Overslaan en naar de inhoud gaan

Op geasfalteerde paden fiets je langs de oevers van de Oder en de Neisse. Met je tweewieler flirt je met de Poolse grens. Groene, ongerepte landschappen en historische steden wisselen elkaar af. Cultuurliefhebbers halen hun hart op in het door UNESCO erkende Görlitz en Bad Muskau. De Rozenstad Forst doet bloemfanaten duizelen en de natuur van Nationaal Park Unteres Odertal garandeert een rustiger fietsparcours. Enkele zachte heuvels later, krijg je de Oostzee in je vizier. Na 580 km trapplezier is het heerlijk ontspannen op het strand van het eiland Usedom.  

De hoogtepunten van deze reis

Fietsreis Duits-Poolse grens, Oder-Neisse grens, Bad Muskau

Bezoek aan Fürst-Pückler-Park in Bad Muskau

Fietsreis Duits-Poolse grens, Oder-Neisse grens, Usedom

Luieren op de stranden van het eiland Usedom

Fietsreis Duits-Poolse grens, Oder-Neisse grens

Ontspannend fietsen door bossen en langs meren

Programma

Programma

A Dag 1
Zittau

Aangekomen in je hotel te Zittau ontvang je 's avonds alle nodige informatie voor je fietsvakantie. 

B Dag 2
Zittau - Görlitz
43 km

Via Ostritz fiets je naar het beroemde klooster St. Marienthal, het oudste vrouwenklooster van de cisterciënzerorde in Duitsland, dat sinds zijn stichting in 1234 zonder onderbreking heeft bestaan. Je fietst verder naar Görlitz, waarvan de historische oude stad tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig gespaard bleef van verwoesting.

C Dag 3
Görlitz - Bad Muskau
70 km

Vandaag rijd je langs typische heidedorpjes en groene vlaktes tot in het pittoreske middeleeuwse Rothenburg in Oberlausitz. Een slaperig stadje met kleurrijke gevels en romantische kasseistraten. Je fietst verder langs de oevers van de Oder-Neisse en bereikt je eindbestemming van vandaag: Bad Muskau. Hoogtepunt hier is het Fürst-Pückler-Park. Een prins die het domein op wonderbaarlijke en originele manier aanlegde met oog voor mens, natuur en cultuur. Het park met zijn vele tuinen, het rode kasteel en de orangerie is zo harmonieus aangelegd dat het voor velen een plek van rust en ontspanning betekent. Niet voor niets is het park sinds 2005 opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Je fietst vandaag 68 km.

D Dag 4
Bad Muskau - Guben
68 km

Je rijdt vandaag door bosrijke landschappen. Ongetwijfeld wekt de rozentuin van Forst onderweg je aandacht. Maar liefst 800 verschillende soorten en meer dan 1.000 rozenstruiken kleuren het mooi aangelegde park. Wandel door thematuinen, langs fonteinen en grootse sculpturen. Vooral in de zomer kan je hier heel wat nieuwe rozensoorten spotten. Nog niet genoeg van al dit natuurgeweld? Geniet van de pure schoonheid in Reisigwehrinsel of maak een wandeling langs uitgestrekte grasvelden in het Wehrinselpark. In Guben zet je je stalen ros weer een nacht aan de kant. Bruggen over de Neisse verbinden het industriële Duitse deel met de oude Poolse kant. Uitkijktorens, poorten en historische stadsmuren staan nog steeds overeind. Oude industrie, zoals de hoedenfabriek, werd omgebouwd tot een moderne evenementenhal, stadhuis en bibliotheek. Je trapt een stevige 68 km vandaag. 

E Dag 5
Guben - Frankfurt aan de Oder
65 km

In Ratzdorf passeer je het punt waar de jonge Neisse samenvloeit met de uit Oost-Tsjechië afkomstige Oder. Op een heuvel prijkt de Cisterciënzersabdij van Neuzelle. Het rijkelijk versierde altaar en het barokke interieur van de Sankt Marienkerk zijn een stop waardig. Via de kille ijzerindustriestad Eisenhüttenstadt uit de voormalige DDR rijd je verder richting het eindpunt van deze fietsetappe. In de universiteitsstad Frankfurt aan de Oder ontdek je historische gebouwen in de typische baksteengotiek. Voorbeelden hiervan zijn het stadhuis en de Friedenskirche. Voor kunst hoef je nooit ver te lopen in deze stad. Je eindigt met 65 km op de teller.

Bij het 5-daagse programma eindigt hier je fietsvakantie. Bij het 8-daagse programma start je fietsreis in Frankfurt aan de Oder.

F Dag 6
Frankfurt aan de Oder - Groß Neuendorf/Altlewin
68 km

Je laat alle cultuur van de laatste dagen achter je en trekt naar de weidse vlaktes van de Oderbruch. Zonder twijfel één van de mooiste landschapverzichten ten oosten van Duitsland. De Oder overstroomde hier vroeger regelmatig waardoor het landschap wijzigde in een moerasgebied. Je decor voor vandaag bestaat uit groene velden, zeldzame bloemen, imposante kastelen, het riet langs de waterkant, met bomen afgebakende eindeloze lanen en mooi aangelegde dijken. De ideale dag voor wie al fietsend tot rust wil komen en de charme van deze regio wil ontdekken. Je fietstocht eindigt in Groß Neuendorf/Altlewin. Vandaag heb je 68 km in de benen.

G Dag 7
Gross Neuendorf/Altlewin – Schwedt aan de Oder
65 km

Vandaag fiets je door het Nationaal Park Unteres Odertal, een overstromingsgebied aan de benedenloop van de rivier de Oder. De polders die regelmatig onder water komen te staan, herbergen een grote diversiteit aan fauna en flora met grootse meren, loofbossen en met bloemen gevulde graslanden. Deze overstroomde gebieden zijn een paradijs voor meer dan 145 vogelsoorten. De fietsreis gaat verder richting Stolper Grützpott, een verdedigingstoren dat met een diameter van 18 m de dikste van het land is. Bezoek de verschillende kamers, daal af naar de kerker of klim naar boven voor een geweldig uitzicht. Stap binnen in het bezoekerscentrum van het Unteres Odertal. Of wandel doorheen het landschapspark te Criewen, fraai aangelegd met romantische bruggen en een kasteel. Na 65 km op de fiets, eindig je in Schwedt aan de Oder.

H Dag 8
Schwedt aan de Oder - Löcknitz
80 km

Je trapt je laatste kilometers doorheen het ongerepte Unteres Odertal en neemt ter hoogte van het stadje Gartz afscheid van de Oder. Jij blijft fietsen op Duits terrein terwijl de Oder richting Polen stroomt. Wandel langs de goed bewaarde stadsmuur en de verdedigingstorens. In het heuvelachtige landschap richting Löcknitz is het weer wennen aan het klimmen en het dalen. In de stad is het rustig kuieren langs het meer. Wie het liever iets kalmer aandoet na zo'n 80 km fietsen, zoekt de schaduw op van de meer dan 1000 jaar oude eik. 

I Dag 9
Löcknitz - Ueckermünde
58 km

Je rijdt door de uitgestrekte en schilderachtige landschappen die flaneren langs de oevers van de Uecker. Einddoel vandaag is het vissersdorp Ueckermünde. Het is hier dat de zoetwaterrivier uitmondt in het zoute Oderhaff, één van de 3 grote strandmeren van de Oostzee. Het oude stadcentrum, de smalle stegen, het brede marktplein en de vele restaurants en bars, maken van dit dorp de ideale stopplaats om uitgebreid te slenteren. Wie van nog meer actie houdt, gaat paardrijden of huurt een kano. De teller stopt vandaag op 58 km.

J Dag 10 - 11
Ueckermünde - Usedom
65 km

Vanuit Ueckermünde fiets je naar Kamp waar je om 12u de ferry naar Karnin neemt. Van hieruit is het nog ongeveer 33km er langs verschillende aantrekkelijke, keizerlijke badplaatsen en talrijke binnenmeren. Het eiland dat bekend staat als meest zonnige gebied van Duitsland nodigt uit om te genieten van zon, zee en strand op één van de brede zandstranden. Je laatste avond verblijf je in Ückeritz of Zempin.

Wil je je laatste fietsdag nog eens extra de benen laten spreken, dan kan je deze route ook doen zonder de overtocht, ge komt dan uit op ongeveer 85km.

De volgende dag eindigt je fietsreis hier.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Huur een fiets ter plaatsePrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Overnachtingen in een gedeelde 2-persoonskamer
 • Alle ontbijten vanaf dag 2 tot en met dag 11
 • Overtocht Kamp – Karmin (Usedom)
 • Uitgebreid roadbook in het Engels met kaartmateriaal
 • Bagagevervoer vanaf dag 2 tot en met dag 9
 • Telefonische bijstand van de lokale partner
 • Pechverhelping indien huurfiets
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar Zittau en terug vanuit Usedom
 • Transfer Usedom naar Görlitz
 • Toeristentaks (€ 1 tot € 5 per persoon per nacht)
 • Eventuele parkeerkosten indien men met de auto komt
 • Overige maaltijden
 • Optionele activiteiten
 • Inkomgelden sights en musea
 • Diensten die niet hierboven worden vermeld
 • Dranken
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Eventueel fietshuur

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. 

Optioneel

 • Huur gewone fiets: € 175
 • Huur E-Bike: € 345
 • Single kamer:
  • Laagseizoen € 1.645
  • Hoogseizoen: € 1.730
 • Transfer van Usedom naar Zittau: € 780 (tot 6 personen) 
 • Transfer van Usedom naar Zittau: € 30 per eigen fiets

De fietsen zijn voorzien van een waterdichte fietstas, kaartenhouder en een fietsreparatieset.

Route

 • De 11-daagse route kan worden ingekort tot een 6- of 8-daagse.
  • Bij de 6-daagse start je in Zittau  en eindigt je tour in Frankfurt am Oder. (prijs vanaf € 570 in laagseizoen)
  • Bij de 8-daagse start je in Frankfurt am Oder en eindig je op het eiland Usedom. (prijs vanaf € 975 in laagseizoen)

Heen- en terugreis

 • Met de trein van Brussel naar Zittau met overstap in Keulen en Dresden(ca. 10u30) - Ueckermünde naar Brussel met overstap in Berlijn en Keulen (ca. 10 uur)
 • Met je eigen wagen. Transfer Ueckermünde terug naar Görlitz (ca. 5 uur)

Vertrekdata

Vertrek op zaterdag of zondag

Fietsniveau

De fietsafstanden zijn tussen 50 km en 80 km per dag.  De route verloopt overwegend vlak.

Hotels

3*-hotels

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren