Overslaan en naar de inhoud gaan

Salento is het vlakke schiereiland in het zuidelijke deel van Puglia (Apulië) in de hak van de Italiaanse laars. Deze reis start in de weelderige barokstad Lecce om daarna langs de spectaculaire Adriatische kust af te dalen tot in het meest zuidelijke puntje van Italië. De tochten zijn niet erg lang, er is zeker tijd om de vele kunstzinnige plaatsjes te ontdekken, om te genieten van een zwempauze of om je even neer te zetten in de schaduw van een oude olijfboom. Il Mezzogiorno op z'n mooist!

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

prachtige barokstad Lecce

prachtige barokstad Lecce

pareltjes van stranden

pareltjes van stranden

uitgestrekte olijfgaarden

uitgestrekte olijfgaarden 

Programma

Programma

A Dag 1
Lecce

Welkom in Lecce, hoofdstad van Puglia, van de provincie Salento en bovenal hoofdstad van de barok in Italië! Haar unieke ligging, op slechts een tiental kilometer van twee kusten, omgeven door wijn- en olijfgaarden lokte in het verleden vele kunstenaars en schrijvers. Zorg dat je er wat tijd kan spenderen of boek er een extra nachtje. Niet alleen een hele resem prachtige barokmonumenten maar bovenal de heerlijke zuiderse sfeer zal je weten te bekoren.

Overnachting.

B Dag 2
Lecce – Otranto

De eigenlijke wandelreis start meer zuidelijk, bij de botanische tuin van la Cutura (inkom incl.).  Je wordt naar een met mythen en legenden beladen regio gebracht rond het plaatsje Giurdignano. Je wandelt er door een landschap van megalieten, talrijke overblijfselen uit de prehistorie ‘Massi della Vecchia’ genoemd. Slechts enkele kilometer verder bij de oostkust ligt het plaatsje Otranto met de witte vuurtoren. Otranto is klein maar het religieus erfgoed is indrukwekkend. Loop zeker even binnen in de mooie Byzantijnse basiliek van San Pietro en sla zeker de kathedraal van Santa Maria Annunziata niet over. Deze laatste herbergt de beenderen van 800 van de naar schatting 17.000 mensen die hier tijdens de Turkse belegering in de 15de eeuw werden omgebracht.

Tocht van 13 km, 3,5 uur. + 20 m / - 100 m.

Overnachting (O)

O = ontbijt

C Dag 3
Otranto – Uggiano La Chiesa

Je laat Otranto achter je en trekt door een uniek kleurrijk decor rond het Laghetto di Bauxite. Dit meertje is  ontstaan bij een steengroeve waar tot halverwege de jaren 1970 het mineraal bauxiet werd gedolven. Ook de ruïnes van de oude abdij van San Nicola di Casole en de vuurtoren van Palascìa, het meest oostelijke puntje van Italië op Capo d’Otranto, liggen op je pad. Als de noorderwind waait en de hemel opklaart zie je van hieruit Albanië’s hoogste toppen.

Tocht van 14 km, 3,5 uur stappen. + 60 m / - 30 m.

Overnachting. (O)

D Dag 4
Uggiano La Chiesa – Santa Cesarea Terme

Ten zuiden van de kaap van Otranto begint een bizarre steile kustlijn met vele grotten en baaitjes. Het badstadje Porto Badisco ligt aan een fjordachtige inham waar je kan zwemmen en snorkelen. Hier vind je ook de neolithische ‘Grotta dei Cervi’. In deze ‘grot van de herten’ werden markante muurschilderingen van herten ontdekt, de grot is helaas niet opengesteld voor het publiek. Heuvelopwaarts volg je een tijdje de Via Appia Sallentina, het stenen pad dat reeds in de oudheid werd gebruikt door reizigers en soldaten. Einde in Santa Cecarea Terme, een belangrijke thermale badplaats.

Tocht van 12 km, 3 uur stappen. + 100 m / - 80 m.

Overnachting (O)

E Dag 5
Santa Cesarea Terme – Castro

Een vleugje oriëntaals exotisme vind je bij het kleurrijke Moorse paleis ‘Villa Sticchi’ in Santa Cesarea Terme.  Door de heuvels gaat het verder naar Castro Alta, een prachtige plek met een eigen pleintje, wat bars en een voormalige kathedraal waar tussen de 6de en de 9de eeuw een bisschop zetelde. Van bij de tempel gewijd aan de godin Athena daal je af naar de populaire badplaats Castro.

Tocht van 8 km, 2,5 uur. + 90 m / - 90 m.

Overnachting. (O)

F Dag 6
Castro – Tricase

Met de geur van de zilte zee en wilde kruiden in de neus daal je af naar de idyllische baai van Acquaviva waar het mooie strand uitnodigt tot een verfrissende zwempauze. Langzaam stijgend bereik je Andrano, een mooi dorpje met het goed bewaarde kasteel Spinola-Caracciolo. Dwars door de olijfgaarden bereik je Tricase met prachtig strand en smalle zandbaaitjes.

Tocht van 15 km, 4 uur stappen. + 110 m / - 30 m.

Overnachting. (O)

G Dag 7
Tricase – Santa Maria di Leuca

Transfer tot bij de mooie haven van Marina di Novaglie. Hier volg je het ‘Sentiero Cipolliane’ tot Ciolo, een spectaculair kustpad dat door de lokale boeren werd gebruikt voor de aanvoer van handelswaren waaronder ook uien oftewel ‘cipolli’. Door olijfgaarden en mediterraan maquis wandel je naar het plaatsje Gagliano del Capo. Over de ‘Via Francigena del Sud’ bereik je tenslotte het heiligdom van Santa Maria di Leuca, het zuidelijkste puntje van Puglia. Deze pelgrimskerk is veel bezocht, er wordt dan ook beweerd dat enkel echte pelgrims worden toegelaten tot het ‘finibus terrae’ of het eeuwige paradijs…Volgens ons een toepasselijke benaming voor dit prachtig stukje Italië. Vandaag is er nog tijd voor een boottochtje (incl.) en wat strandplezier.

Tocht van 11 km, 3 uur stappen, + 150 m / - 40 m.

Overnachting. (O)

H Dag 8
Einde

 

Einde na het ontbijt. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • inkom voor de botanische tuin
 • private transfers op de eerste en laatste wandeldag (zie dagschema)
 • boottocht (ca. 1,5 uur) de voorlaatste dag 
 • informatiepakket met routebeschrijvingen en kaarten
 • gps-tracks
 • bagagevervoer
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden
 • verblijftaks ca. € 2 / nacht p.p.
 • persoonlijke uitgaven en dranken
 • evt. andere inkomgelden
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Hoogseizoentoeslag 31/3-31/10: € 105
 • superior hotels: € 270
 • Eenpersoonskamer alleenreizend 8D/7N: € 335 (standaard); € 470 (superior)
 • Eenpersoonskamer samenreizend 8D/7N: € 197 (standaard); € 335 (superior)
 • Transfer Brindisi luchthaven – Lecce: € 47 p.p.
 • Transfer Bari luchthaven – Lecce: 93 p.p.
 • Transfer Sta Maria di Leuca – Brindisi luchthaven.: € 83 p.p.
 • Transfer Sta Maria di Leuca – Bari luchthaven: € 119 p.p.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 maart tot/met 17 juli 2020
van 1 september tot/met 15 november 2020

Dagelijks vertrek mogelijk van 1/3 tot 15/11. Niet mogelijk van 17/7 tot 31/8, de zomer is te heet om te wandelen en bovendien is er weinig schaduw tijdens de wandelingen. Je wandelt door een open landschap. 

Wandelniveau

Makkelijk. Wandelingen van 8 tot max. 15 km, 2,5 tot 4 uur stappen per dag en met nagenoeg geen hoogteverschillen. De paden volgen meestal onverharde landbouwwegjes en af en toe (indien het niet anders kan) een asfaltweg.

Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er twee private transfers inclusief. 

 • dag 2 's ochtends naar het startpunt van de wandeling bij de botanische tuin  
 • dag 7 's ochtends voor de wandeling tot Marina di Novaglie

Bagage

Wordt vervoerd van het ene logies naar het andere. Max. 20 kg p.p. Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje.

Logies

Bij reservatie heb je de keuze tussen twee comfort-categorieën

 • standaard: eenvoudige B&B’s en ***-hotels
 • superior: charme B&B’s en 4 ****-hotels 

Je verblijft overal in een standaard tweepersoonskamers met eigen sanitair.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunch is niet inbegrepen. Je kan 's ochtends een zelf je aankopen doen voor de lunch maar vaak kom je onderweg ook eetgelegenheden tegen. Dit staat steeds vermeld in je wandelbeschrijvingen.
 • Avondmaal is niet inbegrepen. Er zijn voldoende eetgelegenheden in de stadjes of dorpjes waar je overnacht en vaak is er ook mogelijkheid om te eten in het logies.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren