Overslaan en naar de inhoud gaan

Hokkaido: het meest noordelijke, tweede grootste én minst bewoonde eiland van Japan. Centraal in deze 16-daagse selfdrive met huurwagen staat de ongerepte natuur van het eiland.

Onderweg maak je kennis met de steden Sapporo, Hakodate en Otaru, het dorpsleven op Hokkaido, de eeuwenoude Ainu-cultuur, en de mooiste landschappen van Japan: het bergachtige wandelparadijs Daisetsuzun National Park, ruige kustlijnen, divers wildlife (waaronder herten en beren), prachtige meren, idyllische eilandjes, majestueuze vulkanen, verschillende warmwaterbronnen, uitgestrekte vlaktes en een zwavelmeer. En Hokkaido's meest gekende bewoner: de Japanse kraanvogel.

De hoogtepunten van deze reis

Japan Hokkaido Daisetsuzan National Park
Hokkaido - Daisetsuzan NP

Verlies je hart aan de uitgestrekte, ongerepte natuur van dit hiker's paradise

Japan Hokkaido Otaru
Hokkaido - Otaru

Wissel magnifieke natuur af met charmante steden en dorpen

Japan Hokkaido Shakotan Peninsula
Hokkaido - Shakotan Peninsula

Fenomenale berglandschappen, heldere meren, ruige kusten en wildlife. Hokkaido has it all!

Programma

Programma

A Dag 1
Sapporo

Konnichiwa, welkom in Japan! Bij aankomst van je vlucht in Sapporo trek je op eigen houtje naar je hotel. Eens aangekomen ben je de rest van de dag vrij.

Geniet van je eerste momenten in de hoofdstad van Hokkaido. Ondanks dat het vandaag de dag de 5de grootste stad van Japan is, is Sapporo een erg jonge stad. In 1857 telde de stad namelijk amper 7 inwoners. De stad werd wereldberoemd door de Olympische Winterspelen in 1972 en is nu bekend om haar ramen, bier en jaarlijkse sneeuwfestival.

Overnachting in Sapporo

B Dag 2
Sapporo

Inbegrepen: ontbijt

Spendeer een volledige dag ter ontdekking van Sapporo! Er is vanalles te beleven in deze stad. Maak kennis met het stadscentrum waar vooral Odori Park, entertainment district Susukino, en de gezellige markten de show stelen. De Sapporo TV Tower geeft je een zicht op Odori Park, waar jaarlijks het beroemde Snow Festival gehouden wordt, en de rest van de stad. Bergen in de achtergrond tonen dat de natuur niet veraf is. Hier kan je Okurayamaschans bezoeken die gebruikt werd in de Winterspelen van 1972. Ook Mount Moiwa geeft een mooi zicht over de stad.

Breng een bezoekje aan het unieke Moerenuma Park, dat volledig ontworpen werd door Japans-Amerikaans beeldhouwer Isamu Noguchi of aan het Historic Village, een open air museum over Hokkaido. Shiroi Koibito Park is een leuk bezoek voor gezinnen. Dit kleine themapark werd opgericht door een lokale chocoladefabriek, waar je de productie van hun meest bekende producten kan aanschouwen.

Bierliefhebbers dompelen zich met plezier onder in de verhalen van het Sapporo Beer Museum, waar je kennis maakt met het oudste en meest gekende bier van Japan. Een proeverijtje achteraf? Zeker weten!

Overnachting in Sapporo

C Dag 3
Sapporo - Furano
130 km  -  2u20

Inbegrepen: ontbijt

Je haalt vanmorgen je huurwagen op en maakt je klaar om je roadtrip doorheen Hokkaido aan te vatten! Je laat Sapporo achter je en trekt dieper het binnenland in naar Furano.

Furano is gekend om haar bloemenvelden en dan voornamelijk lavendel. De bloem zorgt voor een paars deken van half juli tot half augustus. Farm Tomita is bij uitstek de meest gekende lavendelboerderij in Furano. De streeks is daarbuiten ook gekend om haar kaas- en wijnproductie.

In Hokkaido is de natuur nooit veraf. Dit maakt dat je vanuit Furano ook verschillende outdoor activiteiten kan ondernemen als hiken, fietsen of wateractiviteiten als kajakken of slow raften.

Overnachting in Furano

D Dag 4
Furano - Daisetsuzan NP
160 km  -  3u00

Inbegrepen: ontbijt - diner

Je trekt vandaag dieper de uitgestrekte natuur van Hokkaido in! Onderweg kan je omrijden via weg 966. Deze neemt je via Het Tokachidake observatory. Hier heb je een eerste blik op de prachtige bergen. Ook op deze route ligt de mooie Shirahige Waterval en de beroemde Aoiike. Deze laatste is ook wel gekend als de Shirogane Blue Pond.   Dit kleine meertje maakt enkele prachtige foto’s als het zonlicht het wateroppervlak raakt en helderblauw kleurt!

Je eindigt je rit in Daisetsuzan National Park, het grootste nationale park van het eiland in het hartje van Hokkaido. Het omvat een gebied van bergen met praktisch onaangetaste wildernis en is een paradijs voor wandelaars, herten en bruine beren! Eens in Daisetsuzan kan je aan een eerste verkenning van het park beginnen of geniet van een ontspannen avond in Sounkyo Onsen, een hot spring resortstadje in een adembenemende setting. 

Overnachting in Sounkyo Onsen

E Dag 5 - 6
Daisetsuzan NP

Inbegrepen: ontbijt - diner

Sounkyo Onsen is een goede uitvalsbasis voor een verkenning van Daisetsuzan National Park.

Wie het graag rustig aan doet, kan de Ginga en Ryusei watervallen bezoeken of een ritje maken over de pittoreske route 273 doorheen het park naar de Minuki Pass.

Daisetsuzan NP is een echt hiker’s paradise en wordt niet voor niets door de Ainu ‘Playground of the Gods’ genoemd. Wil je graag de bergen in, dan is de 1984 meter hoge Mount Kurodake een van de meest toegankelijke pieken. Je kan met de ropeway naar boven en legt het laatste stuk naar de top te voet af. Meer ervaren wandelaars kunnen van hier naar andere pieken in de buurt wandelen die de Ohachidaira Caldera omgeven. Wie zin heeft in een langere en stevigere dagwandeling kan zich eraan wagen om van Mount Kurodake dieper het park in te wandelen naar het Ohachidaira View Point, waar je zicht hebt op de machtige caldera!

In de herfst (eind september) is een wandeling in Daisetsu Kogen Onsen absoluut de moeite! Met de volledige loop trail ben je er gemakkelijk 4u30 zoet. De regio wordt bewoond door beren, dus dien je voor je er op wandel uittrekt een bear lecture te volgen.

Voor wandel- en weerconditites trek je best naar het visitor’s center voor je vertrekt.

Overnachting in Sounkyo Onsen

F Dag 7
Daisetsuzan NP - Shiretoko NP
246 km  -  4u15

Inbegrepen: ontbijt - diner

Je laat de bergen van Daisetsuzan National Park achter je en rijdt doorheen uitgestrekte vlaktes, beboste bergen en langs charmante dorpjes naar Shiretoko National Park.

Je overnacht in Utoro, toegangspoort tot het Shiretoko National Park, gelegen op een smal schiereiland. Shiretoko National Park wordt gezien als een van de mooiste, onaangeroerde nationale parken van het land. Wegen leiden maar tot zo’n drie kwart van het schiereiland en het meest noordelijke tipje van het schiereiland kan dan ook alleen maar bewonderd worden per boot of meerdaagse trektocht. Het park is thuis voor tal van wildlife; van herten en bruine beren tot vossen. In de winter is het gebied geliefd om het fenomeen van drift-ijs.

Overnachting in Utoro

G Dag 8
Shiretoko NP

Inbegrepen: ontbijt - diner

Geniet van een volledige dag om op eigen houtje Shiretoko National Park te verkennen.

Neem een sightseeing boat om vanop het water de ruige kustlijn te bewonderen of trek er op het land op uit naar het natuurschoon van het park. Zo kan je de prachtige omgeving van de Five Lakes ontdekken. Er is een verhoogde boardwalk naar het eerste meer, maar er zijn ook 3 kilometer aan gewone wandeltrails die je rond het gebied leiden.

Ook de Furepe Falls zijn een waar plaatje, net als Oshinkoshin Falls. Wie het graag wat pittiger heeft kan kiezen voor een hike naar de top van Mount Rausu. Aan de Shiretoko Goko leidt een weg naar de Kamuiwakka Falls, waar warm water over de rotsen naar beneden stroomt. In de late namiddag spot je hier gemakkelijk verschillende herten en mogelijks vossen. Let wel, de falls zijn enkel te bereiken via een volledig onverharde weg.

Ook Shiretoko NP is gekend om haar prachtige omgeving die je ook onderweg kan verkennen. Maak een ritje over de schilderachtige Shiretoko Pass, tussen Utoro en Rausu.

Overnachting in Utoro

H Dag 9
Shiretoko NP - Lake Akan
200 km  -  3u40

Inbegrepen: ontbijt - diner

Je ruilt de ruige natuur van Shiretoko National Park in voor de prachtige meren van het Akan National Park. Hou onderweg naar je verblijf in Akankohan een stop aan Iozan. Vanaf de parking wandel je naar de zwavelbergen van Mount Io, dat een kleurenspel van fluogeel en -groen weergeeft.

Maak ook een stop aan het mooie Lake Mashu, een kratermeer in het Akan Mashu National Park. Velen beschouwen het als het mooiste meer van Japan. Van Observation Deck 3 heb je een uitgestrekt zicht over het spiegelgladde meer! Wie open staat voor een wandeling kan vanaf de 1st Observatory rond Lake Mashu wandelen naar Mount Kamui. Dit maakt voor een round trip van zo’n 4 à 5 uur. Het meer is erom berucht vaak mist aan te trekken. Geniet er dus ten volle van wanneer je haar in volle glorie kan bewonderen!

Afsluiten doet je rit aan Lake Akan, waar je overnacht. Lake Akan is een prachtig kratermeer en thuis van marimo, een zeldzame alg die zichzelf in een mooie groene bal vormt, die wel zo groot kunnen worden als  voetballen. Akankohan is het enige dorpje aan het meer en beschikt over enkele ryokan en minshuku. Rondom het dorpje kan je via verschillende hiking trails de omgeving verkennen. Of als je aan Lake Mashu gewandeld hebt, geniet dan bij aankomst in de late namiddag van een warme onsen.

Overnachting in Akankohan

I Dag 10
Lake Akan

Inbegrepen: ontbijt - diner

Je geniet een volledige dag aan Lake Akan, in het hartje van Akan Mashu National Park. Het is gekend om haar drie prachtige meren: Lake Akan, Lake Mashu en Lake Kussharo. Het park bestaat uit twee delen, een groter oostelijk deel met Lake Mashu, Lake Kussharo, de zwavelrijke berg Iozan en het onsenstadje Kawayu Onsen; en een kleiner westelijk deel met Lake Akan.

Op zo’n uurtje rijden van Lake Akan, vind je de mooie Kushiro Marshlands, waar je nog de prachtige Japanse kraanvogels kan spotten! Het park is te voet te verkennen over de verschillende wandelpaden of met de kajak over de vertakkingen van de Kushiro River. De kraanvogels zijn vooral in de winter te spotten, al je kan het hele jaar door enkele kraanvogels zien in het Akan International Crane Center.

Overnachting in Akankohan

J Dag 11
Lake Akan - Noboribetsu
390 km  -  5u00

Inbegrepen: ontbijt - diner

Een lange rit voor de boeg van Lake Akan naar Noboribetsu Onsen, , het meest beroemde hotspringresort van Hokkaido.

De vele verschillende warmwaterbronnen komen boven in de spectaculaire Jigokudani, dat ook wel gekend staat als Hell Valley. Vanuit de vallei kan je wandelen doorheen de beboste heuvels. Zo'n half uurtje wandelen brengt je naar Oyunuma, een zwavelmeer van wel zo'n 50° celcius.

De rivier die uit het meer stroomt, de Oyunumagawa, is het voorbeeld hoe de natuur kan verrassen! Wanneer je de rivier volgt vind je wat verder een plekje waar je kan pootjebaden in het natuurlijk warme water van de rivier!

In het centrum kan je uiteraard op tal van plaatsen van de onsen genieten die gevoed worden door deze warmwaterbronnen. Ontspanning verzekerd!

Overnachting in Noboribetsu

K Dag 12
Noboribetsu - Lake Toya
56 km  -  0u55

Inbegrepen: ontbijt - diner

Een korte rit brengt je van Noboribetsu naar Lake Toya. Geniet nog even van Noboribetsu en omgeving of rij meteen naar Lake Toya. Eens aangekomen in het hotel, check je in en ben je vrij om de omgeving alvast op eigen houtje te verkennen. 

Indien je op tijd naar Lake Toya vertrek, zijn hier nog tal van ervaringen te beleven. Wandel over de promenade langs de oevers van Lake Toya om de zichten in je op te nemen. Hier vind je ook het vertrekpunt van de ferry naar Nakaoshima, het eiland op het midden van het meer. Op het eiland leven tal van Yezo Sikaherten.

Liever wat wandelen? Neem dan de kabelbaan naar Usuzan, van waar je Lake Toya en omgeving kan bewonderen vanaf het Usuzan Toyako Observation Deck. In de achtergrond zie je mogelijks de magnifieke Mount Yotei, die ook wel eens Ezo Fuji genoemd wordt, voor zijn vorm die al even perfect lijkt als Mount Fuji op het eiland Honshu.

Vanaf het bovenstation van de kabelbaan kan je wandelen naar het observatieplatform van de vulkaan zelf. Van hier loopt nog een pad verder rond de krater, van waar je mooie zichten hebt op de omgeving.  

Overnachting aan Lake Toya

L Dag 13
Lake Toya - Hakodate
190 km  -  2u35

Inbegrepen: ontbijt

Zet je reis verder van Lake Toya naar de zuidelijke stad Hakodate. Het is geen lange rit, al kom je onderweg wel het Onuma Quasi National Park tegen. Het is gekend om haar meren met kleine eilandjes en majestueuze vulkaan, Mount Komagatake. Het mooiste stukje van het park vind je tussen het grotere Onuma Lake en het kleinere Konuma Lake en is volledig te voet te verkennen. Vanaf de parking bereik je de meren op wandelafstand. Er loopt een trail tussen de verschillende kleine eilandjes

Eindigen doe je in Hakodate, de derde grootste stad van het eiland. Het stadje is gekend om de prachtige zichten vanaf Mount Hakodate en haar heerlijk, verse visgerechten.

Overnachting in Hakodate

M Dag 14
Hakodate

Inbegrepen: ontbijt

Spendeer een volledige dag in Hakodate. Maak er een ontspannen dagje van of trek erop uit om de omgeving van de stad onder de loep te nemen.

Kuier doorheen het historische Motomachi district, waar je tal va gebouwen in buitenlandse bouwstijlen ziet. Hakodate was namelijk de eerste haven die opende voor buitenlandse handel, waardoor tal van buitenlanders zich hier vestigde, in de buurt Motomachi. De gezellige wijk beschikt over verschillende tempels, kerken en historische gebouwen. Het oude stadhuis is hier een mooi voorbeeld van! De wijk ligt bovendien aan de voet van Mount Hakodate, vanwaar je kan genieten van een uitzicht over de stad en de kust.

Wat ten noorden van het centrum ligt Fort Goryokaku, het eerste fort in Westerse stijl. Dit stervormige fort is vanop te bewonderen vanop de Goryokaku Tower en is noemenswaardig mooi in de lente. Dan kleurt het park lichtroze van de vele kersenbloesems.

Overnachting in Hakodate

N Dag 15
Hakodate - Otaru
282 km  -  4u35

Inbegrepen: ontbijt

Je laat Hakodate achter je en zet je reis verder naar Otaru, via Mount Yotei. De opvallende berg steekt uit tussen de andere bergen in de regio en wordt ook wel eens Ezo Fuji genoemd omdat het zoveel op deze geliefde berg lijkt. De berg is een nog steeds actieve vulkaan, gelegen in Shikotsu-Toya National Park. Zodra je dichter bij Otaru bent zak je via een baan met haarspeldbochten bergafwaarts naar de kust. Aan de eerste bocht kan je alvast van een prachtig zicht genieten vanop het Kenashiyama View Point.

Eens in Otaru ben je de rest van de dag vrij om de omgeving te verkennen. Het stadje is vooral gekend om z’n charmante kanalen en typische landhuizen van rijke vissers. De vele oude opslaghuizen en vroegere gebouwen van de visserijbedrijven geven dit stadje een geheel eigen karakter die je een beetje terug in de tijd neemt. In de winter is Otaru een populaire bestemming om z'n Otaru Snow Light Path, een festival waarbij kleine sneeuwsculpturen verlicht worden.

De kanalen lopen langs aangename promenades en de grote opslagplaatsen aan de oevers van de kanalen werden heringericht tot musea, winkels en restaurants. Een hele leuke buurt om overdag rond te kuieren! Voor verschillende musea en bezienswaardigheden trek je best naar Sakaimachi Street.

Een fan van scenic drives en ruige kustlijnen? Trek dan vroeg uit de veren voor je rit naar Utoro en rij via de magnifieke Japan National Highway route 229 rondom het Shakotan Peninsula. Dit peninsula met haar ruige kustlijn maakt een fantastisch ritje in een wat minder bezochte regio. Hou zeker halt aan het Kamuisaki Natural Park, waar je naar het puntje van Cape Kamui kan wandelen. Prachtige uitzichten verzekerd!

Overnachting in Otaru

O Dag 16
Otaru - Chitose
90 km  -  1u15

Inbegrepen: ontbijt

Je rijdt vanaf Otaru naar Chitose Airport, waar je de huurwagen terug inlevert. Vanaf Chitose Airport neem je je terugvlucht naar huis. Het einde van een fantastische kennismaking met het avontuurlijke Hokkaido!

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle logies zoals vermeld in het programma
 • Maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Lokale taksen
 • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Eventuele binnenlandse vluchten
 • Huurwagen
 • Vertaling van het Belgisch rijbewijs
 • Benzine, ETC Chipkaart, tolwegen, parking, etc.
 • Eventuele toeristentaks of onsentaks van de logies
 • Alle overige niet vermelde maaltijden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Optionele excursies
 • Annulatie- en reisbijstandsverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Prijzen

De prijzen zijn op aanvraag, maar geven volledig algemeen overzicht van de te verwachten prijs. Afwijkingen kunnen liggen aan eventuele seizoenstoeslagen zoals vermeld in de voorbeelden hieronder. Alle programma's zijn bovendien volledig op maat aanpasbaar om je de reis van je dromen te bezorgen! 

Flexibiliteit

Droom je van een regio die je niet terug vindt in onze programma's? Niet getreurd! We breiden ons aanbod nog uit naar de toekomst toe, maar in afwachting daarvan, geef ons een seintje en we werken een programma voor je uit! Is het je eerste keer in Japan en wil je vooral de kern verkennen, neem dan een kijkje in onze standaard programma's die je alvast mooie indrukken van het land geven. Wil je toch nog wat extra's of wat wijzigen aan de programma's? Geen probleem, dan passen we de route aan zodat we samen jouw droomreis kunnen creëren.

Logies

Tijdens de nachten waarbij een diner voorzien is overnacht je in een typisch Japans verblijf, genaamd ryokan of minshuku. Hier slaap je in een typisch Japanse kamer met tatamivloeren. Geen standaard bed om op te overnachten, maar wel een futon, een comfortabele matras die op de vloer wordt gelegd en daarop een zachte dons om onder te slapen. Dit is even comfortabel als een bed en daarboven ook een ware ervaring! Het verschil tussen een ryokan en een minshuku is dat de ryokan iets hoger is qua niveau met een erg uitgebreide maaltijd. Minshuku zijn wat meer basic en de maaltijd is wat kleiner, maar zeker voldoende en lekker! Lees meer over de ervaring van een ryokanovernachting. 

Toeslagen

Tijdens bepaalde periodes kunnen er toeslagen van toepassing zijn. 

 • 01/apr - 15/apr, 28/apr - 09/mei, 10/aug - 17/aug, november en 30/dec - 03/jan zijn er toeslagen van toepassing tussen €25 en €45 per persoon per nacht
 • De Olympische Spelen zullen de tarieven voor reizen die vallen tussen 23/jul en 10/aug beïnvloeden. Omwille van de voetbalwedstrijden en marathons die in Sapporo plaatsvinden, zijn de prijzen in deze periode op aanvraag.

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Wanneer je best naar Japan reist hangt er een beetje van af wat je allemaal wilt zien, doen en beleven. De 4 seizoenen hebben elk een overheersende kleur. Roze in de lente, groen in de zomer, rood in de herfst en wit in de winter. Dit maakt dat Japan in elk seizoen een uiterst unieke belevenis is. In de lente begeef je je in romantische sferen tussen de dwarrelende lentebloesems. De warme, vochtige zomers zorgen dan weer voor een weelderig groene natuur, die in de herfst geleidelijk overgaat in een zee van gele, oranje en rode tinten. De winter brengt uiteindelijk een wit deken van sneeuw, waarna de cyclus opnieuw begint. Zo kan je eender welk seizoen naar Japan reizen en telkens het land anders beleven.

De lente:

Loopt ongeveer doorheen de maanden maart, april en mei. Wat het weer betreft is dit een ideaal seizoen om Japan te verkennen! 

 • In maart is het nog fris, maar de temperaturen worden stilaan milder. Vroege bloeiers zoals de pruimenbloesems zetten de lente in en tegen eind maart beginnen de kersenbloesems te bloeien. Het einde van de maand is het wel drukker omwille van enerzijds de lentevakantie in scholen en het geliefde kersenbloesemseizoen dat begint. 
 • April wordt naast november als beste maand beschouwd om te reizen. Dit omwille van die prachtige kersenbloesems. Aan het einde van de maand begint de gekende Golden Week die voor veel drukte in het land zorgt. Golden Week zijn 4 feestdagen die dicht bij elkaar vallen: 29 april, 3 mei, 4 mei en 5 mei. 
 • Ook mei is een goede reismaand wat het weer betreft. De eerste paar dagen zijn nog druk gezien ze overlappen met die Golden Week, maar de rest van de maand is aangenaam wat drukte en weer betreft. De temperaturen zijn aangenaam warm, maar nog niet drukkend. In Hokkaido ervaar je er nog zachte lentetemperaturen en op de tropische eilanden van Okinawa begint in mei het regenseizoen.

De zomer:

De zomer komt overeen met de maanden juni, juli en augustus. Het weer is heet en vochtig, maar juli en augustus zijn dé maanden voor een beklimming van Mount Fuji. Buiten deze maanden kan je de berg niet tot de top bewandelen. 

 • In juni is in het grootste deel van het land regenseizoen. Enkel Hokkaido ontsnapt hieraan. Het regent doorgaans niet dagelijks, maar het is wel erg bewolkt en druilerig. Al zijn er sommige plaatsen die er wel nog steeds echt mooi uitzien in meer dramatisch weer. Hoe hard het regenseizoen toeslaat en hoe lang het duurt varieert jaarlijks. Hokkaido is dus wel zeker de moeite in juni en tegen het einde van de maand neemt ook het weer in Okinawa een dramatische wending wanneer het regenseizoen hier eindigt!
 • Het regenseizoen in het grootste deel van het land eindigt doorgaans in de eerste helft van juli en maakt plaats voor warm en vochtig weer. De meer noordelijk gelegen oorden zoals het eiland Hokkaido zijn populair in de zomer voor wandelingen en outdoorliefhebbers. Het is voor strandliefhebbers een ideale tijd om naar het tropische Okinawa te trekken. Er worden in juli ook tal van lokale matsuri of festivalletjes georganiseerd, vaak met een mooi vuurwerk!
 • Augustus is heet en vochtig doorheen heel het land, al is het nog steeds wat aangenamer in het noordelijke Hokkaido. Ook in augustus worden er vele matsuri georganiseerd. Door de zomervakantie in scholen is het opmerkelijk drukker door locals die in eigen land reizen, vooral tijdens de Obon week in midden augustus. Dit is een Boeddhistische feestweek waarbij er massaal wordt geofferd aan tempels, graven worden schoongemaakt en er veel festiviteiten plaatsvinden. 

De herfst:

September, oktober en november worden gezien als de herfstmaanden en zijn een fantastische periode om te reizen. 

 • In augustus en september is het typhoonseizoen in Japan. Typhoons passeren doorgaans over Okinawa en aan de eilanden Kyushu en Shikoku. De rest van Japan voelt de sterke winden van de typhoons voor zo'n tweetal dagen. Al klaart het na het passeren van een typhoon ook weer snel op. In september is het nog steeds heet en vochtig, maar het is opvallend rustiger dan in augustus.
 • Oktober is gekend voor aangenaam weer. Het is er lekker warm en de vochtigheid is uit de lucht. Tegen het einde van de maand beginnen op verschillende plaatsen de herfstkleuren te tonen. Dit vooral in de noordelijke gebieden en op hoogte. 
 • November is een absolute topmaand. Het weer is zacht en droog en de herfstkleuren bereiken op verschillende plaatsen doorheen november hun hoogtepunt. Doorgaans is het redelijk rustig, met uitzondering van de plaatsen die gekend zijn om hun mooie herfstkleuren. 

De winter:

Ook de winter is een mooi seizoen om te reizen en Japan in een magisch sneeuwdeken te verkennen. Een voordeel van reizen in de winter is het droge en heldere weer. Het nadeel zijn de kortere dagen en de kalere natuur. Uiteraard is het in de winter koud, maar daar kan je je tegen kleden! Wie naar Japan wilt om te genieten van wintersport is tijdens deze maanden perfect af!

 • December is een droge maand en het is over het algemeen rustig in Japan. In de tweede helft van de maand begint het drukker te worden door de wintervakantie en op het einde van de maand sluiten verschillende bezienswaardigheden voor Nieuwjaar. Deze maand start het skiseizoen ook!
 • In Januari is het een schitterende maand om te bezoeken. Nieuwjaar is een van de drie grote feestperiodes wat betekent dat veel bezienswaardigheden, winkels en restaurants sluiten en er verrassend meer gereisd wordt binnen Japan door locals. De rest van de maand is een goede periode! Het is er doorgaans droog en zonnig en de bezienswaardigheden zijn minder druk bezocht. 
 • Ook februari is droog, zonnig en rustig. Bovendien is deze maand het topseizoen voor wintersport in Japan. Maar ook het drijvende ijs aan Hokkaido en de met sneeuw bedekte farm houses in Shirakawago in de Japanse Alpen zijn tijdens deze maand een mooie bezienswaardigheid! Voor wintersport zijn de bergen van Hokkaido en de Japanse Alpen op het hoofdeiland Honshu perfecte plaatsen. 
Goed om weten

Documenten:

 • Om naar Japan te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Iedereen die minder dan 90 dagen in Japan verblijft hoeft geen visum te voorzien. 
 • Reis je met een huurwagen? Dan heb je een officiële vertaling van je rijbewijs nodig naar het Japans. Een gewoon Belgisch rijbewijs, of internationaal rijbewijs zijn dus niet voldoende. Indien je een individuele rondreis boekt voorzien wij deze vertaling voor jou. Alternatief kan je in Japan ter plaatse een vertaling laten maken in een JAF kantoor (Japanses Automobile Federation).

Goed om weten:

 • Om naar Japan te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Iedereen die minder dan 90 dagen in Japan verblijft hoeft geen visum te voorzien. 
 • Bij aankomst in Japan krijg je bij de douane een stempel met de tekst “temporary visitor (90 days)”. Deze stempel is onmisbaar voor het omwisselen van de Japan Rail Pass voucher! Je kan een JR Pass enkel omruilen indien je reist met dit tijdelijk toeristenvisum. 
 • Japan is een echt cash-land. Voorzie dus zeker voldoende cash wanneer je op reis vertrekt. Meer informatie vind je enkele pagina’s verder bij ‘betalen in Japan’.
 • Het Engels van de doorsnee Japanner is redelijk beperkt. Desondanks is iedereen erg vriendelijk en behulpzaam indien je hulp nodig hebt!
 • Veel onsen en badhuizen, zowel openbaar, als in ryokan of hotels, zijn tattoo-schuw. Meer en meer onsen staan tegenwoordig open voor gasten met tattoo's, maar dit blijft nog steeds een minderheid. Kleine tattoo's kan je eventueel afplakken, maar indien je tattoo's opvallen, kan je dus mogelijk toegang tot de onsen geweigerd worden. 
Fooien en geldzaken

De lokale munteenheid in Japan is de Japanse Yen. 1 euro komt overeen met ongeveer 130 yen.

Hoewel kredietkaarten in toenemende mate aanvaard wordt, is Japan toch nog steeds een echte cashmaatschappij. Je zal zelden je credit card kunnen bovenhalen voor betalingen. Voorzie dus zeker voldoende cash geld om ter plaatse je betalingen te doen. Het is altijd handig om je yen te voorzien verschillende soorten coupures. De kleinste coupure in briefjes is 1000 yen, de grootste is 10.000 yen. Geld afhalen ter plaatse is ook mogelijk bij beperkte ATM's. Indien een ATM een internationale kaart accepteert staat dit vermeld op het scherm van de ATM. Let wel, bij afhaling ter plaatse worden extra kosten aangerekend!

Er worden geen fooien gegeven of verwacht in Japan. Het kan dan ook gebeuren dat men je achterna holt om je het geld terug te geven dat je mogelijks vergeten bent. In plaats van een fooi, bedankt met een vriendelijke 'gochisosama deshita' na de maaltijd, waarmee je bedankt dat je lekker gegeten hebt.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Medische info

Alle up-to-date informatie voor Japan kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

https://www.itg.be/e/travelhealth/info-by-country?country=Japan

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, PERTUSSIS (kinkhoest), MAZELEN en POLIO. Iedereen die in Azië reist, ongeacht de regio of duur, zou beschermd moeten zijn tegen HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur)

Opgelet!

De Japanse wetgeving is erg streng wat het bezit en gebruik van drug betreft. Dit trekt zich zelfs door tot enkele veel voorkomende medicatie – met of zonder voorschrift – zoals Vicks inhalers, medicatie voor allergieën en sinusproblemen, medicatie voor verkoudheid of griep en zelfs vrij te verkrijgen pijnstillers met codeïne. Indien je van plan bent om te reizen met medicatie kan je op voorhand de status ervan controleren bij je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Indien je reist met voorgeschreven medicatie die toegelaten is in Japan mag je normaal gezien tot een maandvoorraad van die medicatie meenemen. Er wordt geadviseerd een kopie van je voorschrift mee te nemen en een brief van je arts waarin je medische conditie beschreven wordt die de medicatie zou moeten behandelen.  Voor een hoeveelheid die het maximum overschrijdt of voor bepaalde substanties heb je mogelijks een speciale autorisatie nodig, genaamd Yakkan Shoumei of een Import Report of Medication.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website van de Ministry of Health, Labor and Welfare van Japan: https://www.mhlw.go.jp/english/policy/health-medical/pharmaceuticals/01.html. Deze website bevat ook een link naar een overzicht van de stoffen die je medicatie niet mag bevatten.

Bij twijfel neem je best contact op met je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren