Overslaan en naar de inhoud gaan

Een weekje eilandhoppen aan de Duitse Oostzeekust. Je combineert het autovrije eiland Hiddensee, het groene, grote Rügen en het historische eiland Usedom met rustig kuieren door de oude straten van de voormalige handelssteden Stralsund en Greifswald. Af en toe zet je je fiets aan de kant voor een tocht met de boot of een rit met de trein. De verfrissende zeebries is je eeuwige metgezel.

Deze fietsreis maak je zo zwaar als jij wil. Je kan ervoor kiezen om in alle vrijheid rond te fietsen over de verschillende kronkelinge wegen langs de Oostzeekust. Of elke dag rechtstreeks van punt A naar punt B fietsen en onderweg regelmatig een korte stop inlassen bij een mooi uitzicht, gezellig dorpje of museum.

De hoogtepunten van deze reis

Fietsvakantie in Duitsland: 3-eilandenroute

Kuieren door de straten van de oude handelssteden Stralsund en Greifswald

Fietsvakantie in Duitsland - 3-eilandenroute

Het opmerkelijke contrast tussen de witte krijtrotsen, de grasgroene oerbossen en het felblauwe water van de Oostzee

Fietsvakantie in Duitsland: 3-eilandenroute

Even teruggaan in de tijd, toen dwangarbeiders de dodelijke V2-bom moesten maken voor de nazi's

Programma

Programma

A Dag 1
Stralsund

's Avonds ontvang je in Stralsund alle documenten die nodig zijn voor een onvergetelijke fietsvakantie. In het centrum van deze Hanzestad heerst slechts één kleur: het warme rood van baksteen. Tal van kerken, kastelen en huizen zijn hiermee gebouwd waardoor het zijn historische pracht weet te bewaren. Mede hierdoor staat deze vredige stad aan de Noord-Duitse kust ook te pronken op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel zeker eens voorbij het stadhuis of de Nicolaikerk.

B Dag 2
Stralsund - Hiddensee - Wittow
20 à 42 km

Met je fiets aan de hand scheep je in richting het autovrije eiland Hiddensee. Een klein eiland dat nog niet overspoeld is door veel toeristen en uitnodigt om even tot rust te komen. Een witte vuurtoren domineert het eiland. Wanneer je 28 m hoog klimt, heb je een prachtig zicht en meteen een idee van de grootte van de Oostzee. Kies voor één van de vele wandelpaden, ga vogels spotten in Pomerania Lagoon Area Nationaal Park of verken het eiland met je fiets. In de namiddag neem je de boot naar het grotere Rügen. Dit eiland wordt getypeerd door kuststroken met sprookjesachtige krijtrotsen en bezit talrijke fijne zandstranden. Je trapt verder richting het schiereiland Wittow waar het ondanks een stevig windje aangenaam vertoeven is. Afhankelijk van je route op Hiddensee, fiets je vandaag tussen de 20 à 42 km.

C Dag 3
Wittow - Bergen
35 à 60 km

Via het lange strand van Saabe fiets je naar het Jasmund Nationaal Park. Dit beschermd natuurgebied telt majesteuze beukenbossen die verspreid liggen over heuvels en tussen de heide. De witte krijtrotsen lopen steil de Oostzee in. Sommige reiken tot 100 m boven zee uit. De combinatie van blauw water, wit krijt en donkergroene bossen zorgt voor een indrukwekkend uitzicht. De rotsen zijn het best vanop zee te aanschouwen maar ook een wandeling via het strand is mogelijk. Ook hier heb je de keuze om te voet of per fiets het park te verkennen.

In het havenstadje Sassnitz kan je turen naar de ruige kustlijn of het scheepvaartmuseum bezoeken. Eindigen doe je in Bergen, centraal gelegen op het eiland Rügen. Afhankelijk van je keuze, fiets je 35 km tot 60 km.

D Dag 4
Bergen - Greifswald
45 à 51 km

Putbus heeft de oudste badplaats op Rügen, het grootste eiland van Duitsland. Het kasteel heeft een bewonderenswaardige organgerie dat vandaag een artisieke ruimte is voor kunstenaars. In het park vind je een wildreservaat voor edel-en damherten. In Glewitz neem je opnieuw het veerpont naar het vasteland. Je eindbestemming vandaag is Greifswald. Op het immens grote marktplein van de historische stad spot je gotische pakhuizen, een keizerlijk postkantoor en een oude apotheek. Ook hier heerst de felrode baksteen die getuigt dat er tijdens de middeleeuwen heel veel gebouwd is. Vandaag zit je ongeveer 50 km in het zadel.

E Dag 5
Greifswald - Kaiserbäder
50 à 58 km

Vanuit Greifswald neem je de trein naar Anklam. Hier kan je de St.-Marienkerk en de Nicolaikerk bezoeken. Op het centrale plein vind je het oudste en enige gotische herenhuis van de stad. Als je interesse hebt in zweefvliegtuigen, kan je een museum bezoeken waar de geschiedenis van de bouwer, Otto Lilienthal, wordt verteld. Je fietst verder richting het eiland Usedom en passeert het waterslot van Mellenthin. In dit paleizencomplex komen renaissance en moderne decoratie samen. De naam verwijst naar de Slavische taal en betekent 'centrum'. Het slot ligt immers helemaal in het midden van het eiland. Vandaag trap je zo'n 55 km.

F Dag 6
Kaiserbäder - Nord-Usedom
22 à 34 km

Je volgt verder naar het noorden de kustlijn tot de keizerlijke badplaats Zinnowitz. Een dorp waar de typische Bäderarchitectuur heerst, een naam die verwijst naar verschillende bouwstijlen die heel kenmerkend zijn voor de kustplaatsen aan de Oostzee. De stad ligt prachtig omgeven door beuken-en eikenbossen en witte, fijne zandstranden. Als je even wilt pauzeren in het dorp zelf, zijn de kerk, de Usedom Refuge en Kunsthaus Villa Meyer wel een stop waard. 
Onderweg kom je kleinere badplaatsen tegen waar het altijd heerlijk verpozen is. In Bansin is het heerlijk ontspannen op de strandpromenade terwijl je in het centrum geniet van de typisch historische bouwstijl met prachtig gerestaureerde panden. In Heringsdorf kan je wandelen op de langste pier van continentaal Europa. Met zijn lengte van 508 m heb je vanop zee een prachtig zicht op de witte stranden. Vandaag fiets je 22 tot 34 km.

G Dag 7
Nord-Usedom - Stralsund
45 à 60 km

In het uiterste noorden van het eiland kan je een bezoek brengen aan het Peenemünde Historical Technical Museum. Hier kom je alles te weten over de ontwikkeling van de V1- en V2-bommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Om terug te keren naar het eindpunt van je reis, neem je ofwel het veerpont naar het vasteland ofwel fiets je iets langer en neem je via Wolgast de brug. Eens in Greifswald neem je de trein naar Stralsund, daar waar je fietsavontuur begon. Afhankelijk daarvan zit je 45 km of 60 km op de fiets vandaag.

H Dag 8
Stralsund

Je reis eindigt na het ontbijt.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Huur een fiets ter plaatsePrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Overnachtingen in een gedeelde 2-persoonskamer
 • Ontbijt vanaf dag 2 tot en met dag 8
 • Overtochten Stralsund - Hiddensee, Hiddensee - Rügen en Glewitzer Fähre - Stahlbrode
 • Treinticket Greifswald - Anklam en Greifswald - Stralsund (incl. fiets)
 • GPS-tracks
 • Uitgebreid roadbook met kaartmateriaal
 • Bagagevervoer vanaf dag 2 tot en met dag 7
 • Pechverhelping bij huurfiets
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar Stralsund en terug
 • Overige maaltijden
 • Toeristentaks (€ 1 tot € 5 per persoon per nacht)
 • Optionele activiteiten
 • Diensten die niet hierboven worden vermeld
 • Dranken
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Eventueel fietshuur

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. 

Optioneel

 • Huur gewone fiets met fietstas: € 80
 • Huur E-Bike met fietstas: € 180
 • Toeslag single kamer 'Budget': € 250
 • Toeslag single kamer 'Comfort': € 320

Heen- en terugreis

 • Met de trein naar Stralsund met overstap in Keulen en Berlijn (ca. 10 uur vanuit Brussel)
 • Met je eigen wagen (parkeren kan aan het hotel, reken op € 5 à € 15/dag afhankelijk van het hotel of aan het kantoor van de lokale partner € 5/dag)

Fietsniveau

Afhankelijk van de optionele extra lussen leg je deze fietsreis tussen 250 km en 300 km af. Het parcours is quasi vlak, maar de wind kan je wel parten spelen.

Hotels

 • Budget: middenklasse hotels of pensions met meestal 3*** sterren
 • Comfort: comfort of eersteklas hotels, zeer goede 3***- en vier**** hotels

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren