Overslaan en naar de inhoud gaan

Sulawesi is misschien wel het vreemdst gevormde eiland ter wereld. Het heeft iets weg van een zeester. De rijke cultuur, ongerepte oerwouden, spectaculaire bergruggen, witte stranden en eindeloze duikmogelijkheden zetten Sulawesi op de kaart. Tijdens deze reis trek je naar het land van de Toraja's, een volk gekend om hun eeuwenoude begrafenisriten. Vanuit Rantepao maak je een onvergetelijke driedaagse trekking langs rijstvelden en typische dorpjes.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Begrafenis
Begrafenis

De intrigerende begrafeniscultuur van Torajaland.

Rijstterras
Rijstterras

Een fantastische 3-daagse trekking door het platteland.

Tongkonanhuis
Tongkonanhuis

Typische 'Tongkonan' huizen en gebouwen, waar je ook in overnacht.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Makassar

We starten op Sulewasi in Makassar, het vroegere Ujung Pandang in het zuiden van Sulawesi.  Vanuit Makassar reis je noordwaarts naar het centraal gelegen Rantepao, het hart van Tana Toraja. Deze transfer neemt een ganse dag in beslag.

Ovenachting in een eenvoudig hotel.

B Dag 2
Uitstap in Torajaland (O)

Bezoek aan de regio rondom Rantepao, waarbij je wat opsteekt over de intrigerende begrafeniscultuur van de lokale Toraja-bevolking: de rotsgraven met ‘tau tau’ of grafbeelden in het dorp Lemo, de ‘erong’ of hangende graven in het dorp Kete Kesu en het boomgraf voor baby’s in Tampangallo. Ook een bezoek aan de –exotische– markt is de moeite waard.
Tijdens je verblijf in Tana Toraja probeer je zeker een begrafenisceremonie van nabij mee te maken. Deze gecompliceerde begrafenisriten zijn bedoeld om de ziel van de overledene veilig over te brengen naar de volgende wereld. Ze verschillen per streek en status van de overledene en gaan vaak gepaard met het slachten van varkens en buffels (niet geschikt voor gevoelige zielen). Een begrafenisceremonie is geen trieste aangelegenheid maar een feest voor de familie die vaak maanden (tot zelfs jaren) bezig is om de uitvaartplechtigheid van hun familielid te organiseren. Al die tijd blijven zij het lichaam van hun dierbaren verzorgen.

Overnachting in een eenvoudig hotel

B Dag 3-5
3-daagse trekking (O-L-(D))

Trekking in de prachtige tropische natuur van de regio rondom Rantepao, Tana Toraja of het (hoog)land van het Toraja-volk genoemd. Je overnacht in traditionele dorpjes, soms in een typisch ‘tongkonan’-huis in de vorm van een boot (wat verwijst naar de voorouders die in een storm zouden zijn aangespoeld en hun bootjes als dak gebruikten). De tocht brengt je langs de rijstvelden en plantages van de Panclambaran-vallei en eindigt in de bergstreek Sesean, met mooie zichten op spectaculair aangelegde rijstterrassen. Op dag 5 slaap je terug in Rantepao.


2x overnachting bij mensen thuis. (O-L-D)
1x overnachting eenvoudig hotel (O-L)

C Dag 6
Transfer naar Makassar (O)

Lange transfer terug richting zuiden naar Makassar (of vlucht naar Makassar vanuit Palopo, zie toeslagen)..  Je sluit de reis af met een bezoek aan de stad, van oudsher een druk handels- en scheepvaartcentrum, flanerend op de boulevard langs de kust, met talrijke eetstalletjes...

Overnachting in bungalows met zicht op zee

C Dag 7
Vertrek vanuit Makassar (O)

Transfer naar de luchthaven van Makassar (niet inclusief) voor de terugvlucht naar Brussel of naar één van de andere eilanden uit ons aanbod.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle vermelde transfers met uitzondering van de transfer van het hotel in Makassar naar de luchthaven
 • Alle logies op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt
 • Andere maaltijden zoals vermeld
 • Privéwagen (met AC) met Engelssprekende chauffeur van dag 2 t.e.m. dag 6
 • Alle uitstappen zoals vermeld in het dagschema, begeleiding van een Engelssprekende gids
 • Trekking in vol pension, Engelssprekende gids en drager(s)

Niet inbegrepen

 • Vluchten
 • Overige maaltijden en dranken
 • Toegangsgelden
 • Fooien
 • Luchthaventaks bij vertrek
 • Transfer van Makassar naar de luchthaven op het einde van de reis
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekering

Toeslagen

Vlucht naar Makassar vanuit Palopo ipv lange transfer: € 30 per persoon

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Niveau

De trekking op Sulawesi is van niveau 2 stappertjes en is geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet of zijn/haar conditie vooraf wat op peil wil brengen. Eén tocht tijdens de trekking is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Logies

Rantepao: Eenvoudig maar goed hotel, gelegen aan de Sadding-rivier en met zicht op de rijstvelden.

Makassar: Comfortabel hotel met buitenzwembad, mooi gelegen aan het water van de Pantai Losori rivier. 5 min. per taxi naar de haven en het stadscentrum. De kamers zijn in lokale architectuur ingericht (veel hout) en voorzien van eigen terras en privaat sanitair. 

Tijdens de trekking op Sulawesi overnacht je 2 x bij mensen thuis (zéér eenvoudig)

Maaltijden

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten. Het ontbijt wordt steeds gebruikt in het logies.  Af en toe is er ook een lunch of avondmaal inbegrepen (zie dagschema)

 O = ontbijt
 L = lunch
 D = avondmaal

Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer tenzij het anders staat vermeld in het dagschema. 

Bagage

Je draagt enkel je dagrugzak.

Reisformaliteiten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is niet nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen.

Bijkomende informatie vind je op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geldautomaten vind je in de steden.

Kredietkaarten zijn enkel bruikbaar in de grote steden en dan enkel in grote hotels en in op toeristen afgestelde winkels en restaurants. 

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  

Accepteer geen gescheurde of beschadigde biljetten. 

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: www.oanda.com/currency/converter/

Klimaat

Gemiddeld tussen de 24 en de 35°C., de zon schijnt er 12 uur per dag. Doordat Sulawesi op de scheidslijn ligt tussen de moessons heeft het zuidwestelijk gedeelte van het eiland een tegenovergesteld seizoen ten opzichte van het noordoostelijk deel van het eiland. Van oktober tot maart is het er regentijd. In het bergachtige midden van Sulawesi kan het ook in de zomermaanden regenen doordat de bewolking tussen de bergen blijft hangen, de buien vallen dan meestal in de namiddag en duren nooit langer dan een uur of twee. Aan de kust heerst er vrijwel het ganse jaar door een drukkende hitte; in de bergen is het koeler en de temperatuur ligt hier een stuk aangenamer, ’s avonds kan het zelfs fris worden.
Torajaland: het klimaat is er door de hoge ligging van Tator aangenaam, rond 26°C, regentijd van november tot maart (dit maakt vele wegen onberijdbaar!). Van juni tot september valt de minste neerslag.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
 

Uitrustingslijst

Voor deze reis neem je best het volgende mee:

Bagage

 • reistas of trolley
 • dag rugzakje met goede sluiting (om de spullen in te stoppen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling)

Schoeisel & kousen

 • comfortabele (wandel)schoenen
 • lichte schoenen of (wandel)sandalen (voor de bezoeken aan tempels en huizen is snel aan-en uittrekbaar schoeisel makkelijk )
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage.

Kledij

 • lichte katoenen of polyesterkatoenen broek(en)
 • warme wollen trui of fleece
 • luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van  zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet
 • evt. sjaaltje (om hals tegen de zon te beschermen)
 • ondergoed
 • badpak/zwembroek
 • short/bermuda

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen al te schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Verzorging

 • toiletgerief
 • (bad)handdoek (handig zijn sneldrogende handdoeken)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift
 • after sun

Eet- en drinkgerei

 • (isolerende) drankfles (min. 1 liter)

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te  dragen (onder de kleren)
 • enkele plastiek zakken
 • zonnebril
 • lakenzak (voor tijdens de trekking)
 • evt. verrekijker
 • zak-of hoofdlamp
 •  reispas + kopie

EHBO           

Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Medische info

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Indonesië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen, een goede handhygiëne en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria
Wat Sulawesi betreft staat op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te lezen dat in geval van "risicovolle avontuurlijke reizen in primitieve omstandigheden in afgelegen gebieden" het risico op malaria groter is en de inname van pillen nodig is. Aangezien je tijdens de trekking slechts 2 nachten in "risicovolle" omstandigheden slaapt (althans wat muggensteken betreft), raden wij aan om met je huisarts te overleggen wat voor jou het beste is.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.

Wat je moet weten over deze reis

Over Indonesië

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren