Overslaan en naar de inhoud gaan

De 'Rheinsteig' is Duitslands meest geliefde lange-afstandspad dat de loop van de machtige Rijn volgt, 320 km lang, tussen Wiesbaden en Bonn. Het mooiste traject is dat tussen Rüdesheim en Koblenz in het midden-Rijndal. De Rijn baant zich hier een - soms erg versmalde - weg tussen hoog oprijzende rotsen, wat een buitengewoon schilderachtig landschap oplevert. Historische stadjes, kastelen en burchten tooien de met wijnranken beplante hellingen en wouden van het Sieben-gebergte. Wij bieden jou dit 8-daagse traject graag aan. Wie minder tijd heeft, kan kiezen voor het kortere traject tussen Rüdesheim en Sankt Goarshausen. 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

 

 

De hoogtepunten van deze reis

Filsener: dorpje aan de Rheinsteig

Wandel de mooiste etappe van de Rheinsteig, tevens Unesco Werelderfgoed!

Kaub: Wijnstadje aan de Rijn

Rijn- en wijnstadjes

Burchten, kastelen en indrukwekkende zichten.

Veel burchten, kastelen en indrukwekkende zichten.

Programma

Programma

A Dag 1
Rüdesheim

Aankomst in Rüdesheim am Rhein (niet te verwarren met het Rüdesheim dat 70 km zuidwestwaarts ligt) met z’n vermaarde muziek- en wijnstraat ‘Drosselgasse’ en het wijnmuseum in de Brömserburg.

B Dag 2
Rüdesheim - Lorch

De kabelbaan voert je tot bij het beroemde 19de-eeuwse monument in het Niederwald, waar de vrouwenfiguur Germania, symbool voor de broederschap tussen de Germaanse stammen, de wacht houdt over de Rijn. Geen betere plaats om je tocht te beginnen.

Een eerste panoramawandeling brengt je naar  Assmannshausen en verderop naar Lorch, een levendig plaatsje van vakwerkhuizen en middeleeuwse steegjes. In Lorch is er mogelijkheid tot een wijnproeverij (inbegrepen).

21 km - 660 m stijgen en 680 m dalen

C Dag 3
Lorch - Dörscheid

Over afwisselende paden en met mooie vergezichten over het Rijndal wandel je vandaag naar Dörscheid. Op je pad liggen de burchtruïne Nollig, kasteel Gutenfels en tot de verbeelding sprekende  tolburcht Pfalzgrafenstein, gelegen op een eilandje in de Rijn en gebouwd door de illustere koning Ludwig van Beieren. Het is ook een plaats van groot historisch belang; in 1813 stak de Pruisische veldmaarschalk Blücher hier de Rijn over, hetgeen de val van Napoleon inluidde. Loop zeker eens binnen in het Blüchermuseum in Kaub voor wat meer info of neem de veerpont naar de burcht voor een interessante rondleiding.

13 km - 460 m stijgen en 460 m dalen

D Dag 4
Dörscheid - St Goarshausen

De Rheinsteig doet zijn benaming alle eer aan tijdens deze boeiende etappe naar St. Goarshausen. Je wandelt veel op en neer door bossen en open vlaktes met onderweg mooie uitzichtpunten en rustplaatsen.

De beroemde rots 'Loreley’ op het gelijknamige plateau, is het hoogtepunt van de Rheinsteig. Op deze gevaarlijke plaats op de Rijn, waar de rivier slechts 113 m breed is, zijn in de loop der eeuwen talrijke schepen op elkaar gebotst en ten onder gegaan. De legende wil dat het allemaal de schuld was van de nimf Loreley die boven op de rots met haar gezang de schepen in de val lokte (klik hier voor het prachtige gedicht van Heinrich Heine over Loreley). Ook vandaag nog worden schepen door middel van lichtsignalen verwittigd van tegemoetkomend verkeer.

Even verder word je nog getrakteerd op een 'Dreiburgenblick', het uitzicht op de burchten Katz, Maus en Rheinfels.

19 km - + 590 m stijgen en 620 m dalen

E Dag 5
St Goarshausen - Kamp-Bornhofen

Over een smal en steil zigzaggend pad wandel je in de richting van de adelaars- en valkenburcht Maus en het plaatsje Wellmich. Even voorbij het traditierijke fruitstadje Kestert bereikt het wandelpad alweer een hoogtepunt bij het uitzichtpunt Hindenburghöhe, een prima plek om wat uit te blazen. Voor aankomst in Kamp-Bornhofen, leer je de 'Feindlichen Brüder' (Vijandige Broers) nog kennen, hoofdpersonages in een 16-eeuwse legende met als decor de naast elkaar gelegen burchten Sterrenberg en Liebenstein. Tegenwoordig zijn er gastronomische restaurants in ondergebracht.

21 km - 690 m stijgen en 700 m dalen

F Dag 6
Kamp-Bornhofen - Braubach

Je blijft nog een tijdje ‘op hoogte’ en volgt het natuurleerpad 'Mittelrhein’ door het natuurpark van Nassau om daarna af te dalen tot op rivierniveau. Vanaf hier, bij de plaatsjes Filsen en Osterpai, kronkelt de Rijn zich in spectaculaire bochten richting Braubach. In Osterpai slingert het pad het bos in om er net voor Braubach weer uit te komen. Voor je de stad binnenloopt, passeer je nog de Marksburg, een volledig intacte middeleeuwse vesting uit de 14de eeuw die een bezoekje waard is. Braubach is een prachtig middeleeuws stadje.

17 km - 620 m stijgen en 620 m dalen

G Dag 7
Braubach - Koblenz

Ter hoogte van Braubach voert de Rheinsteig verder van de rivier vandaan richting de Lahn, een zijrivier van de Rijn. Hier klim je door het wilde en rotsachtige ravijn van de Ruppertsklamm naar het uitzichtpunt Lichterkopf. Je steekt de Rijn over via de indrukwekkende Pfaffendorfer-brug en eindigt je wandelweek aan de 'Deutsches Eck'. De oprichting van de Teutoonse Orde aan de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel in 1216 gaf deze historische site de naam Duitse Hoek en het is niet voor niets de grote trekpleister van de stad Koblenz. 

H Dag 8
Einde

Einde na het ontbijt.

 

5-daags programma

Wil of kan je er geen 8 dagen tussenuit, dan raden we je aan het traject tussen Rüdesheim am Rhein en St Goarshausen te boeken. 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • ontbijt
 • bagagevervoer
 • uitgebreid infopakket (met o.a. een Duitstalig 'Routenbuch', Nederlandstalige wandelbeschrijvingen en GPS-tracks)
 • wandelkaart op schaal 1:25.000
 • wijnproeverij in Lorch
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • overige maaltijden 
 • zetellift op dag 1 
 • toeristentax
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Dagelijks vertrek mogelijk van 4 april tot 10 oktober.

Wandelniveau

2 tot 3 stappertjes. Redelijk inspannende dagwandelingen over goed begaanbare paden. Max. 21 km en 690 m stijgen met regelmatig een stevige klim en steile afdaling, regelmatig trappen. Je hebt best geen hoogtevrees en geen problemen met het nemen van zetelliften. Een uitgebreid openbaar vervoer netwerk en de vele bootverbindingen maken dat het altijd mogelijk is om de wandelingen in te korten. Het ganse pad is zeer goed gemarkeerd met het logo van de Rheinsteig. GPS-tracks beschikbaar.  Het is eveneens mogelijk een code te verkrijgen voor het downloaden van een wandelkaart op je GSM.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd tijdens de wandelingen, max. 20 kg per persoon. Jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Je logeert in degelijke en comfortabele hotels of pensions op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé-sanitair.

Honden

Honden zijn toegelaten mits reservatie. Ter plaatse te betalen.

Maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen in de prijs. Middag- en avondmaal zijn niet inbegrepen in de prijs. 

 • Meestal zijn de ontbijten royaal met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,... 
 • Voor de lunch zijn er onderweg voldoende mogelijkheden en/of je kan ‘s ochtends ingrediënten voor een picknick aankopen in een winkel of in het logies. In het infopakket krijg je hierover gedetailleerde informatie.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. 

Prijs

5 dagen / 4 nachten: € 350 per persoon
8 dagen / 7 nachten: € 585 per persoon

Toeslagen

Eenpersoonskamer: 

 • € 119 (5d/4n)
 • € 189 (8d/7n)

Hoogseizoenstoeslag van 18/5 tot 21/6 en van 17/8 tot 8/9:

 • € 31 (5d/4n)
 • € 62 (8d/7n)

Hoogseizoenstoeslag van 22/6 tot 16/8 en van 9/9 tot 29/9: 

 • € 62 (5d/4n)
 • € 93 (8d/7n)

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren