, met een prachtige collectie kunstvoorwerpen.
 • Ook een wandeling in de uitgestrekte soeks is een bijzondere ervaring.

Overnachting in een riad in Marrakech. (O)

B Dag 3
De Hoge Atlas - start trekking – Tidili

Transfer van ongeveer één uur naar Imoughlad, het startpunt van de trekking, gelegen op 1400 meter aan de voet van het Atlas-gebergte. In de valleien van deze bergketen leeft een volk van boeren en herders die duidelijk anders zijn dan hun Arabische landgenoten: de berbers. Je maakt er kennis met de ezeldrijvers en begint aan het eerste traject. Overnachting bij de inwoners van het dorpje Tidili.

Overnachting in een gîte. (O,L,A)

C Dag 4
Tidili - Ouanskara

Je verlaat de vallei van Ousertek en trekt verder door de prachtige vallei van Imnane. Onderweg passeer je verschillende karakteristieke bergdorpjes die trapsgewijs tegen de hellingen zijn aangebouwd. Het lijkt wel of je teruggaat in de tijd: binnen in de uit leem opgetrokken huizen gaat het berberleven gezapig en ongestoord zijn traditionele gang. Je komt aan in Ouanskara (2050 m) waar je overnacht. 

Overnachting gîte (O,L,A)

D Dag 5
Einde trekking en terug naar Marrakech

Einde trekking en terug naar Marrakech

Via smalle ezelpaden zet je de tocht verder doorheen een spectaculaire en erg gevarieerde omgeving: heuvels uit rode aarde begroeid met groene dennen, olijfbomen, weidse vergezichten. Met op de achtergrond het massieve silhouet van de Atlastoppen. Je beklimt de col van Tizi n’Tamatert (2279 m) vanwaar je een zicht hebt op de schitterende vallei van Aït Mizane. Na een lange afdaling en een korte klim arriveer je in Imlil.
Transfer terug naar Marrakech.

Overnachting in een riad in Marrakech. (O,L

E Dag 6
Transfer naar Ijerrar en start trekking langs de Atlantische kust

Ijerrar is het vertrekpunt van de kusttrekking, gelegen op ongeveer 270 km van Marrakech. De tocht verloopt op een aangenaam tempo, over prachtige kliffen en langs vissersplaatsjes met slechts een handvol huizen. Op je pad liggen ook enkele marabouts, witte grafhuisjes van lokale heiligen, te blinken in de zon. Soms loop je urenlang over eindeloze maagdelijke stranden, en het is heerlijk pootjebaden of zwemmen in de Oceaan. ’s Avonds worden heerlijke maaltijden klaargemaakt. De bivakplaatsen liggen idyllisch langs de zee en laten je genieten van zonsondergangen en sterrenhemels die met elkaar wedijveren in schoonheid.  Vandaag wandel je in ca. 2 uur naar Imerditssen.

Kamperen (O,L,A)

F Dag 7
Imerditsen - Tafedna

Tocht van ca. 5 uur naar Tafedna, een traditioneel vissersdorpje met een wondermooi strand.

Kamperen (O,L,A)

G Dag 9
Sidi M'Barek

Vanuit Iftane trek je verder naar Sidi M’Barek, een tocht van ca. 4.30 uur. Je passeert enkele dorpjes en kan er evt. eentje bezoeken. Misschien kan je wel proeven van de arganolie en van ‘amlou’, een typisch product van amandelen gemengd met arganolie. Je overnacht vlakbij de marabout van Sidi M’Barek en in de buurt van een kleine waterval.

Kamperen (O,L,A)

H Dag 10
Einde trekking - Sidi Kaouki

Je stapt in een goeie 3 uur tot Sidi Kaouki, het eindpunt van de trekking waar je je intrek neemt in een eenvoudig maar charmant hotelletje. Na 4 nachten kamperen is het weer genieten van de luxe van een  douche en bed. 

Hotelovernachting in Sidi Kaouki. (O,L,A)

I Dag 11
Essaouira - Marrakech

Vanuit Sidi Kaouki kan je makkelijk op eigen houtje een bezoek brengen aan Essaouira, een aangenaam en mooi versterkt kuststadje. De levendige en kleurrijke vissershaven ligt aan de voet van de wallen en het is aangenaam kuieren over de pleintjes en door de straatjes met witgekalkte huizen en blauwe deuren. De medina staat op de lijst van het Unesco-werelderfgoed als een “opmerkelijk en goed bewaard voorbeeld van een Europese versterkte havenstad van het einde van de 18de eeuw, geplaatst in een Noord-Afrikaanse context”. 
In de late namiddag transfer terug naar Marrakech.

Overnachting in een riad in Marrakech. (O)

J Dag 12
Marrakech.

Internationale vlucht

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies zoals vermeld (o.b.v. twee- of driepersoonskamers)
 • Maaltijden zoals aangegeven in het dag-aan-dagschema (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal)
 • Alle vermelde transfers (uitgezonderd transfer van Sidi Kaouki naar Essaouira)
 • Lokale gids, kok en drijvers.
 • Huur van muilezels voor bagage in de Hoge Atlas
 • Huur van kamelen voor de bagage langs de kust
 • Kampeermateriaal (uitgezonderd slaapzak).

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Overige maaltijden.
 • Dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt.
 • Transfer van Sidi Kaouki naar Essaouira (voor bezoek)
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • Fooien en persoonlijke uitgaven.
 • Evt. verzekering

Prijs

Hieronder de prijzen die geldig waren voor reizen in 2020. 
Prijs voor 2021 op aanvraag.

Prijs op basis van 2 personen: € 1235 p.p.
Prijs op basis van 4 personen: € 1185 p.p.
Toeslag hoogseizoen (zie verder)

Toeslagen

 • Hoogseizoenstoeslag: € 90 per persoon tijdens volgende periodes: 9 tot 19/4/2020 en 31/10 tot 9/11/2020 en van 19/12 tot 4/1/2021
 • Extra nacht Marrakech (K&O): € 55 per persoon/per nacht (€ 77 p.p. per nacht tijdens hoogseizoen)
 • Extra nacht Sidi Kaouki (HP): € 45 per persoon/per nacht

Kortingen

Kinderkorting (jonger dan 10 jaar): 
Op aanvraag.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Deze reis is tijdens gans het jaar mogelijk.

Wandelniveau

2 stappertjes. Dagtochten van 4,5 tot 5,5 uur (1x 2 uur) met niet al te zware, maar frequente hoogteverschillen. Strandwandeling op de laatste trekkingdag. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Het spreekt voor zich dat er gelegenheid is tot baden in zee. Gezien de uitgestrektheid van de Marokkaanse kust, zijn de stranden grotendeels wild en onbewaakt. Het is aangeraden om steeds voet aan grond te houden aangezien de stromingen soms sterk en verraderlijk kunnen zijn, zelfs voor sterke en geoefende zwemmers.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje.  De bagage wordt door ezels gedragen in de Hoge Atlas en door dromedarissen tijdens de trekking langs de kust. De dromedarissen nemen soms een andere route.

Logies

In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.  De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.  

Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je in sobere gîtes/dorpshuizen. In de gîtes/dorpshuizen slaap je telkens in ruime kamers, waar matrassen aanwezig zijn. De sanitaire voorzieningen zijn beperkt. Er is meestal een Frans toilet en een wastafel met koud water. De meeste gîtes bieden ook douchegelegenheid. Er is geen verwarming. 

Tijdens de tocht langs de Oceaan slaap je in tweepersoonstenten. Hiervoor dien je een eigen slaapzak te voorzien (een slaapmatje is niet nodig).

In Sidi Kaouki slaap je in een heel gezellig hotelletje vlakbij het strand.

Maaltijden

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar.

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren