Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze avontuurlijke reis vormt een indrukwekkende kennismaking met het Atlas-gebergte. Begeleid door muilezels en hun drijvers trek je van dorp tot dorp, maak je kennis met het berberleven en zie je gaandeweg het landschap veranderen van glooiende heuvels tot hooggebergte. Het is de regio van Marokko's hoogste berg, de Toebkal. Starten doe je in het kleurrijke Marrakech.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

ezels

Trekking met muilezels door een spectaculair landschap

Berberleven

Kennismaking met het Berberleven, zo helemaal anders dan het onze

jama el fna

Op stap in wervelend Marrakech

Programma

Programma

A Dag 1
Internationale vlucht

Vlucht naar Marrakech. Onthaal en transfer naar je logies, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte (een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats). Afhankelijk van je aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en stilaan hét symbool van Marrakech.  Hier word je meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech.

Dag 2
Stadsbezoek

Marrakech is één van de zogenaamde ‘keizerlijke steden’, gesticht in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog.

Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

 • De Bab Agnaou, de mooiste van de toegangspoorten tot de stad.

 • De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste koranscholen van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.

 • Ruïnes van het El Badi-paleis (het 'onvergelijkelijke') in de 16de eeuw gebouwd door Ahmed El-Ansour.

 • De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.

 • Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (en voormalige slaaf) Bou Ahmed.

 • Het Museum voor Marokkaanse kunst, met een prachtige collectie kunstvoorwerpen.

Ook een wandeling in de uitgestrekte soeks is een bijzondere ervaring.

Overnachting in een riad in Marrakech. (O) 

C Dag 3
Transfer naar Asni en start trekking

Na het ontbijt verlaat je het wervelende Marrakech en reis je naar Asni, op 59 km van Marrakech, een klein stadje in de noordelijke uitlopers van het Atlasgebergte. In de valleien van deze bergketen leeft een volk van boeren en herders die duidelijk anders zijn dan hun Arabische landgenoten: de berbers of Imazighen. Je maakt kennis met de drijvers en de kok en de muilezels worden geladen met bagage en voedsel. Langs de vallei van Imnane wandel je via Imsker (1385m) naar de vallei van Ousertek tot bij het berberdorp Tidili.

Overnachting in een gîte. (O,L,A)

D Dag 4
De vallei van Imnane

Vandaag start je start met een zachte klim naar Tizi n’Tiraten om vervolgens af te dalen en opnieuw de groene vallei van Imnane te volgen. Het lanschap biedt een waaier van kleuren en doet je enigszins aan Andaloesië denken: heuvels uit rode aarde begroeid met groene dennen, olijfbomen, weidse vergezichten met op de achtergrond het massieve silhouet van de Atlastoppen. Tegen de steile flanken liggen akkers in terrasvorm. Ook de huizen zijn trapsgewijs tegen de hellingen aangebouwd. Het lijkt wel of je teruggaat in de tijd: binnen in de uit leem opgetrokken huizen gaat het berberleven gezapig en ongestoord zijn traditionele gang. Je passeert de bergdorpjes Amsakrou, Ikkis en Tamguist tot bij Ouaneskra (2300m). 

Overnachting in een gîte. (O,L,A)

E 5-7
Dieper in de Atlas

De volgende dagen dring je dieper door in de Hoge Atlas. Het landschap verandert: heuvels maken plaats voor bergen, brede dalen worden enge valleien. Via een makkelijk pad en met een panoramisch zicht op de velden en terrassen, klim je tot op de Tizi n’Tamatert (2300m), vanwaar je geniet van spectaculaire zichten op de Vallei van Ait Mizane. Je kan het dorp Imlil zien liggen, bekend als startdorp voor wie de Toebkal, Marokko’s hoogste top, wil beklimmen. Na een lange afdaling en een korte klim arriveer je in Aremd (1900m), een dorpje aan de voet van deze berg. Je overnacht achtereenvolgens in Aremd, Tizi Oussem en Tekkent. 

Overnachting in een gîte. (O,L,A)

F Dag 8
Teouiti-pas

Via een ezelpad dat geleidelijk stijgt, bereik je de Teouiti-pas (2450m), vanwaar je afdaalt tot bij het bergdorpje Tiziane, gelegen in de kleurrijke Azzaden-vallei met veel fruit- en walnotenbomen.

Overnachting in een gîte. (O,L,A)

G Dag 9
Einde trekking en transfer naar Marrakech

Een laatste inspanning van ongeveer 3 uur brengt je naar Imoughlad, waar de trekking eindigt. Je wandelt langs maïsvelden, beekjes en jeneverbesstruiken. Je neemt afscheid van het lokale team, en keert met de chauffeur naar Marrakech terug. 

Overnachting in een riad in Marrakech. (O,L)

H Dag 10
Internationale vlucht

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

(O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies zoals vermeld (o.b.v. twee- of driepersoonskamers)
 • Maaltijden zoals aangegeven (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal).
 • Alle vermelde transfers.
 • Lokale gids, kok en drijvers.
 • Huur van muilezels voor de bagage. 

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Overige maaltijden.
 • Dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt.
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • Fooien en persoonlijke uitgaven.
 • Evt. verzekering

Prijs

Geldig voor 2020:

€ 845 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 645 per persoon (o.b.v. 4 personen)

Prijzen voor 2021 zullen pas gekend zijn wanneer het toerisme naar Marokko opnieuw van start gaat, wat vermoedelijk in het najaar is. 

Toeslagen

 • Hoogseizoenstoeslag: € 45 per persoon tijdens volgende periodes: 9 tot 19/4/2020 en 31/10 tot 9/11/2020 en van 19/12 tot 4/1/2021
 • Extra nacht Marrakech (K&O): € 55 p.p. per nacht (€ 77 p.p. per nacht tijdens hoogseizoen)

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Wandelniveau

Dagtochten van ca. 5 à 6 uur per dag met af en toe aanzienlijke hoogteverschillen. Doorgaans goede paden, soms losse stenen. Af en toe steek je een rivier over (watersandalen of oude sportschoenen nodig). Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Bagagevervoer

Tijdens de trekking wordt de bagage door muilezels gedragen. Je draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.  De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.  
Je kan er echter ook voor kiezen om in een klassiek hotel met zwembad te slapen net buiten het centrum. Tijdens de warme zomermaanden is dit zeker voor gezinnen met kinderen een goed alternatief.

Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je in sobere gîtes/dorpshuizen, in ruime kamers, waar matrassen aanwezig zijn. Er is telkens een Frans toilet en een wastafel met koud water. Enkele keren is ook een warme douche aanwezig. Er is geen verwarming.

Maaltijden

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar.

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren