Overslaan en naar de inhoud gaan

Over een lengte van  bijna 160 km strekt zich de 'Weg der Sinne' uit, zoals de Rothaarsteig wel eens wordt genoemd omwille van zijn prachtige natuur die alle zintuigen prikkelt. Dit lange-afstandspad verbindt het Westfaalse stadje Brilon met het Hessische Dillenburg en loopt over de hoofdkam van het Rothaargebergte. Deze kam, met zijn langs beide kanten steil aflopende, beboste hellingen, vormde ooit de religieuze en tribale grens tussen het land van Franken en Saksen. Nu is het een heerlijk wandelgebied met vele weidse vergezichten en bronnen van bekende rivieren. Je kan kiezen tussen de officiële 10-daagse of een sportievere 8-daagse versie.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Rothaarsteig
Rothaarsteig
Rothaarsteig

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Brilon

De 'officiële' versie van de Rothaarsteig bestaat uit 8 etappes.

De tocht begint in Brilon, een charmant Hanzestadje aan de noordkant van het Rothaargebergte. Je kan een wandeling maken door de prachtige tuinen en 's avonds het gezellige stadscentrum gaan verkennen.

Overnachting in hotel, pension of gasthof (-)

B Dag 2
Brilon - Willingen

Tijdens deze eerste etappe wandel je van Brilon in het noordoosten van het Sauerland door een gebied vol gaspeldoorn en vuureik naar de Bruchhauser Steine. Deze 4 imposante rotsen, restanten van vulkanen, zijn 350 miljoen jaar oud en vormen een natuurmonument van grote geologische en archeologische waarde. Je wandelt via Schloss Bruchhausen verder naar Willingen.

25 km, 705 m stijgen en 572 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of gasthof (O-L)

C Dag 3
Willingen - Winterberg

Over de Langenberg, met 843 m de hoogste berg in Noordrijn-Westfalen, wandel je naar het natuurgebied Neuer Hagen, waar zich een 60 hectare groot heidelandschap ontsluit. Misschien ontmoet je hier een kudde grote gehoornde heidschnucken? Eindpunt vandaag is Winterberg, een populair vakantieplaatsje waar in de winter geskied wordt.

23 km, 555 m stijgen en 461 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of gasthof (O-L)

D Dag 4
Winterberg - Latrop

Vandaag ligt de Kahler Asten (842 m) op je pad, de bekendste top van het Sauerland en gekroond met een meer dan 100 jaar oud weerstation. Deze 20 m hoge toren is te beklimmen via een smalle wenteltrap van 60 treden en biedt een mooi uitzicht over de omgeving. Langs Sauerlandse heuveldorpjes met veel panoramische uitzichten en via Schanze en  Heidenstock, heidense offerplaatsen, wandel je de romantische Latrop-vallei binnen.

26 km, 386 m stijgen en 617 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of gasthof (O-L)

E Dag 5
Latrop - Oberhundem

Na een korte beklimming bereik je het kleine maar leuke dorpje Jagdhaus. Vanaf hier gaat de tocht verder naar de  Margaretenstein, een grenssteen uit 1692. Een boswachter uit Sauerland en eentje uit Wittgenstein zouden hier geduelleerd hebben om de mooie Margarete. Kort daarna verlaat je even de Rothaarsteig en daal je af naar het dorp Oberhundem.

18 km, 415 m stijgen - 444 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of gasthof (O-L)

F Dag 6
Oberhundem - Lützel

Eerst wandel je naar de Rhein-Wesertoren. Deze bijzondere uitkijktoren werd in 1932 gebouwd op de waterscheiding tussen Rijn en Weser, op de 650 m hoge Westenberg. Terug op de Rothaarsteig. De tocht brengt je vervolgens in het Schwarzbachtal. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw werd het donkere, met sparrenbos bedekte dal omgevormd tot een mozaïek van zeldzame biotopen als elzenbroekbos, hellingbronveen en soortenrijke vochtige hooilanden. Zalig om te wandelen hier. Op weg naar het einddoel van vandaag passeer je een typische 'Dreiherrnstein', de topografische naam voor een plaats waar de landen van drie heersers mekaar raken, en de kasteelruïne van Ginsburg.

24 km, 565 m stijgen en 391 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of gasthof (O-L)

G Dag 7
Lützel - Lahnhof

Op deze etappe leidt de Rothaarsteig je van het hoogste deel van van het Siegerland naar de bovenloop van drie grote rivieren: Lahn, Sieg en Eder.  Interessant historisch weetje: de steig loopt hier gelijk met de middeleeuwse 'Brabanter Strasse', een handelsroute tussen het hertogdom Brabant en Leipzig. In overnachtingsplaats Lahnhof bevindt zich de bron van de Lahn. 

14 km, 263 m stijgen en 226 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of gasthof (O-L)

H Dag 8
Lahnhof - Wilgersdorf

Van de Lahn-bron wandel je naar de bron van de Ilse, een zijrivier van de Lahn, in de middeleeuwen al bekend als de 'heilige Ilsequelle' en een van de beroemdste geneeskrachtige bronnen van Centraal-Europa waar menig pelgrim genezing hoopte te vinden. Vervolg over de Haincher Höhe, de belangrijkste bergrug die het Westerwald en het Sauerland met elkaar verbindt, naar de Tiefenrother Höhe met het spectaculaire uitzichtpunt 'Nase im Wind'. Op het kruispunt Kalteiche neemt het pad langzaam afscheid van het Rothaargebergte en draait het in zuidoostelijke richting naar het Lahn-Dill-Bergland. Jij wandelt nog even verder naar Wilgersdorf.

22 km, 229 m stijgen en 371 m dalen

Overnachting in hotel, pension of gasthof (O-L)

I Dag 9
Wilgersdorf - Dillenburg

Voor de laatste etappe wandel je eerst even terug naar de Kalteiche en van hieruit geleidelijk naar beneden, over overwegend bos- en veldwegen naar Dillenburg. Op je pad vind je nog de eerbiedwaardige Lucaseik, 27,5 m hoog en met een stamomtrek van 3,85 m. Via het idyllische boswachtershuis Steinbach wandel je het Dill-dal in. Eindpunt Dillenburg is de geboorteplaats van Willem I en dus de bakermat van de Nederlandse koninklijke familie. 

21 km, 256 m stijgen en 497 m dalen.

Overnachting in hotel, pension of gasthof (O-L)

Dag 10
Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

8-daags programma

De route die je in deze 8-daagse reis volgt, is - op een inkorting van 9 km na - dezelfde als de hierboven beschreven route. Echter werden 8 etappes samengevoegd tot 6, waardoor je (vanaf dag 3) dagelijks langere afstanden aflegt. Dit maakt deze reis uiteraard zwaarder.

- Aakomst Brillon.
- Brilon - Willingen  25 km, 706 m stijgen en 572 m dalen
- Willingen - Winterberg 23 km, 546 m stijgen en 454 m dalen
- Winterberg - Jagdhaus 29 km, 515 m stijgen en 535 m dalen
- Jagdhaus - Lützel 24 km, 339 m stijgen en 352 m dalen
- Lützel - Irmgarteichen 30 km, 461 m stijgen en 662 m dalen
- Irmgarteichen - Dillenburg 26 km, 496 m stijgen en 675 m dalen
- Einde programma.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • lunchpakket op de wandeldagen
 • bagagevervoer
 • informatiepakket
 • GPS-tracks 
 • originele wandelkaart
 • toeristentaks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • avondmaal
 • evt. inkomgelden
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Prijs 8-daagse

Sportievere 8-daagse: € 745 p.p.

Toeslagen

10 dagen / 9 nachten (samenreizend): € 175 
10 dagen / 9 nachten (alleenreizend): € 350

8 dagen / 7 nachten (samenreizend): € 105
8 dagen / 7 nachten (alleenreizend): € 245 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

Per trein van Brussel naar Brillon Stadt en terug vanuit Dillenburg. Dienstregelingen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn.

Met de wagen

De afstand Brussel-Brilon bedraagt ca. 360 km. Afhankelijk van welk logies er in Brilon geboekt wordt, kan je daar parkeren. Zoniet op de gratis parking Kreishaus. Aan het einde van de tocht reis je per trein terug naar Brilon om je wagen op te pikken. 

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 en 3 stappertjes. In het programma worden de afstanden en hoogteverschillen per dag vermeld. De route is zeer goed en uniform bewegwijzerd. Je wandelt op basis van de wegwijzers, met behulp van een wandelkaart en evt. GPS.

Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd en jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Je slaapt in comfortabele hotelletjes, pensions en 'Landgasthauser', in tweepersoonskamers met privé-sanitair. Kamers met 2 aparte bedden zijn eerder schaars en kunnen niet specifiek aangevraagd worden. Wel hebben de tweepersoonsbedden meestal 2 aparte matrassen en apart bedlinnen. Maar indien je echt geen bed wenst te delen met je reispartner, boek je best twee single-kamers.

Per overnachtingsplaats kunnen meerdere logies boekbaar zijn; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

Het ontbijt neem je in het logies. Voor 's middags krijg je een lunchpakket mee. Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt.

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren