Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindeloze bossen, panoramische vergezichten, oude kastelen en charmante dorpjes. Dat en nog veel meer ontdek je als je gaat fietsen in het Zwarte Woud. De oostkant van dit natuurgebied verrast met de historische stadscentra van Enzklösterle en Villingen-Schwenningen. Verfrissing kan je vinden in de avontuurlijke Wutachkloof of de rustige Titisee. In totaal fiets je zo'n 280 kilometer over meestal verharde fietspaden door prachtige valleien en oeroude bossen.

De hoogtepunten van deze reis

Fietsvakantie door het Zwarte Woud

Fietsen over overwegend geasfalteerde wegen

Schwarzwälder Kirschtorte

Proeven van de typische keuken uit Schwarzwald

Fietsvakantie Zwarte Woud

Ontspannen aan de Titisee

Programma

Programma

A Dag 1
Pforzheim

's Avonds word je verwacht in het hotel in Pforzheim. Hier ontvang je alle informatie die je nodig hebt voor een onvergetelijke fietsvakantie.

B Dag 2
Pforzheim - Enzklösterle
37 km

Via de rivier de Enz rijd je dieper het Zwarte Woud in. In Duitsland beter bekend als Schwarzwald, een bosrijk gebied vol watervallen, kleine dorpen en sprookjesacchtige kastelen. Langs je route ligt het kuuroord Bad Wildbad met zijn traditionele thermische baden. Na een pittige klim door groene weiden en dennenbossen bereik je het charmante Enzklösterle. Wie liever de klim naast zich laat liggen, kan het aantal hoogtemeters ook overbruggen met een kabelbaan. Rondom de stad kan je nog een wandeling maken langs het bosbessenpad of het blotevoetenpad volgen. Of probeer het avontuurlijk golfparcours.Vandaag leg je ongeveer 37 kilometers af.

C Dag 3
Enzklösterle - Lossburg
44 km

Vandaag fiets je naar Freudenstadt waar je even kan uitblazen op het grootste marktplein van Duitsland. Deze markt werd na 400 jaar volledig gerenoveerd en telt nu groene grasvelden, vele fonteinen en een speeltuin. In deze stad kan je ook een bezoek brengen aan de zilvermijn die pas recent toegankelijk is voor bezoekers. Nadien gaat je tocht verder door weilanden, velden en kleine bossen met prachtige uitzichten op het noordelijke en centrale Zwarte Woud. Eindigen doe je in Lossburg waar je nog een 35 m hoge toren kan beklimmen om te genieten van de omgeving. Vandaag trap je zo'n 44 kilometers.

D Dag 4
Lossburg - Villingen-Schwenningen
51 km

Lossburg vormt de toegangspoort tot het rustige Kinzigdal waar het heerlijk fietsen is. Het natuurgebied rond de Kinzigsee is de basis voor heel wat fauna en flora. Langs het frisse bronwater van de Kinzig fiets je naar Aichhalden. Een plaats op een hoog plateau dat unieke uitzichten biedt op het centrale Zwarte Woud. Het vlak glooiende hoogplateau van de Baar staat in contrast met het steile, grillige gebergte van het woud. In het historische stadscentrum van Villingen-Schwenningen valt heel wat te beleven. Kuier langs de prachtige vakwerkhuizen en door romantische steegjes. Via de intacte stadsmuur met zijn versterkte poorten en torens maak je een tocht door het verleden van deze Zähringerstad. 's Avonds is het heerlijk vertoeven op de gezellige pleinen en proef je de plaatselijke keuken in één van de vele restaurants. Vandaag zit je 51 kilometer in het zadel.

E Dag 5
Villingen-Schwenningen - Titisee
53 km

Smeer je fietsbenen goed in want vandaag klim je naar 1.100 m, het hoogste punt van je fietsvakantie. Bovenop de top word je beloond met een prachtig uitzicht op de 1.493 m hoge Feldberg en oude boerderijen in het Zwarte Woud. Daarna kan je genieten van de afdaling naar de prachtig gelegen Titisee. Op de plaats van dit meer kon je duizenden jaren geleden een gletsjer vinden. Vandaag kan je er heerlijk ontspannen, wandelen langs de promenade, windsurfen of een frisse duik nemen. Je trapt zo'n 53 kilometer bij elkaar vandaag.

F Dag 6
Titisee - Stühlingen
61 km

Vandaag voert de fietsroute je langs de indrukwekkende Wutachkloof, een riviervallei in het Zwarte Woud. Spring vroeg uit de veren zodat je voldoende tijd hebt om hier een wandeling te maken. Hier geniet je van absolute stilte en neem je elk natuurgeluid waar. De kloof is op sommige plaatsen tot 170 m diep en verrast met donderende watervallen, wilde rivieren en uitdagende valleien. Heb je weinig tijd, dan is de korte omweg naar het uitkijkpunt over de kloof zeker de moeite waard. Vandaag eindig je na 61 kilometer in Stühlingen.  

G Dag 7
Stühlingen - Waldshut-Tiengen
30 km

De laatste fietsdag op het programma. Je volgt de Wutach-rivier en fietst op vlak terrein richting Waldshut. Bezoek de Schaffhauser Tor, dat vroeger werd gebruikt als stadsgevangenis. Ook in deze stad is het weer heerlijk kuieren in het oude stadscentrum. Je hebt zo'n 30 kilometer in de benen.

H Dag 8
Waldshut-Tiengen

Het programma eindigt na het ontbijt. Indien je met de wagen kwam, kan je met de trein terug naar Pforzheim via Basel en Karslruhe. Deze rit duurt ongeveer 3 uur.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt van dag 2 tot en met dag 8
 • Toeristentaks
 • Uitgebreid roadbook
 • Vervoer grote bagage tijdens de fietstochten (1 stuk per persoon)
 • Pechhulp tijdens fietstochten
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar Pforzheim en van Waldshut-Tiengen naar België
 • Alle overige maaltijden
 • Eventuele parkeerkosten indien men met de auto komt
 • Inkomgelden voor sights en musea
 • Dranken tijdens de maaltijden
 • Persoonlijke reisverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

 • Deze fietsreis is enkel mogelijk met je eigen fiets.
 • Vertrekken kan niet op dinsdag.

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 1, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen

Optioneel

 • Meerprijs voor solo reiziger: € 360 (incl. single kamer)
 • Single kamer: vanaf € 180

Heen- en terugreis

 • Met je eigen wagen
 • Met de trein naar Pforzheim met overstap in Keulen en Karlsruhe (ca. 5 uur vanuit Brussel) en Waldshut naar Brussel met overstap in Basel en Keulen (ca. 7 uur)

Fietsniveau

Dit is best een pittige fietstrip. De eerste 50km gaan in stijgende lijn waarna je 100 km over een golvend parcours fietst. Na een klim op dag 5 naar 1.047 m gaat het vooral in dalende lijn.

Hotellijst

 • Pforzeheim: Hotel Europa
 • Enzklösterle: Gasthof Löwen
 • Lossburg: Landgasthof Hotel Hirsch
 • Villingen-Schwenningen: Hotel Villa8
 • Titisee-Neustadt: Action Forst - Active Hotel
 • Stühlingen: Landgasthof Hotel Rebstock
 • Waldshut-Tiengen: Hotel Waldshuter Hof

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren