Overslaan en naar de inhoud gaan

Als een natuurlijk symbool van de Duitse eenmaking, doorkruist een wandelpad het Duitse Harz-gebergte en verbindt zo het voormalige Oost- en West-Duitsland. De 'Harzer-Hexen-Stieg', zoals het officieel heet, is met een lengte van 100 km ideaal voor een week onversneden en niet al te zwaar wandelgenot. Je wandelt voornamelijk door indrukwekkende kloven en glooiende loof- en dennenbossen, beladen met heksensagen en duivelse legendes. Heel bijzonder tenslotte is de aanwezigheid van het 'Oberharzer Wasserregal', het grootste vijver- en kanalensysteem ter wereld dat 800 jaar lang (propere) energie leverde voor de mijnbouw.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

wandelreis Duitsland Harzer Hexen Stieg
wandelreis Duitsland Harzer Hexen Stieg
wandelreis Duitsland Harzer Hexen Stieg

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst Osterode

Startplaats van deze wandelweek is Osterode, in het zuidwesten van de Harz-streek. Deze kleine stad met mooie vakwerkhuizen wordt omringd door een goed bewaarde stadsmuur waarbinnen sommige huizen zelfs dateren uit de 10de eeuw.

Overnachting in hotel of pension (-)

B Dag 2
Osterode - Clausthal–Zellerfeld

Mijnbouw was eeuwenlang de grootste bron van inkomsten in deze contreien en de natuur werd hier dan ook in grote mate door beïnvloed. Dat zal je vandaag merken. Je vertrekt bergopwaarts over de Hundscher Weg, een middeleeuws pad waarlangs ezelkaravanen de mijnwerkersdorpjes in het dal bevoorraadden. Algauw loop je langs de vijvers, grachten, beken en kanaaltjes die deel uitmaken van het Oberharzer Wasserregal, een waternetwerk dat vnl. werd aangelegd tussen de 16de en 19de eeuw om de mijnbouw in het Harz-gebergte te faciliteren. In die periode werd zo'n 50% van het Duitse zilver gedolven in de Harz; verder ook koper, lood, ijzer en zink.
Net voorbij het reservoir Bärenbrucher Teich verlaat je het officiële wandelpad, om noordwaarts Clausthal-Zellerfeld binnen te wandelen. Deze fusiegemeente bestaat uit 2 stadsdelen: Clausthal, dat een unieke technische universiteit voor mijnwerkers en ijzergieters huisvestte, en het meer toeristische Zellerfeld.

Tocht van 16 km, ca. 4 uur stappen.

Overnachting in hotel of pension (O)

C Dag 3
Clausthal–Zellerfeld - Altenau

Vanuit de stad vervoeg je terug het wandelpad. Boswegen en smalle paadjes leiden langs nog meer getuigen van het Oberharzer Wasserregal en je zal merken dat dit landschap niet voor niets door Unesco werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Zo wandel je bv. langs een deel van de Dammgraben, een 27 km-lange door mensenhanden uitgegraven gracht. Voor je Altenau bereikt, passeer je nog de Eisenquelle. Het water en de stenen trog zijn bruinrood gekleurd door het hoge ijzergehalte in het water.

Tocht van 17 km, ca. 5 uur stappen.

Overnachting in het plaatsje Altenau, dat amper 1800 zielen telt maar dat al sinds midden 17de eeuw stadsrechten bezit en zich dus stad mag noemen. Altenau was dankzij het zilver zeer welvarend en je kan er nog steeds de mijnbouwershuisjes bewonderen. Ook de moeite van het bezoeken waard is het 'Kräuterpark', een park met een grote collectie inheemse en exotische kruiden. Saunaliefhebbers kunnen er nog extra van genieten tijdens het opgieten in de sauna van de thermen ‘Heißer Brocken’.

Overnachting in hotel of pension (O)

D Dag 4
Altenau - Schierke

Landschappelijk is deze dag in twee stukken te delen. Eerst loop je grotendeels over bospaden en verder  langs de Dammgraben tot voor het plaatsje Torfhaus. Van hier wandel je in een traject van 8 km en 335 m stijgen naar de top van de Brocken (1142 m), een geliefde uitstap voor de lokale bevolking (dus op een mooie zomerse dag zal je hier niet alleen zijn). Ongeveer 1000 ha rond de top van de Brocken is bedekt met een van de laatste ongerepte bossen van Midden-Europa. Je volgt de 'Goetheweg' tot je de Brocken bereikt, een pad dat nog niet veel veranderd is sedert de beroemde dichter het in 1777 bewandelde. Een plankenpad leidt je door het het oeroude veengebied "Großes Torfhausmoor". 
Deze etappe luidt ook een ander landschap in, dat van het Nationaal Park Harz. Dichte bossen* wisselen af met weidse hoogvlakten, diepe dalen en afgeronde toppen.
Met de ‘Brockenbahn’, een historische stoomtrein, tuf je naar Schierke voor de overnachting. Uiteraard kan je de afdaling van 7 km ook te voet doen.

Tocht van 20 km, ca. 6 uur stappen (27 km, indien je de stoomtrein niet neemt)

(*) De schorskever (Borkenkäfer in het Duits) heeft de afgelopen 2 jaar aan heel het West-Europese dennenbestand schade berokkend. De Duitse Harz is bijzonder hard getroffen. De enige manier om nog meer schade tegen te gaan, was door besmette bomen te vellen. Hier en daar zal je dus wat kaalslag tegenkomen. 

Overnachting in hotel of pension (O)

E Dag 5
Schierke - Rübeland

Van bij Trudenstein, een rots met prachtig zicht op de zuidelijke Harz, gaat het bergafwaarts richting Königshütte, de samenvloeiing van Kalte en Warme Bode en de stuwdam. Je betreedt nu het dal van de rivier de Bode die je geleide zal zijn tot bij het eindpunt van de tocht.

Je overnachtingsplaats is Rübeland, vooral bekend omwille van twee indrukwekkende druipsteengrotten, de Herrmannshöhle en de Baumanshöhle. In deze laatste worden tijdens de zomermaanden klassieke concerten gehouden.

Tocht van 21 km, ca. 6 uur stappen.

Overnachting in hotel of pension (O)

F Dag 6
Rübeland - Treseburg

Ook vandaag begeleidt de Bode de tocht. Nu en dan loop je over smalle paadjes, soms ook over bredere wegen. Het gebied van Neuwerk kent een enorme geologische variatie; hier werd marmer, leisteen en ijzererts gewonnen. Hoog boven de dam van de Wendefurth meander je via Altenbrak tot Treseburg, het kleine dorp waar je vannacht te gast bent.

Tocht van 20 km, ca. 5,5 uur stappen. 

Overnachting in hotel of pension (O)

G Dag 7
Treseburg - Thale + Quedlinburg

Al snel nadat je Tresenburg verlaten hebt, kom je in het Nationaal Park Bodetal terecht. De Bode-vallei (Bodeschlucht) is de grootste kloof ten noorden van de Alpen en hier tussen Treseburg en Thale wandel je door het indrukwekkendste gedeelte ervan. Hoog oprijzende granietwanden en donkere wouden vormen een mysterieus decor en inspireerden tot vele sagen en legenden waarin heksen en duivels, dwergen en reuzen steevast de hoofdrol spelen.

Even voorbij de Duivelsbrug, kom je aan het kabelbaantje dat je 250 m hoger naar het rotsplateau ‘Hexentanzplatz’ brengt, in de prehistorie een plaats van ritueel belang. Een aanrader, want je krijgt er een knap zicht op de vallei. 

De 'fontein der wijsheid' in het levendige stadje Thale is het eindpunt van de Harzer-Hexen-Stieg.

Tocht van 10 km, ca. 3 uur stappen.

Hier neem je de trein die je in 10 minuten naar Quedlinburg brengt, een van de meest schilderachtige stadjes van Duitsland.

Overnachting in hotel of pension (O)

H Dag 8
Einde

Na het ontbijt keer je terug naar Osterode om je wagen op te pikken, of vat je de terugreis aan met het openbaar vervoer.

(O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met Duitstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks
 • originele wandelkaart
 • trein Thale-Quedlinburg op dag 7
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden 
 • verblijfstaks 
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • eenpersoonskamer samenreizend: € 180
 • eenpersoonskamer alleenreizend: € 280
 • transfer Quedlinburg - Osterode: € 197 (1-3 pers); € 238 (4-8 pers)

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 april tot/met 31 oktober 2021.

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer: Trein van Brussel naar Osterode am Harz Mitte en van Quedlinburg naar Brussel. Meer info vind je op Deutsche Bahn.

Met de wagen: De afstand Brussel-Osterode bedraagt ca. 540 km. Je kan je auto betalend parkeren bij het eerste hotel of op verschillende plaatsen in de stad gratis parkeren, zo bv. op de parking Bleichestelle bij de start van het wandelpad. Aan het einde van de tocht kan je van Quedlinburg terugkeren naar Osterode met de trein. Je bent 2.5 à 3,5 uur onderweg. Ook een private transfer vanuit Quedlinburg naar Osterode is mogelijk (zie toeslagen). Meer info vind je op Deutsche Bahn.

Transfers ter plaatse

Op dag 7 neem je de trein van Thale naar Quedlinburg. Deze transfer maakt deel uit van het programma en je krijgt een treinticket in jouw informatiepakket. 

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 stappertjes. Voor de wandelafstanden per dag: zie programma. De hoogteverschillen per dag bedragen niet meer dan 400 m; op dag 4 is dat 700 m. De tocht voert over goede en goed bewegwijzerde paden en boswegen, waarbij enige tredzekerheid is aangeraden. De wandelingen op dag 4 en dag 7 bevatten hoogtevreesgevoelige stukken.

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Je verblijft in eenvoudige, comfortabele middenklassehotels en/of 'Gasthöfe', in tweepersoonskamers met privé-sanitair. Sommigen liggen vlak langs de Hexen-Stieg, anderen liggen er wat verder af zodat je een eindje de stad of het dorp moet inwandelen.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt is meestal in de vorm van ontbijtbuffet met verschillende soorten brood, beleg, eieren, yoghurt, granen,...
 • Voor de lunch zijn er onderweg mogelijkheden en/of je kan ‘s ochtends ingrediënten voor een picknick aankopen in een winkel of in het logies. In het infopakket krijg je hierover gedetailleerde informatie.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt.

Honden

Honden toegelaten mits reservatie, toeslag ter plaatse te betalen (ca. € 5 à 10 per nacht).

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren