Overslaan en naar de inhoud gaan

De Ardèche met de drukbezochte ‘gorges’ klinkt bekend in de oren. Op korte afstand van deze drukte vind je echter een landschap met een verrassende rust en vredigheid. Met de ezel als trouwe reisgezel trek je door een landschap van kloven, kastelen, rivieren en indrukwekkende grotten. Je slaapt in knusse hotelletjes en ook enkele nachten in een tent met open hemel en in een tent op palen midden in het natuurreservaat. Ook mogelijk zonder ezel.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Pont d'Arc aan Vallon-Pont-d'Arc in de Ardèche
Pont d'Arc

La Réserve Naturelle des Gorges de l'Ardèche

Wandelen met een ezel door de Ardèche.

Wandel tijdens je reis met een ezel als trouwe metgezel.

Kampeer in ongerepte natuur van de Ardèche.

Kampeer in ongerepte natuur.

Programma

Programma

A Dag 1
Vallon Pont d'Arc

Aankomst in Vallon Pont-d’Arc, een plaats gelegen aan de poort van één van de mooiste toeristische sites van Frankrijk, 'la Réserve Naturelle des Gorges de l'Ardèche'. Vandaag, ten laatste om 17u, maak je kennis met het ezeltje en krijg je allerlei tips om deze wandelweek vlot te laten verlopen.

Hotelovernachting met zwembad. (A)

O = ontbijt   L = lunch      A = avondmaal

B Dag 2
Vallon Pont d'Arc - Vagnas
Tocht van 9,5 km, 4 uur stappen. + 220 m. km

Vandaag ruil je het levendige Vallon in voor de rust van het platteland, je maakt kennis met je viervoetige reisgezel. Nadat je de Ardèche bent overgestoken bereik je Salavas. Je passeert enkele prehistorische dolmens nabij Champagnac en wandelt verder naar een kleinschalige en zeer rustig gelegen camping in Vagnas.

Overnachting op een camping met zwembad. (O, L, A)

C Dag 3
Luswandeling Vagnas
Tocht van 11,7 km, 4 uur stappen. Niveauverschil: + 210 m. km

Door het bos en maquis trek je omhoog naar de top Saleyron, hierboven heb je zicht op de machtige kloven van de Ardèche en de fameuze natuurlijke rotsboog van Vallon Pont d’Arc. In de afdaling loont het zeker de moeite om het 15de eeuwse kasteel van Roures te gaan bezoeken, een mooi middeleeuws kasteel met park waarin allerlei oude wapens staan uitgestald. In de zomer worden er evenementen georganiseerd en je kan er ook gaan kijken hoe men zijderupsen kweekt.   

Overnachting op een camping met zwembad. (O, L, A)

D Dag 4
Vagnas - Aven d’Orgnac
Etappe van 11,3 km, 4 uur stappen. + 180 m. km

Vandaag ontdek je de geologie, de fauna en de flora, alsook de geschiedenis van dit mooie stukje Ardèche. Langs La Bastide de Virac bereik je de prehistorische site van L’Aven d’Orgnac met z’n dolmens en de immense grot Baume de Ronze. De grotten van Orgnac behoren tot de grootste en best bewaarde grotten ter wereld. Eveneens interessant is het museum van de prehistorie dat de archeologische en geologische kenmerken van de streek op een erg leerzame manier weet te brengen. Vannacht ben je te gast in een familiaal hotelletje in Aven d'Orgnac.

Hotelovernachting. (O, L, A)

E Dag 5
Aven d'Orgnac - Labastide de Virac
Tocht van 8 km, 2,5 à 3 uur. Niveauverschil: + 100 m. Optionele luswandeling naar het hartje van de kloof: 3,7 km, 2,5 uur. Niveauverschil: + 250 m. km

Je volgende logies is een unieke camping midden in het natuurreservaat. Je kan je ezeltje laten rusten en naar het hartje van de kloof trekken. Vannacht verblijf je in een knusse yurt (= nomadentent) of in een tent op palen (voor families).  In dit stukje ongerepte natuur aan het water kan je kiezen tussen heel wat activiteiten zoals canyoning, paardrijden, speleologie, Via Ferrata, … en uiteraard dolce farniente. Van bij de camping kan je een mooie luswandeling maken naar het hartje van de kloof met zwemmogelijkheid (zonder ezel). Je kan deze wandeling ook nog maken op dag 7 voor je vertrek.

Tocht van 8,2 km, 2,5 à 3 uur. Niveauverschil: + 170 m. Lus:  3,7 km, 2,5 uur. Niveauverschil: + 250 m. 

Overnachting op een camping. (O, L, A)

F Dag 6
Labastide de Virac - Vallon Pont d'Arc
Tocht van 13,8 km, 4,5 uur. Niveauverschil: + 200 m. Variante van de Tour du Saleyron: + 5 km, 1,20 uur. km

Vandaag wandel je terug naar Vallon Pont d’Arc waar je afscheid neemt van het ezeltje. Met je wagen rijd je terug naar de camping voor een laatste overnachting. Je ontdekt de natuur in haar volle glorie. 

Tocht van 13,8 km, 4,5 uur. Niveauverschil: + 200 m.

Overnachting op een camping in een tent aan de rivier. (O, L, A)

G Dag 7
Labastide de Virac
Tocht van 4,7 km, 1,5 uur. (O) km

Vandaag kan je nog een kleine luswandeling maken,alvorens de terugreis aan te vatten: via een oud ezelpad daal je opnieuw af naar het hartje van de kloof waar je een gebied ontdekt met een opmerkelijke biodiversiteit. 

Tocht van 3,7 km, 2,5 uur. 

Einde van het programma na het ontbijt. (O).

Ezelweetjes

Een tijdje in de nabijheid van ezels wandelen brengt een mens in nauw contact met de natuur. Het is een geprivilegieerd contact, zeldzaam in onze hectische tijd. Voor vele mensen is een 'ezel-stapweek' dan ook een echte openbaring. Daarnaast vormen de ezels een link met een vervlogen landelijk leven: ze doen ons de grote traditie van het vervoer per (muil)ezel herbeleven, zoals dat in vroeger tijden gebruikelijk was. En tenslotte geeft een tocht met ezels ons het besef terug van wat 'menselijke' afstanden zijn. We moeten omwille van de dieren en van onszelf immers rekening houden met de lengte van het dagtraject, de hoogteverschillen, graasmogelijkheden, drinkwatervoorziening, enzovoort. Zaken waar wij 'automensen' vaak niet meer bij stilstaan. 
Ezels zijn bijzonder taai en hebben een groot uithoudingsvermogen. Hun gevoel voor oriëntatie is sterk ontwikkeld: ze vinden gemakkelijk hun thuis terug. En het is goed om weten dat ezels speelse grappenmakers zijn, maar ook aanhankelijk en voorzichtig. Geaaid worden vinden ze nooit onprettig en af en toe een lekkernij, bv. aan appel (géén snoep) maakt ze helemaal gelukkig.

 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 

 • logies 

 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot en met het ontbijt dag 7 

 • bagagevervoer 

 • inkom grotten + museum van Orgnac 

 • infopakket met routebeschrijvingen

 • originele IGN wandelkaart

 • gps-tracks

 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 

 • huur ezel

 • persoonlijke uitgaven

 • evt. andere inkomgelden

 • evt. verzekering

De ezelverhuurder vraagt een waarborg van 100 euro voor zijn materiaal. Deze krijg je terug op het einde van de vakantie en op voorwaarde dat het materiaal in goede staat terug wordt ingeleverd.

Prijzen

7 dagen / 6 nachten: volwassenen in een tweepersoonskamer: € 785 p.p.

7 dagen / 6 nachten: volwassenen met kinderen in een familiekamer: € 720 p.p.

Prijs kinderen op de kamer van de ouders:

 • 0 – 1 jaar: € 75 p.p.
 • 2 – 11 jaar: € 465 p.p.

Toeslagen

 • Hoogseizoen juli - aug.: € 34 (+ 12 j.); € 22 (kind 2 tem 11 j.)

 • Huur ezel: € 299

 • extra overnachting in half pension in Vallon Pont d'Arc in een familiekamer: € 98  (+ 12 j.); € 64 (kind 2 tem 11 j.)

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Van 1 april tot 30 september. Tijdig reserveren is aangeraden wegens beperkte capaciteit van het logies. In juli aankomst op oneven dagen, in augustus op even dagen.

Wandelniveau

Korte dagtochten van 9,5 tot 13,8 km. De hoogteverschillen blijven beperkt tot max. 300 m.

Kleinere kinderen kunnen zeker af en toe een stuk op de rug van de ezel meerijden. Het totale draaggewicht voor de ezeltjes mag max. 40 kg zijn, dat is inclusief pakzadel en ander materiaal. Men is hier zeer streng in. Het maximum gewicht voor de kindjes die op de ezel willen meerijden is dan ook 20 kg. GPS-tracks zijn beschikbaar.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

De grote bagage wordt altijd vervoerd met een wagen. Het is niet de bedoeling dat deze wordt gedragen door de ezel, enkel je persoonlijke spullen voor de tocht, je picknick en af en toe een kind. Het ezeltje mag max. 40 kg dragen (dit gewicht is inclusief pakzadel, ander materiaal en één kind van max. 20 kg).

Kinderen

 • vanaf 4jaar

 • gemakkelijke dagtrajecten

 • veel zwemmogelijkheden

 • een ezeltje als wandel-gezel

 • palentent aan de rivier: puur natuur!

Logies

1 x in Vallon Pont d'Arc

 ***-hotel aan de rand van het centrum en op enkele minuten stappen van de rivier. Er is een tuin met zwembad en kleine spa. Restaurant met terras waar men streekspecialiteiten serveert.

2 x in Vagnas

Zeer rustig gelegen camping. Overnachting in een half doorzichtige tent.  Deze tenten (voor 4 pers.) staan op het hoogste gedeelte van de campingsite en zijn 30 m²  groot. Op de benedenverdieping is er een woongedeelte met kleine kitchenette (voorzien van een koffiezet, koelkast, fornuis en servies). Met een laddertje ga je naar de bovenverdieping waar een dubbel bed (140 x 190 cm) en 2 kleine bedden (80 x 190 cm) staan. De doorzichtige koepel biedt panoramisch sterrenzicht maar kan je ook verduisteren 's nachts. Er is een drinkwaterpunt vlakbij. Er is een afgesloten zwembad en een winkeltje waar je brood kan bestellen. Gemeenschappelijk sanitair met Franse toiletten. Wifi beschikbaar.

1 x in Orgnac L'aven

Eenvoudig en klein familiaal gerund hotelletje met 29 kamers. Rustige ligging, petanque en speelruimte. Restaurant met regionale specialiteiten en gezellig overschaduwd buitenterras. Wifi gratis.

2 x in Labastide de Virac

Eenvoudige maar mooie camping op een groot terrein middenin de natuur, vlakbij de rivier met zwemmogelijkheden. Verder is er nog een bar en een pizza restaurant, kruidenwinkel, mountainbikeverhuur, wasruimte en een bbq. Let wel: de weg naar de rivier is een twintigtal minuten afdalen. Terug omhoog neemt ongeveer het dubbel van de tijd in beslag.

 • Voor families staan ruime en comfortabele tenten op palen ter beschikking. Deze zijn gelegen aan het uiteinde van de camping en opgetrokken in hout en canvas. Vanaf het overdekt terras bieden ze een uniek zicht op de Gorges de l’Ardèche. Er zijn twee slaapkamers (één kamer met dubbel bed, één kamer met 2 enkele bedden), een woonruimte met extra bedbank voor twee personen en een keuken die voorzien is van een koelkast, gasfornuis, koffiezet, wasbak, stoel en tafel. Er is een aansluiting met een elektrische verbinding. Gemeubileerd terras.

 • Voor koppels zijn er 8 mooie yurt-tenten ter beschikking. Deze yurts of zogenaamde nomadententen zijn vervaardigd uit hout en natuurlijk canvas en sfeervol ingericht met dekens en kussens. Ernaast is er een gemeenschappelijke keukenruimte waarvan je vrij gebruik kan maken (koelkast, gasfornuis, koffiezetapparaat en wasbak), stoelen en een tafel.

 • Gemeenschappelijk sanitair: er zijn twee sanitaire blokken, waarvan één met vijf individuele badkamers (wastafel, douche, toilet), warm water. 

Maaltijden

 • Ontbijt is inbegrepen en neem je in het logies.

 • Voor de lunch krijg je een lunchpakket mee, er zijn in totaal 5 lunchpakketten inbegrepen.

 • Ook het avondmaal is inbegrepen (6 x) en neem je in het logies zelf. 

  • Op de camping in Vagnas is er een winkeltje waar je basislevensmiddelen kan kopen en waar je brood kan bestellen. Een traiteur zorgt voor het avondeten (voor- en hoofdgerecht, kaas en dessert) dat bij jou aan de tent word geleverd.

  • Op de tweede camping in Labastide de Virac is er een pizza restaurant, de maaltijden zijn dan ook eenvoudig. Naast pizza's zijn er ook vegetarische maaltijdsalades verkrijgbaar.

Geld

In Frankrijk betaal je met euro’s. De ezelverhuurder vraagt een waarborg van 100 euro voor zijn materiaal. Deze krijg je terug op het einde van de vakantie en op voorwaarde dat het materiaal in goede staat wordt weergegeven.
 

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 jaar dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

  Wat je moet weten over deze reis

  Over Frankrijk

  Over deze reisformule

  Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren