Overslaan en naar de inhoud gaan

In dit mooi stukje Noord-Engeland trek je langs de Hadrian’s Wall, die bijna 300 jaar lang de noordwestelijke grens van het Romeinse Rijk vormde. Van de oorspronkelijk muur is niet zoveel meer over, maar enkele tot de verbeelding sprekende ruïnes en interessante musea brengen de tijd van weleer tot leven. Je trekt van de Solway-fjord in het westen naar Newcastle in het oosten. Verwacht geen reis puur natuur, wel een aangename combinatie van lieflijk platteland, heuvelende heide, groene riviervalleien, gezellige dorpen en gastvrije B&B's. Alles samen  vormen ze de perfecte ingrediënten voor een pittige wandelreis doorheen de geschiedenis. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Solway Coast Area of Outstanding Natural Beauty

Solway Coast Area of Outstanding Natural Beauty

Wandelen doorheen de geschiedenis

Wandelen doorheen de geschiedenis

Newcastle
Newcastle

Steden Newcastle en Carlisle

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst

Je wordt voor de eerste overnachting verwacht in Bowness-on-Solway, een klein kustdorpje met minder dan 100 huizen gelegen aan de zeearm Solway Firth, het estuarium dat met zijn kustduinen, zoutmoerassen en stranden de 'Solway Coast Area of Outstanding Natural Beauty' vormt. Geen slechte plaats om te starten dus. Het huidige dorp Bowness werd gebouwd op de plaats waar het Romeinse fort Maia stond, het meest westelijke fort van de Muur.

Overnachting in Bowness-on-Solway

B Dag 2
Bowness - Carlisle

De start van het Wall Path ligt bij het Path Pavilion. En daar ga je, door het waterlandschap van de prachtige Eden-rivier met overweldigende zichten op de 'fells' (bergtoppen) van het Lake District. Je doorkruist de vlakke draslanden van de Solway Firth en bereikt via Grinsdale Carlisle, de ‘hoofdstad’ van Cumbria. Het is niet meteen de mooiste Engelse stad, maar met zijn strategische ligging bij de Schotse grens wel rijk aan geschiedenis. De imposante kathedraal en het middeleeuws gildehuis van Carlisle zijn een bezoek meer dan waard. 

Tocht van 24 km.

Overnachting in Carlisle (O)

C Dag 3
Carlisle - Banks

Je volgt nog even de meanders van de Eden-rivier en laat dan Carlisle achter je. Enkele kilometers voorbij het schilderachtige dorpje Walton moet je even van het pad afwijken om een bezoekje te brengen aan Lanercost Priory. De muren ervan werden opgetrokken uit de stenen van de Wall. Het is nog even klimmen door een zeer landelijk gebied tot het kleine Banks.

Tocht van 21 km.

Overnachting in Banks (O)

D Dag 4
Banks - Twice Brewed

Je blijft nog even op hoogte wandelen vandaag. Je passeert de forten van Housesteads en Birdoswald. Housesteads Wood is de enige plek waar je effectief óver de Wall mag stappen. Het pad biedt spectaculaire zichten op het noordelijk gelegen heideland. Je verlaat Cumbria bij het mooie plaatsje Gilsland aan de rivier de Irthing, met resten van een Romeinse brug, en passeert de ruïnes van Thirlwall Castle, Magnis Forts en Great Chesters Fort. Bij Winshields Crags, op 345 m hoogte, heb je het hoogste punt van de route bereikt. 

Tocht van 21 km.

Overnachting in Twice Brewed (O)

Aanrader: boek hier een extra nacht voor een uitgebreid bezoek aan de Romeinse site en het museum van Vindolanda, waar oude verhalen over Romeinse soldaten, gezinnen en handelaars tot leven komen. 

E Dag 5
Twice Brewed - Chollerford

Het gedeelte van de route door het Northumberland National Park is bijzonder indrukwekkend. Het pad slingert over een kam langs ruige kliffen en mooie meren. Bij Whin Sill bijvoorbeeld werd de muur langs de top van de klif gebouwd om ten volle te profiteren van de natuurlijke contouren van de rotswand. Je wandelt voorbij de blootgelegde restanten van Brocolitia Fort en het heiligdom van de Romeinse God Mithras. Eindpunt vandaag is Chollerford, een vredig plaatsje aan de rivier Tyne. 

Tocht van 19 km.

Overnachting in Chollerford (O)

F Dag 6
Chollerford - Heddon-on-the-Wall

Door een open landschap blijf je de Wall volgen. In dit gedeelte is de Romeinse gracht (‘vallum’ in het Latijn) beter zichtbaar dan de muur zelf, omdat de stenen als bouwmateriaal werden gebruikt voor de fundamenten van de Military Road die voor een groot gedeelte gelijk loopt met de Wall. Je slaapt in  Heddon-on-the-Wall, dat zijn naam te danken heeft aan de ligging op de site van de Muur.

Tocht van 24 km.

Overnachting in Heddon-on-the-Wall (O)

G Dag 7
Heddon-on-the-Wall - Wallsend

Langs de spoorbaan die ooit Tyne en Blyth met elkaar verbond bereik je de oevers van de rivier de Tyne bij Newcastle, waar Victoriaanse elegantie en een verleden van zware industrie hand in hand gaan. Het officiële pad loopt door tot in de buitenwijk Wallsend en eindigt bij het Segedunum-fort.

Tocht van 24 km.

Overnachting in Newcastle (niet noodzakelijk in Wallsend) (O)

H Dag 8
Einde

Einde programma na het ontbijt (O).

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • uitgebreid infopakket
 • Engelstalige wandelbeschrijvingen (Rucksack Reader)
 • topografische, waterbestendige Harvey-wandelkaart 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • lokale transfers
 • middag -en avondmaal  
 • evt. inkomgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • dranken
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer samenreizend 8 dagen / 7 nachten: € 250
 • Eenpersoonskamer alleenreizend 8 dagen / 7 nachten: € 250 
 • Extra nacht (kamer met ontbijt) in een twee- of driepersoonskamer): € 80 per persoon
 • Extra nacht (kamer met ontbijt) in een singlekamer: € 120

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 30 september 2020

 

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  2 à 3 stappertjes, geschikt voor iedereen met een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen. Wandelingen van 19 tot 24 km.

Per overnachtingsplaats zijn er verschillende logies boekbaar. Het is dus mogelijk dat je hier en daar in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Bagagevervoer

De bagage - 1 stuk van max. 18 kg per persoon - wordt vervoerd. Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak.

Logies

Je logeert in verzorgde B&B’s of kleine hotels, in tweepersoonskamers, meestal met privé sanitair.

Je houdt er best rekening mee dat in de meeste logiesplaatsen de ruimte eerder beperkt is. Dat heeft te maken met de eigenheid van de accommodatie op het Britse platteland. Wanneer je de grote (en dure) hotels wil vermijden, kom je automatisch terecht in een categorie van B&B’s, guesthouses of kleine hotels die, behalve betaalbaar, ook een familiaal karakter hebben en vaak gevestigd zijn in 'gewone' huizen. Op comfort wordt niet ingeboet (goeie bedden, voldoende handdoeken, zeepjes & shampoo à volonté), maar qua ruimte is het vaak een maatje kleiner.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er die dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

Het ontbijt neem je in het logies. Je hebt meestal de keuze, gaande van een 'full English' (een warm ontbijt met spek, eieren, bonen, pens, enz.) tot ontbijtgranen en yoghurt. Informatie over het middag- en avondmaal krijg je in het infopakket.

 

Wat je moet weten over deze reis

Over Verenigd Koninkrijk

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren