Overslaan en naar de inhoud gaan

In een zonovergoten landschap van wijngaarden, olijfbomen, geurige kruiden en 'garrigue', liggen de ruïnes van eenzame burchten als arendsnesten op de rotskammen. Het zijn de laatste vluchtplaatsen van het mystieke middeleeuwse genootschap der Katharen. Tijdens deze tocht wandel je in hun voetsporen van dorp naar burcht naar dorp,  van de wijngaarden van Corbières tot in het magische Montségur aan de voet van de Pyreneeën.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Katharen
Katharen
Katharen

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Quillan

Aankomst in Quillan, waar je verwacht wordt voor het avondmaal.

Overnachting in hotel, pension of chambre d'hôtes (A)

B Dag 2
Vingrau-Tuchan

Transfer naar het pittoreske dorp Vingrau, waar de tocht begint. De eerste wandeling brengt je naar de kasteelruïne van Aguilar, mooi gelegen temidden van de wijngaarden van de Corbières, die enkele lekkere wijntjes produceren. Na een bezoek daal je af naar Tuchan.

13,3 km, 4,5 u., 290 m stijgen en 280 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of chambre d'hôtes (O-A)

C Dag 3
Tuchan-Cucugnan

Door wijngaarden en 'garrigue' (het typische struikgewas van de Languedoc) trek je via de kleine burcht van Padern naar het strategisch en zeer indrukwekkend gelegen Quéribus. Deze burcht werd van de 11de tot begin 18de eeuw onafgebroken bewoond, waardoor er van het oorspronkelijk gebouw niet veel meer overblijft. Maar zeker het bezoeken waard (pittige klim) en met prachtig zicht tot aan de Middellandse Zee. Na het bezoek wandel je nog even verder naar Cucugnan. (Ken je ‘Le sermon du curé de Cucugnan’, uit het prachtige boek ‘Lettres de mon moulin’ van Alphonse Daudet?). Transfer naar Duilhac-sous-Peyrepertuse, met zicht op de burcht. 

18,5 km, 5,5 u. (+ 1 u. bezoek Quéribus), 650 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of chambre d'hôtes (O-A)

D Dag 4
Duilhac-Gorges de Galamus

Eerste opdracht: beklimming (20 min.) van de Peyrepertuse, figuurlijk adembenemend maar niet moeilijk! Deze grote burcht is prachtig gelegen op een smalle rotsrichel. Daarna wandel je over de heuvelrug tot het begin van de Gorges de Galamus. Via een steil pad daal je af in deze kloof, waar het riviertje de Agly zich een weg heeft gebaand tussen de rotsen, en wandel je er doorheen. Op het einde van de kloof word je opgewacht voor de transfer naar Labastide, een gehucht uit de 15e eeuw.

16,4 km, 5,5 u. (+ 1 u. bezoek Peyrepertuse), 600 m stijgen en 550 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of chambre d'hôtes (O-A)

E Dag 5
Labastide-Puilaurens

Vandaag wandel je langs de uitlopers van de Pic du Bugarach, met zijn 1230 m het hoogste punt van de Corbières. Het gelijknamige dorpje zou volgens bepaalde sektes in 2012 bij de aangekondigde ondergang van de wereld de enige plaats ter wereld zijn die gespaard zou blijven en werd in de weken ervoor overspoeld door toeristen, nieuwsgierigen en believers. Door de vallei van Boulzane trek je tot aan het kasteel van Puilaurens, als een arendsnest gelegen op 700 m hoogte en een van de belangrijkste Kathaarse verzetshaarden. Na een bezoek volgt de transfer naar Quillan, bekend bij de wielertoeristen.

17.5 km, 5,5 u. (+ 1 u. bezoek Puilaurens),  700 m stijgen en 630 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of chambre d'hôtes (O-A)

F Dag 6
Quillan-Puivert

Stilaan kom je terecht in de uitlopers van de Pyreneeën, meer bepaald in de regio Quercorb. Hier zijn het vooral uitgestrekte beuken- en dennenbossen die het landschap kleuren. Bijna aan het einde van de tocht ligt de kasteelruïne van Puivert, met goed bewaarde afbeeldingen van de troubadours die in de kastelen optraden. Nog even verder wandelen naar het dorp Puivert.

Tocht van 15.5 km, 5 u. (+ 1 u. bezoek Puivert), 530 m stijgen en 350 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of chambre d'hôtes (O-A)

G Dag 7
Bélesta-Montségur

Transfer naar Bélesta waar je de laatste tocht aanvat. Via het mysterieuze Morenci-kruis wandel je naar de rotskam pog Montségur, 1206 m hoog. Op 16 maart 1244 bestegen hier zo'n 220 katharen al zingend de brandstapel. “Als Catars, als martirs del pur amor crestian”, leest de inscriptie: aan de Katharen, aan de martelaren van de zuivere christelijke liefde. De stenen van de burcht ademen een energie die na zovele eeuwen nog bijna tastbaar is. Het is een van die magische plaatsen waar het moeilijk is om onbewogen te blijven. Afdaling naar het dorp Montségur. 

Tocht van 13,5 km, 4.5 u. (+ 1 u. bezoek), 850 m stijgen en 400 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of chambre d'hôtes (O-A)

H Dag 8
Einde

Na het ontbijt (O) word je terug naar Quillan gebracht en eindigt het programma

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • avondmaal 
 • 6 transfers 
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • dagkaarten met ingekleurde route
 • GPS-tracks 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middagmaal
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

Eenpersoonskamer (samenreizend): € 185 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 april tot/met 23 juni 2022 en van 3 september tot/met 27 oktober 2022. 
Deze reis is niet boekbaar in de maanden juli en augustus omwille van de hitte.

Heen- en terugreis

De reis begint en eindigt in Quillan.

Met openbaar vervoer: TGV Brussel-Montpellier en verder met regionale trein tot Quillan, ca. 11 u. onderweg. Je kan je traject uitstippelen op Trainline of SNCF

Met eigen wagen: De afstand Brussel-Quillan bedraagt ca. 1100 km. Je kan gratis onbewaakt parkeren aan het station van Quillan.

Vervoer tijdens de reis

Volgende transfers zijn voorzien en inbegrepen:

Dag 2 van Quillan naar Vingrau (1 u.10)
Dag 3 van Cucugnan naar Duilhac-sous-Peyrepertuse (10 min.)
Dag 4 van Gorges de Galamus naar Labastide (15 min.)
Dag 5 van Puilaurens naar Quillan (25 min.)
Dag 7 van Puivert naar Bélesta (15 min.)
Dag 8 van Montségur naar Quillan (1 u.)

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 stappertjes. 
Voor de afstanden en hoogteverschillen: zie programma.  Je wandelt afwisselend op kleine wandelpaden (zelden steil, soms stenig), bredere paden en kleine wegen. Om de kastelen te bereiken moet er wel wat geklommen en gedaald worden. 

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd - max. 10 kg per persoon en jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Eenvoudige, maar verzorgde chambres d’hôtes, pensions of kleine hotels. Tweepersoonskamers, meestal met privé-sanitair.

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Ontbijt en avondmaal (meestal een vast menu) neem je in het logies.
 • Een lunchpakket kan je aankopen in de winkel of in het logies (de avond voordien te bestellen). In de wandelbeschrijvingen staat vermeld of er bevoorrading mogelijk is tijdens de wandelingen. 

Honden

Niet toegelaten.

Wat je moet weten over deze reis

Over Frankrijk

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren