Overslaan en naar de inhoud gaan

Een fietsvakantie langs de wijngebieden van Markgräflerland, de wijnterrassen van Kaiserstuhl en de Rieslingwijnen van Ortenau. Het decor waarin je fietst, zijn de glooiende heuvels van het Zwarte Woud en de rustige Rijnvallei. Onderweg pauzeer je in het romantische dorp Sasbachwalden en de Romeinse stad Villa Urbana. Of ga je kuren in Bad Bellingen of Baden-Baden. Bezoek één van de vele wijnhuizen van Durbach en geniet 's avonds van de vele lokale lekkernijen.

De hoogtepunten van deze reis

Fietsvakantie - wijnroute langs de Rijn

Bezoek aan dorpen met indrukwekkende vakmanwerkhuizen

Fietsvakantie - wijnroute langs de Rijn

Heerlijk rustig fietsen langs glooiende heuvellandschappen vol wijngaarden

Fietsvakantie - wijnroute langs de Rijn

Proeven van lokale wijnen op één van de vele wijndomeinen

Programma

Programma

A Dag 1
Weil Am Rhein

's Avonds word je verwacht in het hotel in Weil am Rhein. Hier ontvang je alle informatie die je nodig hebt voor een onvergetelijke fietsvakantie. In de oude binnenstad herbeleef je het leven zoals dat was tijdens de Middeleeuwen. Je wandelt er door kronkelige stegen geflankeerd door oude huizen van ambachtslieden en handelaren. Op de verschillende marktplaatsen is het heerlijk genieten op een gezellig terras. Wie interesse heeft in het lokale bier, gaat langs bij de Feldschlösschen Brauwelt. Dagelijks worden er ook gratis tours in deze stad aan de Rijn georganiseerd.

B Dag 2
Weil am Rhein - Heitersheim
632 positieve hoogtemeters en 50 km  -  4 uur

Vandaag start je fietsvakantie in het drielandenpunt tussen Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. Je begint te fietsen in Weil am Rhein tussen de Vogezen ten westen van de Rijnoever en de hoogste bergen van het zuidelijke Zwarte Woud. Deze nieuwe fietsroute telt 460 km tot Laudenbach en doorkuist de 5 wijngebieden van het Zwarte Woud. Je passeert pittoreske wijndorpen, ontelbaar veel wijnhuizen waarvan er veel je zullen verleiden voor een culinaire pauze.  daartegenover "wijnfietsen" door het rustige Markgräflerland.

Als je de volledige route wil fietsen, neem je eerst de trein naar Grenzach-Wylen, waar het officiële begin is van deze lange afstandsfietsroute. Dit stukje extra levert een 15-tal extra kilometers op. Je fietst dan ook ineens een stukje door Zwitserland.

C Dag 3
Heitersheim - Endingen
350 positieve hoogtemeters en 59 km  -  4,5 uur

Wandel in Heitersheim nog even langs Villa Urbana, een museum die het leven vertelt ten tijde van de Romeinen. Volg er de Römergeheimnis, een soort ontsnappingsroute. Terwijl je alles leert over de Romeinen, ontrafel je ook het mysterie rond de diefstal in de zilvermijn. Je kan een kleine omweg maken langs Staufen, waar de historische binnenstad met zijn typisch oude cafés doet denken aan een charmant dorp in Toscane. Nabij Schallstadt verlaat je de regio van Markgräfler en duiken de wijnterrassen van Kaiserstuhl, de warmste streek van Duitsland, op. 

D Dag 4
Endingen - Gengenbach
616 hoogtemeters en 67 km  -  5 uur

Je verlaat de regio van het Kaiserstuhl richting de barokke stad Ettenheim. Stadstorens- en poorten bewijzen een rijk historisch verleden. Dwaal door romantische stegen of zoek één van de vele uitzichtpunten op voor een fenomenaal uitzicht over de Vogezen, Kaiserstuhl en het Zwarte Woud.
Onderweg kan je een stop maken aan Schmieheimer Schloss of de voormalige handelsstad Lahr. De stad ligt magisch gelegen tussen uitgestrekte bossen en grootse wijngaarden. In de stad is het heerlijk wandelen tussen vakwerkhuizen en statige herenhuizen. Drink een koffie in één van de vele straatcafés. Of bezoek een galerie of museum.
Je rijdt verder langs valleien, heuvels en weelderige fruit-en wijngaarden. Slapen doe je in Gengenbach. Een stad met stegen, torens, poorten en een stadcentrum waar het heerlijk vertoeven is. Je hebt na vandaag 67 km in de benen.

E Dag 5
Gengenbach - Sasbachwalden
476 positieve hoogtemeters en 46 km  -  4 uur

Vandaag wordt een ware onderdompeling in de plaatselijke wijncultuur. De Ortenau-regio staat bekend om zijn eeuwenoude traditie op gebied van wijn. Het lange Rijndal is een aaneenschakeling van wijnranken en diepe valleien. Het klimaat is er ideaal voor de bekende Rieslingwijnen.
Je fietst langs typische vakwerkhuizen, rijkelijk versierd met fleurige bloemen. Je passeert talrijke dorpen waarvan het ene al wat meer romantisch is dan het andere. Ook tegen de heuvels nestelen zich pittoreske wijndorpen.
In Durbach zijn er maar liefst 13 wijndomeinen en het loont absoluut de moeite om eentje een bezoek te brengen. In het centrum klim je naar de top van Schloss Staufenberg voor een schitterend zicht of kom je alles te weten over wijn in het Wein- und Heimatmuseum. Vanuit Durbach rijd je richting Sasbachwalden. Het dorp rekt zich uit van het dal tot op 800 m en is omdringd door bossen en wijngaarden. Hier proef je de wijnen die geteeld worden op graniet-en leisteenbodems. Geniet ervan tijdens een gezellig avondmaal in de Badischen Genussmeile, een straat vol met restaurants waar het heerlijk eten is. Je rijdt ongeveert 45 km vandaag.

F Dag 6
Sasbachwalden - Ettlingen
336 positieve hoogtemeters en 60 km  -  4,5 uur

Tijdens je fietstocht vandaag passeer je de burcht van Yburg. Hoog boven de Rijnvallei is het kasteel één van dé herkenningspunten van deze wijnstreek. Je maakt een korte tussenstop in één van Europa's verborgen parels Baden-Baden. De stad werd recent uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed omwille van zijn thermale baden. In het centrum vind je het grootste operahuis en concertgebouw van Duitsland. Tijdens de zomermaanden is de rozentuin van Beutig zeker de moeite om even in te kuieren. 
Je fietst verder naar Ettlingen, de toegangspoort tot het Albtal en op een boogscheut van Karlsruhe. Een stad waar elke natuur-en kunstliefhebber zich thuis voelt. In het oude centrum kan je het kasteel bezoeken maar ook de Martinskirche en vakwerkhuizen moet je zeker gezien hebben. In de kleine winkelstraten is het ook heerlijk flaneren. Heb je nog zin om te wandelen, dan kan dat langs één van de vele wandelpaden in de buurt.

G Dag 7
Vertrek uit Ettlingen

Het programma eindigt na het ontbijt. Indien je met het openbaar vervoer naar huis reist, kan je naar het station van Karlsruhe fietsen (ca. 7 km) of de S-Bahn nemen die je in 5 minuten tot aan het station brengt. Indien je met je eigen wagen kwam, kan je vanuit Karslruhe naar Rheinfelden sporen via Basel. Dit traject duurt ongeveer 2 uur.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in 2-persoonskamer
 • Ontbijt van dag 2 tot en met dag 7
 • Uitgebreid roadbook
 • Bagagevervoer voor de grote bagage tijdens alle fietstochten vanaf dag 2 t/m dag 6 (1 stuk per persoon)
 • Pechhulp tijdens fietstochten
 • Toeristenbelasting
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer België - Weil am Rhein en Ettlingen - België
 • Alle overige maaltijden
 • Eventuele parkeerkosten indien men met de auto komt
 • Inkomgelden sights en musea
 • Dranken 
 • Persoonlijke reisverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Vertrekken kan iedere dag van de week buiten op donderdag.

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 1, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen

Optioneel

 • Solo reiziger: € 1.450
 • Meerprijs single kamer in combinatie met een 2-persoonskamer: vanaf € 295
 • Huur E-Bike: € 220
 • Huur fietshelm: € 20
 • Huur zadeltas: € 20

Heen- en terugreis

 • Met je eigen wagen (vanuit Karlsruhe, vlakbij het eindpunt, sta je met de trein op iets meer dan 2u terug aan het beginpunt)

Fietsniveau

In totaal fiets je ongeveer 300 km. Per dag leg je 50 tot 75km af over een glooiend parcours waardoor de ritten zijn best wel pittig te noemen zijn.

Hotellijst

 • Weil am Rhein: Hotel Schwanen
 • Heitersheim: Ox Hotel
 • Endingen: Weinhotel Adler
 • Gengenbach: Hotel Restaurant Sonne Gengenbach
 • Sasbachwalden: Hotel Der Engel
 • Ettlingen: Stadthotel Engel Ettlingen

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland
Over Zwitserland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren