Overslaan en naar de inhoud gaan

Het schiereiland Akamas, in noordwest Cyprus, kent nog een ruwe en pure natuurlijke schoonheid. Tijdens de lente en de herfst vliegen honderden trekvogels door de staalblauwe hemel en zeldzame inheemse planten bloeien er weelderig. Voeg daarbij het heerlijke klimaat, de hartelijkheid van de mensen en een goed uitgebouwd netwerk aan wandelpaden en je hebt de ingrediënten voor een schitterende wandelreis.  Je kan je reis verlengen door te starten met een verkenning van het Troödos-gebergte dat met z'n uitgestrekte wouden en bergdorpjes landschappelijk totaal verschillend is met de rest van het eiland.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

De indrukwekkende Avakas-kloof

De indrukwekkende Avakas-kloof

Ruwe en pure natuurlijke schoonheid

Ruwe en pure natuurlijke schoonheid

Weidse vlakten en wilde bloemen op Cyprus zo ver het oog reikt.

Weidse vlakten en wilde bloemen zo ver het oog reikt.

Programma

Programma

A Dag 1
Drousia

Aankomst op Cyprus, transfer naar het dorpje Drousia, hoog op het Laona plateau gelegen. In het westen is het verbonden met Akamas en in het oosten reikt het tot het dal van Chrysochous. De bevolking leeft voornamelijk van land- en wijnbouw. Door de winterregens is dit een waterrijke, groene en vruchtbare streek, de bevolking leeft hier dan ook voornamelijk van land- en wijnbouw.

Hotelovernachting in Drousia.

B Dag 2
Drousia - Kritou Terra

Vandaag staat er een luswandeling op het programma, een afdaling langs wijngaarden en grillige erosiedalen naar het Grieks-Turkse dorpje Kritou Terra dat sedert 1974 quasi verlaten is. Onderweg passeer je het interessante kerkje Chrisospiliotissa, een pelgrimsoord waar zich ooit een miraculeuze bron zou bevonden hebben.

Tocht van 13,9 km, 4 uur. Hoogteverschil: + / - 432 m.

Verder kan je in Drousia nog kiezen uit twee kortere wandelingen die je eventueel ook kan combineren. De ene wandeling leidt naar het buurdorpje Inia, een plaatsje waar de mensen leven van wijnbouw en manden vlechten. De tweede wandeling biedt zichten op de noordoostelijke kustlijn. Allebei 5,4 km, 1,5 tot 2 uur. Hoogteverschil: + / - 130 m.

Hotelovernachting in Drousia. (O, A)

O = ontbijt    L = lunch    A = avondmaal

C Dag 3
Baden van Aphrodite

Door een open landschap trek je van Drousia naar de ‘Baden van Aphrodite’, net boven de rotsige kustlijn. In de verlaten dorpjes die je voorbij loopt leefde men vroeger van veeteelt, schapen en geiten. Het ‘bad van Aphrodite’ is een met varens en vijgen begroeide grot waaruit een stroompje vloeit, en waarin de liefdesgodin op de dag van haar huwelijk een ritueel bad genomen heeft…

Tocht van 18,4 km, 5,5 uur. Hoogteverschil: + 244 m / - 862 m.

Hotelovernachting bij de Baden van Aphrodite. (O, A)

D Dag 4
Baden van Aphrodite – Kaap Arnouti

Deze wandeling volgt voor een stuk het ‘Aphrodite Trail’ doorheen schitterende natuur met uitzichten op de kaap, vele baaien, mediterrane bomen en bloemen. Het landschap is heuvelachtig met enkele steile afdalingen. Een duikje in het kristalheldere water van een intieme baai en je bent weer helemaal klaar voor de terugtocht…

Tocht van 18,7 km of 23,9 km incl. Kaap Arnauti, 5,5 tot 6,5 uur. Hoogteverschil: + / - 500 m of + / - 560 m voor de lange tocht.

Hotelovernachting bij de Baden van Aphrodite. (O, A)

E Dag 5
Pissouromoutis en Adonis Trails

Mooie tocht door het hartje van het Akamas Natuurpark, eerst wandel je het ‘Pissouromoutis-trail’, daarna volg je een deel van het ‘Adonis-trail’. Het Pissouromoutis trail brengt je naar een top waar je beide kusten van het schiereiland kan zien. Nadien wandel je over de kam met regelmatig mooie zichten op de kust.

Tocht van 19 km, 6 uur. Hoogteverschil: + / - 714 m. Indien je wenst kan je een stukje inkorten door een taxi te nemen tot Neo (ca. € 10). Op die manier wordt de tocht 15,2 km, 5 uur. Hoogteverschil: + 455 m / -640 m.

Hotelovernachting bij de Baden van Aphrodite. (O, A)

F Dag 6
Agios Georgios tis Pegeia

Vanochtend word je naar Kathikas gebracht, hier start je de tocht naar de westkust en je volgende logies in Agios Georgios tis Pegeia aan de kaap Drepanon. Onderweg geniet je van vele mooie uitzichten en passeer je de toegang naar de kloof van Avakas, een knap staaltje werk van de natuur met een schat aan vegetatie: dennenbomen, jeneverbes, wilde vijgenbomen, varens, eiken en vele soorten wilde bloemen. Aan de kloof wordt er gewaarschuwd voor vallend gesteente en rotsen, we raden af om de kloof te betreden.

Tocht van 13,1 km of 17,6 km. 4,5 of 5,5 uur. Hoogteverschil: + 230 m / - 844 m.

Hotelovernachting in Agios Georgios tis Pegeia. (O, A)

G Dag 7
Agios Georgios tis Pegeia

Een gemakkelijke en zeer mooie pad loopt van bij Pittokopos naar Agios Georgios via het Lara-strand dat eindigt in een kleine landtong, het Lara-schiereiland. Lara wordt nog steeds gebruikt door herders uit de nabij gelegen dorpjes als winterweiden voor hun kuddes. Aan de noordkust is sedert 1978 een schildpaddenkwekerij gevestigd. Het goed beschutte strand is een ideale broedplek tijdens de maanden augustus en september.

Tocht 18,1 km, 5 uur. Hoogteverschil: + 109 m / - 657 m.

Vanuit Agios Georgios kan je nog een kort tochtje maken naar de oude graven in de buurt, een ommetje van 3,4 km.

Hotelovernachting in Agios Georgios tis Pegeia. (O, A)

H Dag 8
Einde

Einde van het programma na het ontbijt. Transfer naar de luchthaven. (O)

Verlenging Troödos-gebergte

Een bezoek aan het ruige Troödos-gebergte is een mooie aanvulling op deze Cyprus-reis. Je start met een verkenning van de koelere en bosrijke bergregio die een groot gedeelte van het binnenland inneemt en trekt daarna richting de vlaktes en de Middellandse Zee. De wandelingen in het Troödos-gebergte zijn uiteraard iets zwaarder dan de kustwandelingen maar zijn een aanrader voor liefhebbers van berglandschappen en uitbundige vegetatie, vooral in het voor-en najaar.

Dag 1 Troödos Square

Transfer van de luchthaven naar Troodos 'square', een plaats op ongeveer 1700 m hoogte die als uitgangspunt fungeert voor het verkennen van de streek. Je vindt hier enige toeristische infrastructuur en een hotel waar je de eerste twee nachten verblijft.

Hotelovernachting bij Troödos Square.

Dag 2 Troödos Square

Vandaag volg je in een lus het Atalante-pad met prachtige uitzichten op de Olympos, die met z'n 1951 m de hoogste berg van Troödos is.  De wandeling is vrij vlak en loopt rond de top, regelmatig geniet je van indrukwekkende vergezichten op de zee.

Tocht van 14 km. Hoogteverschil: + 200 m / - 200 m.

Hotelovernachting bij Troödos Square. (O, A)

Dag 3 Troödos-Square - Pedoulas

Vandaag trek je naar Pedoulas, een plaatsje op 1100 m hoogte in de beboste vallei van Marathasa dat bekend is als centrum voor de verwerking van huiden en wol. Het dorpje is omgeven door kersenboomgaarden en in het centrum bevindt zich het door Unesco geklasseerd kerkje van aartsengel Michaël, met prachtige 15de-eeuwse schilderingen.

Tocht van 23 km. Hoogteverschil: + 200 m / - 800 m. 

Overnachting in een klein en eenvoudig familiaal gerund hotelletje in Pedoulas. (O, A)

Dag 4 Xystarouda - Milikouri - Drousia

Korte transfer naar de picknickplek bij Xystarouda, van hieruit wandel je omlaag de Platy-vallei in en weer omhoog naar het quasi uitgestorven bergdorpje Milikouri.

Tocht van 11 km, Hoogteverschil: + 400 m / - 700 m.

Transfer van een tweetal uur van Milikouri naar Drousia, hoog op het Laona plateau gelegen. Deze streek is vruchtbaar en door de winterregens ook waterrijk, de bevolking leeft hier voornamelijk van land- en wijnbouw.

Hotelovernachting in Drousia. (O, A)

Dag 5 = Dag 2 van het 8-daagse programma

Vanaf hier verloopt het programma hetzelfde als het 8-daagse programma dat hierboven beschreven werd.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • avondmaal (behalve op dag 1)
 • bagagevervoer 
 • transfer van en naar de luchthaven van Paphos
 • informatiepakket met gedetailleerde wandelbeschrijvingen 
 • zelfgemaakte detailkaarten (er zijn geen topografische kaarten verkrijgbaar) 
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • lunchpakket 
 • avondmaal op dag 1 
 • dranken
 • transfer van/naar Larnaca
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. inkomgelden 
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer (alleenreizend) 8d/7n: € 260 p.p.
 • Eenpersoonskamer (samenreizend) 8d/7n: € 120 p.p.
 • Eenpersoonskamer (alleenreizend) 11d/10n: € 380 p.p.
 • Eenpersoonskamer (samenreizend) 11d/10n: € 175 p.p.
 • Transfer luchthaven Larnaca (8-daagse): € 185/ wagen van 4 pers. (heen en terug)
 • Transfer luchthaven Larnaca (11-daagse): € 95/ wagen van 4 pers. (heen en terug)

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze 8-daagse reis is het hele jaar door mogelijk.
De 11-daagse reis is enkel mogelijk van 1 maart tot 15 december 2021

Ideale periodes zijn het voor- en het najaar. De natuur is dan op z'n mooist en het is heerlijk wandelweer. De zomer kan bloedheet zijn. Van april tot oktober valt er vrijwel geen regen. Van november tot maart kan het behoorlijk regenen.

Voor de uitbreiding in het Troödos-gebergte is de beste reisperiode april en mei en van half september tot half november. Omdat het in de bergen 's avonds of bij winderig weer flink kan afkoelen, kan je best ook wat  warme kledij voorzien. Tijdens de maanden maart en  november is er meer kans op onstabiel weer met regenbuien en met zelfs nog kans op sneeuw half maart. 

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig: Het makkelijkst neem je een vlucht naar Paphos. Aansluitend is er een transfer naar Drousia of naar Troödos voorzien. Bij een vlucht op Larnaca is er een langere transfer  noodzakelijk (1,5 à 2 uur), hiervoor wordt er een toeslag aangerekend. (zie prijzen).

Ook op het einde van de reis is er een transfer naar de luchthaven van Paphos inbegrepen.

Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er een aantal transfers inbegrepen in het kader van de wandelingen. Deze worden verzorgd door onze lokale partner. 

8-daagse:

 • Dag 6: 's ochtends naar het startpunt van de wandeling in Kathikas
 • Dag 7: 's ochtends naar het startpunt van de wandeling bij Pittokopos

11-daagse:

 • Dag 4: ’s ochtends naar het startpunt van de wandeling in Xystarouda. Na de wandeling is er een transfer van Milikouri naar Drousia
 • Dag 9: 's ochtends naar het startpunt van de wandeling in Kathikas
 • Dag 10: 's ochtends naar het startpunt van de wandeling bij Pittokopos

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 stappertjes. Dagwandelingen van 13 tot 19 km (verlengen of inkorten soms mogelijk) en met hoogteverschillen tot max. 600 m. Goed begaanbare brede zandpaden of jeepwegen, velden, soms verharde wegen. De lengte van de wandelingen in combinatie met de warmte kunnen de tochten uiteraard zwaarder doen uitvallen. Er is zeer weinig schaduw.

De langste tocht in het Troödos-gebergte is 23 km met een hoogteverschil van 800 m dalen. Over het algemeen zijn de paden wat schaduwrijker hier in het binnenland en zijn er goede markeringen. Opgelet: voor de wandelingen in het Troödos-gebergte hebben we geen gps-tracks en de wandelbeschrijvingen zijn in het Engels.

Bagagevervoer

Deze wordt vervoerd. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. 

Logies

Je overnacht in eenvoudig logies met eigen sanitair en wifi. De logiesplaatsen zijn zo goed mogelijk uitgekozen omwille van hun ligging als uitvalsbasis voor de wandelingen. 

 • Drousia: verzorgd en typisch Cypriotisch hotelletje op een heuveltop met zicht op de zee, terras en zwembad. Hier is een upgrade mogelijk (zie toeslagen) naar een mooi en recent gerenoveerd hotel, omgeven door  bergen en met uitzicht over de baai, binnenzwembad.
 • Baden van Aphrodite: hedendaags familiaal gerund hotel met twee restaurants waarvan eentje op het strand. Kamers met terras.
 • Agios Georgios tis Pegeias: eenvoudig, tikkeltje onpersoonlijk hotel maar de rustige ligging op 2 km van het Lara strand maakt veel goed. Hotel met zwembad, terras en eigen restaurant. Kamers met terras. Er zijn geen alternatieven in de regio.

Troödos-uitbreiding:

 • 2 x ***-hotel bij Troödos Square
 • 1 x eenvoudig pension  in Pedoulas

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • ontbijt is inbegrepen
 • lunch is niet inbegrepen, voor de picknick kan je plaatselijk aankopen doen, of vragen dat het hotel een lunchpakket voor je klaarmaakt (best de avond voordien bestellen). 
 • avondmaal is inbegrepen, behalve op dag 1

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren