Overslaan en naar de inhoud gaan

Hokkaido: het meest noordelijke, tweede grootste én minst bewoonde eiland van Japan. Centraal in deze 16-daagse selfdrive met huurwagen staat de ongerepte natuur van het eiland.

Onderweg maak je kennis met de steden Sapporo, Hakodate en Otaru, het dorpsleven op Hokkaido, de eeuwenoude Ainu-cultuur, en de mooiste landschappen van Japan: het bergachtige wandelparadijs Daisetsuzun National Park, ruige kustlijnen, divers wildlife (waaronder herten en beren), prachtige meren, idyllische eilandjes, majestueuze vulkanen, verschillende warmwaterbronnen, uitgestrekte vlaktes en een zwavelmeer. En Hokkaido's meest gekende bewoner: de Japanse kraanvogel.

De hoogtepunten van deze reis

Japan Hokkaido Daisetsuzan National Park
Hokkaido - Daisetsuzan NP

Verlies je hart aan de uitgestrekte, ongerepte natuur van dit hiker's paradise

Japan Hokkaido Otaru
Hokkaido - Otaru

Wissel magnifieke natuur af met charmante steden en dorpen

Japan Hokkaido Shakotan Peninsula
Hokkaido - Shakotan Peninsula

Fenomenale berglandschappen, heldere meren, ruige kusten en wildlife. Hokkaido has it all!

Programma

Programma

A Dag 1
Sapporo

Konnichiwa, welkom in Japan! Bij aankomst van je vlucht in Sapporo trek je op eigen houtje naar je hotel. Eens aangekomen ben je de rest van de dag vrij.

Geniet van je eerste momenten in de hoofdstad van Hokkaido. Ondanks dat het vandaag de dag de 5de grootste stad van Japan is, is Sapporo een erg jonge stad. In 1857 telde de stad namelijk amper 7 inwoners. De stad werd wereldberoemd door de Olympische Winterspelen in 1972 en is nu bekend om haar ramen, bier en jaarlijkse sneeuwfestival.

Overnachting in Sapporo

B Dag 2
Sapporo

Inbegrepen: ontbijt

Spendeer een volledige dag ter ontdekking van Sapporo! Er is vanalles te beleven in deze stad. Maak kennis met het stadscentrum waar vooral Odori Park, entertainment district Susukino, en de gezellige markten de show stelen. De Sapporo TV Tower geeft je een zicht op Odori Park, waar jaarlijks het beroemde Snow Festival gehouden wordt, en de rest van de stad. Bergen in de achtergrond tonen dat de natuur niet veraf is. Hier kan je Okurayamaschans bezoeken die gebruikt werd in de Winterspelen van 1972. Ook Mount Moiwa geeft een mooi zicht over de stad.

Breng een bezoekje aan het unieke Moerenuma Park, dat volledig ontworpen werd door Japans-Amerikaans beeldhouwer Isamu Noguchi of aan het Historic Village, een open air museum over Hokkaido. Shiroi Koibito Park is een leuk bezoek voor gezinnen. Dit kleine themapark werd opgericht door een lokale chocoladefabriek, waar je de productie van hun meest bekende producten kan aanschouwen.

Bierliefhebbers dompelen zich met plezier onder in de verhalen van het Sapporo Beer Museum, waar je kennis maakt met het oudste en meest gekende bier van Japan. Een proeverijtje achteraf? Zeker weten!

Overnachting in Sapporo

C Dag 3
Sapporo - Furano
130 km  -  2u20

Inbegrepen: ontbijt

Je haalt vanmorgen je huurwagen op en maakt je klaar om je roadtrip doorheen Hokkaido aan te vatten! Je laat Sapporo achter je en trekt dieper het binnenland in naar Furano.

Furano is gekend om haar bloemenvelden en dan voornamelijk lavendel. De bloem zorgt voor een paars deken van half juli tot half augustus. Farm Tomita is bij uitstek de meest gekende lavendelboerderij in Furano. De streeks is daarbuiten ook gekend om haar kaas- en wijnproductie.

In Hokkaido is de natuur nooit veraf. Dit maakt dat je vanuit Furano ook verschillende outdoor activiteiten kan ondernemen als hiken, fietsen of wateractiviteiten als kajakken of slow raften.

Overnachting in Furano

D Dag 4
Furano - Daisetsuzan NP
160 km  -  3u00

Inbegrepen: ontbijt - diner

Je trekt vandaag dieper de uitgestrekte natuur van Hokkaido in! Onderweg kan je omrijden via weg 966. Deze neemt je via Het Tokachidake observatory. Hier heb je een eerste blik op de prachtige bergen. Ook op deze route ligt de mooie Shirahige Waterval en de beroemde Aoiike. Deze laatste is ook wel gekend als de Shirogane Blue Pond.   Dit kleine meertje maakt enkele prachtige foto’s als het zonlicht het wateroppervlak raakt en helderblauw kleurt!

Je eindigt je rit in Daisetsuzan National Park, het grootste nationale park van het eiland in het hartje van Hokkaido. Het omvat een gebied van bergen met praktisch onaangetaste wildernis en is een paradijs voor wandelaars, herten en bruine beren! Eens in Daisetsuzan kan je aan een eerste verkenning van het park beginnen of geniet van een ontspannen avond in Sounkyo Onsen, een hot spring resortstadje in een adembenemende setting. 

Overnachting in Sounkyo Onsen

E Dag 5 - 6
Daisetsuzan NP

Inbegrepen: ontbijt - diner

Sounkyo Onsen is een goede uitvalsbasis voor een verkenning van Daisetsuzan National Park.

Wie het graag rustig aan doet, kan de Ginga en Ryusei watervallen bezoeken of een ritje maken over de pittoreske route 273 doorheen het park naar de Minuki Pass.

Daisetsuzan NP is een echt hiker’s paradise en wordt niet voor niets door de Ainu ‘Playground of the Gods’ genoemd. Wil je graag de bergen in, dan is de 1984 meter hoge Mount Kurodake een van de meest toegankelijke pieken. Je kan met de ropeway naar boven en legt het laatste stuk naar de top te voet af. Meer ervaren wandelaars kunnen van hier naar andere pieken in de buurt wandelen die de Ohachidaira Caldera omgeven. Wie zin heeft in een langere en stevigere dagwandeling kan zich eraan wagen om van Mount Kurodake dieper het park in te wandelen naar het Ohachidaira View Point, waar je zicht hebt op de machtige caldera!

In de herfst (eind september) is een wandeling in Daisetsu Kogen Onsen absoluut de moeite! Met de volledige loop trail ben je er gemakkelijk 4u30 zoet. De regio wordt bewoond door beren, dus dien je voor je er op wandel uittrekt een bear lecture te volgen.

Voor wandel- en weerconditites trek je best naar het visitor’s center voor je vertrekt.

Overnachting in Sounkyo Onsen

F Dag 7
Daisetsuzan NP - Shiretoko NP
246 km  -  4u15

Inbegrepen: ontbijt - diner

Je laat de bergen van Daisetsuzan National Park achter je en rijdt doorheen uitgestrekte vlaktes, beboste bergen en langs charmante dorpjes naar Shiretoko National Park.

Je overnacht in Utoro, toegangspoort tot het Shiretoko National Park, gelegen op een smal schiereiland. Shiretoko National Park wordt gezien als een van de mooiste, onaangeroerde nationale parken van het land. Wegen leiden maar tot zo’n drie kwart van het schiereiland en het meest noordelijke tipje van het schiereiland kan dan ook alleen maar bewonderd worden per boot of meerdaagse trektocht. Het park is thuis voor tal van wildlife; van herten en bruine beren tot vossen. In de winter is het gebied geliefd om het fenomeen van drift-ijs.

Overnachting in Utoro

G Dag 8
Shiretoko NP

Inbegrepen: ontbijt - diner

Geniet van een volledige dag om op eigen houtje Shiretoko National Park te verkennen.

Neem een sightseeing boat om vanop het water de ruige kustlijn te bewonderen of trek er op het land op uit naar het natuurschoon van het park. Zo kan je de prachtige omgeving van de Five Lakes ontdekken. Er is een verhoogde boardwalk naar het eerste meer, maar er zijn ook 3 kilometer aan gewone wandeltrails die je rond het gebied leiden.

Ook de Furepe Falls zijn een waar plaatje, net als Oshinkoshin Falls. Wie het graag wat pittiger heeft kan kiezen voor een hike naar de top van Mount Rausu. Aan de Shiretoko Goko leidt een weg naar de Kamuiwakka Falls, waar warm water over de rotsen naar beneden stroomt. In de late namiddag spot je hier gemakkelijk verschillende herten en mogelijks vossen. Let wel, de falls zijn enkel te bereiken via een volledig onverharde weg.

Ook Shiretoko NP is gekend om haar prachtige omgeving die je ook onderweg kan verkennen. Maak een ritje over de schilderachtige Shiretoko Pass, tussen Utoro en Rausu.

Overnachting in Utoro

H Dag 9
Shiretoko NP - Lake Akan
200 km  -  3u40

Inbegrepen: ontbijt - diner

Je ruilt de ruige natuur van Shiretoko National Park in voor de prachtige meren van het Akan National Park. Hou onderweg naar je verblijf in Akankohan een stop aan Iozan. Vanaf de parking wandel je naar de zwavelbergen van Mount Io, dat een kleurenspel van fluogeel en -groen weergeeft.

Maak ook een stop aan het mooie Lake Mashu, een kratermeer in het Akan Mashu National Park. Velen beschouwen het als het mooiste meer van Japan. Van Observation Deck 3 heb je een uitgestrekt zicht over het spiegelgladde meer! Wie open staat voor een wandeling kan vanaf de 1st Observatory rond Lake Mashu wandelen naar Mount Kamui. Dit maakt voor een round trip van zo’n 4 à 5 uur. Het meer is erom berucht vaak mist aan te trekken. Geniet er dus ten volle van wanneer je haar in volle glorie kan bewonderen!

Afsluiten doet je rit aan Lake Akan, waar je overnacht. Lake Akan is een prachtig kratermeer en thuis van marimo, een zeldzame alg die zichzelf in een mooie groene bal vormt, die wel zo groot kunnen worden als  voetballen. Akankohan is het enige dorpje aan het meer en beschikt over enkele ryokan en minshuku. Rondom het dorpje kan je via verschillende hiking trails de omgeving verkennen. Of als je aan Lake Mashu gewandeld hebt, geniet dan bij aankomst in de late namiddag van een warme onsen.

Overnachting in Akankohan

I Dag 10
Lake Akan

Inbegrepen: ontbijt - diner

Je geniet een volledige dag aan Lake Akan, in het hartje van Akan Mashu National Park. Het is gekend om haar drie prachtige meren: Lake Akan, Lake Mashu en Lake Kussharo. Het park bestaat uit twee delen, een groter oostelijk deel met Lake Mashu, Lake Kussharo, de zwavelrijke berg Iozan en het onsenstadje Kawayu Onsen; en een kleiner westelijk deel met Lake Akan.

Op zo’n uurtje rijden van Lake Akan, vind je de mooie Kushiro Marshlands, waar je nog de prachtige Japanse kraanvogels kan spotten! Het park is te voet te verkennen over de verschillende wandelpaden of met de kajak over de vertakkingen van de Kushiro River. De kraanvogels zijn vooral in de winter te spotten, al je kan het hele jaar door enkele kraanvogels zien in het Akan International Crane Center.

Overnachting in Akankohan

J Dag 11
Lake Akan - Noboribetsu
390 km  -  5u00

Inbegrepen: ontbijt - diner

Een lange rit voor de boeg van Lake Akan naar Noboribetsu Onsen, , het meest beroemde hotspringresort van Hokkaido.

De vele verschillende warmwaterbronnen komen boven in de spectaculaire Jigokudani, dat ook wel gekend staat als Hell Valley. Vanuit de vallei kan je wandelen doorheen de beboste heuvels. Zo'n half uurtje wandelen brengt je naar Oyunuma, een zwavelmeer van wel zo'n 50° celcius.

De rivier die uit het meer stroomt, de Oyunumagawa, is het voorbeeld hoe de natuur kan verrassen! Wanneer je de rivier volgt vind je wat verder een plekje waar je kan pootjebaden in het natuurlijk warme water van de rivier!

In het centrum kan je uiteraard op tal van plaatsen van de onsen genieten die gevoed worden door deze warmwaterbronnen. Ontspanning verzekerd!

Overnachting in Noboribetsu

K Dag 12
Noboribetsu - Lake Toya
56 km  -  0u55

Inbegrepen: ontbijt - diner

Een korte rit brengt je van Noboribetsu naar Lake Toya. Geniet nog even van Noboribetsu en omgeving of rij meteen naar Lake Toya. Eens aangekomen in het hotel, check je in en ben je vrij om de omgeving alvast op eigen houtje te verkennen. 

Indien je op tijd naar Lake Toya vertrek, zijn hier nog tal van ervaringen te beleven. Wandel over de promenade langs de oevers van Lake Toya om de zichten in je op te nemen. Hier vind je ook het vertrekpunt van de ferry naar Nakaoshima, het eiland op het midden van het meer. Op het eiland leven tal van Yezo Sikaherten.

Liever wat wandelen? Neem dan de kabelbaan naar Usuzan, van waar je Lake Toya en omgeving kan bewonderen vanaf het Usuzan Toyako Observation Deck. In de achtergrond zie je mogelijks de magnifieke Mount Yotei, die ook wel eens Ezo Fuji genoemd wordt, voor zijn vorm die al even perfect lijkt als Mount Fuji op het eiland Honshu.

Vanaf het bovenstation van de kabelbaan kan je wandelen naar het observatieplatform van de vulkaan zelf. Van hier loopt nog een pad verder rond de krater, van waar je mooie zichten hebt op de omgeving.  

Overnachting aan Lake Toya

L Dag 13
Lake Toya - Hakodate
190 km  -  2u35

Inbegrepen: ontbijt

Zet je reis verder van Lake Toya naar de zuidelijke stad Hakodate. Het is geen lange rit, al kom je onderweg wel het Onuma Quasi National Park tegen. Het is gekend om haar meren met kleine eilandjes en majestueuze vulkaan, Mount Komagatake. Het mooiste stukje van het park vind je tussen het grotere Onuma Lake en het kleinere Konuma Lake en is volledig te voet te verkennen. Vanaf de parking bereik je de meren op wandelafstand. Er loopt een trail tussen de verschillende kleine eilandjes

Eindigen doe je in Hakodate, de derde grootste stad van het eiland. Het stadje is gekend om de prachtige zichten vanaf Mount Hakodate en haar heerlijk, verse visgerechten.

Overnachting in Hakodate

M Dag 14
Hakodate

Inbegrepen: ontbijt

Spendeer een volledige dag in Hakodate. Maak er een ontspannen dagje van of trek erop uit om de omgeving van de stad onder de loep te nemen.

Kuier doorheen het historische Motomachi district, waar je tal va gebouwen in buitenlandse bouwstijlen ziet. Hakodate was namelijk de eerste haven die opende voor buitenlandse handel, waardoor tal van buitenlanders zich hier vestigde, in de buurt Motomachi. De gezellige wijk beschikt over verschillende tempels, kerken en historische gebouwen. Het oude stadhuis is hier een mooi voorbeeld van! De wijk ligt bovendien aan de voet van Mount Hakodate, vanwaar je kan genieten van een uitzicht over de stad en de kust.

Wat ten noorden van het centrum ligt Fort Goryokaku, het eerste fort in Westerse stijl. Dit stervormige fort is vanop te bewonderen vanop de Goryokaku Tower en is noemenswaardig mooi in de lente. Dan kleurt het park lichtroze van de vele kersenbloesems.

Overnachting in Hakodate

N Dag 15
Hakodate - Otaru
282 km  -  4u35

Inbegrepen: ontbijt

Je laat Hakodate achter je en zet je reis verder naar Otaru, via Mount Yotei. De opvallende berg steekt uit tussen de andere bergen in de regio en wordt ook wel eens Ezo Fuji genoemd omdat het zoveel op deze geliefde berg lijkt. De berg is een nog steeds actieve vulkaan, gelegen in Shikotsu-Toya National Park. Zodra je dichter bij Otaru bent zak je via een baan met haarspeldbochten bergafwaarts naar de kust. Aan de eerste bocht kan je alvast van een prachtig zicht genieten vanop het Kenashiyama View Point.

Eens in Otaru ben je de rest van de dag vrij om de omgeving te verkennen. Het stadje is vooral gekend om z’n charmante kanalen en typische landhuizen van rijke vissers. De vele oude opslaghuizen en vroegere gebouwen van de visserijbedrijven geven dit stadje een geheel eigen karakter die je een beetje terug in de tijd neemt. In de winter is Otaru een populaire bestemming om z'n Otaru Snow Light Path, een festival waarbij kleine sneeuwsculpturen verlicht worden.

De kanalen lopen langs aangename promenades en de grote opslagplaatsen aan de oevers van de kanalen werden heringericht tot musea, winkels en restaurants. Een hele leuke buurt om overdag rond te kuieren! Voor verschillende musea en bezienswaardigheden trek je best naar Sakaimachi Street.

Een fan van scenic drives en ruige kustlijnen? Trek dan vroeg uit de veren voor je rit naar Utoro en rij via de magnifieke Japan National Highway route 229 rondom het Shakotan Peninsula. Dit peninsula met haar ruige kustlijn maakt een fantastisch ritje in een wat minder bezochte regio. Hou zeker halt aan het Kamuisaki Natural Park, waar je naar het puntje van Cape Kamui kan wandelen. Prachtige uitzichten verzekerd!

Overnachting in Otaru

O Dag 16
Otaru - Chitose
90 km  -  1u15

Inbegrepen: ontbijt

Je rijdt vanaf Otaru naar Chitose Airport, waar je de huurwagen terug inlevert. Vanaf Chitose Airport neem je je terugvlucht naar huis. Het einde van een fantastische kennismaking met het avontuurlijke Hokkaido!

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Overweeg een upgrade van je huurwagenPrijs op aanvraag
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle logies zoals vermeld in het programma
 • Maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Lokale taksen
 • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Eventuele binnenlandse vluchten
 • Huurwagen
  • Onze medewerkers in de Joker-reiskantoren zoeken met plezier de geschikte huurwagen voor je op!
 • Vertaling van het Belgisch rijbewijs
 • Benzine, ETC Chipkaart, tolwegen, parking, etc.
 • Eventuele toeristentaks of onsentaks van de logies
 • Alle overige niet vermelde maaltijden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Optionele excursies
 • Annulatie- en reisbijstandsverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Prijzen

De prijzen zijn op aanvraag, maar geven volledig algemeen overzicht van de te verwachten prijs. Afwijkingen kunnen liggen aan eventuele seizoenstoeslagen zoals vermeld in de voorbeelden hieronder, aanpassingen in het programma of afhankelijk van beschikbaarheid van logies. Alle programma's zijn bovendien volledig op maat aanpasbaar om je de reis van je dromen te bezorgen! 

Flexibiliteit

Droom je van een regio die je niet terug vindt in onze programma's? Niet getreurd! We breiden ons aanbod nog uit naar de toekomst toe, maar in afwachting daarvan, geef ons een seintje en we werken een programma op maat voor je uit! Is het je eerste keer in Japan en wil je vooral de kern verkennen, neem dan een kijkje in onze standaard programma's die je alvast mooie indrukken van het land geven. Wil je toch nog wat extra's of wat wijzigen aan de programma's? Geen probleem. We passen de route aan zodat we samen jouw droomreis kunnen creëren.

Logies

Tijdens de nachten waarbij een diner voorzien is, overnacht je in een typisch Japans verblijf, genaamd minshuku of ryokan. Je overnacht in traditioneel Japanse kamers met tatami-vloeren. Geen standaard bed om op te overnachten, maar wel een futon. Deze matras wordt rechtstreeks op de vloer gelegd en daarop een zachte dons om onder te slapen. Dit slaapt vaak even comfortabel als een bed en is daarboven ook een ware ervaring! Indien je te hard slaapt, er liggen vaak meerdere matrasjes in de kast, waardoor je er wat extra kunt stapelen.

Er zijn verschillende soorten ryokan en binnen elke categorie heeft elk verblijf z'n eigen karakter en voorzieningen. Maar zelfs binnen categorie, is elke ryokan vooral uniek. Ondanks de vele verschillende soorten ryokan die in Japan bestaan, is elke soort niet op alle bestemmingen te vinden. Zo vind je in Tsumago bijvoorbeeld voornamelijk kleinschalige minshuku.

Minshuku en de meer basic ryokan houden het wat meer simpel. De maaltijden zijn wat kleiner, maar zeker voldoende, lekker en traditioneel! De kamers zijn wat compacter, net als de badfaciliteiten. Je dekt er doorgaans zelf je futon, die in de kastruimte klaarligt. Maar daarom word je niet minder gastvrij onthaalt. Gastvrijheid kom je overal tegen in Japan en minshuku zijn vaak door families gerund, waardoor je zelfs een beetje thuis komt. 

Lees meer over de verschillende soorten ryokan.

 

Toeslagen

Tijdens bepaalde periodes kunnen er toeslagen van toepassing zijn. 

 • 01/apr - 15/apr, 28/apr - 09/mei, 10/aug - 17/aug, november en 30/dec - 03/jan zijn er toeslagen van toepassing tussen €25 en €45 per persoon per nacht
 • De Olympische Spelen in 2021 zullen de tarieven voor reizen die vallen tussen 22/jul en 09/aug beïnvloeden. Omwille van de voetbalwedstrijden en marathons die in Sapporo plaatsvinden, zijn de prijzen in deze periode op aanvraag.

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Het ideale weer voor een rondreis doorheen Japan vind je doorgaans in de lente en de herfst. De temperaturen zijn zacht en aangenaam, en bovendien valt er gemiddeld niet zoveel regen. 

Honshu, Shikoku en Kyushu: 

 • Het beste weer voor de eilanden Honshu, Shikoku en Kyushu vind je in de lente (maart-mei) en de herfst (oktober-november)
 • Wie wel kan genieten van koud weer is zeker ook goed af in de winter. Temperaturen zijn laag, het weer is helder en droog. Dit maakt het een ideale periode om op verkenning te gaan. Sneeuw valt weinig in de grote steden en kom je veelal tegen in de bergachtige regio's.
 • De zomer is erg warm en vochtig, wat het ook gevoeliger maakt aan regenbuien. In juni en juli vindt het regenseizoen plaats, terwijl augustus en september gevoeliger zijn aan typhoons. Juli en augustus zijn daarnaast wel dé maanden om Mount Fuji te beklimmen. 

Hokkaido:

 • Het meest noordelijke eiland Hokkaido is ideaal te verkennen tussen mei en oktober. In tegenstelling tot de rest van Japan, is de zomer op Hokkaido niet zo vochtig en warm. Dit maakt dat het hier in de zomer ook erg aangenaam weer is.Van het voorjaar tot het einde van de zomer vind je bovendien prachtige bloemen over heel het eiland.
 • Ook de herfst maakt voor een goede reisperiode. Hou er rekening mee dat de herfst hier in september en oktober valt, een maand vroeger dan de rest van het land. 
 • De hefst tovert Hokkaido om tot een paradijs voor wintersporters. Ook dan is het ideaal vertoeven op Hokkaido!

Okinawa:

 • Ondanks dat het het hele jaar door warm blijft op de tropische eilandengroepen in het zuiden van Japan, is de beste reisperiode in de lente (maart-begin mei) en herfst (eind september-december).
 • Het regenseizoen vindt er plaats van begin mei tot begin juni, terwijl het orkaanseizoen een piek neemt in juli en augustus.

Door de klimaatverandering wordt de grens tussen de verschillende seizoenen elk jaar minder duidelijk. Daarom baseren we ons advies voor de beste reisperiode op de afgelopen reisseizoenen. Dit is onze ervaring met de beste reisperiode en belangrijke eigenschappen van de verschillende periodes. Meer details over de beste reisperiode en advies per maand vind je hier.

Goed om weten

Documenten:

 • Om naar Japan te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Iedereen die minder dan 90 dagen in Japan verblijft hoeft geen visum te voorzien. 
  • Opgelet! Omwille van Covid19 heeft de Japanse overheid voorlopig de visumvrijstellingen voor reizigers met de Belgische nationaliteit ingetrokken. Hou de pagina van Buitenlandse Zaken in de gaten betreffende visumvereisten of neem contact op met de Japanse ambassade.
 • Reis je met een huurwagen? Dan heb je een officiële vertaling van je rijbewijs nodig naar het Japans. Een gewoon Belgisch rijbewijs, of internationaal rijbewijs zijn dus niet voldoende. Wij kunnen deze vertaling voor je voorzien. Alternatief kan je in Japan ter plaatse een vertaling laten maken in een JAF kantoor (Japanese Automobile Federation).

Goed om weten:

 • Bij aankomst in Japan krijg je bij de douane een stempel met de tekst “temporary visitor (90 days)”. Deze stempel is onmisbaar voor het omwisselen van de Japan Rail Pass voucher! Je kan een JR Pass enkel omruilen indien je reist met dit tijdelijk toeristenvisum. 
 • Japan is een echt cash-land. Voorzie dus zeker voldoende cash wanneer je op reis vertrekt. Meer informatie vind je enkele pagina’s verder bij ‘betalen in Japan’.
 • Het Engels van de doorsnee Japanner is redelijk beperkt. Desondanks is iedereen erg vriendelijk en behulpzaam indien je hulp nodig hebt!
 • Veel onsen en badhuizen, zowel openbaar, als in ryokan of hotels, zijn erg tattoo-schuw. Meer en meer onsen staan tegenwoordig open voor gasten met tattoo's, maar dit blijft nog steeds een minderheid. Kleine tattoo's kan je eventueel afplakken, maar indien je grote, opvallende tattoo's hebt, kan je dus mogelijk toegang tot de onsen geweigerd worden. 
Fooien en geldzaken

Fooien

Er worden geen fooien gegeven of verwacht in Japan. Het kan dan ook gebeuren dat men je achterna holt om je het geld terug te geven dat je mogelijks vergeten bent. In plaats van een fooi, bedankt met een vriendelijke 'gochisosama deshita' na de maaltijd, waarmee je bedankt dat je lekker gegeten hebt. Fooien kan mogelijks als beledigend ervaren worden. 

Voor gidsen kan je wel eventueel wel een fooi geven. Het is echter niet nodig en wordt dan ook niet als onbeleefd gezien indien je dit niet zou doen. Wil je toch je gids graag bedanken voor de goede zorgen, kan je alsnog een fooi van enkele euro voorzien. Of je kan bedanken door een cadeautje te geven dat je van thuis hebt meegebracht. Zo worden Belgische chocolaatje met plezier aanvaard! ;) Wil je toch graag een fooi in cash voorzien, haal dit zeker niet voor hen uit je portefuille, maar maak op voorhand een envelopje klaar met de fooi in. Overhandig de enveloppe met beide handen en een kleine buiging.

Geldzaken

De lokale munteenheid in Japan is de Japanse Yen. 1 euro komt overeen met ongeveer 117 yen.

Hoewel kredietkaarten in toenemende mate aanvaard wordt, is Japan toch nog steeds een echte cashmaatschappij. Je zal zelden je credit card kunnen bovenhalen voor betalingen. Voorzie dus zeker voldoende cash geld om ter plaatse je betalingen te doen. Indien je op voorhand geld meeneemt, vraag aan de bank het bedrag over voldoende verschillende coupures te verspreiden en neem niet te veel grote coupures van 10.000 yen mee.

Alternatief kan je ook in de wisselstations van de luchthaven wisselen, hou er rekening mee dat hier ook, net als bij de bank met aparte wisselkoersen gewerkt wordt. Geld afhalen ter plaatse is ook mogelijk bij beperkte ATM's. Indien een ATM een internationale kaart accepteert staat dit vermeld op het scherm van de ATM. Let wel, bij afhaling ter plaatse worden extra kosten aangerekend!

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Medische info

Alle up-to-date informatie voor Japan kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

https://www.wanda.be/en/landen/japan/

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, PERTUSSIS (kinkhoest), MAZELEN en POLIO. Iedereen die in Azië reist, ongeacht de regio of duur, zou beschermd moeten zijn tegen HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur)

Opgelet!

De Japanse wetgeving is erg streng wat het bezit en gebruik van drug betreft. Dit trekt zich zelfs door tot enkele veel voorkomende medicatie – met of zonder voorschrift – zoals Vicks inhalers, medicatie voor allergieën en sinusproblemen, medicatie voor verkoudheid of griep en zelfs vrij te verkrijgen pijnstillers met codeïne. Indien je van plan bent om te reizen met medicatie kan je op voorhand de status ervan controleren bij je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Indien je reist met voorgeschreven medicatie die toegelaten is in Japan mag je normaal gezien tot een maandvoorraad van die medicatie meenemen. Er wordt geadviseerd een kopie van je voorschrift mee te nemen en een brief van je arts waarin je medische conditie beschreven wordt die de medicatie zou moeten behandelen.  Voor een hoeveelheid die het maximum overschrijdt of voor bepaalde substanties heb je mogelijks een speciale autorisatie nodig, genaamd Yakkan Shoumei of een Import Report of Medication.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website van de Ministry of Health, Labor and Welfare van Japan: https://www.mhlw.go.jp/english/policy/health-medical/pharmaceuticals/01.html. Deze website bevat ook een link naar een overzicht van de stoffen die je medicatie niet mag bevatten.

Bij twijfel neem je best contact op met je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren