Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak kennis met de prachtige diversiteit die Japan te bieden heeft! Op 21 dagen reis je met je Japan Rail Pass doorheen centraal Honshu en wissel je wervelende steden af met de serene natuur.

Van blitse steden tot vredige tempels en schitterende natuur waarin je je meteen tot rust voelt komen. Je start je reis in de flitsende wijken van Tokyo, een levendige stad waar je niet uitgekeken geraakt! Reis naar Hakone, een regio rijk aan warmwaterbronnen, waar ook Fuji-san zich al eens durft tonen aan bezoekers. Trek vervolgens de Alpen in waar je je settelt in Tsumago, in het hartje van de Kiso Valley. Bewandel hier de prachtige Nakasendo, een oude route tussen Tokyo en Kyoto, die door de bossen van de Japanse Alpen loopt. Met Takayama en Kanazawa verken je de regio nog wat dieper alvorens je naar de Kansai regio trekt voor een bezoekje aan Kyoto, de stad van duizend tempels. Verlies je hart in de Kii Peninsula waar je verblijft op het mysterieuze Koyasan en in het hartje van de Kumano regio, te midden van de oude pelgrimsroute. Je reis eindigt in Osaka waar je levendige buurt van Dotonbori kan verkennen, op zoek naar de laatste Japanse delicatessen om je reis af te sluiten. Deze reis toont je alle facetten van het hartje van Honshu, een reis die je nog vaak laat terug dromen naar die wonderbaarlijke ontmoetingen, nieuwe smaken en ontdekkingen.

De hoogtepunten van deze reis

Japan - Kiso Valley
Kiso Valley - Magome

Verlies je hart in het charmante Tsumago en Magome in de Japanse Alpen

Japan - Tokyo
Tokyo - Osaka

Geniet van een mix tussen moderne steden en traditionele cultuur

Japan - Kumano Kodo
Kii Peninsula - Kumano Kodo

Ga off the beaten track op de Kumano Kodo op het mysterieuze Kii Peninsula

Programma

Programma

A Dag 1
Tokyo: Aankomstdag

Konnichiwa, welkom in Japan! Bij aankomst van je vlucht in Tokyo neem je de airportbus van Narita Airport naar het centrum van Tokyo, vanwaar je op eigen houtje naar je hotel trekt. Eens aangekomen ben je de rest van de dag vrij.

De uitgestrekte hoofdstad van Japan kent geen limieten. Gekend om z’n levendige straten en flitsende lichten die in contrast staan met de traditionele tempels en rustige tuinen. De stad staat niet stil, dus laat je helemaal gaan in je verkenning van de highlights van deze metropool! 

Overnachting in Tokyo

B Dag 2 - 3
Tokyo (O)

Duik tijdens deze twee volledige dagen op eigen houtje in het bruisende Tokyo. Jij kiest welke wijken je bezoekt en hoe je je dagen invult. Ga helemaal op in het flitsende Tokyo in de wijken Shinjuku en Shibuya of trek naar het gamersparadijs Akihabara waar je overstelpt wordt door winkels met games, manga’s en anime. Snuif cultuur op in musea als het Tokyo National museum of parels van tempels zoals Senso-ji en Meiji-jingu. Zoek je liever de rust op? Wandel doorheen de parken zoals de Imperial Palace East Gardens of tuinen als Rikugi-en, Ueno Park en Shinjuku Gyoen. 

Als de stad je wat teveel wordt, stap de trein op en trek een dagje naar Kamakura! Dit kleine stadje wordt wel eens het Kyoto van het oosten genoemd. Neem er een van de vele wandelpaden of bezoek de stad haar wonderbaarlijke tempels, met als hoogtepunt de Kokokuin Tempel met haar grote Boeddhabeeld. Ook Enoshima Island mag bij een bezoekje aan Kamakura niet gemist worden! 

Overnachting in Tokyo

Optionele excursie: Sumo Grand Tournament

Duik in de wereld van Japan's eeuwenoude sport: Sumoworstelen!

Bekijk hier alle details over deze excursie

Optionele excursie: Tsukiji Fish Market met sushi workshop

Verdiep je volledig in ieders favoriet uit de Japanse keuken: sushi!

Bekijk hier alle details over deze excursie

C Dag 4
Tokyo - Hakone (O-D)

In Tokyo stap je op de Odakyu Line naar Odawara. In Odawara stap je af en start je met het gebruik van je Hakone Free Pass voor het lokale transport rondom Hakone. Met je Hakone Free Pass stap je aan boord van de lokale trein tot Hakone Yumoto. De rest van de dag ben je vrij. Geniet alvast even van je Ryokan. Hier kan je heerlijk ontspannen in de onsen. Vanavond word je verwend met een uitgebreid diner met lokale specialiteiten! Niet al te zwaar lunchen is de boodschap.

Overnachting in Hakone

D Dag 5
Hakone (O-D)

Verken de bergen, meren en musea van Hakone tijdens een vrije dag. Met wat geluk ontsluieren de wolken rondom Japan’s favoriete berg en kan je de magnifieke Mount Fuji spotten! In het Hakone Open Air Museum wandel je tussen de sculpturen, met als pareltje het kleurrijke Symphonic Sculpture. Neem al het natuurschoon in je op tijdens een ritje over de Hakone Ropeway, Komagatake Ropeway en Hakone Tozan Railway, beide inbegrepen in je Hakone Free Pass! Lake Ashinoko is een waar pareltje, met het Hakone Shrine aan de oever. Verken het meer tijdens een boottocht. Vanaf Moto Hakone kan je over het meer uitkijken naar de rode torii van het Hakone Shrine in het water en bij helder weer Mount Fuji die erachter boven alles uitrijst.

Overnachting in Hakone

E Dag 6
Hakone - Tsumago (O-D)

Reis vanuit Hakone terug met je Hakone Free Pass naar Odawara Station, waar je overstapt op de shinkansen naar Nagoya. Hier neemt de Limited Express trein je naar Nagiso, waar je de bus neemt naar Tsumago. Hier ben je de rest van de dag vrij.

Tsumago was een van de 69 ‘post towns’ op de oude Nakasendo Route tussen Tokyo en Kyoto. Op deze stopplaatsen kon iedereen die de route bereisde rusten en zich verfrissen. Tsumago is een van de best bewaarde onder deze Japanse post towns. Langs de smalle, gezellige straatjes van Tsumago zijn de oude houten minshuku en ryokan goed bewaard. ’s Avonds zorgt de straatverlichting voor extra sfeer. De charme van dit stadje zal je zeker verwonderd achterlaten!

Overnachting in Tsumago

F Dag 7
Tsumago (O-D)

Je hebt een volledige vrije dag om de omgeving op eigen houtje te verkennen! Dit is het moment om het bewaarde pad van de oude Nakasendo route te bewandelen van Tsumago naar Magome! Het pad wordt goed onderhouden en staat aangeduid in zowel Japans, als Engels. Het 8 kilometer lange pad kronkelt doorheen de glooiende Kiso Vallei en brengt je langs het platteland, via kleine dorpjes en doorheen rustgevende bossen.  Hou in het midden van de wandeling even halt in het theehuis dat op je pad ligt. De charmante eigenaar ziet de reizigers maar wat graag komen  en biedt je er een kopje thee voor aan. Als bedankje kan je een donatie achterlaten in de doosjes op tafel. Hier kan je even ontspannen, kennismaken met een vrolijke local en misschien passeren er ook medewandelaars voor een gezellige babbel! Je wandeling eindigt in het mooi bewaarde en erg geliefde Magome. Hier vind je verschillende restaurants en winkeltjes en kan je gezellig door de mooie straten kuieren. Vanuit Magome neem je gemakkelijk de bus terug naar Tsumago.

Overnachting in Tsumago

G Dag 8
Tsumago - Takayama (O)

Je reist vanmorgen terug naar Nagoya en neemt er de Limited Express naar Takayama, waar je de rest van de dag vrij bent.

Takayama ligt in de bergrijke regio van Hida en is prachtig bewaard. Ook hier kan je zoals op niet veel plaatsen de oude Japanse sfeer opsnuiven. Kuier alvast doorheen de gezellige straten van dit charmante bergstadje.

Overnachting in Takayama

H Dag 9
Takayama (O)

Tijdens je vrije dag in Takayama maak je kennis met alles dat de stad te bieden heeft. Kom alles te weten over de oude huizen van Hida in het Hida Folk Village of bezoek Takayama Jinya dat vroeger gebruikt werd al kantoor en vergaderruimte door berstuurders van de overheid. Tijdens 2 dagen in de lente en de herfst vindt hier een van de drie mooiste festivals van Japan plaats. Ben je er net niet in die periode, maak dan kennis met de pracht en praal van de Takayama Matsuri in het museum Matsuri no Mori, waar alle festivalstukken tentoongesteld staan. Of geniet van een ontspannende wandeling over de mooie Higashiyama Walking Course.

Overnachting in Takayama

Optionele excursie: Fietstocht met gids in Hida

Verken het platteland van de Japanse Alpen per stalen ros.

Bekijk hier alle details over deze excursie

I Dag 10
Takayama - Kanazawa (O)

Je neemt de Nohibus naar het gekende Shirakawago. Dit dorpje dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst te vinden is, is beroemd om z’n traditionele gassho-zukuri boerderijhuizen. Typerend zijn de steile rieten daken die de huizen hun naam geven; gassho-zukuri betekent namelijk ‘als handen in gebed’. De bouwstijl maakt de daken sterk genoeg om vele lagen sneeuw te kunnen dragen. Dat maakt het dorpje ook charmant in de winter, wanneer op de daken een dik, wit deken van sneeuw ligt. Aan het einde van de middag reis je per bus verder naar Kanazawa voor je overnachting.

Overnachting in Kanazawa

J Dag 11
Kanazawa (O)

Vul vandaag je dag volledig naar eigen wens in. Breng een bezoekje aan een van de drie mooiste landschapstuinen van Japan: de prachtige Kenrokuen. De tuin heeft tal van verschillende bomen die de tuin in elk seizoen een ander prachtig uitizcht geeft. Verder zijn er nog tal van bezienswaardigheden zoals de Ninjadera, een tempel met verschillende geheime deuren en vallen en het daarom liggende kleine geishadistrict Nishi Chaya District. Maar ook de mooie Seisonkaku Villa, het Nagamachi Samoeraidisctrict, Omicho Market en het Oyamaschrijn zijn een bezoekje waard!

Overnachting in Kanazawa

K Dag 12
Kanazawa - Kyoto (O)

Neem de Express trein naar Kyoto, waar je de rest van de dag vrij bent. Ga alvast even op verkenning. Trek erop uit in de omgeving rond Kyoto Station of kuier al door de gezellige straatjes van Gion of Higashiyama. Of verken het gezellige straatje Pontocho, waar het ene kleine restaurantje het andere volgt. Keuze te over!

Overnachting in Kyoto

L Dag 13
Kyoto: Fietstocht (O)

Rond 09u15 trek je er samen met je gids en internationaal gezelschap op uit tijdens een fietstocht doorheen het gezellige Kyoto. Op je stalen ros verken je onder andere het traditionele Miyagawacho Geisha Quarter, maak je kennis met de gezellige straatjes van Gion, ontdek je Isibei-Koji Alley en bezoek je Yasaka en Heian Shrine. Deze fietstocht van een halve dag eindigt rond 13u00 en is een ideale kennismaking met deze stad die geschiedenis ademt!

In de namiddag ben je vrij om Kyoto op eigen houtje te verkennen!

Overnachting in Kyoto

M Dag 14 - 15
Kyoto (O)

Verlies je hart in Kyoto tijdens deze twee dagen waar je op eigen houtje losgelaten wordt in deze stad met haar ontelbare tempels, schrijnen en tuinen. Niet te missen is de gekende Kiyomizudera, een tempel met een schitterend uitzicht over de stad. Net als de erg geliefde Fushimi Inari Taisha, waar duizenden rode torii over de wandelpaden de weg leiden naar de top Mount Inari. Van de prachtige Ginkakuji met haar zentuin kan je over het groene Path of Philosophy wandelen naar Nanzenji wandelen, een schitterende zentempel. Ook de gouden Kinkakuji, ook wel gekend als het Gouden Paviljoen, kan niet op de lijstje missen. Voor wie graag een duik neemt in het lokale eten, brengt best eens een bezoekje aan Nishiki Market!

Ook rondom de stad zijn tal van dingen te beleven! Niet zo ver van het centrum kan je de natuur van Arashiyama verkennen te voet of per fiets. Gekend zijn er het bamboebos, de Togetsukyo Brug en de mooie Tenryuji Tempel. Of trek naar Kibune en Kurama ten noorden van Kyoto, genesteld in de Kitayama Mountains, om te genieten van de natuur en de lokale tempels. In de zomer trekken locals naar deze plek om even af te koelen.

Overnachting in Kyoto

Optionele excursie: Uji wandeltour met theeceremonie in Byodoin

Maak kennis met de mooie Byodoin Tempel tijdens een lokale theeproeverij.

Bekijk hier alle details over deze excursie

N Dag 16
Kyoto - Koya-san (O-D)

Neem de JR trein van Kyoto naar Shin-Osaka en stap over op de metro naar Namba Station. Hier neem je de Nakai trein naar Mount Koya. In de namiddag ben je er vrij om de sfeer van deze berg in je op te nemen. Bezoek er de vele mooie tempels en het mausoleum van Kodo Daishi, oprichter van het Shingon Boeddhisme, dat hier op Mount Koya z’n roots heeft. Dit is dé plek om een Shukubo, of tempelverblijf, te ervaren en dat is precies wat je zal doen! Je overnacht vannacht dus in een tempel. Hier maar je  kennis met het leven van de monniken, hun vegetarische monnikenkeuken shojin ryori en het bijwonen van de ochtendgebeden. Een ervaring om niet te vergeten!

Overnachting in Koya-san

O Dag 17
Koya-san - Yunomine Onsen (O-D)

De Nankai Limited Express trein neemt je vandaag naar Wakayama, van waar je verder reist met je Japan Rail Pass naar Kii Tanabe. Hier neem je een bus doorheen de bergen van het Kii Peninsula naar het Kumano Hongu Heartland. De rit van zo’n 90 minuten brengt je specifiek naar Yunomine Onsen. Yunomine Onsen is een onsenstadje diep in het hart van de heilige bergen van Kumano. Er liggen verschillende charmante guesthouses en gekend om z’n warmwaterbaden waar je heerlijk kan ontspannen.

Overnachting in Yunomine Onsen

P Dag 18
Yunomine Onsen (O-D)

Je bent een volledige dag in Yunomine Onsen en kan de schitterende bossen van Kumano verkennen. Wandel een stukje van de oude pelgrimsroute en bezoek de indrukwekkende Hongu Taisha die in 2018 nog haar 2050ste verjaardag vierde! Je kan een korte wandeling maken, eentje van een halve dag of je kan er een volledige dag op uittrekken. Bewandel je de volledige Hongu Loop via Hosshinmon-oji en Kumano Hongu Taisha terug naar Yunomine onsen ben je 6 à 9 uur aan het wandelen. Je kan de route aan een van bovenstaande punten ook onderbreken en de bus nemen. Zo heb je toch wat van de schitterende omgeving en natuur ervaren! ’s Avonds ontspan je terug in de onsen van je overnachtingsplaats.

Overnachting in Yunomine Onsen

Q Dag 19
Yunomine Onsen - Nachikatsuura (O)

Vanuit Yunomine Onsen neem je de bus naar Shingu, een rit van ongeveer een uurtje. Bezoek onderweg de tweede van de drie grote heiligdommen op de Kumano Kodo: Hayatama Taisha, in de stad Shingu. De absolute topper is de Kumano Nachi Taisha, op een korte treinrit van Shingu Station naar Nachi Station. Een prachtige tempel gelegen aan de Nachi no Taki of de Nachiwaterval. Het zicht op de rode pagode met de Nachiwaterval in de achtergrond is een waar plaatje! Om de ervaring compleet te maken, bewandel de prachtige Daimonzaka trappen naar de hoger gelegen Nachi Taisha. Het is hier een centrum van visvangst, dus geniet hier van heerlijke sushi of een lekkere donburi met verse vis!

Overnachting in Nachikatsuura

R Dag 20
Nachikatsuura - Osaka (O)

Trek terug noordwaarts per shinkansen naar Osaka, een treinrit van ongeveer 4 uur. In de namiddag kan je Osaka op eigen houtje verkennen. Zoek de cultuur in Osaka op met een bezoek aan Osaka Castle, de verschillende schrijnen of een museum als het Museum of History of het National Art Museum. Trek de hoogte in door de Floating Garden Observatory te verkennen op de 39ste verdieping van Umeda Sky Building. Dit biedt uitstekende vergezichten op de stad!

Liever wat ontspannen en genieten van het stadsleven? Trek er dan op uit in de wijken Minami en Shinsaibashi, het winkeldistrict van Osaka. De tussen beide wijken ingelegen Dotonbori vervult je culinaire wensen met takoyakikraampjes, sushirestaurant en andere heerlijke specialiteiten!

Overnachting in Osaka

S Dag 21
Osaka: Vertrekdag (O)

Vanaf JR Osaka Station trek je op tijd naar Osaka Airport voor je terugvlucht naar huis. Het einde van een fantastische kennismaking met het wondermooie Japan!

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 2 - 3: Optionele activiteit
Optionele excursie: Sumo Grand Tournament Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Tsukiji Fish Market met sushi workshop Prijs op aanvraag
Dag 9: Optionele activiteit
Optionele excursie: Fietstocht met gids in Hida Prijs op aanvraag
Dag 14 - 15: Optionele activiteit
Optionele excursie: Uji wandeltour met theeceremonie in Byodoin Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle logies zoals vermeld in het programma
 • Airport transfer bij aankomst en vertrek.
   • Airport bus van de luchthaven naar Tokyo
   • Budget en Comfort: Airport bus van Osaka naar de luchthaven
   • Deluxe: Nankai Express trein van Osaka of Namba Station naar de luchthaven
 • JR Pass voor 21 dagen (budget en comfort: 2de klasse / deluxe: 1ste klasse)
 • Hakone Free Pass voor 3 dagen
 • SUICA transportkaart met 1500 yen saldo
 • Nohi Bus tickets van Takayama via Shirakawago naar Kanazawa
 • Nankai Railway Tickets Osaka naar Mount Koya en Mount Koya naar Wakayama
 • Halve dagexcursie met de fiets in Kyoto in internationale groep
 • Engelstalige begeleiding tijdens de excursies
 • Alle vermelde maaltijden (O: ontbijt, L: lunch, D: diner)
 • Dominicus reisgids Japan
 • Lokale taksen
 • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Eventuele binnenlandse vluchten
 • Busticket Kii-Tanabe naar Yunomine Onsen (+- 2000 yen)
 • Busticket van Yunomine Onsen naar Shingu (+- 1550 yen)
 • Busticket van Nachi Station naar Kumano Nachi Taisha (+- 340 à 500 yen)
 • Transport dat niet onder de JR Pass valt
 • Bagagetransport
 • Alle overige niet vermelde maaltijden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Optionele excursies
 • Verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Prijzen

De prijzen zijn op aanvraag, maar geven volledig algemeen overzicht van de te verwachten prijs. Afwijkingen kunnen liggen aan eventuele seizoenstoeslagen zoals vermeld in de voorbeelden hieronder. Alle programma's zijn bovendien volledig op maat aanpasbaar om je de reis van je dromen te bezorgen! 

Flexibiliteit

Droom je van een regio die je niet terug vindt in onze programma's? Niet getreurd! We breiden ons aanbod nog uit naar de toekomst toe, maar in afwachting daarvan, geef ons een seintje en we werken een programma voor je uit! Is het je eerste keer in Japan en wil je vooral de kern verkennen, neem dan een kijkje in onze standaard programma's die je alvast mooie indrukken van het land geven. Wil je toch nog wat extra's of wat wijzigen aan de programma's? Geen probleem, dan passen we de route aan zodat we samen jouw droomreis kunnen creëren.

Logies

Tijdens de nachten waarbij een diner voorzien is overnacht je in een typisch Japans verblijf, genaamd ryokan of minshuku. Hier slaap je in een typisch Japanse kamer met tatamivloeren. Geen standaard bed om op te overnachten, maar wel een futon, een comfortabele matras die op de vloer wordt gelegd en daarop een zachte dons om onder te slapen. Dit is even comfortabel als een bed en daarboven ook een ware ervaring! Het verschil tussen een ryokan en een minshuku is dat de ryokan iets hoger is qua niveau met een erg uitgebreide maaltijd. Minshuku zijn wat meer basic en de maaltijd is wat kleiner, maar zeker voldoende en lekker! Lees meer over de ervaring van een ryokanovernachting. 

Toeslagen

Tijdens bepaalde periodes kunnen er toeslagen van toepassing zijn. 

 • 01/apr - 15/apr, 29/apr - 07/mei, 10/aug - 17/aug, november en 30/dec - 03/jan zijn er toeslagen van toepassing tussen €25 en €45 per persoon per nacht
 • 15/jul - 20 jul in Kyoto is er een toeslag tussen €35 en €45 per persoon per nacht
 • 12/apr - 16/apr en 07/okt - 11/okt in Takayama is er een toeslag tussen €35 en €45 per persoon per nacht
 • 20/sep - 02/nov in 2019 kunnen er sporadisch toeslagen voorkomen in heel het land omwille van het WK Rugby

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Wanneer je best naar Japan reist hangt er een beetje van af wat je allemaal wilt zien, doen en beleven. De 4 seizoenen hebben elk een overheersende kleur. Roze in de lente, groen in de zomer, rood in de herfst en wit in de winter. Dit maakt dat Japan in elk seizoen een uiterst unieke belevenis is. In de lente begeef je je in romantische sferen tussen de dwarrelende lentebloesems. De warme, vochtige zomers zorgen dan weer voor een weelderig groene natuur, die in de herfst geleidelijk overgaat in een zee van gele, oranje en rode tinten. De winter brengt uiteindelijk een wit deken van sneeuw, waarna de cyclus opnieuw begint. Zo kan je eender welk seizoen naar Japan reizen en telkens het land anders beleven.

De lente:

Loopt ongeveer doorheen de maanden maart, april en mei. Wat het weer betreft is dit een ideaal seizoen om Japan te verkennen! 

 • In maart is het nog fris, maar de temperaturen worden stilaan milder. Vroege bloeiers zoals de pruimenbloesems zetten de lente in en tegen eind maart beginnen de kersenbloesems te bloeien. Het einde van de maand is het wel drukker omwille van enerzijds de lentevakantie in scholen en het geliefde kersenbloesemseizoen dat begint. 
 • April wordt naast november als beste maand beschouwd om te reizen. Dit omwille van die prachtige kersenbloesems. Aan het einde van de maand begint de gekende Golden Week die voor veel drukte in het land zorgt. Golden Week zijn 4 feestdagen die dicht bij elkaar vallen: 29 april, 3 mei, 4 mei en 5 mei. 
 • Ook mei is een goede reismaand wat het weer betreft. De eerste paar dagen zijn nog druk gezien ze overlappen met die Golden Week, maar de rest van de maand is aangenaam wat drukte en weer betreft. De temperaturen zijn aangenaam warm, maar nog niet drukkend. In Hokkaido ervaar je er nog zachte lentetemperaturen en op de tropische eilanden van Okinawa begint in mei het regenseizoen.

De zomer:

De zomer komt overeen met de maanden juni, juli en augustus. Het weer is heet en vochtig, maar juli en augustus zijn dé maanden voor een beklimming van Mount Fuji. Buiten deze maanden kan je de berg niet tot de top bewandelen. 

 • In juni is in het grootste deel van het land regenseizoen. Enkel Hokkaido ontsnapt hieraan. Het regent doorgaans niet dagelijks, maar het is wel erg bewolkt en druilerig. Al zijn er sommige plaatsen die er wel nog steeds echt mooi uitzien in meer dramatisch weer. Hoe hard het regenseizoen toeslaat en hoe lang het duurt varieert jaarlijks. Hokkaido is dus wel zeker de moeite in juni en tegen het einde van de maand neemt ook het weer in Okinawa een dramatische wending wanneer het regenseizoen hier eindigt!
 • Het regenseizoen in het grootste deel van het land eindigt doorgaans in de eerste helft van juli en maakt plaats voor warm en vochtig weer. De meer noordelijk gelegen oorden zoals het eiland Hokkaido zijn populair in de zomer voor wandelingen en outdoorliefhebbers. Het is voor strandliefhebbers een ideale tijd om naar het tropische Okinawa te trekken. Er worden in juli ook tal van lokale matsuri of festivalletjes georganiseerd, vaak met een mooi vuurwerk!
 • Augustus is heet en vochtig doorheen heel het land, al is het nog steeds wat aangenamer in het noordelijke Hokkaido. Ook in augustus worden er vele matsuri georganiseerd. Door de zomervakantie in scholen is het opmerkelijk drukker door locals die in eigen land reizen, vooral tijdens de Obon week in midden augustus. Dit is een Boeddhistische feestweek waarbij er massaal wordt geofferd aan tempels, graven worden schoongemaakt en er veel festiviteiten plaatsvinden. 

De herfst:

September, oktober en november worden gezien als de herfstmaanden en zijn een fantastische periode om te reizen. 

 • In augustus en september is het typhoonseizoen in Japan. Typhoons passeren doorgaans over Okinawa en aan de eilanden Kyushu en Shikoku. De rest van Japan voelt de sterke winden van de typhoons voor zo'n tweetal dagen. Al klaart het na het passeren van een typhoon ook weer snel op. In september is het nog steeds heet en vochtig, maar het is opvallend rustiger dan in augustus.
 • Oktober is gekend voor aangenaam weer. Het is er lekker warm en de vochtigheid is uit de lucht. Tegen het einde van de maand beginnen op verschillende plaatsen de herfstkleuren te tonen. Dit vooral in de noordelijke gebieden en op hoogte. 
 • November is een absolute topmaand. Het weer is zacht en droog en de herfstkleuren bereiken op verschillende plaatsen doorheen november hun hoogtepunt. Doorgaans is het redelijk rustig, met uitzondering van de plaatsen die gekend zijn om hun mooie herfstkleuren. 

De winter:

Ook de winter is een mooi seizoen om te reizen en Japan in een magisch sneeuwdeken te verkennen. Een voordeel van reizen in de winter is het droge en heldere weer. Het nadeel zijn de kortere dagen en de kalere natuur. Uiteraard is het in de winter koud, maar daar kan je je tegen kleden! Wie naar Japan wilt om te genieten van wintersport is tijdens deze maanden perfect af!

 • December is een droge maand en het is over het algemeen rustig in Japan. In de tweede helft van de maand begint het drukker te worden door de wintervakantie en op het einde van de maand sluiten verschillende bezienswaardigheden voor Nieuwjaar. Deze maand start het skiseizoen ook!
 • In Januari is het een schitterende maand om te bezoeken. Nieuwjaar is een van de drie grote feestperiodes wat betekent dat veel bezienswaardigheden, winkels en restaurants sluiten en er verrassend meer gereisd wordt binnen Japan door locals. De rest van de maand is een goede periode! Het is er doorgaans droog en zonnig en de bezienswaardigheden zijn minder druk bezocht. 
 • Ook februari is droog, zonnig en rustig. Bovendien is deze maand het topseizoen voor wintersport in Japan. Maar ook het drijvende ijs aan Hokkaido en de met sneeuw bedekte farm houses in Shirakawago in de Japanse Alpen zijn tijdens deze maand een mooie bezienswaardigheid! Voor wintersport zijn de bergen van Hokkaido en de Japanse Alpen op het hoofdeiland Honshu perfecte plaatsen. 
Goed om weten

Documenten:

 • Om naar Japan te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Iedereen die minder dan 90 dagen in Japan verblijft hoeft geen visum te voorzien. 
 • Reis je met een huurwagen? Dan heb je een officiële vertaling van je rijbewijs nodig naar het Japans. Een gewoon Belgisch rijbewijs, of internationaal rijbewijs zijn dus niet voldoende. Indien je een individuele rondreis boekt voorzien wij deze vertaling voor jou. Alternatief kan je in Japan ter plaatse een vertaling laten maken in een JAF kantoor (Japanses Automobile Federation).

Goed om weten:

 • Het Engels van de doorsnee Japanner is redelijk beperkt. Desondanks is iedereen erg vriendelijk en behulpzaam indien je hulp nodig hebt!
 • Veel onsen en badhuizen, zowel openbaar, als in ryokan, zijn tattoo-schuw. Meer en meer onsen staan tegenwoordig open voor gasten met tattoo's, maar dit blijft nog steeds een minderheid. Kleine tattoo's kan je eventueel afplakken, maar indien je tattoo's opvallen, kan je dus mogelijk toegang tot de onsen geweigerd worden. 
 • Bij overnachtingen in ryokan is het diner altijd inbegrepen. Dit bestaat doorgaans uit een uitgebreid 10-gangen diner. Lunch dus zeker niet te zwaar zodat je volop van de lokale delicatessen kan genieten. In de budget logies overnacht je in een minshuku in plaats van een ryokan. Ook hier is het diner inbegrepen, in een beperktere vorm. Hier geniet je van een gewoon avondmaal en geen uitgebreid diner.
 • Vaak hebben restaurants voor je binnenkomt een vitrine met plastieke voorbeelden van hun gerechten of een Engelse menukaart, maar nog vaker hebben de kleine restaurantjes enkel Japanse menu's. Bij twijfel vraag er naar de aanbevelingen - of osusume - of de keuze van de chef vertaald als 'omasake'. De laatste zijn vaak verrassend goede maaltijden, maar sta open om avontuurlijk te zijn en verwacht niet de goedkoopste maaltijd van het menu. 
Fooien en geldzaken

De lokale munteenheid in Japan is de Japanse Yen. 1 euro komt overeen met ongeveer 130 yen.

Hoewel kredietkaarten in toenemende mate aanvaard wordt, is Japan toch nog steeds een echte cashmaatschappij. Je zal zelden je credit card kunnen bovenhalen voor betalingen. Voorzie dus zeker voldoende cash geld om ter plaatse je betalingen te doen. Het is altijd handig om je yen te voorzien verschillende soorten coupures. De kleinste coupure in briefjes is 1000 yen, de grootste is 10.000 yen. Geld afhalen ter plaatse is ook mogelijk bij beperkte ATM's. Indien een ATM een internationale kaart accepteert staat dit vermeld op het scherm van de ATM. Let wel, bij afhaling ter plaatse worden extra kosten aangerekend!

Er worden geen fooien gegeven of verwacht in Japan. Het kan dan ook gebeuren dat men je achterna holt om je het geld terug te geven dat je mogelijks vergeten bent. In plaats van een fooi, bedankt met een vriendelijke 'gochisosama deshita' na de maaltijd, waarmee je bedankt dat je lekker gegeten hebt.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Medische info

Alle up-to-date informatie voor Japan kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

https://www.itg.be/e/travelhealth/info-by-country?country=Japan

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, PERTUSSIS (kinkhoest), MAZELEN en POLIO. Iedereen die in Azië reist, ongeacht de regio of duur, zou beschermd moeten zijn tegen HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur)

Opgelet!

De Japanse wetgeving is erg streng wat het bezit en gebruik van drug betreft. Dit trekt zich zelfs door tot enkele veel voorkomende medicatie – met of zonder voorschrift – zoals Vicks inhalers, medicatie voor allergieën en sinusproblemen, medicatie voor verkoudheid of griep en zelfs vrij te verkrijgen pijnstillers met codeïne. Indien je van plan bent om te reizen met medicatie kan je op voorhand de status ervan controleren bij je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Indien je reist met voorgeschreven medicatie die toegelaten is in Japan mag je normaal gezien tot een maandvoorraad van die medicatie meenemen. Er wordt geadviseerd een kopie van je voorschrift mee te nemen en een brief van je arts waarin je medische conditie beschreven wordt die de medicatie zou moeten behandelen.  Voor een hoeveelheid die het maximum overschrijdt of voor bepaalde substanties heb je mogelijks een speciale autorisatie nodig, genaamd Yakkan Shoumei of een Import Report of Medication.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website van de Ministry of Health, Labor and Welfare van Japan: https://www.mhlw.go.jp/english/policy/health-medical/pharmaceuticals/01.html. Deze website bevat ook een link naar een overzicht van de stoffen die je medicatie niet mag bevatten.

Bij twijfel neem je best contact op met je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren