Overslaan en naar de inhoud gaan

Sinds vele jaren is de fietsroute langs de Elbe één van de populairste langeafstandsroutes in Duitsland. Deze route loopt dwars door de Saksische wijnstraat en werd zelfs door de Duitse fietsersbond uitgeroepen tot mooiste fietsroute van het land. Tijdens deze fietsreis start je in het culturele Dresden richting kastelen, wijngaarden en charmante dorpen. Je bezoekt de historische steden Meißen en Lutherstadt Wittenberg, het tuinenrijk Wörlitz en de Bauhaus-stad Dessau. 

De hoogtepunten van deze reis

Fietsvakantie langs de Elbe

Op verkenning in Dresden, hoofdstad van Saksen 

Fietsvakantie langs de Elbe

Fietsen over heerlijk rustige, vlakke wegen

Fietsen langs de Elbe

Het historische Lutherstadt Wittenberg

Programma

Programma

A Dag 1
Dresden

Je start je reis in Dresden, de hoofdstad van Saksen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gebombardeerd. Het is pas na de val van de Berlijnse muur dat sommige ruïnes werden opgebouwd en paleizen hersteld. Een bijzondere stad waar op cultureel vlak veel te beleven valt. Beklim de toren van de mooie Frauenkirche voor een uitzicht over de stad. De paviljoenen rond de binnenplaats van de Zwinger of de indrukwekkende opera Semper zijn zeker ook een bezoek waard. In het hotel ontvang je alle informatie voor je fietstour langs de Elbe.

Half pension
Voor deze reis is het mogelijk om naast het inbegrepen ontbijt ook de diners al op voorhand te regelen. Reken op € 230 per persoon voor half pension, zonder de dranken.
Extra nacht in Dresden
Dresden heeft zoveel te ontdekken dat een extra dag aan te bevelen is. Een extra nacht inclusief ontbijt kost €55 per persoon in Budget en €65 per persoon in Comfort.
B Dag 2
Vrij bezoek aan Dresden of fietstocht naar Bad Schandau
45 km

Wie wat langer van de mooie stad Dresden wil genieten, kan vandaag de fiets nog even aan de kant laten staan. Of je kan 's morgens de trein nemen naar het kuuroord Bad Schandau (ticket niet inbegrepen) en met de fiets terugkeren naar je hotel. Onderweg fiets je langs het fort van Königstein in de heuvels van Saksisch Zwitserland. De vesting bewaakt de diepste bron van Saksen, de oudste kazerne van Duitsland en de eerste Saksische garnizoenskerk. Iets verder ligt het kasteel van Pillnitz, schilderachtig gelegen in de Elbevallei met talloze wijngaarden. Je kan er aangenaam wandelen in de Engelse en Chinese tuin en in het Palmhuis tref je een waaier aan exotische planten aan. Tijdens de zomer openen de 3 paleizen hun deuren en loop je het Paleismuseum binnen met een grootse keuken en prachtige koepelzaal. Als je vandaag de fietst neemt, trap je zo'n 45 km.

C Dag 3
Dresden - Meißen
30 km

Wanneer je de Elbe stroomafwaarts volgt, kom je aan in het historische Meißen. Dit is de stad waar voor het eerst in Europa porselein gemaakt werd. Naast het porseleinmuseum kan je er ook het kasteel van Albrechtsburg en de Gotische kathedraal bezoeken of genieten van een wijndegustatie. Vandaag fiets je ongeveer 30 km.

D Dag 4
Meißen - Riesa of Strehla
28 of 36 km

Langs rustige, mooi aangelegde fietspaden rijd je doorheen het Elbedal met zicht op de wijngaarden die de flanken van de heuvels sieren. Tussen de ranken spot je grootse wijndomeinen. Zo is er het kasteel Diesbar-Seußlitz waar het heerlijk vertoeven is en een glaasje kan gedegusteerd worden. Richting Riesa worden de fietswegen minder bewoond. Op die manier is het zeer aangenaam fietsen in de vallei van de Elbe. Eindigen doe je hier of in het middeleeuwse dorp Strehla (bij Budget accommodatie) of Riesa (bij Comfort accommodatie). 

Meißen - Riesa: 28km

Meißen - Strehla: 36km

Kajaktrip
Vandaag kan je kiezen om het eerste deel van de dag niet te fietsen maar af te leggen per kajak. Je vertrekt dan 's morgens in Meissen en vaart tot in Diesbar-Seusslitz waar je terug op de fiets springt voor het laatste deel van de dag.
E Dag 5
Strehla of Riesa - Torgau
40 of 48 km

Je fietst door het heuvelachtige platteland richting Torgau, een historische plek waar in 1945 de Amerikanen en het Rode Leger elkaar de hand schudden. In het gefusioneerde dorp Belgern-Schildau spot je hét standbeeld van Roland. Een beeld dat zou verwijzen naar de generaal die aan de zijde van Keizer Karel streed. Maar eigenlijk is niemand er helemaal zeker van. Aangekomen op je eindbestemming kan je het in het midden van de stad Torgau, het Paleis Hartenfels in renaissancestijl bezoeken. De grootse wenteltrap op het binnenhof imponeert. Vandaag zit je zo'n 48 km op het zadel.

F Dag 6
Torgau - Lutherstadt Wittenberg
67 km

Je zet koers richting Pretzsch. Onderweg kan je een blik werpen op landerijen zoals het kasteel van Lichtenberg en Pretzsch. In dat laatste kan je terecht voor een warme koffiespecialiteit vergezeld van een heerlijk stuk taart.  Je neemt de veerboot naar de andere kant van de Elbe (€0,50) en vervolgt je tocht via Elster naar Lutherstadt Wittenberg, de plaats waar Maarten Luther de Reformatie startte. Hij kerfde er 95 geschriften in de deur van het Schloßkirche waar hij 30 jaar lang zijn protestantse godsdienst verkondigde. Het is ook hier dat Maarten Luther ligt begraven. Wie meer wil weten over de invloed die deze theoloog had, is hier aan het juiste adres. De stad, waarvan een groot deel erkend door UNESCO, wemelt van de historische gebouwen die verwijzen naar de revolutie. Denk aan het Lutherhuis, de binnenplaatsen van Cranach en het Melanchtonhuis. Vandaag heb je 67 km op de teller.

Extra nacht in Pretzsch
Indien deze rit voor jou te lang is, kan je er voor kiezen om de trip in 2 dagen te splitsen. Je overnacht dan in Pretzsch. Kostprijs bedraagt 65 à 70 euro per persoon in een 2-persoonskamer inclusief ontbijt.
Extra nacht in Lutherstadt Wittenberg
Wil je een dagje langer de tijd om deze stad te ontdekken, boek dan zeker een extra nacht hier. Dit is zeker aan te raden indien je de rit van Torgau in 1 dag doet. Kostprijs 65 à 70 euro per persoon in een 2-persoonskamer inclusief ontbijt.
G Dag 7-8
Lutherstadt Wittenberg - Dessau
37 km

Je fietst via het bekende Wörlitzer Park met zijn perfect aangelegde Engelse tuinen naar Dessau. Boek een tour en ontdek hoe het Bauhaus-architectuur de stad veroverde en welke 4 werelderfgoederen deze stad bezit. Na het ontbijt eindigt je fietsvakantie. Alvorens naar huis te keren, kan je nog een wandeling maken in het biosfeernatuurreservaat. Je gaat op eigen kracht naar huis of neemt de trein of een transfer naar je startplaats Dresden. Vandaag trap je 37 km.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Huur een fiets ter plaatsePrijs op aanvraag
Dag 1:
Half pension Prijs op aanvraag
Extra nacht in Dresden Prijs op aanvraag
Dag 4:
Kajaktrip Prijs op aanvraag
Dag 6:
Extra nacht in Pretzsch Prijs op aanvraag
Extra nacht in Lutherstadt Wittenberg Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in 2-persoonskamer
 • Ontbijt van dag 2 tot en met dag 8
 • Uitgebreid roadbook in het Engels met kaartmateriaal (1 per kamer)
 • Bagagevervoer voor de grote bagage tijdens alle fietstochten vanaf dag 3 tot en met dag 7 (1 stuk bagage per persoon)
 • Telefonische bijstand van de lokale partner
 • Pechverhelping indien huurfiets
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar Dresden en terug
 • Transfer van Dessau naar Dresden
 • Eventuele parkeerkosten indien men met de auto komt
 • Overige maaltijden
 • Toeristentaks (€ 1 tot € 5 per persoon per nacht)
 • Optionele activiteiten
 • Inkomgelden sights en musea
 • Diensten die niet hierboven worden vermeld
 • Dranken
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Fietsverhuur

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.

Aantal deelnemers

Kinderen jonger dan 3 jaar overnachten gratis vanaf 2 betalende deelnemers.

Het minimum aantal deelnemers is 1, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. 

Optioneel

 • Huur gewone fiets incl. fietstas: € 105
 • Huur E-Bike incl. fietstas: € 205
 • Kajaktrip: € 60 per persoon (vanaf 2 personen)
 • Half pension: € 230 per persoon
 • Single kamer in Budget accommodatie
  • € 870 in laagseizoen
  • € 905 in hoogseizoen
 • Single kamer in Comfort accommodatie
  • € 1.030 in laagseizoen
  • € 1.065 in hoogseizoen
 • Extra nacht in Dresden in Budget accommodatie
  • € 70 per persoon in een 2-persoonskamer
  • € 90 per persoon in een single kamer
 • Extra nacht in Dresden in Comfort accommodatie
  • € 80 per persoon in een 2-persoonskamer
  • € 110 per persoon in een single kamer
 • Extra nacht in Pretzsch in Budget accommodatie
  • € 65 per persoon in een 2-persoonskamer
  • € 105 per persoon in een single kamer
 • Extra nacht in Pretzsch in Comfort accommodatie
  • € 70 per persoon in een 2-persoonskamer
  • € 110 per persoon in een single kamer
 • Privé transfer van Dessau naar Dresden:
  • € 370 per groep tot en met 7 personen 
  • € 30 extra per eigen fiets
 • Gedeelde transfer van Dessau naar Dresden (enkel op zondag):
  • € 100 per persoon
  • € 30 extra per eigen fiets

De fietsen zijn voorzien van een slot en een waterdichte fietstas. Per kamer is er een kaartenhouder en een reparatieset met fietspomp, plakgerief, binnenband.

Heen- en terugreis

 • Met de trein van Brussel naar Dresden met overstap in Frankfurt (ca. 9 uur)
 • Met je eigen wagen

Fietsniveau

De fietsafstanden zijn tussen 30 km en 68 km per dag. De route verloopt overwegend vlak.

Hotels:

 • Budget: guesthouses en 3*-hotels
 • Comfort: 3*- en 4*-hotels

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren