Overslaan en naar de inhoud gaan

In het zuiden van het Zwarte Woud fiets je langs oerbossen en heldere meren, afgewisseld met weidse vlakten. Met de oude boerderijen lijkt de tijd wel stil te staan. Ontdek de Romeinse stad August Raurica, de beschermde Wutachkloof en het autovrije Freiburg. Geniet van de frisse wijnen van Müllheim en fiets langs de Rijn op Duits of Zwitsers grondgebied.

De hoogtepunten van deze reis

fietsvakantie in hetHet zuiden van het Zwarte Woud

Op eigen tempo fietsen in het glooiende landschap van het Zwarte Woud

fietsvakantie in hetHet zuiden van het Zwarte Woud

Met de fiets door het autoluwe historische centrum van Freiburg

fietsvakantie in hetHet zuiden van het Zwarte Woud

Ontspannen aan het water van het glaciale Titimeer

Programma

Programma

A Dag 1
Hinterzarten

Je wordt 's avonds verwacht in je hotel waar je alle noodzakelijke documenten ontvangt voor een aangename fietsvakantie. Hinterzarten ligt in het Zwarte Woud en wordt omgeven door dichte bossen, weidse vlakten en kristalheldere meren. Ga op zoek naar verborgen parels zoals de Ravennakloof of het meer Mathisleweiher. Als je zot bent van skiën, bezoek dan zeker het skimuseum. Hier ontdek je wie deze sport heeft uitgevonden. Tijdens de zomer valt hier ontzettend veel te beleven. Wie weet, pik je wel ergens een jazzconcert mee. 

B Dag 2
Hinterzarten - Bonndorf
282 positieve hoogtemeters en 37 km  -  3,5 uur

Het is slechts een paar pedaalslagen naar de populaire Titisee, een meer ontstaan door gletsjerwater. Geniet van een korte wandeling langs de oever of verken de omgeving met een bootje. Het meer is ook toegankelijk als je wat verfrissing zoekt in het water. Wil je helemaal ontspannen, dan heeft dit kuuroord zeker wat in de aanbieding. Rijdend door een charmant berglandschap passeer je Lenzkirch. Je eindbestemming vandaag is Bonndorf.  Heb je nog wat tijd over vandaag, dan kan je in het kasteel nog een tentoonstelling over moderne kunst meepikken. Tijdens de zomer worden hier ook wekelijks evenementen georganiseerd. Vandaag fiets je 37 km.

C Dag 3
Bonndorf - Waldshut
57 positieve hoogtemeters en 53 km  -  3,5 uur

Vandaag voert de fietsroute je langs de wilde en romantische Wutachkloof. Enkel te voet bereikbaar dus je kan hier eindeloos genieten van een allesoverheersende stilte. Dat in een kloof die de schoonste van Duitsland wordt genoemd.De kloof is op sommige plaatsen tot 170 m diep en verrast met donderende watervallen, wilde rivieren en uitdagende valleien. Heb je weinig tijd, dan is de korte omweg naar het uitkijkpunt over de kloof zeker de moeite waard. Na een stevige klim daal je af naar de grens met Zwitserland en volg je de Wutach-rivier stroomafwaarts naar Waldshut. Bezoek de Schaffhauser Tor, dat vroeger werd gebruikt als stadsgevangenis. In deze stad is het heerlijk kuieren in het oude stadscentrum.

D Dag 4
Waldshut - Rheinfelden
85 hoogtemeters en 45 km  -  3 uur

Je fietst verder langs de Rijn, de grens tussen Duitsland en Zwitserland. Vandaag mag je kiezen in welk land je zal fietsen. Zowel de Duitse als de Zwitserse oever brengen je naar Laufenburg. In deze stad kan je maar liefst 21 rode leeuwen ontdekken, een symbool dat het stadswapen siert. Maak een rondvaart op de rivier om een beter te beeld te krijgen van de stad die sinds 1801 werd verdeeld onder deze 2 landen. Eindpunt vandaag is de industriële stad Rheinfelden. Hier kan je de oudste waterkrachtcentrale van Europa ontdekken. De stad profileert zich als jong en modern maar houdt ook vast aan zijn rijke geschiedenis.

E Dag 5
Rheinfelden - Müllheim
129 positieve hoogtemeters 66 km  -  4,5 uur

Je volgt verder de Rijn via het imposante August Raurica, de best bewaard gebleven Romeinse stad ten noorden van de Alpen. Deze stad telde op haar hoogtepunt maar liefst 20.000 inwoners. Via een app krijg je een beter beeld van hoe deze stad er ooit uitzag met de talrijke ateliers, tempels en openbare badplaatsen. Daarna fiets je verder richting Basel. Heb je liever wat minder kilometers op de teller vandaag, dan kan je ook met een boot tot Basel varen. Via de langste, vrijdragende voet- en fietsbrug van Europa fiets je terug Duitsland binnen. Ook nu is de Rijn je leidraad tot net voor Müllheim, een stad door wijngaarden omringd. Nestel je neer op een terras en proef de lokale wijnen die ook in het buitenland bejubeld worden voor hun uitmuntende kwaliteit.

F Dag 6
Müllheim - Hinterzarten
275 positieve hoogtemeters en 50 km  -  3,5 uur

De route voert je door heuvelachtige wijngaarden naar Freiburg. Recent door Lonely Planet uitgeroepen als Best in Travel City Destinations in the World 2022. Wat zij erover te zeggen hebben? 'Als charismatische, milieubewuste metropool in het Zwarte Woud heeft Freiburg niet alleen een paar trucjes in petto om verantwoord te leven, maar vervult het ook alle clichés van de Duitse rust met zijn geplaveide straatjes, prachtige gevels, de oude universiteit en de kathedraal.' Freiburg staat bekend als een fietsbolwerk en een autovrije binnenstad. Met de fiets kan je dus heel ontspannen de kronkelende straten van de charmante oude stad verkennen. Je fietst nog enkele kilometers verder en komt aan in Kirchzarten waar je fietstocht eindigt. De laatste steile kilometers leg je af met de Höllentalbahn tot Hinterzarten.

G Dag 7
Hinterzarten

Het programma eindigt na het ontbijt. 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt van dag 2 tot en met dag 7
 • Treinticket van Kirchzarten naar Hinterzarten op dag 6
 • Uitgebreid roadbook
 • Bagagevervoer voor de grote bagage tijdens alle fietstochten vanaf dag 2 tot en met dag 6 (1 stuk per persoon)
 • Pechhulp tijdens fietstochten
 • Toeristenbelasting
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar Hinterzarten en terug
 • Alle overige maaltijden
 • Meerkosten voor huurfiets (gewone fiets of e-bike)
 • Eventuele parkeerkosten indien men met de auto komt
 • Inkomgelden sights en musea
 • Alle drankjes tijdens de maaltijden
 • Persoonlijke reisverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Vertrek kan niet op maandag.

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen.

Optioneel

 • Fietsverhuur: € 126
  • extra dag: €24
 • E-bike verhuur:  € 294
  • extra dag: € 54
 • Single kamer: vanaf € 150
 • Extra nacht in Hinterzarten: € 75/pp in een 2-persoonskamer en € 78 in een 1-persoonskamer

Heen- en terugreis

 • Met je eigen wagen
 • Met de trein naar Hinterzarten met overstap in Keulen en Freiburg (ca. 7 uur vanuit Brussel)

Fietsniveau

In totaal fiets je 245 km tijdens deze trip. Hoofdzakelijk in dalende lijn en langs de Rijn. Enkel de laatste dag gaat het in stijgende lijn. Op het laatste, steile, stuk maken we dankbaar gebruik van de trein.

Hotellijst

 • Hinterzarten: Hotel Imbery
 • Bonndorf: Gasthaus Kranz
 • Waldshut: Hotel Waldshuter Hof
 • Rheinfelden: Storchen Hotel und Resaturant
 • Müllheim: Altes Spital Hotel

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren