Overslaan en naar de inhoud gaan

Na een korte verkenning van het levendige Marrakech beland je plots in de rust van de Hoge Atlas. Langs Berberdorpen trek je in 6 dagen over paden naar de top van de Toebkal (4167 m), de hoogste berg van Noord-Afrika. De route die je volgt is niet alleen authentiek, maar doet je geleidelijk wennen aan de hoogte en staat ons toe muilezels voor de bagage mee te sturen.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

jama el fna

Marrakech

trekking
 • 6 daagse Trekking in de Atlas
yop
 • Tot op de hoogste top van Noord-Afrika

Programma

Programma

A Dag 1
Internationale vlucht

Vlucht naar Marrakech. Onthaal en transfer naar je logies, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte (een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats). Afhankelijk van je aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en stilaan hét symbool van Marrakech.  Hier word je meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech.

B Dag 2
Stadsbezoek

Marrakech is één van de zogenaamde ‘keizerlijke steden’, gesticht in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog.

Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

 • De Bab Agnaou, de mooiste van de toegangspoorten tot de stad.

 • De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste koranscholen van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.

 • Ruïnes van het El Badi-paleis (het 'onvergelijkelijke') in de 16de eeuw gebouwd door Ahmed El-Ansour.

 • De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.

 • Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (en voormalige slaaf) Bou Ahmed.

 • Het Museum voor Marokkaanse kunst, met een prachtige collectie kunstvoorwerpen.

Ook een wandeling in de uitgestrekte soeks is een bijzondere ervaring.

Overnachting in een riad in Marrakech. (O) 

C Dag 3
Transfer naar Oukaimden en start trekking

In de vroege ochtend reis je vanuit Marrakech naar Oukaimden, met 2600m het hoogst gelegen skistation van Afrika. Daar ontmoet je het team van muilezeldrijvers. Na het laden van de muildieren, begin je aan de tocht naar de Imnane-vallei. Je trekt over de Tizi n’Eddi-pas (2900m) en bereikt na een lange afdaling Ouanskra, waar de tenten worden opgezet.

Kamperen. (O,L,A)

D Dag 4
Over de Tizi n’Likem-pas

Een lange, stevige klim brengt je tot op de Tizi n’Likem-pas (3600 m) vanwaar je een mooi, panoramisch uitzicht over de zuidkant van het Toebkalmassief krijgt. Vervolgens een lange afdaling naar de kampplaats in Azib Likemt.
 
Kamperen. (O,L,A)

E Dag 5
Berg in zicht

Na een korte klim wandel je langs de rivier verder naar de Tizi n' Ourai-pas (3110 m). Van hieruit kan je voor het eerst ook de top van de Toebkal zien. Je bent hier in het brongebied van de Sous, de enige ri­vier ten zuiden van de Hoge Atlas die de Oceaan bereikt. Enkele kilometers verder, loopt al het water verloren in de eindelo­­ze Sahara. Een lange afdaling brengt je naar Amsouzart, waar je overnacht in een gîte.

Overnachting gîte. (O,L,A)

F Dag 6
Een rustigere dag

Een korte tocht brengt je langs een sliert van dorpjes naar het hoge Ifni-meer (2295 m), een na­tuurlijk meer waar het heerlijk vertoeven is. De rest van de dag is vrij: zwemmen (koud!), zonnen­­,...

Kamperen. (O,L,A)

G Dag 7
Tot aan de voet van dé berg

Via de Tizi n' Ouanoums (3600 m) trek je verder naar de voet van de Toeb­kal-top (4167 m). Bijna heel de dag zal je stijgen. Na de pas daal je af naar de Neltnerhut, gelegen op 3200 m. Het is er druk, want van overal komen ze om de hoogste berg van Marokko te beklim­men. Je kampeert in de nabijheid van de hut.

Kamperen. (O,L,A)

H Dag 8
Tot op de top van de Toebkal - terug naar Marrakech

Heel vroeg uit de veren om de hoogste top van Noord-Afrika te beklimmen. Het uitzicht is over­weldigend en alle inspanningen zijn snel verge­ten. De beklimming is technisch niet moeilijk. Na een ontbijt begin je aan de lange afdaling die eindigt in Tamatert, waar je afscheid neemt van de drijvers. Transfer naar Marrakech.

Overnachting in een riad in Marrakech. (O,L)

I Dag 9
Internationale vlucht

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies zoals vermeld (o.b.v. twee- of driepersoonskamers)
 • Maaltijden zoals aangegeven in het dag-aan-dagschema (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal)
 • Alle vermelde transfers.
 • Lokale gids, kok en drijvers.
 • Huur van muilezels voor de bagage. 
 • Kampeermateriaal (uitgezonderd slaapzak).

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Overige maaltijden.
 • Dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt.
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • Fooien en persoonlijke uitgaven.
 • Evt. verzekering

Prijs

Geldig voor 2020:

€ 860 per persoon (o.b.v. 2 pers.)
€ 680 per persoon (o.b.v. 4 pers.)

Prijzen voor 2021 zullen pas gekend zijn wanneer het toerisme naar Marokko opnieuw van start gaat, wat vermoedelijk in het najaar is. 

Toeslagen

 • Hoogseizoenstoeslag: € 45 per persoon tijdens volgende periodes: 9 tot 19/4/2020 en 31/10 tot 9/11/2020 en van 19/12 tot 4/1/2021
 • Extra nacht Marrakech (K&O): € 55 p.p. per nacht (€ 77 p.p. per nacht tijdens hoogseizoen)

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Wandelniveau

 Dagtochten van zo’n 4 tot 7 uur per dag met aanzienlijke hoogteverschillen. De paden lopen vaak over rotsen of losse stenen of door een bergrivier. Een goede fysieke conditie en het nodige uithoudingsvermogen zijn vereist.

Bagagevervoer

Tijdens de trekking wordt de bagage door muilezels gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.  De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.  

Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je 1x in een sobere gîte/dorpshuis, in ruime kamers, waar matrassen aanwezig zijn. Er is een Frans toilet en een wastafel met koud water. Er is geen verwarming.  De overige nachten eenvoudig kamperen in tweepersoonstenten. Hiervoor dien je een eigen slaapzak te voorzien (een slaapmatje is niet nodig).

Maaltijden

Tijdens de trekking wordt het eten klaargemaakt door een kok. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. 

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren