Overslaan en naar de inhoud gaan

Ongetwijfeld één van de indrukwekkendste aller ‘Steigen’ is deze Rheinsteig die 320 km wandelplezier verzekert tussen de steden Wiesbaden en Bonn. Het traject tussen Rüdesheim en Koblenz werd zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Hier, in het midden-Rijndal, zorgen de vele hoog oprijzende rotsen voor een vernauwing van de stroom hetgeen een buitengewoon schilderachtig landschap heeft geschapen. Historische stadjes, talrijke kastelen en burchten tooien de met wijnranken beplante hellingen en wouden van het Sieben-gebergte. Deze tocht kan ook in een verkorte versie, vanaf 5 dagen. Voor informatie over het verkorte programma kan u terecht bij uw Joker-kantoor.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Filsener: dorpje aan de Rheinsteig

Wandel de mooiste etappe van de Rheinsteig, tevens Unesco Werelderfgoed!

Kaub: Wijnstadje aan de Rijn

Rijn- en wijnstadjes

Burchten, kastelen en indrukwekkende zichten.

Veel burchten, kastelen en indrukwekkende zichten.

Programma

Programma

A Dag 1
Rüdesheim

Aankomst in Rüdesheim am Rhein met z’n vermaarde muziek- en wijnstraatje de ‘Drosselgasse’ en het wijnmuseum in de Brömserburg.

B Dag 2
Lorch (O)

De kabelbaan voert je tot bij het Denkmal ‘Germania’ in het Niederwald, hier start je tocht door de vallei van de machtige Rijn, de belangrijke verkeersader die met z’n 1233 km tot één van de langste rivieren van Europa behoort. Een eerste panoramawandeling brengt je naar Assmannshausen en verderop naar Lorch, een levendig plaatsje van vakwerkhuizen en middeleeuwse steegjes.  In Lorch mogelijkheid tot wijnproeverij (incl).

 

Tocht van 21 km. Hoogteverschil: + 660 m, - 680 m.

C Dag 3
Dörscheid (O)

Door wijnbergen en wouden wandel je via een aantal zijdalen met een aantal burchten in het vizier. De meest tot de verbeelding sprekende is de tolburcht Pfalzgrafenstein. Ze is gelegen op een klein eilandje in de Rijn en werd gebouwd door koning Ludwig van Beieren. In 1813 stak de Pruisische veldmaarschalk Blücher op deze plek de Rijn over, hetgeen de val van Napoleon inluidde. Ben je geïnteresseerd in deze geschiedenis dan moet je zeker eens binnenlopen in het Blüchermuseum in Kaub. Momenteel kan je trouwens nog steeds met een veerpont naar deze mooie burcht varen voor een interessante rondleiding.

 

Tocht van 13 km. Hoogteverschil: + 460 m, -460 m.

D Dag 4
St. Goarshausen (O)

De Rheinsteig doet zijn benaming alle eer aan tijdens deze boeiende etappe naar St. Goarshausen. Je wandelt veel op en neer door bossen en open vlaktes met onderweg mooie uitzichtpunten en rustplaatsen.  Bij de wereldberoemde rots ‘de Lorelei’ op het gelijknamige plateau bereik je het hoogtepunt van de Rheinsteig. Op deze gevaarlijke plaats, waar de rivier slechts 113 m breed is, gingen in de loop van de geschiedenis talrijke schepen  ten onder omdat ze elkaar niet zagen komen. Ook vandaag nog worden schepen door middel van lichtsignalen verwittigd van tegemoetkomend verkeer. 

 

Tocht van 19 km. Hoogteverschil: + 590 m, -620 m.

E Dag 5
Kamp-Bornhofen (O)

Van bij St. Goarshausen loodst de Rheinsteig je via een smal en steil zigzaggend pad omhoog, je wandelt nu in de richting van de adelaars- en valkenburcht ‘Maus’ en het plaatsje Wellmich. Even voorbij het traditierijke fruitstadje Kestert bereikt het wandelpad alweer een hoogtepunt bij de Hindenburghöhe, een prima plek om wat uit te blazen. In de twee burchten van de ‘vijandelijke broers’, Liebenstein en Sterrenberg, zijn tegenwoordig gastronomische restaurants ondergebracht.

 

Tocht van in totaal 21 km. Hoogteverschil: + 690 m, - 700 m.

F Dag 6
Braubach (O)

Je blijft nog een tijdje ‘op hoogte’ en volgt het natuurleerpad 'Mittelrhein’ door het natuurpark van Nassau om daarna af te dalen tot op waterniveau. Hier bij de plaatsjes Filsen en Osterpai kronkelt de Rijn zich in spectaculaire bochten richting Braubach. In Osterpai slingert het pad het bos in om er pas net voor Braubach weer uit te komen. Net voor je de stad binnenloopt passeer je nog de hoogteburcht Marksburg, een volledig intacte middeleeuwse vesting uit de 14de eeuw die zeker een bezoekje waard is. Overnachting in Braubach, één van de mooiste middeleeuwse steden aan de Middenrijn.

 

Tocht van in totaal 17 km. Hoogteverschil: + 620 m, 620 m.

G Dag 7
Koblenz (O)

Neem een stevig ontbijt vandaag want deze laatste etappe is niet te onderschatten. Ter hoogte van Braubach voert de Rheinsteig verder van de rivier vandaan richting de Lahn, een zijrivier van de Rijn. Hier klim je door het wilde en rotsachtige ravijn van de Ruppertsklamm naar het uitzichtpunt de Lichterkopf. Door het Bienhorntal gaat het opnieuw bergafwaarts richting de Rijn en de machtige stad Koblenz waar de Rijn de Moezel ontmoet.

 

Tocht van 20 km, hoogteverschil + 690 m, - 680 m.

H Dag 8
Einde (O)

Einde na het ontbijt.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies en ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Infopakket met beknopte wandelbeschrijving
 • Toeristische wandelkaart
 • Wijnproeverij in Lorch
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Heen-en terugreis 
 • Overige maaltijden 
 • Openbaar vervoer
 • Zetellift op dag 1 
 • Evt. inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • Evt. verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Niveau

2 tot 3 stappertjes. Redelijk inspannende dagwandelingen over goed begaanbare paden. Max. 21 km en 690 m stijgen met regelmatig een stevige klim en steile afdaling, regelmatig trappen. Je hebt best geen hoogtevrees en geen problemen met het nemen van zetelliften. Een uitgebreid openbaar vervoer netwerk en de vele bootverbindingen maken dat het altijd mogelijk is om de wandelingen in te korten. Het ganse pad is zeer goed gemarkeerd met het logo van de Rheinsteig. GPS-tracks beschikbaar.  Het is eveneens mogelijk een code te verkrijgen voor het downloaden van een wandelkaart op je GSM.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. De bagage wordt vervoerd tot max. 20 kg per persoon.

Reisperiode

Dagelijks vertrek mogelijk van 06/04 tot 13/10/2019

Prijs

Prijzen weergegeven in de tabel zijn van toepassing op 8-daags programma.

 • 5 dagen / 4 nachten: € 330 p.p.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer (alleenreizend/samenreizend): € 109 (5D/4N); € 179 (8D/7N)
 • Hoogseizoenstoeslag 20/5-23/6 en 19/8-8/9: € 21 (5D/4N); € 52 (8D/7N)
 • Hoogseizoenstoeslag 24/6-18/8 en 9/9-29/9: € 52 (5D/4N); € 93 (8D/7N)

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren